Pojdi na glavno vsebino
0

8 najpogostejših napak pri negi kože

8 najpogostejših napak pri negi kože

Nega kože je zelo pomembna, če želimo ohraniti ali izboljšati zdravje naše kože. Seveda za ustrezno nego kože potrebujemo kakovostne izdelke, ki so primerni za naš tip kože in problematike naše kože. Potrebno je tudi vedeti v kakšnem vrstnem redu uporabljati ustrezne negovalne izdelke. Vse o tem in še več, si lahko preberete v prispevku.

Zdrava koža nas namreč ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot je npr. onesnaženost zraka. Pozimi nas ščiti pred mrazom, zdaj ko so temperature višje pa nas ščiti pred soncem ter preprečuje staranje kože zaradi vpliva ultravijoličnih žarkov.

Nega kože je tako pomembna čez celo leto. Temeljito, vsakodnevno čiščenje in dobra vlažilna nega bosta vašo kožo ohranila zdravo.

Seveda, pa za ustrezno nego kože potrebujemo kakovostne negovalne izdelke, ki so primerni za naš tip kože in težave, ki jih morda imamo s kožo. Poleg tega nam pomagajo pomiriti razdraženo kožo, jo ponovno narediti zdravo in preprečiti razvoj kožnih bolezni.

Kazalo vsebine:

Zakaj je nega kože ključna za ohranjanje zdrave kože

Nega kože - zakaj je vaš tip kože pomemben

Tipi kože

4 osnovni koraki vsakodnevne nege kože

Nega kože – kaj vključuje posebna (naprednejša) rutina nege kože?

Kako izbrati ustrezen negovalni izdelek?

8 najpogostejših napak pri negi kože

Nasveti za nego kože, ki si jih velja zapomniti

Zakaj je nega kože ključna za ohranjanje zdrave kože

Tako kot naše telo potrebuje hrano za svoje delovanje, tako tudi naša koža potrebuje vsakodnevno ustrezno nego, da ohranja svoj čvrst in sijoč videz.

Negovalni izdelki naj bi kožo navlažili in nahranili. Vlaženje namreč poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno luščenje odmrlih kožnih celic. Tako koža postane gladka, mehka ter daje občutek ugodja.

Poškodovana, suha koža namreč slabše ščiti kožo pred onesnaževanjem, prostimi radikali in soncem. Zato je pomembno, da ohranimo našo kožo zdravo.

S posebnimi negovalnimi izdelki, lahko odpravimo tudi specifične težave s kožo, kot so staranje, hiperpigmentacija in akne.

Nega kože – zakaj je vaš tip kože pomemben

Morda sumite, da imate suho, mastno ali občutljivo kožo, vendar ali resnično poznate svoj tip kože? Poznavanje vašega tipa kože vam lahko pomaga, ko boste naslednjič v trgovini s kozmetiko.

Uporaba napačnih izdelkov za vaš tip kože lahko namreč poslabša akne, izsušenost ali druge težave s kožo.

Nega kože - tipi kože

Nega kože za vsak tip kože

Vsak tip kože ima svoj za in proti. Suho kožo mučijo luske, po drugi strani pa se ne spopada z mastnim videzom. Pri mešani koži vas muči T-cona.

Tako kot si ženske s kodrastimi lasmi želijo ravne lase ali obratno, tako je tudi pri koži. Dejstvo je, da tipa kože ne morete spremeniti, saj je dan z genetiko.

Vse kar lahko naredite je, da spoznate njegove slabosti in se ga naučite negovati tako, da se bote vsak dan počutile/i čudovito!

Tipi kože

Kot sem že omenila, je tip kože dan z genetiko in se ne spreminja. Skozi življenje se spreminja le trenutno stanje kože. To je odvisno od:

  • hormonalnega stanja
  • zdravstvenega stanja
  • življenjskega sloga
  • psihičnega razpoloženja

Tako se lahko tudi normalna koža prehodno spremeni v problematično.

V osnovi razlikujemo štiri tipe kože : normalno, suho, mastno in mešano kožo.

Normalna koža

Kako prepoznati normalni tip kože? -> Koža je mehka, napeta, navlažena, nahranjena in sijoča. In vsi vam zavidajo. 

Vendar tudi če ste rojeni pod srečno zvezdo, je treba poskrbeti za to, da bo njena lepota trajala kar najdlje.

Nega kože - normalna koža

Kako negovati normalno kožo?

