Pojdi na glavno vsebino
0

Kaj storiti, ko se pojavijo gubice?

Kaj storiti, ko se pojavijo gubice?

Ah te gubice… A ne bi bilo fino, če bi gubice lahko resnično popolnoma odstranili in večno izgledali mladi? Tukaj je 5 nasvetov, kako zmanjšati videz gubic.

Gubicam se nihče ne more izogniti. V koži z naraščajočo starostjo namreč upada vsebnost elastina in kolagena.

Čeprav je nastanek gubic naravni proces, lahko na to kako hitro se koža stara v veliki meri vplivamo sami.

Zakaj sploh nastanejo gubice?

Oh te gubice. Z naraščajočo starostjo se z njimi sreča vsak. Skoraj vsak se je že vprašal, zakaj ima vsako leto kakšno gubico na koži več.

Gubice so drobni pregibi v koži, ki nastajajo na čelu, okoli oči, med obrvmi in okoli ust.

Gube se najpogosteje pojavijo zaradi staranja, seveda pa je nastanek gubic v veliki meri odvisen tudi od drugih dejavnikov:

 • dehidracije,
 • mimike,
 • stresa,
 • UV- svetlobe
 • življenjskega sloga
 • nege kože

Kako staranje vpliva na našo kožo in pojav gubic?

Glavni razlog za pojav gubic in ostalih znakov je, da se s staranjem zmanjša količina kolagena v koži, mreža elastina pa postane bolj ohlapna.

Gubice - upad kolagena in elastinaUpad količine elastina in kolagena v telesu povzroči pojav prvih gubic.

 Poleg tega upada tudi delež maščobnega tkiva v koži, koža je slabše prekrvavljena, oskrba s kisikom in hranili se zmanjša, obnavljanje celic in regeneracija kože pa se upočasnita.

Za staranje kože, so poleg pojava gubic, značilni vidni znaki, kot je:

 • bolj suha koža
 • tanjša koža
 • manj elastična koža
 • pojav starostnih peg

Vpliv kolagena in elastina na nastanek gubic

Kolagen namreč igra pomembno vlogo pri izgledu in zdravju naše kože. Ta najpogostejša beljakovina v našem telesu, daje strukturo kostem, sklepom, lasem, koži in nohtom. Ima različne vloge, med drugim pa pomaga tudi pri strjevanju krvi in je glavna sestavina vezivnega tkiva v različnih delih telesa.

Gubice in upad kolagenaKako z leti upada sinteza kolagena v koži

Okoli 25. leta začne sinteza lastnega kolagena v telesu upadati. Prve znake upada kolagena lahko opazimo v:

 • manj elastični koži
 • bolj suhi koži
 • tanjših laseh,
 • krhkih in lomljivih nohtih

pojavljati pa se začnejo tudi prve gubice. Zato je dobro, da poskušamo spodbuditi sintezo kolagena v telesu. Kolagen namreč predstavlja nekakšen ''gradbeni oder'', ki podpira našo kožo. Ko ga imamo veliko, je koža na površini lepo napeta, ko se začne razkrajati, se pojavijo gubice.

Omenili smo tudi, da postane z leti mreža elastina bolj ohlapna, kar povzroči da začne koža izgubljati čvrstost in tonus. Elastin je beljakovina, ki je glavna sestavina elastičnih vlaken v kitah in vezivnem tkivu in je odgovorna za normalno raztegljivost kože.

Elastin omogoča, da se koža raztegne in nato vrne v svojo obliko, kar zagotavlja bolj čvrst videz in koži daje strukturo.

Gubice in kolagenKolagen koži zagotavlja moč in čvrstost. Je v koži najbolj zastopana beljakovina in predstavlja približno 80% naše kože.

Kolagen in elastin sta ključnega pomena za preprečevanje nastanka drobnih linij in gub, ter izgube čvrstosti. Še ena omembe vredna sestavina je hialuronska kislina.

