Pojdi na glavno vsebino
0

Serumi za obraz - Nujno potrebna rutina ali le draga in nepotrebna razvada?

Serumi za obraz - Nujno potrebna rutina ali le draga in nepotrebna razvada?

Kaj je serum za obraz? Zakaj je pomemben? Katere vrste serumov za obraz poznamo? In kako izbrati pravega za vašo kožo? So vprašanja, ki so najbolj prisotna pri osebah, ki se odločajo za nakup. Na vsa vprašanja in še več boste dobili vaše odgovore v tej vsebini.

Večina vas verjetno misli, da je vaša rutinska nega kože ''on-point'' in da ji ne morete dodati ničesar več.

Očistite, navlažite, še zaščita krema in vaša koža je pripravljena na nov dan!

Veliko se vas sprašuje ali v svoji rutini nege kože sploh potrebujete serum za obraz. Kaj sploh so serumi za obraz in kakšne koristi lahko pričakujete od njegove uporabe?

No, če v vašo dnevno rutino nege kože še ni vključen serum za obraz, veliko zamujate. Dokazano je namreč, da je 5-stopenjska rutinska nega kože (ki vključuje serum za obraz) v primerjavi z dvostopenjsko rutinsko nego bolj učinkovita.1 Spremembe na koži 49-letne prostovoljke, ki je uporabljala 5- stopenjsko rutinsko nego kože si lahko pogledate spodaj.

Serumi za obraz

Najboljši serumi za obraz vsebujejo koncentrirane sestavine proti staranju kože za katere ni dovolj prostora v ''običajni'' vlažilni kremi.Ne glede na to, ali imate suho, mastno ali mešano kožo, obstajajo serumi za obraz, za vsakega od vas.Če še ne poznate seruma za obraz in ne veste, kako jih uporabljati, sem tu, da vam pomagam.

Kaj so serumi za obraz in čemu so namenjeni?

Serumi za obraz so lahke tekočine ali geli na oljni ali vodni osnovi. Vsebujejo koncentracije sestavin, ki kožo izredno navlažijo in/ali nahranijo ter se zlahka vpijejo, ko jih nanesete na kožo.2

Serumi za obraz so običajno na voljo v majhnih stekleničkah s kapalko, za nego celotnega obraza pa potrebujete le nekaj kapljic.

Kaj je razlika med serumi za obraz in kremo za obraz?

Glavna razlika med serumom in kremo za obraz je v tem, da serum za obraz vsebuje veliko več aktivnih sestavin. Serumi za obraz se običajno ukvarjajo z različnimi težavami kože, naj gre za:

To pomeni, da serumi za obraz na kožo delujejo veliko močneje in globlje kot sama krema za obraz. Zakaj?

Razlika med serumi za obraz in kremo?Kaj je razlika med serumi za obraz in kremo za obraz?

Navadne kreme za obraz običajno tvorijo plast na koži, ne da bi prodrle v globlje plasti kože. Razlog za to je, da lahko kreme vsebujejo večje molekule kot serumi. Prav tako imajo gostejšo in bolj kremasto konsistenco.

Zato so serumi namenjeni prodiranju globoko v kožo in dostavljanju ciljno usmerjenih aktivnih sestavin. Kreme za obraz pa:

  • Pomagajo utrditi površino kože
  • Učinkoviteje povezujejo kožne celice
  • Delujejo na površini kože, da povečajo njeno vlaženje

Serum za obraz tako nikakor ne nadomešča dnevne ali nočne kreme, temveč le dopolnjuje delovanje ostalih izdelkov za nego obraza.3

