Pojdi na glavno vsebino
0

Pomanjkanje vitamina D - Ali ga dobite dovolj?

Pomanjkanje vitamina D - Ali ga dobite dovolj?

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija in fosfatov, kar lahko privede do zmanjšane kostne gostote in večjega tveganja za zlome in za nastanek osteoporoze v zrelih letih.

Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. Zaradi dokazane vloge pri normalnem delovanju imunskega sistema, je ustrezna preskrbljenost s tem vitaminom še toliko bolj pomembna v jesenskih in zimskih mesecih.

Kaj je vitamin D?

Vitamin D je popolnoma drugačen od večine drugih vitaminov. Lahko bi rekli, da je edinstven. Pravzaprav je steroidni hormon, ki nastaja iz holesterola, ko je vaša koža izpostavljena soncu oz. ultravijoličnim žarkom. Zato ga pogosto imenujemo kar ''vitamin sonca'' ali ''sončni vitamin''.

Vendar pa izpostavljenost soncu le redko zagotovi dovolj vitamina D, poleg tega le peščica živil vsebuje znatne količine tega ključnega vitamina, zato je pomanjkanje vitamina D zelo pogosto.

Zakaj je vitamin D tako pomemben?

Kot večina vitaminov ima tudi vitamin D številne funkcije v telesu. Najbolj je znan po sposobnosti krepitev kosti, vendar je tudi pomemben za zdrav imunski sistem, prebavni sistem, srce in duševno zdravje, uravnavanje krvnega sladkorja, plodnost ter odpornost proti raku.

Vitamin D za kosti

Vitamin D je najbolj znan po svoji pomembnosti za zdravje kosti. Kosti so žive in se nenehno preoblikujejo. To pomeni, da kot vsa tkiva potrebujejo stalno oskrbo s hranili. Vitamin D pomaga telesu bolj učinkovito absorbirati kalcij. Kalcij je eden od ključnih dejavnikov za "mineralizacijo" in krepitev kosti.

 Vitamin D sodeluje tudi z drugimi hormoni, da zagotovi optimalne ravni kalcija v krvi. Kar zadeva kalcij, telo vedno daje prednost krvi pred kostmi. To je zato, ker kri prenaša kalcij po telesu za ključne funkcije, kot je krčenje srca in mišic. Zato je pomembneje vzdrževati ravni kalcija v krvi kot v kosteh.

Vitamin D za kosti

Ko je dovolj kalcija v krvi, se presežek shranjuje v kosteh. To je čas, ko se kosti mineralizirajo in krepčajo. Ko ni dovolj kalcija v krvi, se zgodi dve stvari, ki dvigneta raven kalcija. Prvič, vitamin D, shranjen v jetrih, se aktivira in pomaga pri absorpciji več kalcija iz hrane. Drugič, telo odstrani shranjeni kalcij iz kosti, da dvigne ravni v krvi.

Ko ne dobimo dovolj vitamina D (in kalcija) redno, se lahko kosti oslabijo in postanejo krhke. Pri otrocih lahko hudo pomanjkanje vitamina D povzroči rahitis, pri odraslih pa osteomalacijo. Pri manj hudem pomanjkanju vitamina D (in/ali kalcija) se lahko na dolgi rok razvije tudi osteoporoza.

Vitamin D in njegov vpliv na imunski sistem

Številne študije so pokazale povezavo med nizkimi ravmi vitamina D in imunskimi boleznimi, kot sta atopijski dermatitis in revmatoidni artritis. V laboratoriju se zdi, da ima vitamin D "protivnetne" in "antioksidativne" lastnosti.

Vitamin D in imunski sistem

Vnetje je večinoma posledica odziva našega imunskega sistema. Vitamin D lahko zmanjša imunski odziv in vnetne označevalce. Nekatere študije pri ljudeh z imunskimi boleznimi (npr. cistično fibrozo, multiplo sklerozo in debelostjo) kažejo, da dodajanje vitamina D zmanjša nekatere vnetne označevalce v krvi, čeprav se ne strinjajo vse študije.

80 % odraslih prebivalcev Slovenije, ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D

Raziskovalci so v okviru projekta »Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D« s pomočjo podatkov nacionalne prehranske raziskave prvič določili prehranski vnos vitamina D pri prebivalcih Slovenije.

Medtem, ko je poleti potrebe telesa po vitaminu D, možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, jeseni in pozimi ključni vir vitamina D predstavlja prehrana. Priporočen vnos vitamina D v tem času, ko ga telo ne more samo proizvajati, je 20 mikrogramov dnevno, rezultati raziskave pa so pokazali, da ga s prehrano povprečno zaužijemo manj kot 3 mikrograme.

Ugotovitve tako potrjujejo, da bo za zagotovitev ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D v jesensko-zimskem obdobju za prebivalce Slovenije treba sprejeti ukrepe za njegovo nadomeščanje. To bo še posebej pomembno za nekatere skupine prebivalstva, ki so lahko z vidika nezadostne preskrbljenosti z vitaminom D bolj ogrožene.

Kako ugotoviti, če vam primanjkuje vitamina D?

Pomanjkanje vitamina D je zelo pogosto, nekateri mu pravijo kar sodobna pandemija pomanjkanja vitamina D.

O optimalni ravni vitamina D v krvi se že dolgo razpravlja, vendar se večina strokovnjakov strinja, da je treba doseči vsaj 30 ng/ml. Če vas zanima ali skrbi raven vitamina D, se o tem posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem - ta lahko odredi preprost krvni test za določitev ravni vitamina D.

Simptomi pomanjkanja vitamina D

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija in fosfatov, kar lahko privede do zmanjšane kostne gostote in večjega tveganja za zlome in za nastanek osteoporoze v zrelih letih.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih pomanjkanje vitamina D vodi do nastanka rahitisa, za katerega so zaradi motnje pri mineralizaciji kosti značilne deformacije skeleta in izrastline na hrustancih. Drugi simptomi bolezni so:

  • zmanjšana moč mišic,
  • zmanjšan mišični tonus
  • in povečana občutljivost za okužbe.

Vitamin D v prehranskih dopolnilih

Kot je razvidno je pogojem za sintezo vitamina D v telesu težko zadostiti. Vitamin D v našem telesu namreč nastaja pod vplivom sončne svetlobe, ki seveda prinaša tudi določena tveganja. S pravilno izbiro prehrane sicer lahko vplivamo na količino vitamina D v telesu, a žal to pogosto ni dovolj.

Številni se za to odločajo za prehranska dopolnila z vitaminom D. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin D so odlična rešitev, vendar je pomembno, da izbiramo kakovostna prehranska dopolnila, ki vsebujejo primerne sestavine.

Kolagen shot 10.000

Recepturo Kolagen shota smo zato še okrepili in mu v različici Kolagen shot 10.000 dodali tudi vitamin D. Tako z uživanjem kolagena ne boste poskrbeli le za močne nohte, sijoče lase, lepo kožo in fleksibilnejše sklepe, ampak tudi za dober imunski sistem. Kolagen shot 10.000 vsebuje 120% priporočene dnevne količine vitamina D in s tem učinkovito prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema.

Povejte naprej:


Oznake: vitamin D pomanjkanje vitamina D sončni vitamin vitamin D za kosti vitamin D in imunski sistem