Z starostjo v koži namreč, prav tako, upada vsebnost hialuronske kisline. Ta skrbi, da je naša koža navlažena in vlažnost tudi ohranja. Bolj suha koža, je že na videz videti starejša in ima bolj vidne gubice.

Kako se lahko torej borimo proti gubicam in zmanjšamo njihov izgled?

5 nasvetov kako zmanjšati videz gubic in ohranimo mladosten videz kože

Čeprav genetika v veliki meri vpliva na staranje kože in pojav gubic, lahko na njih vplivamo tudi sami.

1.      Zadostna hidracija lahko zmanjša videz gubic

Kot smo že omenili, lahko gubice nastanejo kot posledica dehidracije. Voda namreč tvori do 75 % našega telesa. Če je nimamo dovolj, se naša koža ne regenerira zadostno in izgublja prožnost.

Da bi koža na obrazu ostala lepa, ji moramo zagotoviti dovolj vlage. Navlažena koža je namreč že na videz videti mlajša. Suha koža pa ni problematična samo z estetskega vidika, temveč je tudi bolj ranljiva za poškodbe iz okolja.

Hidracija in gubice

Zato poskrbite za zadostno količino popite vode, v svojo nego kože pa vključite tudi vlažilne kreme, ki bodo vašo kožo nahranile in navlažile. Vlaženje namreč poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno luščenje odmrlih kožnih celic. Tako koža postane gladka, mehka ter daje občutek ugodja.

Vlažilna krema za obraz, Hyaluron Face cream vsebuje sestavine, kot so naravna olja in masla, hialuronsko kislino, MSM, niacinamid in vitamin B, ki bodo vašo kožo:

 • nahranile
 • navlažile in s tem zmanjšale videz gubic
 • ter izboljšale elastičnost kože

Krema za obraz namreč deluje tako, da gladi že nastale gubice in upočasnjuje pojav novih gubic.

2.      Pravilna nega kože lahko zmanjša videz gubic

Tako kot naše telo potrebuje hrano za svoje delovanje, tako tudi naša koža potrebuje vsakodnevno ustrezno nego, da ohranja svoj čvrst in sijoč videz brez gubic.

Prvi korak nege kože je zagotovo čiščenje. Zato odstranjujte ličila in očistite vašo kožo vsak dan zjutraj in pred spanjem. Nečistoče in preostanki ličil namreč kožo obremenjujejo, saj se ta ponoči, ko spimo obnavlja, zato je nujno, da je čista.

Ostanki nečistoč namreč preprečujejo njeno obnovo in pravilno delovanje kože. Prav tako lahko čista koža boljše sprejme hranila, ki jih vsebujejo izdelki za nego kože. Zato ne pozabite na jutranjo in večerno čiščenje kože.

S tem ko boste kožo očistili, bo ta kot že rečeno boljše sprejela hranila, posledično pa bo tudi videz gubic manjši.

Prav tako lahko prezgodnje staranje kože preprečite s pravilno anti-age nego. Negovalni izdelki morajo ustrezati vašemu tipu kože in starosti. Priporočljivo je, da izbirate izdelke, ki vsebujejo antioksidante (vitamin C, vitamin E, Q10) in sestavine, ki podpirajo naravno regeneracijo in vlažijo kožo (hialuronska kislina).

3.      Uporabljajte zaščitni faktor, da preprečite prezgodnje nastajanje gubic

Ste vedeli, da je UV-sevanje eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek gubic? UV sevanje je eden izmed bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na prehitro staranje kože.

Do staranja zaradi UV sevanja pride zato, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV sevanju začne razgrajevati kolagen. Pomanjkanje kolagena pa kot že rečeno, povzroča pojav gubic.

Fotostaranje je namreč povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti.

Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Vidne poškodbe na koži, ki so posledica UV-sevanjaVidne poškodbe sonca, ki se kažejo na koži

Kaj je problem radikalov? Radikali škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, proteine in lipide. Prisotnost radikalov v telesu aktivira dejavnike, ki so glavna nevarnost za naš kolagen.