Serumi za obraz in njihove prednosti

Serumi za obraz in njihove prednostiSerumi za obraz in njihove prednosti

  • Serumi za obraz se hitro se vpijajo v vašo kožo. Serumi imajo lažjo formulacijo za nego kože kot maske ali kreme. Manjša viskoznost  mu omogoča, da se lažje vpije v kožo. Zaradi tega so serumi za obraz idealen prvi korak v procesu nanosa slojev.
  • Pomirijo občutljivo kožo.  Serumi za obraz so lahki preparati, ki so pogosto boljši za posameznike, ki imajo mastno kožo. Ustrezajo pa tudi tistim, ki imajo težave z aknami.
  • Izboljšajo videz drobnih linij in gub. Nekateri serumi za obraz vsebujejo sestavine, kot je retinol, ki lahko pomagajo zmanjšati videz drobnih linij in gub.
  • Ščitijo vašo kožo pred prostimi radikali in poškodbami. Serumi za obraz s sestavinami, kot so vitamin C, vitamin E, ferulinska kislina, zeleni čaj, resveratrol in astaksantin, pomagajo preprečiti oksidativne poškodbe. Te so posledica ultravijolične (UV) svetlobe in onesnaženja in lahko privedejo do prezgodnjega staranja kože ter gub.
  • Serum za obraz ima več potenciala, da zagotovi vidnejše rezultate. Višja koncentracija aktivnih sestavin lahko zagotovi vidnejše rezultate v primerjavi z drugimi vrstami izdelkov za kožo.
  • Na koži so serumi za obraz lahki. Ker se hitro vpijejo v vašo kožo, serumi vaše kože ne mastijo in je ne otežijo.4

Vrste serumov za obraz (glede na tip delovanja)

Ko izbirate serum za obraz, je pomembno vedeti, da obstajajo različne vrste serumov. Pozorni bodite tudi na posebne sestavine, ki jih je treba iskati glede na vaše cilje.

Pri izbiri seruma za obraz je pomembno, da veste, katero težave kože želite odpraviti. Večina osnovnih serumov vsebuje kombinacijo antioksidantov, ki kožo polepšajo.

Serumi za obraz glede na tip delovanja

Serumi za obraz glede na tip delovanja

Iščete nekaj vlažilnega? Vlažilni serumi za obraz morajo vsebovati hialuronsko kislino in peptide. Če pa je vaša glavna skrb preprečevanje staranja, poiščite serum za obraz, ki vsebuje retinole, glikolno kislino in vitamin C. Več o tem pa v nadaljevanju.

Na splošno spadajo serumi za obraz v naslednje kategorije:

  • serumi proti staranju kože
  • serumi za posvetlitev kože
  • vlažilni serumi
  • serumi za boj proti prostim radikalom
  • serumi za aknasto in občutljivo kožo
  • reparativni serumi/serumi za izboljšanje teksture kože

Serumi za obraz proti staranju kože

Sestavine proti staranju spodbujajo obnovo kože in proizvodnjo kolagena. Te vrste serumov zato pogosto vključujejo retinol, bakuchiol, kolagen ali vse troje.5

Serumi za obraz proti staranju

Kako deluje kolagen in njegovi učinki na kožo, če želite še več podrobnosti kliknite tukaj.

Serumi za obraz za posvetlitev kože

Serumi za posvetlitev kože so pogosto polni antioksidantov in sestavin, ki se borijo proti pigmentnim madežem za izboljšanje tonusa kože. Ključne sestavine lahko med drugim vključujejo stvari, kot so:

  • vitamin C,
  • glikolna kislina, 
  • ferulinska kislina,
  •  izvlečki gob
  • mlečna kislina

Vlažilni serumi za obraz

Vlažilni serumi vsebujejo hialuronsko kislino, molekulo, ki fizično veže vodo v koži. Koža, ki ima dovolj hialuronske kisline je videti sveža, polna in mlajša. Mlada koža proizvaja veliko hialuronske kisline, ki je vezana na kolagen. S staranjem začnemo izgubljati kolagen in hkrati izgubljamo vezano kislino.

Lokalni serumi za obraz s hialuronsko kislino lahko začasno vežejo vodo v površinskih plasteh kože, zaradi česar je lahko vaša koža videti bolj sveža in vlažna. Lahko tudi začasno zmanjšajo videz drobnih gubic. Vlažilni serumi za obraz pogosto vsebujejo tudi vitamin B5, ki pomaga navlažiti kožo, zaradi česar je ta videti bolj gladka in navlažena.6

Vlažilni serumi za obraz

Želite izvedeti več o ostalih učinkih hialuronske kisline?

