Pojdi na glavno vsebino
0

Uravnana prebava

Prebava

V zadnji letih znanstveniki vedno več pozornosti posvečajo človeškemu mikrobiomu. Človeški mikrobiom predstavljajo vsi mikroorganizmi, ki poseljujejo naše telo in se nahajajo v črevesju, na koži, v ustni votlini in v urogenitalnem traktu. Funkcija mikrobioma je za normalno delovanje človeškega telesa tako pomembna, da danes gledamo nanj kot na enega izmed človeških organov.

Verjetno ima na naše počutje in zdravje največji vpliv ravno črevesni mikrobiom. Ta namreč vpliva celo na delovanje možganov, na imunski sistem in na naše hormonsko ravnovesje. Vedno več raziskav je opravljenih na povezavi med možgani in prebavili. Ta, tako imenovana možgansko črevesna os, je povezana z razvojem različnih duševnih motenj in drugih bolezni, kot na primer depresija, sindrom razdražljivega črevesja, različne oblike anksioznosti in stresa, ter celo Alzheimerjevo boleznijo.

Mikrobiom črevesja ja v največji meri odvisen od hrane, ki jo zaužijemo, delno pa lahko nanj vplivamo tudi z jemanjem probiotikov in prebiotikov. V nadaljevanju se želimo dotakniti nekaterih hranil, ki so za zdravo prebavno pot še posebej pomembna.

Kolagen

Naloga kolagena v našem telesu je, da tkivu zagotavlja specifično strukturo, kar vključuje tudi posebno strukturo tkiva v prebavni poti. Naša prebavna pot je v povprečju dolga približno 9 metrov. To je torej 9 metrov tkiva, ki stalno potrebuje oskrbo z kolagenom. Aminokisline, ki jih vnesemo z zaužitjem hidroliziranega kolagena, se porabijo med drugim tudi za regeneracijo črevesne stene, kar lahko pozitivno vpliva na simptome sindroma prepustnega črevesja (vir 1). Problem preveč prepustnega črevesja je namreč v tem, da iz prebavil v krvni obtok prehajajo tudi različni toksini ali celo bakterije.

Kolagen je tudi dober vir glicina, aminokisline ki ima dokazan protivnetni učinek (vir 2). Vnetja so vzrok številnih drugih bolezni, tako da imajo protivnetne učinkovine izjemen pomen.


Viri

  1. Bischoff SCBarbara GBuurman WOckhuizen TSchulzke JDSerino MTilg HWatson AWells JM. Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol. 2014 Nov 18;14:189. doi: 10.1186/s12876-014-0189-7.
  2. Zhong ZWheeler MDLi XFroh MSchemmer PYin MBunzendaul HBradford BLemasters JJ. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.

Priporočamo