Pojdi na glavno vsebino
0

Jesenska nega kože - Kako pripraviti kožo na jesen

Jesenska nega kože - Kako pripraviti kožo na jesen

Čeprav zunaj vladajo še poletne temperature, je jesen že tik za vogalom. Podobno kot se jeseni spremeni naša garderoba, tudi nega kože potrebuje spremembe, saj tisto, kar je bilo primerno za poletje, morda ne bo ustrezalo jeseni. Tako poletna rutina nege kože morda ne bo dovolj za zaščito pred suhostjo in drugimi težavami, ki se pojavijo v jesenskih in zimskih mesecih.

Hladnejši in vetrovni zrak zunaj ter ogrevan zrak v notranjih prostorih iz kože odvzemata vlago, kar lahko povzroči srbečico, suhost in celo ekcem. Da bi se temu izognili, je smiselno izvajati ciljne tretmaje. Pomembno je tudi opozoriti, da nežno jesensko sonce, še vedno vsebuje nevarne UVA žarke, ki prispevajo k nastanku gub. Zato je ključno, da ostanete zvesti zaščiti pred soncem tudi v jesenskih mesecih.

Težave kože v jesenskih mesecih

Suha koža

1. Suha koža

Suha koža je ena od najpogostejših težav v hladnejših mesecih. Z nižanjem zunanjih temperatur se zmanjšuje tudi vlažnost ozračja, kar lahko povzroči izsušitev kože.

Notranje ogrevanje dodatno odvzema vlago iz kože, medtem ko vroči tuši odstranjujejo naravne lipide, ki ohranjajo kožo navlaženo.

Posledica teh dejavnikov je poškodba beljakovin v zaščitni pregradi kože, kar vodi v suho, srbečo kožo. Povečana izguba vode skozi povrhnjico zaradi suhe kože lahko privede tudi do pokanja kože in razvoja ekcema.

Hiperpigmentacija

2. Hiperpigmentacija

Med poletjem se lahko zaradi izpostavljenosti soncu poveča proizvodnja melanina v koži, kar je odgovorno za naravno zaščito pred UV žarki.

Kljub temu lahko ta povečana proizvodnja melanina povzroči neenakomerno pigmentacijo kože, kar se lahko kaže kot sončne pege, hiperpigmentacija ali druge temnejše lise. Ti pigmentni madeži so lahko neprijetni in prispevajo k neenakomernemu tonu kože.

Jesen je čas, ko se sončni žarki postopoma zmanjšujejo in koža se lahko začne postopoma regenerirati. Zaradi nižje intenzivnosti sončnih žarkov je to idealen čas za obravnavo in zmanjševanje pigmentacije.

Akne

3. Akne

Pri nekaterih ljudeh se lahko stanje aken poslabša ali se pojavi znova v jesenskem obdobju.

To lahko deloma pripisujemo spremembam v vlažnosti zraka, ki lahko vplivajo na stanje kože. Tudi spremembe v prehrani, ki se običajno dogajajo v tem obdobju, lahko vplivajo na stanje kože.

Prehod na jesensko nego kože

1. Nežno očistite kožo

Čiščenje kože je izredno pomembno, saj je koža tekom dneva izpostavljena različnim dejavnikom. Vsaka koža tako potrebuje jutranje in večerno čiščenje. V primeru, da imate mastno kožo, pa lahko kožo očistite tudi večkrat dnevno.

Zvečer s kože odstranimo različne nečistoče, ki se naberejo čez dan, ter ličila, zjutraj pa maščobo in koži lastne presnovne izločke, pa tudi nekaj odmrlih celic, ki jih je koža čez noč izločila. Neočiščena koža je bolj nagnjena k izbruhom aken, dehidraciji in prezgodnjemu staranju.

Ob začetku jeseni zamenjajte poletna čistilna sredstva z nežnimi čistilnimi sredstvi. Visoke temperature, povečano potenje in splošna aktivnost nas poleti pogosto spodbuja k uporabi močnejših čistilnih sredstev. Vendar pa se lahko ti čistilci izkažejo za preveč agresivne, ko temperature padejo in koža proizvaja manj olja.

Zato priporočamo uporabo nežnega čistilnega sredstva, ki bo učinkovito odstranil površinske nečistoče ter bo vašo kožo pustil očiščeno in osveženo. Izberite čistilec, ki vsebuje sestavine, ki na kožo delujejo pomirjujoče oz. so primerne tudi za občutljivo kožo (npr. MSM).