Serumi proti prostim radikalom

Antioksidanti se borijo proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo zdravo kožo. Da preprečite poškodbe kože zaradi prostih radikalov, izberite serum za obraz , ki vsebuje sestavine, kot so vitamini C, A in E, koencim Q10 ter resveratrol.7

Serumi za aknasto in občutljivo kožo

Serumi proti aknam pogosto vsebujejo salicilno kislino ali podobne rastlinske derivate. Serum za obraz tega tipa pogosto vsebuje tudi niacinamid (oblika vitamina B3), ki deluje pomirjujoče, vlažilno in protivnetno in v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami zmanjšuje draženje in pomirja občutljive dele kože.8

Serumi za obraz - vpliv niacinamida na kožoKako niacinamid vpliva na kožo?9

Serumi za izboljšanje teksture kože

Da bi izboljšali teksturo vaše kože in celoten videz vaše kože, se po večini priporoča uporabo seruma, ki vsebuje glikolno kislino. Ta kislina, pridobljena iz sladkornega trsa, lahko prodre v zgornje plasti povrhnjice in poruši medcelične vezi. Prav tako lahko pomaga odstraniti zatemnjene, razbarvane, odmrle celice, da razkrije bolj gladko, sijočo kožo z bolj enotno teksturo, tonom in barvo.10

Serumi za obraz - glikolna kislina

Kako izbrati dober in primeren serum za obraz?

Ob iskanju primernega seruma za tvoj obraz boš naletel/a na ogromno ponudbe. V prodaji so dostopni serumi za obraz, ki imajo različne cene, sestavine in namene. Serum za obraz morate vedno izbrati glede na specifičen tip in konkretne potrebe vaše kože.

Serumi za obraz in tipi kože

Če je vaša koža suha, izberite bogat in hranljiv serum. Če pa je mastna ali mešana, uporabite lahek serum za obraz na vodni osnovi.

Po uporabi seruma, ki vaši koži prija, boste hitro opazili rezultate:

  • izboljšan ten kože,
  • sijoča koža
  • nahranjena koža

 Vendar vedno preverite, kakšne sestavine vsebuje serum za obraz, ki ga nameravate uporabiti. Visoka cena seruma ne pomeni nujno tudi kvalitete izdelka.

 V prodaji so dostopne različne vrste serumov za obraz: serumi za obraz za globinsko hidracjo, zapolnjevanje gub, antioksidacijo, za izboljšano obnovitveno moč kože in še mnogi drugi. Pomembno je torej, da poznaš tip svoje kože in prepoznaš njene potrebe, pa bo izbira seruma preprosta.

Serumi za obraz – pravilna uporaba

Serum za obraz vedno nanesemo na že očiščen obraz, saj očiščena koža hitreje vpije učinkovine.

Serumi za obraz - pravilna uporaba

Nanesite ga po navodilih in si ga lahkotno in nežno masirajte v kožo. Nato nanesite kremo za obraz ali kremo z zaščitnim faktorjem. Občutek na koži bo pri večini boljši že ob prvi uporabi seruma, a svetujemo dolgoročno in redno uporabo.

Serumi za obraz - priporočamo

V današnjem času je vedno bolj iskana naravna kozmetika, saj nam ni vseeno kaj nanašamo na svojo kožo. Ljudje smo začeli bolj paziti na svoje zdravje, bolj skrbni smo pri izbiri hrane, enako pa je tudi s kozmetiko.

Če želite nagraditi svojo dnevno rutino nege kože in vanjo vključiti serum za obraz vam priporočamo uporabo našega vitamin C seruma.

Zakaj vam med vsemi serumi za obraz na tržišču, pri Gaianaturelle priporočamo ravno naš vitamin C serum?

Serumi za obraz - vitamin C serum

Naš vitamin C serum je obnovitveni serum z visoko koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni fazi. Deluje tako, da:

  • ustvarja sijočo polt in poskrbi za enakomeren ten kože
  • pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo
  • gladi drobne gubice
  • uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki

Raziskave namreč kažejo, da normalna koža vsebuje velike koncentracije vitamina C, vendar je raven vitamina C v poškodovani in postarani koži nižja. Prav tako naj bi bila z nizko vsebnostjo vitamina C v epidermisu povezana večja izpostavljenost oksidativnemu stresu in UV sevanju.11

V serumu je kot sestavina uporabljen derivat vitamina C in sicer askorbil tetraisopalmitat. Ta ima enake učinke kot askorbinska kislina, vendar študije kažejo, da je v primerjavi z askorbinsko kislino veliko bolj stabilen, poleg tega ne peče in je zato primeren tudi za občutljivo kožo.12

Serumi za obraz - vitamin C

Vitamin C zavira melanogenezo - mehanizem delovanja

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, ima poleg številnih pozitivnih učinkov na telo tudi izjemne učinke na izgled/zdravje naše kože.13

  •  Deluje kot kofaktor za prolin in lizin hidroksilazo, ki stabilizira molekularno strukturo kolagena.
  •  Deluje tudi kot mehanična pregrada, ki preprečuje prodiranje malignim celicam v globlja tkiva.
  •  Pomaga tudi zaščititi kožo pred prostimi radikali. S svojim delovanjem nam pomaga preprečevati prezgodnje staranje in upočasni pojav prvih vidnih znakov. Še posebej učinkovit je v sodelovanju z vitaminom E.
  • Zavira melanogenezo in se lahko uporablja za zdravljenje hiperpigmentacije in proti starostnim pegam.

