Pojdi na glavno vsebino
0

Krčne žile – Preventivni ukrepi, ki vam lahko pomagajo

Krčne žile – Preventivni ukrepi, ki vam lahko pomagajo

Nastanek krčnih žil je povezan s šibkimi ali poškodovanimi zaklopkami v venah, predvsem na predelu nog. Medtem ko arterije prenašajo kri iz srca v ostale dele telesa, so venske žile odgovorne za vračanje krvi iz telesa nazaj v srce.

Krčne žile so zavite, razširjene vene. Vsaka vena, ki je blizu površine kože se lahko razširi. Krčne žile najpogosteje prizadenejo vene na nogah. To je predvsem zato, ker stanje in hoja povečata pritisk v venah spodnjega dela telesa - torej v venah nog.

Kazalo vsebine

Kaj so krčne žile?

Kakšna je vloga ven v telesu?

Kaj vpliva na nastanek krčnih žil?

Dejavniki tveganja za nastanek krčnih žil

Simptomi krčnih žil

Preventivni ukrepi, ki vam lahko pomagajo preprečiti nastanek krčnih žil 3

Kaj so krčne žile?

Krčne žile na nogah so videti kot modrikaste, nabrekle, zvijugane ali zasukane vene. Nekatere se nahajajo v koži in tvorijo pajkaste vzorce, medtem ko so druge globoke vene, ki se nahajajo med mišicami nog, vidne kot temni trakovi pod kožo ali izbokline.

Krčne žile

Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Krčne žile so pogostejše pri ženskah kot pri moških in so delno tudi dedne.

Kakšna je vloga ven v telesu?

Vloga ven v telesu je ključna za prenašanje krvi nazaj v srce. Medtem ko arterije prenašajo kisik in hranila iz srca v druge dele telesa, vene opravljajo nasprotno funkcijo. Ko kri prenaša odpadni ogljikov dioksid nazaj v srce in pljuča, vene omogočajo vračanje krvi proti gravitaciji.

Venozni sistem leži med mišicami, ki s svojimi krčenji pomagajo potiskati kri proti srcu. Poleg tega vene vsebujejo zaklopke, ki se odpirajo in zapirajo ter tako preprečujejo povratni tok krvi proti nogam. Zaklopke pomagajo ohranjati enosmerni pretok krvi in preprečujejo zastoje v venah.

Kaj vpliva na nastanek krčnih žil?

Nastanek krčnih žil je povezan s šibkimi ali poškodovanimi zaklopkami v venah, predvsem na predelu nog. Medtem ko arterije prenašajo kri iz srca v ostale dele telesa, so venske žile odgovorne za vračanje krvi iz telesa nazaj v srce. Za uspešno vračanje krvi v srce morajo vene v nogah premagovati delovanje gravitacije.

Krčne žile

Krčenje mišic v spodnjem delu nog deluje kot črpalka, ki pomaga stenam ven pri prenašanju krvi nazaj v srce. Drobceni ventili (zaklopke) v venah se odprejo, ko kri teče proti srcu, nato pa se zaprejo, da preprečijo povratni tok krvi nazaj proti nogam.

V primeru, da so te zaklopke oslabljene ali poškodovane, lahko kri teče nazaj in se kopiči v venah, kar povzroči raztezanje ali zvijanje ven.

Dejavniki tveganja za nastanek krčnih žil

Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na nastanek krčnih žil. Nekateri od teh dejavnikov so genetska nagnjenost, starost, spol, nosečnost, prekomerna telesna teža, sedeči način življenja, dolgotrajno stoječe ali sedenje, pomanjkanje telesne aktivnosti, hormonske spremembe in poškodbe.

  1. Starost

Staranje povzroča obrabo zaklopk v venah, ki pomagajo nadzorovati pretok krvi. Sčasoma ta obraba povzroči, da zaklopke dovolijo, da se nekaj krvi izmuzne nazaj v vene, kjer se zbira.

  1. Spol

Pri ženskah obstaja večja verjetnost, da se razvijejo krčne žile. Hormonske spremembe pred menstruacijo, med nosečnostjo ali menopavzo so lahko signifikanten dejavnik, saj ženski hormoni ponavadi sproščajo stene ven. Hormonsko zdravljenje, kot so kontracepcijske tablete, lahko prav tako poveča tveganje za nastanek krčnih žil.

  1. Nosečnost

Nosečnost je še en dejavnik, ki lahko prispeva k pojavu krčnih žil. Med nosečnostjo se volumen krvi v telesu signifikantno poveča, kar je potrebno za podporo rastočemu plodu. Ta povečan volumen krvi lahko vpliva tudi na vene na nogah.

Prav tako povečan pritisk maternice na veno cavo inferior (glavno veno, ki zbira kri iz spodnjega dela telesa) lahko oteži vračanje krvi iz spodnjega dela telesa nazaj v srce, kar lahko prispeva k razširitvi ven in pojavu krčnih žil.

  1. Genetika

Genetska nagnjenost je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za razvoj krčnih žil. Če imajo člani družine krčne žile, je verjetnost, da jih boste tudi vi imeli, večja.

