Pojdi na glavno vsebino
0

Koencim Q10 nepogrešljiva sestavina za nego zrele kože

Koencim Q10 nepogrešljiva sestavina za nego zrele kože

Koencim Q10 je prisoten v vseh živih organizmih. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni. Koencim Q10 molekula brez katere ne bi bilo življenja in hkrati nepogrešljiva sestavina za nego zrele kože.

Koencim Q10 je nepogrešljiva anti-age sestavina za nego zrele kože. Zakaj? Je zelo močan antioksidant, ki pomaga upočasniti staranje kože in jo ščiti pred delovanjem prostih radikalov. Koencim Q10 zlahka prodre v kožo, kjer jo zaradi svojih močnih antioksidativnih lastnosti ščiti pred prostimi radikali in pospešuje celično regeneracijo.

Dokazano je, da celicam pomaga pri izgradnji kolagena in elastina, kar posledično pripomore k zmanjšanju drobnih linij in gubic.To je razlog, da je koencim Q10 priljubljena in nepogrešljiva sestavina za nego zrele kože.

Kazalo vsebine:

Kaj je ubikinon (koencim Q10)?

Vloga koencima Q10 za telo in kožo

Kakšni so učinki koencima Q10 na kožo?

Prednosti in uporaba koencimaQ10 v kozmetičnih izdelkih

Naravni koencim Q10

Stranski učinki koencima Q10

Kaj je ubikinon (koencim Q10)?

Koencim Q10 je močan antioksidant prisoten v vseh živih organizmih. Je telesu lastna spojina, ki jo naše telo proizvaja samo, obenem pa ga pridobivamo tudi s prehrano. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali.

Prosti radikali so namreč eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih boleznih.Koencim Q10 pa je edini telesu lastni antioksidant, topen v maščobi, zaradi česar predstavlja enega izmed temeljnih obrambnih mehanizmov pred temi nevarnimi snovmi.

Sinteza koencima Q10 z leti upadaPadec sinteze koencima Q10 s staranjem

Tako kot sinteza kolagena, začne tudi sinteza koencima Q10 po 20. letu upadati. Ko smo mlajši, lahko proizvedemo toliko koencima Q10, kolikor ga potrebujemo za energijo.

S staranjem in stresom se proces nastajanja koencima Q10 upočasni, zato se naše zaloge zmanjšajo. Poleg staranja in stresa naj bi imelo negativen učinek na sintezo koencima Q10 v telesu tudi uživanje zdravil za zniževanje holesterola ter kajenje.1

Je ubikinon = koencim q10?

Ubikinon je oksidirana oblika koencima Q10 v telesu. Poznamo tudi ubikinol, ki pa je reducirana oblika koencima Q10. V nekaterih organih naravno prevladuje ubikinon, spet v drugih pa ubikinol.

Prehajanje ene oblike v drugo je v telesu neprekinjen proces. Zato je dejstvo, da oblika Q10, ki jo zaužijemo, naj je to ubikinon ali ubikinol, ne vpliva na njegove funkcije, ki jih opravlja v organizmu.

Vloga koencima Q10 za telo in kožo

Vsi vemo, da vir energije za delovanje organizma predstavlja hrana. Vendar jo mora telo, da jo lahko uporabi, pretvoriti v ustrezno obliko in sicer celično energijo. Ključno vlogo v tej pretvorbi igra prav koencim Q10, ki omogoča primerno raven energije v telesu in njegovo normalno delovanje.

''Brez koencima Q10, ne bi bilo življenja.''

Poleg tega, da je ključna spojina pri našem energetskem metabolizmu je tudi zelo pomemben antioksidant. Z svojimi antioksidativnimi lastnosti namreč varuje naše telo pred prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres.

koencim Q10 - oksidativni stresProsti radikali povzročajo oksidativni stres pred katerim nas ''brani'' koencim Q10.

Kot sem omenila že zgoraj, so prosti radikali eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni. So namreč nevarne reaktivne snovi, ki neprestano napadajo in poškodujejo genetski material, beljakovine, maščobe in druge pomembne molekule v naših celicah.

Največ jih v telesu nastaja prav pri procesu pretvarjanja celične energije (pri katerem sodeluje koencim Q10). Dodatni vir pa predstavlja tudi onesnaženo življenjsko okolje in izpostavljenost ultravijoličnim žarkom (sončni svetlobi).

Antioksidanti so pravzaprav ščit, ki ga lahko nanesete na kožo in se tako borite proti vsem dejavnikom, ki prispevajo k staranju kože (UV-sevanje, infrardeče sevanje in onesnaženje z ozonom).

Koencim Q10 - prosti radikaliKako delujejo antioksidanti?

Ne pozabite, da je večina staranja kože posledica okoljskih virov, zato se bo naša koža manj starala, če bomo preprečili nastanek prostih radikalov.

Koencim Q10 deluje kot antioksidant tako, da reagira s prostimi radikali, pa tudi tako, da ponovno aktivira neaktivno obliko vitamina E. Zato je koencim Q10 ena bolj priljubljenih kozmetičnih sestavin in je pogosto uporabljen kot anti-age sestavina, ki nadomešča nekatere antioksidante.2

Učinki koencima Q10 na kožo

Čeprav se naravni koencim Q10 lahko prebavlja za pridobivanje energije, lahko tudi v izdelkih za nego kože opravlja številne naloge. Pri negi kože se običajno pojavlja v tonikih, serumih in vlažilnih sredstvih, saj pomaga izenačiti tonus kože in zmanjšati videz gubic.3

1. Koencim Q10 spodbuja aktivnost celic

Energija, ki jo pridobimo s pomočjo koencima Q10 je potrebna za odpravljanje poškodb in zagotavljanje zdravih kožnih celic.Aktivne kožne celice se namreč lažje znebijo toksinov in bolje izkoristijo hranilne snovi.

