Pojdi na glavno vsebino
0

Razumevanje hiperpigmentacije - vrste, vzroki in rešitve

Razumevanje hiperpigmentacije - vrste, vzroki in rešitve

V svetu lepote in nege kože se srečujemo z različnimi izzivi, ki vplivajo na zdravje in izgled naše kože. Ena izmed teh težav, ki se pogosto pojavlja in lahko vpliva na samozavest, je hiperpigmentacija. Hiperpigmentacija oz. neenakomerna pigmentacija kože je pojav temnih madežev – znanih tudi kot starostne ali sončne pege – na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so izpostavljeni soncu.

Če ste se že srečali s temi temnimi madeži na koži ali želite izvedeti več o tem, kako jih preprečiti ste na pravem mestu. V tem blogu se bomo poglobili v svet hiperpigmentacije, raziskali vzroke, ki stojijo za tem pojavom, spoznali različne vrste hiperpigmentacije in odkrili učinkovite načine za boj proti njej.

Kazalo vsebine

Kaj je hiperpigmentacija?

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

Sončne ali starostne pege, melazma ali postinflamatorna hiperpigmentacija?

Kako preprečiti oz. omiliti hiperpigmentacijo?

Kaj je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija se pokaže kot temnejša območja na koži, ki so različnih velikosti in oblik. Gre za neenakomerno pigmentacijo kože, kjer nastanejo temni madeži ali pege na koži, ki povzročijo, da je koža videti neenakomerna.  

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

Najpogosteje se pigmentni madeži pojavijo, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina.

Kaj je melanin? Melanin je pigment oz. kožno barvilo, ki ga proizvajajo specifične kožne celice, ki jih imenujemo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Pigmentacija

Melanin poleg tega, da naši koži daje ten, ščiti kožo tudi pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Svetlejša, kot je naša koža, manj melanina vsebuje. Posledično je občutljivejša na delovanje UV-žarkov in bolj podvržena staranju kože.

Na presežek melanina lahko vpliva več dejavnikov:

  • Prekomerna izpostavljenost UV sevanju brez uporabe kreme z zaščitnim faktorjem.
  • Vnetja kože in poškodbe, zaradi katerih prihaja do sproščanja melanina.
  • Hormonske spremembe: Pigmentni madeži se pogosto pojavljajo pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, med nosečnostjo ali v menopavzi.
  • Starost: S starostjo pada število melanocitov, hkrati pa rasteta njihova aktivnost in volumen.
  • Nekatera zdravila (npr. antibiotiki) in zelišča (npr. šentjanževka).

Ko se zaradi različnih (zgoraj naštetih) dejavnikov v koži pojavi preveč melanina, se ta začne kazati tudi na povrhnjici. Povečano proizvajanje melanina se lahko kaže v obliki sončnih ali starostnih peg in melazme, pojavi pa se lahko tudi postinflamantorna hiperpigmentacija.

Sončne ali starostne pege, melazma ali postinflamatorna hiperpigmentacija?

Pigmentni madeži, ki jih imenujemo tudi starostne oz. sončne pege, so manjša obarvanja kože, ki se pojavijo zaradi dolgoletne izpostavljenosti sončnim žarkom. Zato jih praviloma opažamo predvsem na obrazu, dekoltejo, dlaneh in rokah, saj so ta področja skoraj vedno izpostavljena sončnim žarkom.

Pigmentni madeži

Melazma pa je oblika hiperpigmentacije, ki jo povzročajo hormoni oz. spremembe njihovih ravni, ki vplivajo na količino melanina. Melazma se pojavlja pri kar 15 % nosečnic, zato tej vrsti pigmentnih madežev pravimo tudi »nosečniška maska«. Poleg nosečnic se z njo srečujejo tudi ženske, ki uporabljajo peroralno hormonalno kontracepcijo.

Melazma

Dobra novica je, da lahko melazma izgine sama po porodu ali po zmanjšanju odmerka estrogena.Je stanje kože, pri katerem se na obrazu razvijejo večje lise oz. madeži nepravilnih oblik. Največkrat se pojavlja na licih, na čelu, na nosu ali nad zgornjo ustnico.

Kaj pa postinflamatorna hiperpigmentacija?

Kot pove že ime, ta tip hiperpigmentacije, nastaja kot posledica vnetja ali poškodbe. Osebe, ki trpijo zaradi aken, imajo pogosto postinflamatorno hiperpigmentacijo. Ta se pojavi, ko se rana zaceli in na mestu ostane plosko območje potemnele kože. Namreč, ko pride do vnetja kože, se sprošča melanin, njegov presežek pa nato povzroči hiperpigmentacijo.

