Pojdi na glavno vsebino
0

Celulit - Kaj pomaga pri odpravljanju celulita?

Celulit - Kaj pomaga pri odpravljanju celulita?

Kako odpraviti celulit? Odgovor na to vprašanje iščejo vse ženske. Celulita se ne moremo popolnoma znebiti, lahko pa njegov nastanek in razvoj omilimo.

Vsakič, ko se bliža poletje se vsi pogovori začnejo vrteti okoli celulita. Lahko bi rekli, da sta poletje in celulit že skorajda sopomenki, borba s celulitom pa rdeča nit marsikaterega članka oz. debate. Spomnim se, da je imela moja mama polno omaro krem proti celulitu.

V najstniškem obdobju sem tudi sama večkrat posegla po njih. Vse so obljubljale izgubo celulita v 30 dneh ali še prej. Seveda hoče vsaka ženska/ najstnica dobro izgledati v kopalkah, marketing pa zna to dobro izkoristiti.

Ves ta stres okoli stvari, ki je naravno prisotna v našem telesu. Verjeli ali ne, vsak človek ima celulit. Ja, imajo ga tudi najbolj ''fit'' dekleta. Verjetno se sprašujete zakaj? Zato ker je to normalno.

Kaj je celulit?

Celulit je pogost pojav na ženski koži, saj se z njim spopada kar 80% žensk, ne glede na njihovo starost, obliko postave oziroma telesno težo.

CelulitNajvečkrat celulit prepoznamo kot pomarančno kožo, ki se kaže v vidno spremenjeni površini kože, predvsem na bokih, stegnih in zadnjici.

Celulit lahko opišemo kot želatinasto snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi. Nahaja se tik pod kožo in se s časom gosti, kar povzroča vidne spremembe na koži.

Kaj povzroča celulit?

Dejavniki za nastanek  celulita so kompleksni in medsebojno povezani:

  1. Slab limfni pretok je osnovni razlog za nastanek celulita

Osnovni razlog, za nastanek celulita je slab limfni pretok. Limfni pretok je mreža tkiv in organov, ki telesu pomagajo, da se znebi toksinov, odpadnih snovi in drugih nezaželenih materialov.

Njegova primarna funkcija je prenos limfe. To je tekočina, ki vsebuje bele krvne celice, ki se borijo z okužbami v našem telesu. Z nabiranjem škodljivih snovi, te vstopijo v maščobne celice in njihovo okolico, posledica pa je vidna na naši koži kot celulit.

  1. Genetika vpliva na nastanek celulita

Celulit je žal tudi dedno pogojen. Tako je verjetnost, da se celulit pojavi tudi pri vas večja, če kdo v vaši družini že trpi ali je trpel za celulitom. To bolezen večinoma podedujejo ženske, na genske predispozicije za nastanek celulita pa lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so:

  • hitra presnova,
  • porazdelitev maščobe pod kožo,
  • etnična pripadnost in prekrvavitev.
  1. Hormonsko neravnovesje

Tudi hormonsko neravnovesje (povišan estrogen, nizek progesteron), lahko vpliva na nastanek celulita. Povišano delovanje hormona estrogena namreč povzroča neenakomerno nalaganje maščobnih celic v podkožju.

 To povzroči spremembo prekrvavitve tkiva, ki prinaša številne neželene učinke. Manjša cirkulacija hormonov namreč pomeni manjši dotok kisika in slabše izločanje odpadnih snovi.

  1. Spol in starost vplivata na nastanek celulita

Prav tako je nastanek celulita odvisen tudi od spola in starosti. Ženske smo bolj nagnjene k celulitu, v procesu staranja pa se v našem telesu proizvaja tudi manj kolagena in elastina. Zaradi tega je naša koža manj elastična, težje se obnavlja, prihaja pa tudi do pojava prvih gubic.

  1. Življenjski slog

Prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti, stres in prosti radikali so še nekateri izmed dejavnikov, k pripomorejo k njegovemu nastanku.