Fotostaranje lahko najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV-sevanju. Zato je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino (1/4) zaščitne sončne kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Prav tako bodite pozorni na to, da predvsem poleti sončno kremo večkrat ponovno reaplicirate. Ob izpostavitvi močnemu UV-sevanju se namreč njena učinkovitost zmanjša že po nekaj urah.

Z rednim apliciranjem sončne kreme boste preprečili, da se v telesu tvori prekomerna količina prostih radikalov. Posledično bo vaša koža bolj napeta, elastična in brez gubic.

4.      Spodbudite nastajanje kolagena in s tem zmanjšajte videz gubic

Kot smo že omenili, s starostjo količina kolagena v telesu upada. Ker kolagen skrbi za prožnost in elastičnost kože je potrebno, da spodbudite njegov nastanek in s tem preprečite pojav gubic.

Najbolj enostaven način za to je jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom. Dokazano je namreč, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo telo, da tvori več lastnega kolagena.

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima namreč dokazano številne pozitivne vplive na kožo.

Gubice in kolagen shotKolagen shot vsebuje hidroliziran ribji kolagen, MSM in vitamin C, ter lahko pripomore k zmanjšanem videzu gubic in bolj elastični koži.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje kože in izboljšamo njeno hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, strokovnjaki pripisujejo temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu.

Kolagen pa pozitivno vpliva tudi na proizvodnjo elastina. Hidroliziran kolagen ima namreč v dermisu dvojni mehanizem delovanja:

 • proste aminokisline zagotavljajo gradnike za nastanek kolagenskih in elastinskih vlaken
 • kolagenski oligopeptidi spodbujajo nastajanje novega kolagena, elastina in hialuronske kisline

Dokazano je, da lahko tudi v primerih fotostaranja, dodajanje kolagena izboljša izgled kože.

5.      Obrazna joga lahko pomaga pri zmanjšanju videza drobnih gubic

Masaža sprošča napetost mišic, prekrvavi kožo in podpira njeno regeneracijo, jo učvrsti in zgladi.

Ste vedeli, da redno izvajanje vaj za obrazne mišice dokazano deluje proti staranju kože, povešanju in drobnim gubicam?

Obrazna joga je naraven način, s katerim si zagotovite dolgotrajen videz učvrščene, napete in mladostne kože z manj opaznimi gubicami.

Za učinkovito doseganje vidnih rezultatov je pomembno vzpostaviti dnevno rutino. Priporočljivo je, da vaje obrazne joge izvajate vedno ob istem času, na primer vsako jutro po umivanju obraza. Na ta način vam bo vse skupaj prišlo v kri in si sploh ne boste več znali predstavljati začetka dneva brez razgibavanja obraznih mišic.

Še več – jutranje razgibavanje obraza je odličen način, kako se navsezgodaj napolniti z energijo za ves dan in poskrbeti za gladko, sijočo kožo.

6.      Dober spanec vam lahko pomaga v boju proti gubicam

Ste vedeli, da je pomanjkanje spanca eden izmed dejavnikov tveganja za prezgodnje staranje kože?

Pomanjkanje spanja namreč spodbudi tvorbo kortizola. To je hormon, ki se sprošča tudi pri stresu in zavira nastajanje hialuronske kisline, ki skrbi za prožnost in čvrstost vezivnega tkiva.

Poleg tega se med spanjem izločajo rastni hormoni, ki so odgovorni za obnavljanje celic in preprečujejo pojav gubic.

VIRI:

1 Skin anti-aging strategies

2 Skin aging & modern anti-aging strategies

Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging

4 Intrinsic skin aging: The role of oxidative stress

5Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration, and wrinkles

5 Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage

7Sleep Wrinkles: Facial Aging and Facial Distortion During Sleep

Povejte naprej:


Oznake: gubice kolagen shot zmanjšan videz gubic hialuronska kislina msm