Pojdi na glavno vsebino
0

Vloga vitamina B6 (piridoksina): Zakaj je nenadomestljiv?

Vloga vitamina B6 (piridoksina): Zakaj je nenadomestljiv?

Vitamin B6 je izjemno pomemben vitamin, ki v našem telesu sodeluje kot kofaktor pri več kot 140 biokemijskih reakcijah v naših celicah. Sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov, maščob in pri presnovi beljakovin.

Čeprav obstaja osem različnih vitaminov B, se nekaterim posveča več pozornosti kot drugim. Medtem ko je vitamin B12 pogosto v ospredju zaradi svoje vloge pri ohranjanju zdravih krvnih in živčnih celic, je vitamin B6, znan tudi kot piridoksin, pogosto pozabljen.

Tako kot večina vitaminov B je tudi B6 esencialen, kar pomeni, da ga vaše telo ne more sintetizirati - to pomembno mikrohranilo morate dobiti s hrano.

Kazalo vsebine:

Kaj je Vitamin B6?

Vitamin B6 ali piridoksin ima pomembno vlogo v našem telesu

Pomanjkanje vitamina B6

Kakšne so dnevne potrebe po vitaminu B6?

Ali lahko kdaj pride do predoziranja vitamina B6 oz. piridoksina?

Kje najdemo vitamin B6 v hrani?

Piridoksin hidroklorid - oblika vitamina B6 v prehranskih dopolnilih

Kolagen shot

Kaj je Vitamin B6?

Vitamin B6, ki je znan tudi kot piridoksin, je vodotopen vitamin in se uvršča med vitamine B-kompleksa. Vitamin B6 vključuje več izrazov, saj pod to ime spada šest različnih v vodi topnih spojin, ki se med seboj razlikujejo po kemijski strukturi.

Med te spojine, ki se štejejo za vitamin B6 ali pa imajo drugačno ime, spadajo piridoksin, piridoksamin, piridoksal in njihove estre fosforne kisline. Aktivni obliki vitamina B6 sta piridoksal-5-fosfat (PLP) in piridoksamin-5-fosfat (PMP). Tudi ostale oblike imajo vitaminsko aktivnost, saj se v telesu lahko pretvorijo v aktivne oblike PLP ali PMP.

Vitamin B6 ali piridoksin ima pomembno vlogo v našem telesu

Vitamin B6 je izjemno pomemben vitamin, ki v našem telesu sodeluje kot kofaktor pri več kot 140 biokemijskih reakcijah v naših celicah. Sodeluje pri metabolizmu ogljikovih hidratov, maščob in pri presnovi beljakovin.

Prav tako ima vitamin B6 vlogo pri kognitivnem razvoju in pri vzdrževanju normalne ravni homocisteina. Ključen je tudi pri normalnemu delovanju imunskega sistema in tvorbi hemoglobina.

Vitamin B6Vitamin B6 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Tudi Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je v povezavi s tem vitaminom potrdila mnoge znanstveno utemeljene trditve, ki se lahko uporabljajo na živilih, ki so zadostni vir tega vitamina:

  • ima vlogo pri sintezi cisteina
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  • prispeva k delovanju živčnega sistema
  • prispeva k presnovi homocisteina
  • ima vlogo pri presnovi beljakovin in glikogena
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
  • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
  • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
  • ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov

To, da brez vitamina B6 ne gre je že jasno, vendar kaj pa se zgodi ko pride do pomanjkanja?

Pomanjkanje vitamina B6

Pomanjkanje vitamina B6 v razvitem svetu ni ravno pogosto, saj se le ta nahaja v različni hrani. Vendar, ko pa pride do pomanjkanja, lahko to privede do resnih posledic.

Pomanjkanje piridoksina se običajno pojavi skupaj s pomanjkanjem drugih vitaminov iz skupine B, na primer B12, in s folno kislino. V razvitem svetu lahko pride do pomanjkanja vitamina B6 ob:

  • jemanju določenih zdravil,
  • kajenju,
  • zlorabi alkohola
  • ali pa ob določenih boleznih, kot so sladkorna bolezen, celiakija in kronične vnetne črevesne bolezni.

Vitamin B6 pomanjkanje je med drugim povezano tudi s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, ekcemom, seboroičnim dermatitisom in anemijo.