Prosti radikali namreč uničujejo celice kolagena in elastina. Te pa posledično ne morejo več ''zadrževati maščobe''. Oslabljene žile in kapilare prav tako prispevajo k nastanku celulita, saj niso sposobne prenašati dovolj vode in hranil do usnjice in povrhnjice kože.

Zakaj imajo ženske več celulita kot moški?

Razlog, da smo ženske bolj dovzetne za celulit kot moški se skriva v strukturi kože. Kolagenska vlakna so v podkožju žensk urejena vzporedno in pravokotno na usnjico, pri moških pa prepletena v mrežo, ki leži pod kotom na zgornje plasti kože.

ženska moška koža

Urejenost kolagenskih vlaken omogoča tvorbo ''prostorčkov'' v podkožju, kjer se nahajajo maščobne celice. V kolikor se te spremenijo, se spremeni tudi pritisk na zgornje plasti kože, kar se opazi navzven. Celulit je torej naravno prisoten pri ženskah in ga posledično ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko pa se izognemo njegovemu nadaljnjemu razvoju.

Kako odpraviti celulit?

Odgovor na to vprašanje iščejo vse ženske. Celulita se ne moremo popolnoma znebiti, lahko pa njegov nastanek in razvoj omilimo.

Celulit nastopa v več stopnjah :

  • Stopnja 0 - celulit še ne vpliva na kožo, ta je mehka in gladka
  • Stopnja 1- celulit ni viden s prostim očesom, vendar so ob pritisku na kožo že vidni znaki deformacije kože
  • Stopnja 2- celulit je viden s prostim očesom, zlasti, ko sedimo, koža je občutljiva na dotik
  • Stopnja 3- celulit je viden ves čas, ne glede na to ali sedimo ali stojimo. Koža je na dotik zelo boleča, pod njo lahko občutimo tudi izbokline.

Celulit in normalna kožaNa celulit lahko učinkovito vplivamo predvsem v začetni fazi, v kateri ''pomarančna koža'' še ni tako opazna. Prav tako lahko vplivamo nanj tudi v naslednji fazi, kjer sta že delno motena limfni in krvni pretok podkožja.

V drugi stopnji prihaja do zastajanja tekočin in kopičenja odpadnih snovi v podkožju. To se začne kazati navzven in celulit postaja vedno bolj problematičen. Problem, pa ni le v videzu kože, temveč tudi v nepopravljivem preoblikovanju strukture kože in podkožja.

Poleg tega, da se krvni in limfni pretok slabšata je moten tudi dotok kisika in hranljivih snovi, vezivno tkivo pa je vse manj elastično. Okrog maščobnih celic, se oblikujejo otrdeli vozli kolagena, ki ustvarjajo dodaten pritisk na zgornje plasti kože. Posledično se videz kože močno spremeni, izgublja pa se tudi zdrav ton kože.

Celulit torej ni posledica prevelike količine maščobe ampak oslabelosti kožnih celic in vezivnega tkiva. S hujšanjem torej ne bomo odpravili celulita. Zmanjšali bomo količino maščobnega tkiva v podkožju, vendar ta maščoba ni povezana s celulitom. Zato ga lahko imajo tudi najbolj suhcena dekleta.

Odprava celulita po naravni poti

Najlažje celulit odpravimo tako, da živimo zdrav življenjski slog. Kaj to sploh pomeni? To pomeni, da se moramo izogibati nezdravi prehrani, alkoholu in kajenju.

Poskrbimo za primeren vnos hranilnih snovi, zadosten vnos tekočine, za dovolj telesne aktivnosti in ustrezno nego kože. Pazimo tudi, da nismo preveč pod stresom, saj je tudi ta, eden izmed dejavnikov k pripomorejo k nastanku celulita.

1. Nad celulit z zdravo prehrano

Lahko rečemo, da je zdrava prehrana ključ do našega uspeha. Določene vrste hrane, vsebujejo še posebej veliko snovi, ki lahko pomagajo v boju proti celulitu.

