Pojdi na glavno vsebino
0

“Kateri kolagen je najboljši?”

“Kateri kolagen je najboljši?”

Kateri kolagen je najboljši? Ribji kolagen ali goveji kolagen? To so vprašanja, ki jih vsaj enkrat na teden dobim od prijateljic in znank oziroma od tistih, ki si me to upajo vprašati. Je pa tudi najpogostejše vprašanje, ki se pojavlja na forumih. V tem prispevku razbijamo ''mite o najboljšem kolagenu'' na forumih.

Kolagen shot, seveda :) Tega v resnici nikoli ne trdim. Vedno objektivno odgovorim, kakšne so prednosti Kolagen shota in vem, katerega bi kupila, če ne bi imela svojega. Na koncu pa je itak najpomembnejši učinek in rezultati. To je edino kar šteje.

Na forumih se pojavlja veliko neresnic in mitov o kolagenu. Zato sem se odločila, da ''razbijem'' par mitov o kolagenu, ki se pojavljajo na forumih in vam pomagam, da izberete najboljši kolagen zase. 

Kateri kolagen je najboljši? – Kaj se pogovarjajo na kolagen forumih?

Za potrebe nekega projekta sem se lotila analize trga. To bi sicer morala narediti preden sem sploh dala svoj izdelek na trg. Mogoče še dobro, da analiz nisem naredila na začetku, ker se mi tudi sanjalo ni, da je toliko izbire. Prehranskih dopolnil s kolagenom je ogromno, res ogromno.

Prav tako so prehranska dopolnila s kolagenom trenutno ena najbolj ''obdelanih'' tem na forumih. Vsak uporabnik kolagen forum-a priporoča drug kolagen, kar je sicer razumljivo, saj ima vsak svoje preference. 

Torej, kateri kolagen je najboljši? Na to žal ne morem direktno odgovoriti, lahko pa vam svetujem, na kaj bodite pozorni, ko izbirate kolagen zase.

Zakaj uživati hidrolizirani kolagen? Zakaj je boljši od naravnega kolagena?

Če nisem katerega spregledala, mislim, da prav vsa prehranska dopolnila s kolagenom na slovenskem trgu vsebujejo hidrolizirani kolagen. Plus za vse.

Na kolagen forumih se velikokrat pojavljajo trditve v smislu ''Uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom nima smisla'' '' Raje uživajte tlačenko ali kostno juho''.

Žal to ni tako enostavno. Res je, da nekatera hrana, kot je npr. ribja koža in kostna juha vsebuje naravni kolagen. Vendar so količine naravnega kolagena v hrani minimalne, prav tako pa je absorbcija naravnega kolagena zelo slaba.

Kolagen je smiselno nadomeščati s prehranskimi dopolnili, saj je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90 %, medtem ko je absorpcija naravnega kolagena iz hrane približno 27 %.

Ko v določeni starosti telo proizvede manj kolagena, je zelo pomembno, da začnemo uživati hrano, ki vsebuje več antioksidantov, mineralov, vitaminov in beljakovin. Tale zadnji stavek sem od nekje kopirala. V resnici je v vseh starostnih obdobjih pomembno, da uživamo hrano, bogato s hranili, ali ne?

Izvor kolagena

Viri kolagena

Izvor naravnega kolagena določa največje razlike v kvaliteti med posameznimi kolageni na trgu. Pri tej postavki takoj vem, katere bi sama izločila. Vse, ki niso ribjega izvora. Pa ne zato, ker bi bila vegetarijanka, ampak zato, ker ima ribji kolagen 150 % dokazano večjo absorpcijo.Povedano po domače, razlog za boljšo absorpcijo je v tem, da ima hidroliziran ribji kolagen manjše molekule.12

Druga prednost pa je njegova sestava. Obstaja namreč več tipov kolagena. Kolagen tipa 1 je na primer v telesu količinsko najbolj zastopan (kar 80 %) in je najpomembnejši za ohranjanje mladostnega videza kože, las in nohtov in ravno s tem tipom je hidroliziran ribji kolagen najbolj bogat.