  1. Debelost

Prekomerna telesna teža in debelost sta pomembna dejavnika tveganja, saj dodaten pritisk na vene otežuje pretok krvi in ​​povzroča razširitev ven. Sedeči način življenja, ki vključuje dolgotrajno sedenje ali stoječe, lahko ovira krvni obtok in prispeva k pojavu krčnih žil.

  1. Hormonske spremembe

Hormonske spremembe lahko vplivajo tudi na nastanek krčnih žil. Hormoni lahko vplivajo na elastičnost ven in pretok krvi. Na primer, hormonske spremembe med nosečnostjo in uporaba hormonske kontracepcije lahko prispevajo k razvoju krčnih žil.

Simptomi krčnih žil

Krčne žile se lahko kažejo v različnih simptomih, ki se lahko razlikujejo glede na stopnjo in resnost bolezni. Med najpogostejšimi simptomi krčnih žil so:

1. Vidne razširjene vene: To je eden najbolj očitnih znakov krčnih žil. Prizadete vene so vidno otekle, razširjene in lahko tvorijo vozličke ali zvitke na površini kože. Običajno se pojavijo na nogah in stopalih, vendar se lahko tudi širijo na druge dele telesa.

2. Občutek teže in utrujenosti v nogah: Mnogi ljudje s krčnimi žilami poročajo o občutku teže, utrujenosti ali napetosti v nogah. Ta občutek se običajno poslabša proti koncu dneva ali po daljšem obdobju stoječega ali sedečega položaja.

3. Otekanje nog: Krčne žile lahko vodijo do otekanja nog, še posebej v predelu gležnjev in stopal. Oteklina je pogosto posledica zastoja krvi in povečanega pritiska v venah, kar vodi do iztekanja tekočine v okoliška tkiva.

Otekanje nog

4. Srbečica in pekoč občutek: Nekateri ljudje s krčnimi žilami lahko doživljajo srbenje ali pekoč občutek na prizadetih območjih kože. Ta simptom je lahko posledica draženja kože zaradi zastajanja krvi v venah.

5. Krči in bolečine: Včasih se lahko pojavijo boleči mišični krči v nogah, predvsem ponoči. Bolečina, ki jo povzročajo krčne žile, se lahko razlikuje od blage do intenzivne in se običajno poslabša ob daljšem obdobju stanja ali sedečega položaja.

Poleg teh simptomov lahko pri nekaterih ljudeh s krčnimi žilami pride tudi do pigmentacije kože, razjed, vnetja ali krvavitev na prizadetih območjih.

Preventivni ukrepi, ki vam lahko pomagajo preprečiti nastanek krčnih žil

Preventivni ukrepi lahko igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek krčnih žil ter upočasnjevanju napredovanja bolezni. Poleg že omenjenih ukrepov obstajajo še dodatni načini, kako lahko poskrbite za zdravje svojih ven:

Prehrana bogata z vlakninami

Uživanje hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko pomaga ohranjati zdrave žile. Vlaknine prispevajo k zdravju prebavnega sistema ter zmanjšujejo pritisk v trebuhu, kar lahko posledično zmanjša tveganje za krčne žile. V prehrano vključite polnozrnate izdelke, sveže sadje in zelenjavo, stročnice ter oreščke.

Izogibanje toploti

Pretirano izpostavljanje vročini, kot je dolgotrajno sončenje ali uporaba vročih kopeli, lahko širi krvne žile in povzroči večje obremenitve na žilne stene. Posledično se poveča tveganje za razvoj krčnih žil. Poskrbite za zmerno izpostavljanje toploti ter se izogibajte pretiranemu segrevanju nog.

Izbira pravilnih kompresijske nogavice

Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da izvajajo pritisk na noge in pomagajo pri izboljšanju pretoka krvi.

Kompresijske nogavice

Uporaba kompresijskih nogavic, ki jih priporoči zdravnik ali specialist, lahko olajša simptome krčnih žil ter preprečuje njihov nadaljnji razvoj.

Redna telesna aktivnost

Mišice nog so vaši največji zavezniki. Zakaj? Pomagajo vašim žilam potiskati kri v srce.

Vključitev vadbe z utežmi v svojo rutino lahko krepi mišice v nogah ter izboljša pretok krvi. Odlična izbira je tudi kolesarjenje, hoja ali plavanje.

Najbolj pomembno je, da se v primeru, da opravljate sedeče delo, čim več gibate. Ne pozabite si vzeti odmora vsaj vsake pol ure ter vstati in se za kratek čas sprehoditi.

Preprečevanje zaprtja

 Zaprtje lahko povzroča povečan pritisk v trebuhu, kar lahko poslabša težave s krčnimi žilami. Za preprečevanje zaprtja poskrbite za uravnoteženo prehrano z zadostnim vnosom vlaknin ter zadostno hidracijo. Redna telesna aktivnost in izogibanje dolgotrajnemu sedenju lahko prav tako prispevata k zdravemu prebavnemu sistemu.

Skrbite za zdravo telesno težo

Noge so bolj obremenjene, če trpite za prekomerno telesno težo. Izguba odvečnih kilogramov lahko prepreči nastanek novih krčnih žil. Poleg pomoči pri krčnih žilah, ima izguba teže tudi številne koristi. Prav tako zmanjša tveganje za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

Povejte naprej:


Oznake: krčne žile krčne žile na nogah krčne žile simptomi preventiva