Celulit in zdrava prehrana

  • Ananas, mango, papaja, grenivka: dober vir encimov, ki spodbujajo tvorbo kolagena in s tem ojačajo vezivno tkivo
  • Soja, ječmen, riž, fige : vsebujejo večje količine silicija
  • Banane, paradižnik, ajda : vsebujejo veliko kalija, ki preprečuje zastajanje vode v telesu, saj iz celic iztisne presežek natrija, vode in toksinov
  • Jajca, zelena listnata zelenjava, koruza, avokado, olive, oreščki : vsebujejo veliko vitamina E, ki je potreben za normalno celično presnovo in šiliti pred poškodbami prostih radikalov
  • Soja, losos, oreščki : Predstavljajo dober vir esencialnih maščobnih kislin, katerih naloga je obnavljanje celične membrane in odstranjevanje odpadne vode iz celic
  • Meso, ribe, jajca, mleko, stročnice : Dober vir beljakovin oz. aminokislin, ki so ključne za vzdrževanje mišičnega tonusa. Prav tako sta iz aminokislin sestavljena elastin in kolagen.

2. Pospešitev cirkulacije

Pospešitev cirkulacije je ključnega pomena, pri odpravi celulita. Eden izmed vzrokov za njegov nastanek je namreč slabši krvni in limfni pretok ter moten dotok kisika in hranljivih snovi.

Moten dotok kisika, vitaminov in mineralov povzroči kopičenje toksinov, ki povzročajo poškodovano kožo oziroma konkaven učinek pod kožo – celulit.

Cirkulacijo lahko pospešimo s rednim gibanjem, raztezanjem, masažo, zdravo prehrano in zadostno količino zaužite tekočine.

3. Spodbudimo nastanek kolagena

Kolagen je glavni strukturni protein kože. Skrbi za to, da je naša koža sveža, elastična in napeta. V procesu staranja naše telo proizvaja manj kolagena, kar vodi posledično vodi do suhe kože, gub in tudi celulita.  

Celulit in kolagenKako vam lahko pri tem na pomoč priskoči Kolagen shot?

Ena izmed njegovih nalog je tudi to, da preprečuje, da se maščobne celice iz spodnjih plasti kože premikajo v povrhnjico. Posledica tega je namreč grudast videz kože. Prav tako pa z zauživanjem kolagena poskrbite tudi za naše vezivno tkivo in sklepe ter zdrav ton kože.

Vitamin C vam lahko pomaga pri sintezi kolagenskih vlaken, hkrati pa preprečuje encimoma kolagenazi in elastinazi, da bi razgradili elastin in kolagen v vezivnem tkivu.

4. Spodbudimo nastanek vezivnega tkiva

Vezivno tkivo nastaja iz esencialnih maščobnih kislin in aminokislin s pomočjo glukozamina, vitaminov in mineralov. Glukozamin je poleg tega pomemben za nastanek hialuronske kisline, ki nase veže vodo in je zaradi tega naravni vlažilec.

4. Poskrbimo za zadosten vnos vitaminov in mineralov

Vitamini B kompleksa, zlati vitamin B3, izboljšuje sposobnost povrhnjice, da ohranja vlažnost. Vitamin E zaščiti membrano pred poškodbami prostih radikalov, skrbi za hidratacijo celic in preprečuje izgubo vode.

Celulit in antioksidanti

Vitamin C pa pomaga pri sintezi kolagenskih vlaken. Minerali sodelujejo presnovi novih celic in tkiv. Najpomembnejši za odpravo celulita so : cink, bor, silicij, baker, mangan in fosfor.

5. Zaščitimo se pred prostimi radikali

Prosti radikali so posledica ultravijoličnega sevanja in onesnaženja okolja. Njihov nastanek pa lahko spodbudimo tudi s kajenjem, pomanjkanjem spanca, stresom in neustreznim prehranjevanjem. Prosti radikali namreč verižno uničujejo celice.

 So zelo nestabilne molekule, ki jim manjka elektron in posledično napadajo ''sosednje molekule'' ter tako ustvarjajo še več prostih radikalov. V boju proti njim nam lahko pomagajo antioksidanti.

 To so molekule, ki prostemu radikalu oddajo elektron in same ostanejo stabilne. Najpomembnejši naravni antioksidanti so vitamin C, E, A in polifenoli

Povejte naprej:


Oznake: celulit kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...