Kako preprečiti oz. omiliti hiperpigmentacijo?

1. Zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep, ki lahko pomaga preprečiti nastanek hiperpigmentacije. Kot smo že omenili so namreč UV žarki eden izmed poglavitnih dejavnikov za nastanek sončnih oz. starostnih peg. Poleg tega pa prekomerna izpostavljenost UV- sevanju negativno vpliva tudi na naš DNK, lipide in kolagen.

Zato je izogibanje soncu ali vsaj zelo pazljivo izpostavljanje soncu zelo pomembno. Predvsem pa je pomembno, da vsak dan (tudi v oblačnih dnevih) uporabljamo kremo za sončenje.

Z vsakodnevno uporabo vlažilne kreme za obraz z zaščitnim faktorjem boste:

  • Zmanjšali tveganje za sončne opekline
  • Zmanjšali tveganje za prezgodnje staranje kože
  • Zmanjšali tveganje za nastanek kožnega raka
  • Zmanjšali pojav sončnih poškodb na obrazu (hiperpigmentacija)
  • Pravilna uporaba vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem

Hyaluron Face Cream SPF 30 je vlažilna krema za obraz z zaščitnim faktorjem 30, ki se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnega videza. Naravne sestavine, kot so hialuronska kislina, jojobino olje, glicerin, niacinamid in vitamin E bodo vašo kožo navlažile in nahranile.

Širok spekter zaščite ZF 30 zagotavlja ustrezno zaščito pred UVA in UVB žarki ter prezgodnjim staranjem kože. Vlažilna krema za obraz z zaščitnim faktorjem je primerna za vse tipe kože po 20. letu, odlično pa se obnese tudi kot podlaga za ličenje.

2. Antioksidanti

Antioksidanti igrajo ključno vlogo pri preprečevanju hiperpigmentacije tako, da ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo kožne celice in povzročijo vnetje, kar lahko posledično vodi v nastanek hiperpigmentacije.

Delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale, s čimer zmanjšujejo poškodbe kožnih celic. Prav tako lahko spodbudijo proces obnove celic in pomagajo odstraniti odmrle kožne celice, kar lahko izboljša tonus kože in prepreči kopičenje pigmenta na površini.

Eden izmed najbolj znanih antioksidantov je vitamin C. Vitamin C za obraz velja za zlati standard. Strokovnjaki za nego kože ga kujejo v zvezde. Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj? Dokazano je, da je vitamin C za obraz izjemno učinkovit proti staranju kože. Vitamin C namreč deluje tako, da ustvarja sijočo polt in izenačuje ten kože, ter spodbuja sintezo kolagena.

Vitamin C serum je obnovitveni serum z visoko koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni osnovi. Vsebuje derivata vitamina C, skvalan, šipkovo olje, vitamina E, bisabolol in koencima Q10.

Kombinacija aktivnih sestavin uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože in pozitivno vpliva na videz brazgotin ter odpravlja suh in grob videz kože.

3. Piling kože

Koža nenehno obnavlja svoje celice. Odmrle celice na površini se sčasoma odstranijo, da bi naredile prostor za nove, sveže celice. Vendar pa se s staranjem ta proces upočasni, kar lahko vodi v kopičenje odmrlih celic na površini kože. To lahko povzroči zabrisan videz, neenakomerno teksturo in prispeva k pojavu hiperpigmentacije.

Piling pospeši ta naravni proces obnove celic. S pilingom se odstranijo odmrle celice, kar omogoča, da nove celice hitreje pridejo na površje. To izboljša tonus kože, ji daje bolj gladko teksturo ter zmanjša videz drobnih linij, gubic in madežev.

Mlečna kislina, retinol, salicilna kislina, glikolna kislina in encimi so učinkoviti pilingi, vendar je zmernost ključnega pomena, da se prepreči prekomerno pilinganje.

Retinol-like serum je izjemno učinkovit izdelek, ki deluje kot naravna alternativna retinolu. Serum je namenjen vsem, ki si želijo izboljšati elastičnost in gostoto kože ter poskrbeti za bolj mladosten videz kože.

BHA tonik vsebuje salicilno kislino in ekstrakt čajevca, ki učinkovito prodreta v pore in raztapljata maščobe, kar pomaga preprečiti pojav mozoljev in ogrcev. Poleg tega pa vsebuje tudi hialuronsko kislino in niacinamid, ki kožo navlažita in pomagata ohranjati njen naravni pH.

Povejte naprej:


Oznake: hiperpigmentacija antioksidanti nega kože pigmentni madeži starostne pege sončne pege retinol aha in bha kisline