Suha koža

Kako prepoznati suh tip kože? -> Suha koža je nagnjena k pordelosti, luščenju, predčasnemu nastajanju gubic in izgubi barve.

Ta tip kože tvori manj sebuma kot normalna koža. Posledično suhi koži primanjkuje lipidov, ki jih potrebuje za zadrževanje vlage. Zato lahko daje tudi občutek neprijetne napetosti in hrapavosti.

Včasih je lahko tudi občutljiva. Zakaj?

Zaradi poškodovane kožne bariere, ki kože ne more zaščititi pred zunanjimi vplivi. Na njeno stanje pa vpliva tudi stres.

Ste vedeli, da so težave, povezane s suho kožo, razlog za 40% obiskov pri dermatologih?

Nega kože - suha kožaKako negovati suho kožo?

Mastna koža

Kako prepoznati mastno kožo?  Za mastno kožo je značilen bleščeč lesk, razširjene, jasno vidne pore ter debelejša, bleda koža.

Mastna koža je izraz za tip kože s povečano tvorbo sebuma. Nagnjena je k ogrcom in mozoljem ter različnim oblikam aken.

Nega kože - mastna kožaKako negovati mastno kožo?

Mešana koža

Kako prepoznati mešan tip kože? Kot že samo ime pove, je mešana koža sestavljena iz več tipov kože. Značilno je, da se na T-coni (poglej na spodnji sliki) masti, na licih pa prevladuje suh tip kože.

Nega kože - mešana kožaKako negovati mešano kožo?

4 osnovni koraki vsakodnevne nege kože (osnovna rutina)

Ne glede na to, kakšen je vaš tip kože, lahko z vsakodnevno rutinsko nego kože ohranite splošno zdravje in izboljšate določene težave kot so : akne, brazgotine in temni madeži. Dnevna rutina za nego kože ima štiri osnovne korake, ki jih lahko naredite zjutraj in pred spanjem.

Nega kože - blazinice za čiščenje obrazaZa preprosto in učinkovito čiščenje pa lahko uporabite tudi naše blazinice za čiščenje obraza, ki odstranijo tudi vodoodporna ličila in to brez drgnjenja!

1. Čiščenje

Temeljito čiščenje je prvi korak učinkovite nege kože. S čiščenjem namreč odstranite umazanijo, pot, sebum in ličila ter kožo pripravite na nego. Očiščena koža lahko tudi bolje vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

  • Pred čiščenjem si obvezno umijte roke, da na obraz ne nanašate dodatnih nečistoč
  • Obraz nato sperite z mlačno/toplo vodo – vroča ali mrzla voda, lahko razdraži in izsuši kožo
  • Izberite čistilno sredstvo, po katerem vaša koža po umivanju ni napeta
  • Enakomerno ga porazdelite po obrazu, nato pa kožo nežno zmasirajte in dobro sperite z vodo
  • Obraz si očistite največ 2x na dan, če imate zelo suho kožo pa lahko zjutraj namesto čistilnega gela uporabite samo vodo

Za odstranjevanje močnejših ličil kot je npr. vodoodporna maskara, ponovite postopek ali izvedite dvojno čiščenje. Ličila naprej odstranite z oljnim čistilcem, miceralno vodo ali čistilnim mlekom. Nato kožo očistite s čistilcem v gelu ali peni, ki ga sperete z vodo. Kožo nato nežno popivnajte z brisačo in ne drgnite!

BHA tonik

2. Tonificiranje

Tonik bi moral biti del vaše vsakodnevne nege kože. S tonificiranjem namreč odstranite vse sledove čistilnega izdelka, osvežite kožo in ji povrnete naravno pH- vrednost.

  • Po čiščenju navlažite vatno blazinico s tonikom in ga nežno natrite po koži obraza in vratu
  • Bodite pozorni na suhe predele in predele, kjer bi lahko bili ostanki ličil
  • Tonik lahko tudi zlijete v dlan in ga nanesete s čistimi prsti

Nega kože - nega

3. Nega kože

Po čiščenju in tonificiranju je vaša koža pripravljena, da vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov. Izberite takšne izdelke, ki bodo vašo kožo nahranili in navlažili. Izbira negovalnih izdelkov je seveda odvisna od vaših težav s kožo.

Nega kože - Krema z zaščitnim faktorjem

4. Zaščita kože

Zaščita pred soncem, ni pomembna samo poleti, ampak tudi pozimi. Tudi če so na nebu oblaki, je pomembno, da nanesete zaščitni faktor. Škodljivi ultravijolični žarki so namreč glavni vzrok za prezgodnje staranje kože.

Nega kože – kaj vključuje posebna (naprednejša) rutina nege kože?

Osnovna rutina predstavlja temelje nege kože. V primeru, da se spopadate z bolj trdovratnimi in kompleksnimi kožnimi problematikami (znaki staranja, povečanje pore, rdečica, pigmentni madeži,..) ali pa samo želite izpopolniti svojo rutino nege kože vam v nadaljevanju predstavljam naprednejšo rutino nege kože.

Posebna (naprednejša) rutina

  1. Čistilni izdelek – Očisti kožo
  2. Tonik – Pripravi kožo na nanos serumov, emulzij oziroma krem, brez njega pa vlažilna sredstva sploh ne dosežejo popolnega delovanja.
  3. Piling – Piling in masko za obraz uvrstite v svojo dnevno rutino vsaj enkrat na teden. Piling naprej odstrani odmrle kožne celice, prekrvavi kožo in pospeši njeno obnovo. Maska pa kožo nahrani s aktivnimi sestavinami in jo neguje.
  4. Ciljni tretmaji – Izdelki za boj proti nečistočam, boosterji, serumi.
  5. Vlažila krema / Nočna vlažilna krema – Kreme za obraz navlažijo in nahranijo kožo obraza ter jo oskrbijo z aktivnimi sestavinami, ki učinkujejo na morebitne težave s kožo.
  6. Zaščiti faktor – Izdelke z zaščitnim faktorjem nanesite kot zadnji korak jutranje nege kože.

Kako izbrati ustrezen negovalni izdelek?

Izdelki za nego kože morajo ustrezati vašemu tipu kože in delovati na morebitne težave s kožo.

Čistilna pena za obraz

Čistilna pena

Mastna in mešana koža imata rade čistilni gel ali peno, ki se izpira z vodo, suhi in občutljivi koži pa odgovarja čistilno mleko ali olje, ki se nanaša z bombažno blazinico, s katero tudi obrišete vso umazanijo. Pomembno je, da izberete izdelke, ki so nežni do kože.

Tonik

Tonik

Če imate normalno do suho kožo vam priporočam, da izberete tonik, ki vsebuje rožnato vodo, saj ta vlaži in pomirja. Če pa je vaša koža mešana ali mastna, vam bo koristil tonik, ki bo kožo temeljito prečistil, skrčil pore in pomagal uravnavati odvečen sebum.

BHA Tonik vsebuje salicilno kislino in ekstrakt čajevca, ki učinkovito prodreta v pore in raztapljata maščobe, kar pomaga preprečiti pojav mozoljev in ogrcev. Poleg tega pa vsebuje tudi hialuronsko kislino in niacinamid, ki kožo navlažita in pomagata ohranjati njen naravni pH.

Maska za obrazPo pilingu, na kožo obvezno nanesite tudi masko za obraz, ki bo vašo kožo nahranila, saj je očiščena koža najbolj dovzetna za hranila.

Piling

Piling omogoča, da odstranimo odmrle celice povrhnjice in s tem pospešimo regeneracijo kože. Po uporabi moramo vedno nanesti tudi tonik in vlažilno masko, da kožo nahranimo ali umirimo.

Poznamo več vrst pilingov:

  • Encimski piling je običajno primeren za vse tipe kože in pomaga pri pordelosti, orgcih in odstranjuje trdo kožo. Je najprimernejši piling za zrelo kožo.
  • Kemični piling je primeren za mastno kožo in učinkuje proti aknam, ni pa ravno primeren za suho in občutljivo kožo. Piling vsebuje AHA in BHA kisline, ki pomladijo kožo, reducirajo manjše gubice in pigmentne madeže.
  • Mehanski piling se priporoča za mešano, mastno in zrelo kožo. Kožo gladi in mehča, globinsko čisti in odstranjuje nečistoče. Ni najbolj primeren za suho kožo.

Nega kože - Vitamin C serum

Serum za obraz

Serumi za obraz prodrejo globlje v kožo kot krema, saj so molekule v serumih veliko manjše, sestavine pa bolj koncentrirane. Zato učinkoviteje deluje na različne problematike kože, kot so gubice, akne,..

Vitamin C Serum je oljni serum s stabilno obliko vitamina C, ki ne draži kože in ne povzroča luščenja. Odlično deluje proti hiperpigmentacijskim madežem in izenači ten kože. 1-2 kapljici seruma pomešajte z običajno količino vlažilne kreme in nanesite na obraz, vrat in dekolte. Za bolj intenzivno nego, nanesite 2-3 kapljice 2x dnevno.