S staranjem kože se vsi ti procesi upočasnijo, kar povzroči dolgočasno in pusto kožo z gubami. Koencim Q10 lahko ohranja celice aktivne in polne energije ter jim pomaga, da se znebijo toksinov.

2. Koencim Q10 zmanjša poškodbe zaradi sonca

Koža se poškoduje zaradi vsakodnevne izpostavljenosti sončnim ultravijoličnim žarkom, ki so vir prostih radikalov, ki lahko poškodujejo DNK celic.

Koencim Q10 in Uv žarkiKatere UV-žarke poznamo?

Močna antioksidativna funkcija koencima Q10 lahko pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi učinki sonca in poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.2

3. Koencim Q10 zmanjšuje razgradnjo kolagena v koži in posledično zmanjšuje videz drobnih gub

Koencim Q10 zmanjšuje razgradnjo kolagena in elastina v koži. Razgradnja kolagena in elastina, je poleg staranja zelo odvisna tudi od vpliva UV-žarkov.

Ob daljši izpostavitvi UV sevanju se namreč začne razgrajevati kolagen. Prosti radikali, ki se tvorijo ob izpostavitvi UV sevanju namreč aktivirajo encime, ki razgrajujejo naš kolagen ali pa aktivirajo vnetne dejavnike, ki zmanjšajo sintezo prokolagena v telesu.

Koencim Q10 - razgradnja kolagena

Koencim Q10 zmanjšuje razgradnjo kolagena in elastina in hkrati spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina v telesu, kar lahko zmanjša videz drobnih gubic.

4. Koencim Q10 obnavlja kožne celice

Koža, ki naj bi bila videti mladostna in polna polna energije, običajno vsebuje veliko koencima Q10. To je zato, ker se koža zaradi energije, ki jo zagotavlja koencim Q10, lahko hitreje obnavlja in regenerira ter tako ostane videti mlada in polna energije.

Po drugi strani pa se s staranjem kože naravna raven koencima Q10 začne zmanjševati, kar pomeni, da se koža ne obnavlja in regenerira tako hitro, zato je lahko videti dolgočasna in utrujena. Zato lahko z dodajanjem izdelkov s koencimom Q10 v rutinsko nego kože ohranite sijočo polt.

Prednosti in uporaba koencima Q10 v kozmetičnih izdelkih

Koencim Q10 in vitamin C serum

Dodatek koencima Q10 bo v vaših izdelkih naravne kozmetike pripomogel k regeneraciji in lepšemu videzu kože. Ima vrsto pozitivnih učinkov:

  • zmanjša videz gub, strij, starostnih peg in gubic

  • ahko upočasni izgubo hialuronske kisline

  • ščiti kožo pred degradacijo kolagena

  • deluje dlje časa kot vitamin E

  • upočasni staranje kože

  • pomaga obnavljati kožo, poškodovano od sonca4

Uporaba koencima Q10 v kozmetičnih izdelkih

Dobra novica je, da je koencim Q10 precej varno mešati z drugimi sestavinami. Koencim Q10 naj bi odlično deloval tudi v kombinaciji z drugimi sestavinami in izdelki. Najdete ga lahko v tonikih, vlažilnih sredstvih, serumih. Odličen je tudi kot sestavina za uporabo v kremah in losjonih za telo.

Koencim Q10 se super obnese skupaj z vitaminom C. Nekatere študije kažejo, da skupaj delujeta celo bolje kot vsaka posebej. Dokaz za to je tudi naš Vitamin C serum. Vitamin C serum je obnovitveni serum z visoko koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni bazi ter koencimom Q10.

Vitamin C serumVitamin C serum Gaia Naturelle:

  • uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki
  • poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože
  • pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo
  • hkrati gladi drobne gubice

Serum je nedražeč, ne povzroča luščenja in je primeren za občutljivo kožo.

Naravni koencim Q10  

V živilih koencim Q10 najdemo predvsem v mastnih ribah (sardine, skuše), polnozrnatih žitaricah, soji, oreščkih, mesu in zelenjavi. Vendar so količine v prehrani relativno nizke.

V primeru, da bi želeli s prehrano nadomestiti 30 mg koencima Q10, bi morali vsak dan pojesti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali popiti 15 litrov svežega polnomastnega mleka. Pravtako je Q10 topen le v maščobah, ga telo težko vsrka in uporabi.

Znanstveniki so ugotovili, da se velik del zaužitega Q10 takoj izloči iz telesa, ne da bi prešel v kri in učinkoval, zaradi česar govorimo o njegovi slabi biodostopnosti. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil in nanašanje z kozmetičnimi izdelki.

Stranski učinki koencima Q10

Koencim Q10 velja za dokaj varno sestavino brez stranskih učinkov. Lokalna uporaba koencima Q10 naj bi bila splošno primerna za vse tipe kože.

Ko gre za stranske učinke koencima Q10, so ti precej blagi. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavijo želodčne težave ali zgaga, a ta pojav je izjemno redek.

VIRI:

1 Coenzyme Q10

2 Topical treatment with coenzyme Q10‐containing formulas improves skin's Q10 level and provides antioxidative effects

3 Characteristics of the Aging Skin

4 Coenzyme Q10, a cutaneous antioxidant and energizer

Povejte naprej:


Oznake: koencim Q10 nega kože antioksidant vitamin C serum anti age

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...