Pojdi na glavno vsebino
0

Smilj v kozmetiki

Smilj v kozmetiki

Zagotovo ste že slišali za smilj ali suhocvetnico. Pripisujejo mu ogromno pozitivnih lastnosti, zato se tudi vse pogosteje pojavlja v kozmetičnih izdelkih. Tudi v naši kremici Hyaluron Face Cream.

Smilj (Helichrysum italicum) je trajnica, ki zraste kot 30 do 60cm visok grm. Raste na področjih Sredozemlja in cveti od junija do avgusta. Na steblih rastejo rumeni cvetni koški, ki spominjajo na trobljasto cevko, ki se na vrhu razširi. V francoščini je poimenovan Immortelle zaradi svojih skoraj nesmrtnih cvetov in sposobnosti ohranjanja mladosti kože.

Pridobivanje smilja

Iz suhocvetnice lahko v kozmetične namene dobimo več produktov in sicer eterično olje, olje in hidrolate (cvetne vodice). Vsebnost eteričnega olja v cvetovih je okoli 0,6%. Eterično olje in hidrolate se pridobiva z destilacijo z vodno paro.

Kaj je eterično olje in kaj hidrolat?

Hidrolat (cvetna vodica) je proizvod, ki ga pridobimo s postopkom destilacije zdravilnih in aromatičnih rastlin – v primeru smilja iz cvetov. Po eni strani pridobimo v vodi netopne zdravilne učinkovine – to so eterična olja – po drugi pa v vodi topne učinkovine – hidrolate. Eterično olje smilja je svetlo rumene barve.

Zloglasna sestavina kozmetične industrije

O smilju se v zadnjih letih govori kot o eni izmed zloglasnejših sestavin kozmetične industrije. Po eni strani to izvira iz skrivnostnosti skoraj nesmrtnih rumenih cvetov, po drugi strani pa iz tradicionalnih izkušenj generacij, ki ga iz vidika kozmetične uporabe cenijo že stoletja. Smilj so že v preteklosti uporabljali pri zdravljenju vnetij dihal, prebavil in kože.

smilj 2

Delovanje

Acetofenoni, flavonoidi in arzanol izolirani iz eteričnega olja smilja dokazano delujejo protivnetno, tako da zavirajo delovanje vnetnih mediatorjev in preprečujejo produkcijo vnetnih faktorjev v telesu (IL-1, TNF-α).
Mnogi ekstrakti smilja delujejo protimikrobno na Gram-pozitivne bakterije. Terpenoidi in flavonoidi v ekstraktu smilja preprečujejo rast bakterij Staphylococcus auerus in Candida Albicans, za katere obstajajo še posebej strogi predpisi v kozmetiki, saj morajo proizvajalci dokazati, da so ti v kozmetičnem izdelku popolnoma odsotni.
Eterično olje smilja in njegova sestavina geraniol sta izkazala sposobnost, da obnovita antibiotično delovanje zdravilnih učinkovin proti rezistentnim bakterijam. Eterično olje izkazuje tudi dobro insekticidno in repelentno aktivnost. Namreč v testih z vrstami komarjev, ki povzročajo rumeno mrzlico so ugotovili, da lahko zmanjša število komarjev kar za 30%. Zaradi tega je vedno bolj interesantno za vključevanje v izdelke proti komarjem.

Delovanje proti UVB žarkom?

Pred izpostavitvijo soncu so testirancem nanesli raztopino flavonoidov izoliranih iz eteričnega olja smilja, da bi ovrednotili njegovo fotoprotektivno delovanje in zmožnost zaščite pred nastankom eritema. Raztopina je zaščitila testirance pred nastankom eritema. Ugotovili so, da zagotavlja zaščitni faktor 5. Faktor 5 je seveda nezadosten za zaščito pri dolgotrajni izpostavitvi soncu, zato je nujno, da uporabljate drugo ustrezno zaščito v obliki sončnih krem. Zaradi protivnetnega delovanja lahko hidrolat smilja vključimo v izdelke za po sončenju, saj ublaži bolečine zaradi opeklin pri prekomernem sončenju že v svoji osnovni obliki.

Anti-age učinek

Izvlečki smilja učinkovito pomlajujejo kožo, saj pospešeno delujejo na regeneracijo celic. Uporabni so predvsem pri zmanjševanju starostnih gub in pri celjenju ran. Smilj zmanjšuje brazgotine, še posebej pa je primeren za odpravljanje hematomov oz. modric na telesu. Uporaben je tudi pri tako nezaželenih strijah.

Načini uporabe smilja

Eterično olje je eno izmed učinkovitejših, zato ga nikoli ne uporabljamo čistega ali v visokih koncentracijah. Pri mešanju z nosilnimi olji je priporočljiva koncentracija okoli 0.5 %. Za uporabo je najprimernejši v obliki mazil, olja ali krem, ki jih nanašamo na kožo. Hidrolat smilja je v svoji osnovni obliki lahko primernejši od olja. Pršimo si ga na kožo, lahko ga mešamo tudi z ostalimi hidrolati. Naša krema Hyaluron Face Cream vsebuje visok odstotek hidrolata istrskega smilja.

smilj

Smilj nekaterim diši, drugim smrdi

Vonj eteričnega olja smilja je nežen, ki deluje sladko-sadno s pridihom zeliščnega. Marsikomu sicer eterično olje in hidrolat smilja smrdita, zato se vam morda zdi, da je kakšen kozmetični izdelek s smiljem pokvarjen. Ni, smilj ima samo poseben vonj. Poleg tega naj bi vonj eteričnega olja smilja poudaril doživetost naših sanj in spodbudil delovanje desne polovice možganov.

Objava je nastala v sodelovanju s Tajko in Neli iz Cosmedoc.si.

Povejte naprej:


Oznake: smilj naravna kozmetika hidrolat smilja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...