Pojdi na glavno vsebino
0

Luskavica nalezljiva ali dedna?

Najbolj pogosta vprašanja glede luskavice se pojavljajo v povezavi z nalezljivostjo te bolezni. Vprašanja kot so: Je luskavica nalezljiva? Ali se lahko okužim z luskavico od druge osebe? Ali lahko luskavico prenesem na druge?

Pogosta vprašanja glede luskavice so v povezavi z nalezljivostjo te bolezni. Vprašanja kot so: Je luskavica nalezljiva? Ali se lahko okužim z luskavico od druge osebe? Ali lahko luskavico prenesem na druge? 

Ali je luskavica nalezljiva?

Luskavica ni nalezljiva ampak je kompleksna kronična bolezen, ki prizadene kožo, pri čemer se pojavi rdečina, luskasta koža ter pogosto srbečica.

Ena izmed pogostih zaskrbljenosti med ljudmi, ki se soočajo s to boleznijo ali pa imajo bližnje, ki jo imajo, je vprašanje nalezljivosti. Ali je luskavica nalezljiva? To je vprašanje, ki vzbuja različne odgovore in pogosto povzroča zmedo.

Kljub temu, da se luskavica pogosto zamenjuje z nalezljivimi kožnimi boleznimi, kot je na primer dermatitis ali glivične okužbe, večina strokovnjakov potrjuje, da luskavica ni nalezljiva bolezen. To pomeni, da se luskavica običajno ne prenaša s človeka na človeka z neposrednim stikom ali prek zraka. Luskavica je avtoimuna bolezen, kar pomeni, da gre za stanje, pri katerem imunski sistem telesa napade zdrave celice in tkiva, kar povzroči vnetje in simptome luskavice.

Luskavica se ne prenaša niti s stikom s kožo posameznika, ki ima luskavico. Kljub temu lahko pride do različnih reakcij na dotik kože, ki jo prizadene luskavica, zlasti če je ta vneta ali razdraženoa. Ljudje, ki nimajo luskavice, se lahko srečujejo s stigmatizacijo ali zaskrbljenostjo pred stikom s posamezniki, ki imajo to bolezen. Vendar ni razloga za strah, saj se luskavica ne prenaša s preprostim stikom s kožo.

luskavice-primeri

Kje se luskavica lahko pojavi?

Pomembno je poudariti tudi, da se luskavica lahko pojavlja na različnih delih telesa in v različnih oblikah, kar lahko dodatno prispeva k napačnemu dojemanju njene nalezljivosti. Nekatere oblike luskavice so bolj izrazite in vidne, medtem ko so druge manj opazne. Kljub temu pa je treba razumeti, da luskavica ni posledica slabega higienskega vzdrževanja ali nalezljivega povzročitelja.

Kaj lahko poslabša luskavico?

Nekatere okoliščine lahko poslabšajo luskavico ali spodbudijo njen izbruh pri posameznikih, ki so genetsko nagnjeni k tej bolezni.

Dejavniki, ki lahko poslabšajo simptome luskavice so: 

  1. stres
  2. poškodbe kože
  3. okužbe
  4. kajenje
  5. nekatera zdravila

To lahko ustvari vtis, da je luskavica nalezljiva, čeprav gre v resnici za avtoimunsko bolezen, ki ni posledica prenosa virusa ali bakterij od osebe do osebe.

Kako preprečiti širjenje luskavice?

Preprečevanje širjenja luskavice je ključnega pomena za tiste, ki že imajo to bolezen. Čeprav luskavica ni nalezljiva bolezen, obstajajo določeni koraki, ki jih lahko posamezniki izvedejo, da zmanjšajo tveganje za poslabšanje simptomov ali za preprečevanje izbruha bolezni pri tistih, ki so gensko nagnjeni k njej. Pomembno je redno vlaženje kože z uporabo vlažilnih krem ali losjonov, ki pomagajo ohranjati vlažnost in preprečujejo izsuševanje, saj suha koža lahko poslabša simptome luskavice. Prav tako se je koristno izogibati dejavnikom, ki lahko sprožijo izbruh (našteti zgoraj). Pomembno je upoštevati tudi zdrav življenjski slog, vključno s pravilno prehrano, redno telesno aktivnostjo in dovolj spanja, saj lahko zdrav imunski sistem pomaga obvladovati simptome luskavice. Za tiste, ki nimajo luskavice pa je ključno razumevanje bolezni, podpora tistim, ki jo imajo, ter spoštovanje njihovega zasebnega prostora in samopodobe. Z izobraževanjem o luskavici in z ozaveščanjem o njenih značilnostih ter nalezljivosti lahko prispevamo k boljšemu razumevanju te bolezni in k spodbujanju sočutja ter strpnosti do tistih, ki jo imajo.

luskavica-prhljaj

Luskavica na lasišču ali prhljaj?

Luskavica na lasišču in prhljaj sta dve različni stanji, ki prizadeneta lasišče, vendar ju je pogosto težko razlikovati. Razumevanje njunih razlik in povzročiteljev je ključno za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Prhljaj je pogosta težava lasišča, ki se kaže kot luskanje kože in srbečica. Glavni vzrok za prhljaj je prekomerna proizvodnja sebuma, naravne maščobe, ki jo proizvajajo lojnice lasišča. Ta prekomerna proizvodnja sebuma lahko povzroči razvoj glive Malassezia, ki je običajno prisotna na lasišču vsakega posameznika. Ko se ta gliva prekomerno razmnoži, lahko povzroči draženje lasišča, kar vodi v luščenje in srbenje, značilno za prhljaj.

Povejte naprej: