Pojdi na glavno vsebino
0

Zdravi nohti

Nohti

Noht je roževinast izrastek na prstih rok in nog. Nohti oz. nohti pokrivajo konice prstov in prstov pri večini primatov. Nohti so se razvili iz krempljev, ki jih najdemo tudi pri drugih živalih. Nohti so narejeni iz trde zaščitne beljakovine, imenovane alfa-keratin, ki jo najdemo v kopitih, laseh, krempljih in rogovih vretenčarjev (Wang, Bin 2016). Funkcija nohtov je varovanje blazinic na zgornji strani prstov.

V nohtu se celice neprestano delijo in novonastale celice izdelujejo beljakovino keratin, z njo pa polnijo citoplazmo. Celice, ki so nasičene s keratinom nato odmrejo. Tako je zgornja belkasta plast nohtov zgrajena iz mrtvih celic. Nohti so najbolj občutljivi na rastnem delu in v primeru poškodbe nohtne korenine lahko noht odmre, odpade ali spremeni rastno obliko.

Rastoči del nohta je pod kožo na proksimalnem koncu nohta pod povrhnjico, to pa je tudi edini živi del nohta. Pri sesalcih je hitrost rasti nohtov povezana z dolžino končnih falang (najbolj zunanjih prstnih kosti). Tako pri ljudeh noht kazalca raste hitreje kot noht na mezincu. Nohti na rokah rastejo do štirikrat hitreje kot nohti na nogah. (Cartmill, Matt in drugi,2007).

Pri ljudeh nohti rastejo s povprečno hitrostjo cca. 3,5 mm na mesec, nohti na nogah pa rastejo približno polovico hitreje kot nohti na rokah (približno povprečno 1,6 mm na mesec). (Yaemsiri, S. In drugi, 2010).

Dejanska stopnja hitrosti rasti je odvisna od starosti, spola, letnega časa, telesne aktivnosti, prehrane in dednih dejavnikov. (Hunter, J. A. A. in drugi, 2002)

Najdaljši ženski nohti, za katere je znano, da so obstajali, so merili skupno 601,9 cm, povprečno 60,19 cm na vsak noht. (Glenday, Craig, 2013)

Kot zanimivost: Velja splošno prepričanje da nohti po smrti še vedno rastejo; to ne drži, saj koža po smrti dehidrira in zategne, zaradi česar se zdi, da nohti (in lasje) rastejo. (Vreeman, R. C; Carroll, A. E, 2007)

Veste, da lahko določene spremembe na vaših nohtih kažejo na morebitne zdravstvene težave, kot so na primer sladkorna bolezen, pljučne ali srčne bolezni?

Kako s hrano poskrbeti za zdravje nohtov?

 1. Jejte uravnoteženo hrano, ki vključuje dovolj zdravih virov beljakovin (npr. sirotkine beljakovine, jajca in meso pašnih živali, ki je pomemben vir cinka).
 2. Jejte veliko zelene zelenjave in jagodičevja, ki vsebujejo antioksidante, vitamine in minerale, ki so pomembni za zdravje nohtov.
 3. Eden od pomembnejših vitaminov, ki pomaga ohranjati čvrste nohte (in lase), je vitamin B7 oziroma biotin. Telo ga med drugim potrebuje za presnovo maščob, ogljikovih hidratov in aminokislin. Biotin igra vlogo pri nastanku keratina, ki je sestavni del nohtov. Kje se nahaja biotin? V jajčnem rumenjaku in živalskih omega-3 maščobnih kislinah.
 4. Za čvrste nohte je pomembno ohranjanje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin v razmerju 1 : 1. To razmerje je pri povprečnem Zahodnjaku 1 : 20, lomljivi in mehki nohti pa so pogosto znak tega porušenega razmerja. Da bi ga popravili, jejte manj rastlinskih olj in več omega-3 maščob živalskega izvora (npr. sardine, inčuni).

Za zdrave, čvrste in sijoče nohte lahko poskrbimo tudi z uživanjem prehranskih dopolnil, v kombinaciji ali posamično.

Kolagen (beljakovina) – ugodno vpliva na nohte, ki so nagnjeni k cepljenju in krhkosti.

Cink – ugodno vpliva na slabe in krhke nohte.


Viri

 1. Wang, Bin (2016). "Keratin: Structure, mechanical properties, occurrence in biological organisms, and efforts at bioinspiration" (PDF). Progress in Materials Science. 76: 229–318.
 2. Cartmill, Matt; Lemelin, Pierre; Schmitt, Daniel (2007). "Primate Gaits and Primate Origins". In Ravosa, Matthew J.; Dagosto, Marian (eds.). Primate Origins: Adaptations and Evolution. pp. 403–35.
 3. Yaemsiri, S.; Hou, N.; Slining, M. M.; He, K. (2010). "Growth rate of human fingernails and toenails in healthy American young adults". Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 24 (4): 420–423.
 4. Hunter, J. A. A., Savin, J., & Dahl, M. V. (2002). Clinical dermatology. Malden, Mass: Blackwell Science. p. 173.
 5. Glenday, Craig (2013). Guinness World Records 2014. The Jim Pattison Group. pp.
 6. Vreeman, R. C; Carroll, A. E (2007). "Medical myths". BMJ. 335 (7633): 1288–9.
 7. www.bodieko.si/kaj-nohti-povedo-o-vasem-zdravju

Priporočamo