Pojdi na glavno vsebino
0

Kurkuma in njeni blagodejni učinki

Kurkuma in njeni blagodejni učinki

Glavna aktivna sestavina kurkume, ki daje začimbi značilno rumeno barvo, je kurkumin.Kurkumin je izvleček učinkovitih sestavin v kurkumi. Kurkumin je polifenol, katerega glavni zdravilni lastnosti sta protivnetno in antioksidativno delovanje.

Kurkuma je začimba, ki je že dolgo znana po svojih ''zdravilnih'' lastnostih, je glavni vir polifenola kurkumina.

Kazalo vsebine

Kaj je razlika med kurkumo in kurkuminom?

Kaj je kurkumin?

Uporaba kurkume v svetu

Kurkumin in njegov vpliv na naše telo

Kaj je razlika med kurkumo in kurkuminom?

Kurkuma je začimba, za katero je veliko zanimanja tako v medicinskem/znanstvenem kot tudi v kulinaričnem svetu. Kurkume zavzemajo družino preko 100 vrst rastlin. Kadar govorimo o kurkumi, mislimo rastlino, ki jo znanstveno imenujemo »Curcuma longa« ali po angleško »Turmeric«. Izvira iz tropskih gozdov Azije, posebej Kitajske, Indije in Indonezije.

Kurkumin

Je tesna sorodnica ingverja in rastlina z izredno lepimi, dekorativnimi listi in še lepšimi belimi cvetovi. Uporablja se predvsem kot začimba in daje jedem značilen Azijski okus in rumeno barvo. Zdravilne lastnosti kurkume so znane že tisočletja. V azijskih državah se tradicionalno uporablja kot rastlina, ki ima številne prednosti za optimalno delovanje telesa.

Kaj je kurkumin?

Glavna aktivna sestavina kurkume, ki daje začimbi značilno rumeno barvo, je kurkumin.Kurkumin je izvleček učinkovitih sestavin v kurkumi. Kurkumin je polifenol, katerega glavni zdravilni lastnosti sta protivnetno in antioksidativno delovanje.

Kurkumin je glavni kurkuminoid. Izmed vseh kurkuminoidov v kurkumi, zavzema kurkumin kar 80% Študije so pokazale, da kurkumin, deluje na več signalnih molekul, hkrati pa izkazuje aktivnost na celični ravni. Pokazalo se je, da ugodno vpliva na vnetna stanja, presnovni sindrom, bolečine ter pomaga pri boleznih oči. Prav tako naj bi koristil tudi ledvicam.

Uporaba kurkume v svetu

V Indiji na primer kurkumo, ki vsebuje kurkumin, uporabljajo v curryju, na Japonskem jo strežejo v čaju, na Tajskem jo uporabljajo v kozmetiki, na Kitajskem jo uporabljajo kot barvilo, v Koreji jo strežejo v pijačah.

Uporaba kurkume v svetu

V Maleziji jo uporabljajo kot antiseptik, v Pakistanu jo uporabljajo kot protivnetno sredstvo, v Združenih državah pa jo poleg kapsul in prahu uporabljajo v gorčični omaki, siru, maslu in čipsu kot konzervans in barvilo. Kurkumin je na voljo v več oblikah, vključno s kapsulami, tabletami, mazili, energijskimi pijačami, mili in kozmetiko .

Kurkumin in njegov vpliv na naše telo

1. Kurkumin deluje kot potencialni antioksidant

Študije navajajo, da so antioksidativne in protivnetne lastnosti dva glavna mehanizma, ki pojasnjujeta večino učinkov kurkumina na različna stanja. Glavni razlog, zakaj so antioksidanti tako koristni, je zaščita telesa pred prostimi radikali.

AntioksidantiVečino antioksidantov najdemo v sadju in zelenjavi.

Nekatere študije kažejo, da lahko kurkumin blokira delovanje prostih radikalov in spodbuja delovanje drugih antioksidantov. Za potrditev teh koristi so potrebne še nadaljnje klinične študije.

2. Kurkumin in njegov vpliv na oksidativni stres

Oksidativni stres je vpleten v številne kronične bolezni, njegovi patološki procesi pa so tesno povezani z vnetnimi procesi, saj lahko enega zlahka izzovemo z drugim.

Znano je namreč, da vnetne celice na mestu vnetja sproščajo številne reaktivne vrste, ki vodijo v oksidativni stres, kar dokazuje povezavo med oksidativnim stresom in vnetjem.

Oksidativni stres namreč nastane kot posledica presežka reaktivnega kisika v telesu. Na njegov nastanek vplivajo različni virusi, onesnaževala iz okolja, stres, visoka raven glukoze, ultravijolično sevanje, kajenje in drugi dejavniki, ki povzročajo bolezni. Prosti radikali, ki nastajajo kot rezultat oksidativnega stresa, lahko poškodujejo naš DNK, lipide in vplivajo na prezgodnje staranje kože oz. fotostaranje.

Študije kažejo, da naj bi kurkumin blokiral aktivacijo transkripcijskega faktorja, ki se poveča ob vnetju v telesu.

3. Kurkumin lahko vpliva tudi na sklepe

Osteoartritis je kronična bolezen sklepov, ki je povezana tako s kroničnim kot akutnim vnetjem. Na svetu je prizadela že več kot 250 milijonov ljudi. Čeprav je osteoartritis nekoč veljal predvsem za degenerativno in nevnetno stanje, se zdaj priznava, da ima nekatere vnetne vidike, vključno s povišanimi ravnmi citokinov.

Trenutno se vedno bolj povečuje zanimanje za alternativna ''zdravljenja'', ki vključujejo različna prehranska dopolnila s kurkuminom. Študije, ki so raziskovale vpliv kurkumina na osteoartritis, navajajo, da so se v skupini, ki je prejemala kurkumin znatno zmanjšale bolečine in izboljšale telesne funkcije. Kljub temu, pa so še vedno potrebne nadaljnje raziskave.

4. Kurkumin in njegov vpliv na zdravje kože

Zaradi protivnetnih, protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti je kurkuma lahko učinkovito sredstvo za zdravljenje različnih kožnih bolezni, vključno z aknami, ekcemi (atopijskim dermatitisom), fotostaranjem in luskavico. Vendar pa še vedno manjkajo zanesljive raziskave, ki bi potrdile delovanje.

Je kurkumin res tako učinkovit?

Kljub poročanju o koristih prek vnetnih in antioksidativnih mehanizmov, je ena glavnih težav pri samostojnem uživanju kurkumina njegova slaba biološka dostopnost, ki je očitno predvsem posledica slabe absorpcije, hitre presnove in hitrega izločanja.

Prav tako vsebnost kurkumina v kurkumi ni tako visoka. Večina študij uporablja izvlečke kurkumina, pri čemer odmerki običajno presegajo 1 gram na dan. Te vrednosti bi bilo zelo težko doseči samo z uporabo kurkume kot začimbe v hrani. Da bi dosegli učinkovite odmerke kurkume, se ljudje odločajo za uporabo prehranskih dopolnil s kurkuminom.

VIRI
1. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

Povejte naprej:


Oznake: kurkuma kurkumin antioksidant bolečine v sklepih hranilne snovi zdravje kože