Pojdi na glavno vsebino
0

Hrana proti staranju

Hrana proti staranju

Proti staranju se zadnjih nekaj let dokaj uspešno borim oziroma vzdržujem stanje vsaj na tisti točki, kjer sem začela opažati prve mini gubice.

Pravzaprav je res, kar sem večkrat slišala. Po tridesetem se telo začne spreminjati. Moje se je zaradi treh nosečnosti in porodov ter dojenja spremenilo že prej, zadnjih nekaj let pa opažam tudi manjše spremembe na obrazu, s katerimi se mogoče navidez ukvarjam preveč.

Sem mnenja, da je mogoče s hrano, prehranskimi dopolnili, pravilno nego in kakšno antistresno tehniko za naš obraz in telo narediti marsikaj učinkovitega.

Proti staranju s hrano

Staranju se seveda ne moremo izogniti, vsaj ne po letih. Verjetno pa se strinjate, da ni potrebno, da bi se nam na obrazu poznalo vsako leto več. Vsekakor noben kozmetični pripravek, nobena hrana in nobeno prehransko dopolnilo ne obljublja večne mladosti in popolnega izbrisa gub. Vseeno pa znake staranja lahko upočasnimo.

Tokrat z vami delim kako znake staranja na naši koži lahko omilimo s hrano. Večkrat zaidem na kakšno spletno stran z znanstvenimi članki (da bi od mojega faksa še kaj ostalo v glavi) in pozno v noč prebiram razne študije.

Nekaj dni nazaj me je spet navdušil članek, ki zelo na kratko pravi: Za napeto kožo, obnavljanje celic in mladosten videz lahko ogromno storimo z uživanjem živil, bogatih z antioksidanti oziroma naravnimi obrambnimi kemičnimi spojinami. Verjamem, da ste za antioksidante slišali že neštetokrat, ampak ali jim res damo toliko pomena kot si ga zaslužijo?

  • Prosti radikali napadajo celice v našem telesu in pospešujejo proces staranja. Antioksidanti pa so tiste snovi, ki proste radikale uničujejo. Prosti radikali nastajajo zaradi izpostavljenosti škodljivim vplivom iz okolja (strupi v zraku, tobačni dim, onesnaženost zraka, UV-žarki), povzroča pa jih tudi stres.

Z raziskavo, katera živila vsebujejo največ antioksidantov, je nastala lestvica ORAC, ki deluje po točkovnem sistemu – več antioksidantov je več točk. Vsak dan naj bi zaužili od 3000 do 5000 točk ORAC. Navedene vrednosti točk ORAC veljajo ob zaužitju 100g živila.

Lestvica 15 živil proti staranju za vsak dan

Verjamem, da sestavin oziroma hrane, ki so najvišje točkovana, večina ljudi nima v svoji kuhinji, zato sem med živili z visoko vsebnostjo antioksidantov izbrala tista, ki so večini na dosegu in jih lahko vključimo v vsakodnevno prehrano. Vsak dan si privoščite vsaj 3 iz seznama. Ni tako težko.

  1. Šipek (96150 točk)
  2. Kakav v prahu, nesladkan (55653 točk) – Čokoladaaaa za lepoto! Kaj je še boljšega kot to?
  3. Granatno jabolko – rumeni del (55520 točk) – Ste vedeli, da niso užitna samo zrna granatnega jabolka, ampak tudi mehki, belo rumeni del v notranjosti? Ravno ta ima veliko antioksidantov.
  4. Mleti ingver (39041 točk)
  5. Sveži žajbelj (32004 točk) – Kako se pa to uživa?
  6. Oreh (17940 točk)
  7. Sok črne robide (10460 točk)
  8. Zlate rozine (10450 točk)
  9. Chia semena (9800 točk)
  10. Lešniki (9645 točk)
  11. Borovnice (9621 točk)
  12. Posušene hruške (9496 točk)
  13. Brusnice (9090 točk)
  14. Suhe slive (8059 točk)
  15. Pistacija (7675 točk).

hrana proti staranju

Mi smo imeli danes za kosilo lososa, ajdovo kašo s špinačo ter bučke s papriko, koruzo, korenjem in chia semeni. Okusno kosilo polno hranil z veliko antioksidanti. Popoldan smo zobali suhe brusnice in pistacije, v dopoldanski malici pa je bil na palačinkah lešnikov namaz s pravim kakavom. Zakaj takšen jedilnik? Zato, ker sem rahlo obsedena z vsem, kar deluje proti staranju. Zdaj pijeva samo še kolagen in jeva hrano, polno antioksidantov. Malo heca, ampak zakaj ne bi že v mladih letih re kaj naredili za lepo in sijočo kožo, če vemo, da je to mogoče?

Povejte naprej:


Oznake: staranje hrana

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...