Pojdi na glavno vsebino
0

Kako in zakaj sem postala nekadilka? 1. del

Kako in zakaj sem postala nekadilka? 1. del

Odkar imam podjetje in v ponudbi Kolagen shot ter moj marketing v večini temelji na podajanju informacij o preprečevanju staranja, me je marsikdo opomnil, da tudi kajenje zelo postara kožo. Vem, vse mi je jasno.

Koža je bolj sivkaste barve, z leti se naredijo pokončne gube okrog ustnic, zmanjšuje se elastičnost kože in pri kadilcih se veliko hitreje porablja kolagen kot pri nekadilcih. Vse to sem vedela. Pa vendar sem mnogo let tudi sama kadila.

“Izdeluješ naravno kozmetiko, promoviraš zdrav lifestyle in kadiš!”

Takšnih in drugačnih obsodb je bilo mnogo. Pred kakšnim letom dni se je namesto mene na opazko odzvala prijateljica z odgovorom: “Balance mora bit!” Ne dolgo nazaj pa sem se pogovarjala z gospo, ki prav tako kot jaz, uporablja in prodaja naravno kozmetiko. Skupaj sva bili na cigaretu in sama sem načela pogovor, kako cigareti pač niso najboljši za kožo. Odgovorila je: “Za kožo res niso najboljši, so pa zato za dušo.” Takrat sem se z njo strinjala, danes pa nisem več čisto prepričana, kaj ta odgovor pomeni. Del mene pravzaprav še vedno meni, da je cigaret nekaj za dušo, drugi del pa ve, da je kajenje za dušo predvsem zatiskanje oči pred dejstvi in resnico.

Knjiga Končno nekadilci

Sama sem poskusila prenehati s kajenjem trikrat oziroma bolje rečeno – poskusila sem dvakrat, enkrat pa sem nehala. Prijateljica mi je predlagala branje knjige Končno nekadilci (hvala, Vesna!). Sicer sem se že dalj časa igrala z mislijo, da kajenju naredim konec, pa vendar menim, da je knjiga naredila tisti “klik” v glavi. Dobesedno mi je oprala možgane, tako kot so mi jih prej prali cigareti. Lahko ena knjiga res pomaga? Če ne bi že prej vedela, zakaj oziroma s kakšnim namenom berem knjigo, se po prebrani knjigi verjetno ne bi zgodilo prav nič. Samo še bolj bi se obsojala, ker “zdravo živim in kadim”.

Ko boste imeli dovolj radi svoje telo in se odločili, da je mogoče čas, da prenehate kaditi, si tukaj lahko prenesete celotno knjigo na svoj računalnik ali telefon.

Prednosti kajenja

Ko sem v knjigi naletela na poglavje Prednosti kajenja, sem bila skeptična, da mi bo ta knjiga kakorkoli lahko pomagala pri lažjem prenehanju kajenja. Poglavje je namreč prazno. V tistem trenutku bi lahko naštela vsaj 10 prednosti kajenja. Ob koncu knjige pa sem prišla do zaključka, da vse to, kar mislim, da mi da pokajena cigareta, lahko imam tudi brez zastrupljanja.

Če sem popolnoma iskrena (tudi do sebe), še vedno vidim nekaj prednosti v kajenju, ampak o tem ne bom pisala. Očitno so moji možgani še vedno rahlo zasvojeni. Ali pa samo primitivno neumni.

Kajenje pospešuje staranje kože

To je glavni razlog, zakaj se je blog objava o prenehanju kajenja sploh znašla na tej strani. Ker ima kajenje resnično ogromen vpliv na videz kože. To dejstvo mi je poznano že zelo dolgo časa, pa sem kljub temu kadila več kot 15 let. Znano je, da kajenje slabi krvni obtok, kar vpliva na pojav gub. Kadilci naj bi bili v povprečju videti za 1,4 leta starejši od nekadilcev. Ta številka se sicer zdi majhna, vendar na videz kože ne vplivajo le gube, ampak tudi barva, vlažnost in sijaj kože, v angleščini bolj poznan kot izraz smoker’s face. Za kadilčev obraz je značilna turobna in sivkasta koža, saj ogljikov monoksid preganja kisik, nikotin pa slabi krvni obtok.
Nikotin škodi tudi vezivnemu tkivu, zato koža postane manj elastična. Cigarete sicer pri mnogih kadilcih krotijo apetit, a imajo kadilci kljub temu običajno večje zaloge potencialno nevarne trebušne maščobe (ohlapen trebuh), bolj pogost pa je tudi pojav strij.