2. Ne pozabite na tonik

Mnogi ljudje spregledajo uporabo tonika. Če ga že ne uporabljate, je jesen odličen čas za začetek. Tonik namreč pomaga uravnovesiti pH kože in odstrani ostanke nečistoč ter umazanije. Naloga tonika je, da kožo nežno osveži, ne da bi ji odvzel naravno vlago.

Tonik

To pomeni, da tonik ne draži občutljive kože ali povzroča pretirane izsušitve. Tonik kožo pripravi tudi na to, da lažje vpije vlažilno kremo po čiščenju in vse druge tretmaje, ki jih uporabljate za nego kože.

3. Uporabite bolj bogato vlažilno kremo

Lahka vlažilna krema je čisto dovolj za poletne razmere. Vendar, ko začnejo temperature padati in se vlažnost zraka zmanjšuje, potrebuje naša koža bolj intenzivno vlaženje. Jesenski zrak je suh in hladen, kar lahko hitro povzroči izsušeno kožo. Lahke vlažilne kreme, ki so bile primerne za poletje, morda ne bodo več zadostovale za ohranjanje ravnovesja vlage v koži.

Bolj bogate vlažilne kreme vsebujejo dodatne sestavine, kot so skvalan, glicerin in olja, ki pomagajo obnoviti naravno zaščitno pregrado kože in zadržati vlago globoko v njej. Te sestavine pripomorejo k preprečevanju suhosti, luščenja in srbečice, ki sta pogosta v hladnejših in bolj suhih vremenskih razmerah jeseni.

4. Zaščitite kožo s zaščitnim faktorjem

Sončna krema je izjemno pomemben del katere koli jesenske nege kože. To je zato, ker je jesen obdobje, ko se nabere ogromno škode zaradi UV žarkov. Pogosto si mislimo, da ko se temperature znižujejo, sonce ni tako škodljivo, vendar to ni res.

Krema z zaščitnim faktorjem

Medtem ko UVB žarki (odgovorni za porjavelost in opekline) niso tako močni, so UVA žarki (odgovorni za kožni rak in prezgodnje staranje kože) prav tako močni kot poleti. To pojasnjuje, zakaj je zaščita pred soncem nujna celo leto. Poskrbite, da boste vsak dan nanesli kremo z zaščitnim faktorjem na obraz, vrat in vsak del kože, ki je izpostavljen, ne glede na to, ali sije sonce ali dežuje!

5. V nego kože ponovno vključite retinol

Če ste poleti prenehali z uporabo retinola, je zdaj čas, da ga ponovno vključite v svojo nego kože. Retinol, ki ga večina dermatologov označuje za enega od superjunakov v negi kože vseh časov, jenamreč  ena od najučinkovitejših sestavin v sodobni negi kože (seveda poleg zaščitnega faktorja SPF).

Pospešuje izmenjavo kožnih celic, zmanjšuje vnetja, zmanjšuje hiperpigmentacijo in spodbuja nastajanje kolagena, kar pripomore k bolj gladki, čvrsti in sijoči koži. Skratka, je ena najboljših sestavin za uporabo v vseh ritualih za nego kože proti staranju.

Dermatologi pravijo, da mora vsakdo, ki želi začeti z rutinsko nego kože proti staranju, vključiti določeno obliko izdelka z retinolom.

6. Ne pozabite na antioksidante

Če skrbite za svojo kožo, ste zagotovo že slišali za serum z vitaminom C. Vitamin C je eden najučinkovitejših sestavin v boju proti staranju kože na trgu in ključ do gladkega, enakomernega in sijočega videza kože.

Vitamin C serum

Vitamin C je namreč izjemno močan antioksidant, ki vašo kožo ščiti pred škodljivimi prostimi radikali iz okolja, zmanjšuje videz gubic in poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože. Ste vedeli, da koža vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov.

Poslušajte svojo kožo...

Ne glede na letni čas se koža, tako kot telo, nenehno prilagaja notranjim in zunanjim spremembam. Skrb za svojo kožo je ključna, saj vam omogoča, da prepoznate, kdaj ji ne zagotavljate vsega, kar potrebuje. Občutek napetosti, suhost, povečana pojavnost mozoljev in občutljivost so vsi znaki, da vaša trenutna rutina nege kože ne deluje optimalno in je čas za spremembe.

Povejte naprej:


Oznake: jesenska nega kože jesen nega kože vitamin C serum tonik vlažilna krema SPF krema z zaščitnim faktorjem retinol