Dodatek vitamina C 

Vitamin c

Tako kot sta Tom & Jerry nerazdružljiv par, tako bi morala biti tudi kolagen & vitamin C. Si predstavljate risanko Tom? Ali risanko Jerry? Tudi jaz ne. Tako kot se potrebujeta Tom in Jerry, tako kolagen za absorpcijo v telesu potrebuje pomoč vitamina C. Če tega ni, bo absorpcija kolagena bistveno slabša.

Torej imate možnost, da zjutraj vzamete kolagen v prahu, stisnete limono, pojeste kivi, pohrustate brstični ohrovt in brokoli ali pa vse skupaj zmiksate v (okusen?) smoothie. Lahko pa si enostavno izberete prehransko dopolnilo s kolagenom, ki že vsebuje vitamin C. Tako vam ni potrebno ob vsakem zaužitju skrbeti še za zadosten vnos hrane, bogate s tem vitaminom.

Znano je, da približno 30 minut po zaužitju obroka, bogatega z vitaminom C, nastaja v telesu šestkrat več kolagena kot sicer. Iz aminokislin glicina in prolina (s katerima je bogat kolagen) se s pomočjo vitamina C in elementa v sledeh cinka, stke čvrsto tkivo, ki ga trdno prepletajo še vlakna elastina.3

Če telo dobro oskrbujemo z veliko hranili, predvsem z vitaminom C, bo naša koža bolj čvrsta, gladka in prožna. Če povzamem, vitamin C je zakon! Kolagen z vitaminom C lahko kupite TUKAJ. Kot vidite, je vitamin C nepogrešljiv dodatek prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo kolagen. Tukaj pa se spet pojavijo mnenja uporabnikov različnih kolagen forum-ov, kot so:

'' Vitamin C je zelo nestabilna spojina, zato je boljše, da ga uživate s hrano.''

Delno je ta trditev resnična. Vitamin C v obliki askorbinske kisline je v tekočinah dokaj nestabilen, saj zelo hitro reagira na svetlobi, zraku in na visokih temperaturah. Je torej v Kolagen shotu sploh kaj vitamina C?

Seveda. Priporočila proizvajalcem prehranskih dopolnil namreč dovoljujejo doziranje večje količine določene snovi, če je ugotovljeno, da del te snovi razpade že ob sami formulaciji izdelka. Z analizami v slovenskem in tujem laboratoriju smo potrdili deklarirano vsebnost vitamina C ob koncu roka uporabe. Kar dejansko pomeni, da s Kolagen shotom večinoma spijete večjo količino vitamina C kot je deklarirana, saj se do zdaj še ni zgodilo, da bi bila ena serija izdelka na policah več kot tri mesece. ;)

Druge aktivne učinkovine - so res smiseln dodatek ali samo dražijo ceno produkta, kot menijo nekateri na kolagen forum-ih

MSM

Ko smo snovali recepturo za Kolagen shot, je bila moja prva zahteva, naj nujno vsebuje tudi MSM. Sama sem MSM začela uživati že več kot 5 let nazaj in na koži in nohtih hitro opazila velike spremembe. Nohti so rastli hitreje in postali so bolj trdi, na koži pa sem dobila bolj enakomeren ten.4

Rada bi napisala, da sem izgubila gubice, ampak jih še nisem dobila, tako da tega žal ne morem trditi. Vsekakor pa sem opazila, da je koža na obrazu postajala bolj sijoča. Moj Miha pravi, da je to zaradi njega. Lol. Moje lastne izkušnje z MSMjem in pohvale, ki sem jih prebrala in slišala od uporabnic, so glavni razlog, zakaj Kolagen shot vsebuje tudi MSM.5

Za kožo, nohte in lase so pomembne še naslednje učinkovine: cink, biotin, hialuronska kislina, MSM, vitamin E, vitamina B3 in B6, vitamin A, koencim Q10, vitamin K, biotin.

Čeprav nekateri na kolagen forum-ih trdijo, da so dodane aktivne učinkovine nesmiselne in samo podražijo ceno produkta, se s tem ne strinjam.