Ostale vidne posledice kajenja

 1. ‘Vrečke’ pod očmi in podočnjaki – kadilci naj bi imeli štirikrat več možnosti za slab spanec, zaradi nočne nikotinske abstinence.
 2. Rumeni zobje – nikotin maže zobno sklenino, zato blešče bel nasmeh kadilcev ne more krasiti.
 3. Rumeni prsti – nikotin ne obarva le zob, ampak tudi prste in nohte.
 4. Tanjši lasje – strupene sestavine cigaretnega dima škodujejo lasnim mešičkom in ‘proizvajajo’ škodljive proste radikale. Kadilci pogosteje izgubljajo lase in hitreje osivijo.
 5. Izgubljanje zob – kajenje pomeni nekajkrat večje tveganje za raka ustne votline in bolezni dlesni, katerih posledica je izpadanje zob.
 6. Slabše celjenje ran – kadilci po določenih operacijah, kot so obrazni lifting in zobne operacije, okrevajo počasneje, saj se jim rane celijo slabše.
 7. Več možnosti za pojav raka – kajenje je pogosto krivec za raka na pljučih, v grlu in raka ustne votline, cigarete pa povečujejo tudi možnost za kožnega raka.

Vsa pamet interneta in – bivše kadilke

Na spletu lahko preberete mnogo nasvetov, ki naj bi lajšali prve dni po prenehanju kajenja. Meni niti en od vseh ni pomagal, mogoče bo komu v pomoč. Naštete nasvete sem našla na različnih slovenskih in tujih spletnih straneh, dodajam pa komentarje, kako je bilo pri meni.

 1. Popijte ali povohajte nekaj, kar ima močan okus ali vonj (metin ali ingverjev čaj). To vam bo pomagalo, da bo želja hitreje izginila. Ali pa tudi ne. Kupila sem si pekoče bonbone, katerih nisem mogla držati v roki in iz katerih se žal ni prijetno kadilo.
 2. Zaposlite svoje roke v času, ko bi sicer kadili (npr. držite svinčnik v rokah). In kaj naj z njim?
 3. Stres vam bo oteževal prenehanje kajenja. Naučite se tehnik sproščanja (npr. joga) in se izogibajte stresu. S tem se seveda strinjam. Ampak kaj ne stremimo vedno k temu, da se stresu izogibamo?
 4. Sprva se izogibajte situacijam, kjer bi sicer kadili, ne hodite na kave in se manj družite s kadilci. Tega nasveta se nisem držala, saj sem že prvi dan nekajenja 3 ure sedela na kavi. Ni mi bilo težko.
 5. Spremenite obrede, pri katerih se težko odrečete cigareti.  Če ima kdo nasvet, kako spremeniš jutranji ritual odvajanja blata brez cigareta, se zelo priporočam zanj.
 6. Cigareto nadomesti z žvečilnim gumijem ali s kozarcem vode. To dvoje sem kar prakticirala. Vsaj več vode spijem, odkar ne kadim, kar je velik plus.
 7. Z denarjem, ki ga prihraniš od cigaret, si vsak teden ali vsak mesec privošči kaj drugega. Hm, nič ni prihranjenega, očitno sem ta denar porabila za hrano, ker dosti več jem, sam mi ves čas nekaj manjka.
 8. Izogibaj se stvarem in okoliščinam, ki v tebi zbudijo željo po kajenju. Torej se lahko izognem vsemu lepemu. Jutranji kavi, prvi pavzi med delom, drugi pavzi med delom, kosilu, prihodu otrok iz vrtca, odhodu otrok v posteljo in celo seksu. Težje.
 9. Zapolni svoj urnik tako, da ne boš imel časa pomisliti na cigarete. Cigareta res ni problem vključiti v urnik, vedno se najde 5 minut za pavzo.
 10. Telovadi. Med sopihanjem si boš brez dvoma prej zaželel osvežilen kozarec vode kot pa cigareto. Zame to res ne drži. Po pretečenem polmaratonu sem si najprej zaželela cigareto, potem pa osvežilen kozarec vode.

Teorija v praksi

Teoretično so nasveti za prenehanje kajenja super, v praksi pa so stvari drugačne verjetno za vsakega kadilca posebej. Kar sem napisala, se mogoče bere kot eno samo jamranje. Pa ni, res ne. Povedala sem samo, kako je bilo meni, ko sem prenehala kaditi. Sicer pa sem na svojo odločitev ponosna. Končno sem nekadilka. Zdaj pa samo prosim, da tudi moje telo čimprej zazna to pozitivno spremembo.

Odločitev

Zanimivo, kako je internet poln nasvetov, kako si pomagati, na koncu pa resnično velja samo odločitev, da je to to, da “samo še en čik” ne obstaja. Sicer se je potrebno ves čas ZAVESTNO opominjati, da čik pavze več ni, ampak se da. Ne dolgo nazaj mi je prijatelj rekel, da ko vidi mene, s kakšnim užitkom si prižgem cigareto, tudi njega prime, da bi kakšnega skadil. Je jasno, da mi ni bilo lahko nehati kaditi, kajne? Torej, če je uspelo meni, lahko tudi tebi.

V drugem delu bom opisala, kaj se zgodi v telesu, ko prenehamo s kajenjem in kako sem morala kot nekadilka v vsaki stvari poiskati nov smisel. In da ne bo pomote, še ga iščem. Vedno znova in znova. In hkrati ugotavljam, kakšen suženj kajenja sem bila.

Povejte naprej:


Oznake: #kajenje #stopkajenju #nekadil