Nega kože - vlažilna krema za obraz

Krema za obraz

Bodite pozorni, da pri izbiri kreme upoštevate zahteve vašega tipa kože, vašo starost in morebitne težave s kožo. Matirajoča krema na primer je primerna za mastno kožo, pomirjajoča za občutljivo in krema proti gubam za zrelo kožo.

Nekatere kreme za obraz že vsebujejo zaščitni faktor (ZF) zato so primerne za dnevno uporabo ne pa tudi za zvečer. Zato za večerno nego izberite vlažilno kremo brez zaščitnega faktorja in brez pigmentov.

Hyaluron Face Cream je naravna vlažilna krema s hialuronsko kislino. Krema vsebuje naravna olja in masla, hialuronsko kislino, MSM, niacinamid in vitamin E. Kožo nahrani in navlaži in s tem zmanjša videz gubic, kožo pa naredi bolj elastično. Odlična je tudi kot podlaga za ličenje.

Hyaluron Face Cream

Zaščitni faktor

Nekatere dnevne kreme že vsebujejo zaščitni faktor. Vendar v številnih okoliščinah koža zahteva višji zaščitni faktor, ki ga nanesite skupaj z običajno dnevno kremo ali namesto nje. Pri izbiri ustreznega zaščitnega faktorja za kožo morate upoštevati več dejavnikov kot so:

  • težave s kožo
  • letni čas (poleti potrebuje koža več zaščite, saj je UV- sevanje močnejše)
  • raven & trajanje izpostavljenosti

Kremo z zaščitnim faktorjem nanesite na obraz in vrat, ter ostale predele, ki so izpostavljeni soncu. Ponovno jo nanesite tudi po prekomernem potenju, plavanju oz. vsaki dve uri.

8 Najpogostejših napak pri negi kože

1. Pregrob piling

Piling je odličen za našo kožo, saj z njim prečistimo pore, odstranimo odmrle kožne celice in kožo pripravimo na masko, ki sledi pilingu. Vendar pazite, da boste nežni in da ga ne boste delali prepogosto.

2. Neustrezni izdelki za čiščenje 

Ob izbiranju izdelkov za čiščenje kože obvezno preverite njihovo sestavo. Pazite, da izdelki ne vsebujejo mila in alkohola, saj ti dve sestavini izsušujeta kožo.

3. Neredno čiščenje obraza pred spanjem

Med spanjem se naša koža ''razstruplja'' in obnavlja, zato je nujno da temeljito odstranimo vsa ličila ter očistimo obraz.

4. Prepogosto dotikanje kože

Vsakič, ko se dotaknemo kože, obstaja verjetnost, da nanjo nanesemo bakterije. Te lahko ustvarijo infekcije, ki vplivajo na staranje kože, pojav aken in drugih nepravilnosti.

5.Nepravilen vrstni red nanašanja izdelkov za nego

Negi kože sledite po naslednjem zaporedju : čiščenje obraza + tonik + serum + krema za obraz + krema za oči. Enkrat tedensko po čiščenju obraza sledi piling, po njem na kožo nanesemo masko in nadaljujemo s serumom.

6. Premalo spanca

Spanec je ključen za obnovo in razstrupljanje kože.

7. Neustrezna in nezdrava prehrana

Alkohol, sladkarije in mastna hrana vplivajo na kvaliteto vaše kože. Zato uživajte hrano, ki je bogata z antioksidanti in zaužijte dovolj tekočine.

8. Vroča voda

Vroča oz. pretopla voda izsuši kožo.

Nasveti za nego kože, ki si jih velja zapomniti

  • Za najboljše rezultate je potrebna redna rutina in potrpežljivost.
  • Potrebno bo nekaj eksperimentiranja, da ugotovite, katera kombinacija izdelkov za nego kože vam najbolj ustreza. Rutina vaše prijateljice s podobnim tipom kože ne bo nujno odgovarjala tudi vam.
  • Vsaka rutina ima določeno mero fleksibilnosti, ki je odvisna od vaših preferenc, časa, proračuna in morebitnih težav s kožo (rozacea, akne, poškodbe od sonca, gube ipd.

'' Bodite izbirčni pri izbiri prijateljev, pri tem kako/komu namenjate svoj prosti čas in pri izbiri izdelkov za nego kože.''

Povejte naprej:


Oznake: #negakože #negaobraza #sijočak