Klinični simptomi so tudi depresija, nervoza, razdražljivost in oslabljen imunski odziv. Najbolj značilni oz. pogosti znaki pomanjkanja vitamina B6 so predvsem anemija in nevrološke motnje.

Kakšne so dnevne potrebe po vitaminu B6?

Priporočen dnevni vnos vitamina B6 za zdrave odrasle, je po zadnjih podatkih po DACH 1,6 mg/dan za ženske in 1,4 mg/dan za moške. Kot smo že prej omenili, se lahko te potrebe ob določenih zdravstvenih stanjih, npr. ob jemanju zdravil ali bolezni, seveda povečajo.

Prav tako pa se dnevne potrebe nekoliko povečajo v času nosečnosti in dojenja in sicer, v prvem trimesečju je priporočen dnevni vnos 1,5 mg/dan, v drugem in tretjem trimesečju 1,8 mg/dan, ter v času dojenja 1,6 mg/dan.

Ali lahko kdaj pride do predoziranja vitamina B6 oz. piridoksina?

Glede na podatke, ki jih je podala EFSA, lahko do predoziranja in s tem povezanih simptomov pride ob uživanju 100 mg vitamina B6 dnevno. Dolgotrajno uživanje prekomerne količine lahko privede do nevroloških motenj in ataksije.

Vitamin B6 v hrani

Seveda je predoziranje vitamina B6 oz. piridoksina malo verjetno, do tega lahko pride ob nepravilni uporabi oz. neupoštevanju pravil uporabe prehranskih dopolnil.

Kje najdemo vitamin B6 v hrani?

Kot smo že omenili, je aktivna oblika vitamina B6 PLP. Ta se ne sintetizira v našem telesu, kar pomeni, da jo je potrebno vnesti s prehrano. Vitamin B6 je v hrani dobro zastopan, zato tudi redko pride do pomanjkanja.

Živilo 

 Vsebnost B6 na 100 g živila (mg) 

 % PDV 

 Banana 

 0,367

 23 %

 Piščanec 

 0,400

 29 %

 Leča

 0,178

 13 %

 Krompir

 0,286

 20 %

 Losos

 0,696

 50 %

 Brokoli

 0,200

 14 %

 Špinača

 0,242

 17 %

Živila bogata z vitaminom B6 so žita – sem spadajo polnozrnata moka, koruza, rjavi riž, kvinoja… Vitamin B6 lahko najdemo tudi v stročnicah, oreščkih, semenih, krompirju, nekaterih zeliščih in začimbah, kot so česen, kari in ingver, ter v mesu, mesnih izdelkih in ribah.

Piridoksin hidroklorid - oblika vitamina B6 v prehranskih dopolnilih

Vitamin B6 je na voljo v prehranskih dopolnilih, tako v multivitaminih, prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo tudi druge vitamine B kompleksa, pa tudi kot samostojno prehransko dopolnilo.

Vitamin B6 se v prehranskih dopolnilih najpogosteje nahaja v obliki piridoksin hidroklorida. Absorpcija prehranskih dopolnil je precej podobna tej iz prehrane. To pomeni, da naše telo tudi to obliko, piridoksin hidroklorid, dobro absorbira.

Kolagen shot

Kolagen shot je koncentrirano prehransko dopolnilo za mladosten videz in splošno boljše počutje. Vsebuje 5000 mg hidroliziranega ribjega kolagena, 1500 mg MSMja, hialuronsko kislino, vitamine in cink.

Vitamin C + kolagen + MSM = popolna kombinacija? Kolagen shot je pogosto poimenovan kar kolagen, vendar je produkt veliko več kot samo kolagen. Ko smo formulirali recepturo za Kolagen shot, smo imeli 3 zahteve.

Vitamin B6 - Kolagen shot

Izdelek mora vsebovati ribji kolagen s širokim spektrom velikosti molekul peptidov, MSM in vitamin C. Zakaj? Ker kombinacija teh treh aktivnih učinkovin odlično dopopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine.

Poleg tega smo mu dodali tudi hialuronsko kislino, biotin, cink in vitamin B6. Učinkovitost izdelka je potrjena s klinično študijo, ki je pokazala sinergistični učinek kolagena in MSMja, kar pomeni, da je njun učinek na koži večji, kot če bi obe učinkovini uživali posamično.

Povejte naprej:


Oznake: Vitamin B6 piridoksin kolagen shot prehranska dopolnila