Res je, da s kolagenom telesu zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena, ta žal ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin. Tukaj pa zopet nastopi MSM, ki predstavlja vir žvepla, ki ga potrebujemo za tvorbo cisteina.

Cistein je namreč ena izmed najpomembnejših aminokislin pri tvorbi keratina, ki je glavna strukturna beljakovina naših las in nohtov.Ravno to, je funkcija dodanih aktivnih sestavin. Kombinacija aktivnih učinkovin namreč odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine.

Vitamin C ima kot že omenjeno poleg ostalih antioksidativnih lastnosti, pomembno vlogo pri nastanku kolagena. Prav tako študije kažejo, da ima tudi cink pomembno vlogo pri sintezi kolagena.Biotin pomembno vpliva na naše lase, hialuronska kislina je odličen vlažilec tako za kožo, kot za naše sklepe.

Dodane aktivne učinkovine, so torej zelo smiseln dodatek in niso dodane ''brezveze'', kot menijo nekateri na kolagen forum-ih.

Količina kolagena

Ko izbirate izdelek s kolagenom, je pomembno, da preverite, koliko kolagena vsebuje dnevni odmerek. Na slovenskem trgu obstajajo prehranska dopolnila, ki se po vsebnosti kolagena na dnevno dozo zelo razlikujejo. Kolagen shot-ov dnevni odmerek vsebuje 5 g kolagena, za ostale izdelke pa vas vabim, da si preverite sami.

Študije kažejo, da je za ''lepotne učinke'' kolagena, torej za kožo, lasje in nohte potrebno zaužiti okoli 2,5 do 5g kolagena na dan. Za učinek kolagena za sklepe pa okoli 10g hidroliziranega kolagena na dan.

Oblika (tekoči kolagen, kolagen v prahu) in okus prehranskega dopolnila

kateri kolagen je najboljši

Prehranska dopolnila s kolagenom najdemo v različnih oblikah. Poznamo hidroliziran kolagen v prahu, tekoči kolagen, kolagen v obliki tablet in kapsul. Sodeč po študijah, imajo prehranska dopolnila v tekočini 10 x boljšo absorpcijo kot ostale oblike dopolnil (kolagen v prahu, kolagen v obliki tablet in kapsu). Plus za Kolagen shot.

Na slovenskem trgu obstajata še 2 ponudnika s tekočim kolagenom. Kot verjetno veste, ima čisti kolagen zelo specifičen okus. Ko sem še uživala kolagen v prahu, je bil vsako jutro zajtrk zanič, ker sem si kolagen zmešala v jogurt / skuto / smuti. Danes pa spijem svojo jutranjo dozico in si potem privoščim dober zajtrk.

Kolagen – “marketinška modna muha” ali snov, ki jo naše telo res potrebuje?

Približno 3000 ljudi v Sloveniji na mesec googla besedo kolagen! Besedico ''kolagen forum'' pa kar 560.Odličen podatek. To pomeni, da se ženske (in upam, da tudi veliko moških) zavedamo pomena uživanja prehranskih dopolnil s kolagenom.

Kljub temu, da je delno za to odgovoren močen marketing večjih podjetij, pa ne smemo pozabiti, da je kolagen molekula, ki gradi našo kožo, lase, nohte, vezivno tkivo v sklepih in navsezadnje sodeluje pri tem, da drži skupaj celice po celem telesu.

Podatek, da po 25. letu produkcija kolagena v telesu povprečno pade za 1,5 % vsako leto, je dovolj zgovoren, da lahko zaključimo, da bi bilo dobro najkasneje takrat začeti dodajati kolagen. Ali pa pač ne. Vsekakor odločitev posameznika.

VIRI:

1  Fish Collagen: The Anti-Aging Protein with the Best Bioavailability

2 An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies

3 Zinc for acne: The ultimate Guide to erasing acne with Zinc

4 7 benefits of MSM - The miracle supplement

 Effects of Oral Supplementation With Methylsulfonylmethane on Skin Health and Wrinkle Reduction

Povejte naprej:


Oznake: prehranska dopolnila kolagen ribji kolagen hidroliziran kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...