Vitamin C serum za obraz

Katere aktivne sestavine vsebuje vitamin C serum?

Kombinacija derivata vitamina C, skvalana, šipkovega olja, vitamina E, bisabolola in koencima Q10 bo tako uspešno zaščitila vašo kožo pred škodljivimi okoljskimi dejavniki, poskrbela za enakomeren in sijoč ten kože ter hkrati zgladila drobne gubice.

Serum za obraz v kombinaciji z vlažilno kremo

Ugotovili smo, da serum za obraz ne nadomesti vloge kreme za obraz, vendar le dopolnjuje njeno delovanje. Odlična krema za obraz je izredno pomembna, saj našo kožo navlaži na ta način pa preprečujemo nastanek gub.

Naša naravna vlažilna krema za obraz Hyaluron Face cream, vsebuje hialuronsko kislino, zanjo pa smo pridobili tudi certifikat naravna kozmetika. Ta dokazuje, da krema vsebuje minimalno 95% naravnih sestavin. Vsebuje:

  • MSM (metil sulfonil metan) - molekula organskega žvepla, ki zlahka prodre skozi številne sloje v koži. Kožo ščiti ščiti pred prezgodnjim staranjem (pred prostimi radikali) ter poškodbami. Prav tako se odlično obnese pri občutljivi in problematični koži.
  • Vitamin B5 (D-panthenol) - vnaša vlago v vse plasti kože. Pospešuje celjenje kože, deluje protivnetno in je učinkovit pomočnik v boju proti aknam.
  • Hialuronsko kislino - učinkovito pomaga ohranjati mladosten videz kože, saj lahko nase veže vode za kar tisočkratnik svoje teže. Je izjemen vlažilec, saj kožo ne le navlaži, temveč vlažnost pomaga tudi vzdrževati. Koža je po uporabi hialuronske kisline bolj mehka in gladka, kar zmanjša tudi videz gubi.
  • Niacinamid (vitamin B3) - Nanos vitamina B na kožo lahko stimulira nastanek novega kolagena, kar ima za posledico večjo elastičnost kože. Izgled in struktura kože se izboljšata, hkrati pa se zmanjšajo tudi posledice in poškodbe zaradi izpostavljenosti UV žarkom. O delovanju niacinamida na kožo ste se lahko prepričali že v 3. poglavju.

Serumi za obraz - krema za obraz

V kremo pa so dodani še skvalan, jojobino olje (ki vsebuje vitamine E in B), kokosovo olje, rastlinski glicerin, karitejevo maslo in hidrolat smilja. Krema kožo nahrani in navlaži in s tem zmanjša videz gubic, kožo pa naredi bolj elastično. Odlična je tudi kot podlaga za ličenje.

Z tema dvema produktoma boste kožo nahranili, navlažili in zaščitili z veliko večino prej naštetih sestavin, ki jih vsebujejo serumi za obraz.

VIRI:   

1Clinical evidences of benefits from an advanced skincare routine in comparison with a simple routine 

2Skin serum: What it can and can't do

3Facial serum vs facial moisturizer: What's the difference?

4Enhanced Efficacy of a facial hydrating serum in subjects with normal or self-perceived dry skin 

5Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications 

6Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging 

7Role of antioxidants in the skin: Anti-aging effects 

8Nicotinic acid/niacinamide and the skin. 

9A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0·02% tretinoin product regimen

10Glycolic Acid Treatment Increases Type I Collagen mRNA and Hyaluronic Acid Content of Human Skin 

11Aging- and Photoaging-Dependent Changes of Enzymic and Nonenzymic Antioxidants in the Epidermis and Dermis of Human Skin In Vivo 

12Stability studies of L-ascorbic acid and ascorbyl palmitate in topical cosmetic formulations 

13The roles of vitamin C in skin health. 

Povejte naprej:


Oznake: vitamin C serum serumi za obraz serum za obraz staranje kože hialuronska kislina kolagen vitamin C za obraz

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...