Pojdi na glavno vsebino
0

Vitamin C serum v poletni negi kože

Vitamin C serum v poletni negi kože

Vitamin C je najbolj znan po svojih lastnostih proti staranju in velja za sveti gral pri negi kože. Čeprav lahko vitamin C vedno zaužijete v zelenjavi ali sadju, pa to ni edini način, da uživate njegove koristi za kožo, saj se pogosto uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih.

Če skrbite za svojo kožo, ste zagotovo že slišali za serume z vitaminom C. Vitamin C je eden najučinkovitejših sestavin v boju proti staranju kože na trgu in ključ do gladkega, enakomernega in sijočega videza kože.

Kazalo vsebine

Vpliv poletja na kožo

Kaj je vitamin C serum?

Vitamin C serum – nepogrešljiv izdelek za nego kože v poletnih mesecih

Askorbil tetraisopalmitat – stabilen derivat Vitamina C

Prednosti vitamin C seruma

Pravilna uporaba Vitamin C seruma

Vpliv poletja na našo kožo

Ko nastopi poletje, se naš vsak dan spremeni. Večeri se podaljšajo, na prostem preživimo veliko več časa in pogosto si privoščimo kakšno sladico. Če dodamo še učinke višjih temperatur, klimatskih naprav in morske ali klorirane vode, je jasno, zakaj lahko vse to vpliva na našo kožo. Toda, kako poletje dejansko vpliva na našo kožo?

  1. Visoke temperature in večja vlažnost zraka

Zaradi visokih temperatur in vlage postane koža bolj mastna, saj so žleze lojnice v vročem vremenu bolj aktivne. Tako se zaradi povečane količine sebuma na koži, poveča verjetnost izbruhov. Izbruhi aken in mozoljev so bolj verjetni tudi, če uporabljate napačno kremo za sončenje in je ne odstranite pravilno.

Visoke temperature povzročajo tudi prekomerno znojenje, ki ne vpliva le na vaš obraz. Kombinacija znoja, bakterij in trenja oblačil lahko povzroči izbruhe tudi na hrbtu in prsih.

  1. UV – žarki

Škodljivih učinkov UV-žarkov se zagotovo že vsi zavedamo. Čeprav imamo vsi radi malo bolj zagorelo polt, lahko sonce močno poškoduje našo kožo. Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom lahko povzroči otekline, nepravilno pigmentacijo, gube in druge znake prezgodnjega staranja.

  1. Klorirana voda izsušuje kožo

Plavanje je odličen način za poletno ohladitev, vendar klor v vodi odvzema koži naravna vlažilna olja. Zaradi tega se lahko vaša koža po popoldanskem kopanju v bazenu izsuši in lušči ali se celo pojavi srbeč izpuščaj.

Kaj je vitamin C serum?

Serumi za obraz so lahke tekočine ali geli na oljni ali vodni osnovi. Vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin, ki kožo izredno navlažijo in/ali nahranijo ter se zlahka vpijejo, ko jih nanesete na kožo.

Serumi za obraz veljajo za nenadomestljive izdelke pri negi kože. Zakaj? Zato ker so namenjeni prodiranju globoko v kožo in dostavljanju ciljno usmerjenih sestavin. To pomeni, da na kožo delujejo veliko močneje in globlje kot sama krema za obraz. Serumi za obraz se običajno ukvarjajo z različnimi težavami kože, kot je preprečevanje staranja in posvetlitev kože.

Vitamin C serum

Serumi so namenjeni prodiranju globoko v kožo in dostavljanju ciljno usmerjenih aktivnih sestavin. Kreme za obraz pa pomagajo utrditi površino kože, učinkoviteje povezujejo kožne celice in delujejo na površini kože, da povečajo njeno vlaženje.

Serum za obraz tako ne nadomešča dnevne ali nočne kreme, temveč le dopolnjuje delovanje ostalih izdelkov za nego obraza.

Vitamin C serum – nepogrešljiv izdelek za nego kože v poletnih mesecih

Vitamin C je najbolj znan po svojih lastnostih proti staranju in velja za sveti gral pri negi kože. Čeprav lahko vitamin C vedno zaužijete v zelenjavi ali sadju, pa to ni edini način, da uživate njegove koristi za kožo, saj se pogosto uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih.

Vitamin C je izjemno močan antioksidant, ki vašo kožo ščiti pred škodljivimi prostimi radikali iz okolja, zmanjšuje videz gubic in poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože. Ste vedeli, da koža vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov.

Vitamin C serum

Ravno zaradi tega je vitamin C serum tako pomemben. Koža je namreč vsakodnevno izpostavljena mnogim izzivom, ki vplivajo na njeno strukturo, funkcionalnost in izgled. Vendar pa je vitamin C lahko nestabilen in na soncu razpade. To pomeni, da je pomembno izbrati izdelek za nego kože z vitaminom C, ki je posebej zasnovan za uporabo v poletnih mesecih.

Askorbil tetraisopalmitat – stabilen derivat Vitamina C

Na trgu je ogromno izdelkov, ki vsebujejo različne oblike vitamina C, vendar vsaka oblika ni enako učinkovita. Dve najpogostejši obliki vitamina C, ki jih najdemo v kozmetičnih izdelkih, sta askorbinska kislina in askorbil tetraisopalmitat, bolj znan kot derivat vitamina C.

Askorbinska kislina je nestabilna molekula, ki se hitro oksidira, skoraj polovica pa se razgradi v 30 minutah. Lahko jo stabiliziramo do določene mere z vzdrževanjem nizkega pH (kislega) ali dodajanjem drugih antioksidantov, kot je vitamin E.

Askorbil tetraisopalmitat pa je stabilen derivat vitamina C, ki prodre v kožo do trikrat hitreje kot askorbinska kislina. Ko se enkrat absorbira v kožo, se pretvori v prost vitamin C. Študije kažejo, da lahko ostane v koži od štirideset do osemdesetkrat dlje kot askorbinska kislina in ima do štirikrat večji učinek.

Prednosti vitamin C seruma

  1. Primeren za vse tipe kože

V primerjavi z askorbinsko kislino, ki pogosto povzroča luščenje, pekoč občutek, draženje in suho kožo je derivat vitamina C primeren za vse tipe kože. Večina ljudi lahko namreč nanaša na kožo serum z vitaminom C brez kakršnih koli neželenih reakcij.

  1. Zmanjšuje hiperpigmentacijo

Pod hiperpigmentacijo se štejejo vse nepravilnosti na koži, kot so sončne pege, starostne pege in melazme, ki nastanejo zaradi prekomerne proizvodnje melanina v določenih delih kože.

Melanogeneza je proces proizvodnje melanina. Melanin je kožno barvilo, ki ga proizvajajo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Pogosto se pojavljajo tudi na področju drobnih brazgotin, ki so posledica aken. Askorbil tetraisopalmitat lahko zavira delovanje encima tirozinaze in proces melanogeneze, ki vplivata na tvorbo melanina v koži. Zato lahko vitamin C pomaga pri zmanjševanju hiperpigmentacij in preprečevanju nastanka novih temnih madežev na koži.

  1. Spodbuja proizvodnjo kolagena

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v koži, katere proizvodnja se z leti zmanjšuje. Nižje ravni kolagena v koži povzročijo izgubo tonusa kože in nastanek prvih gubic.

Vitamin C v telesu deluje kot kofaktor za prolin in lizin hidroksilazo (encima, ki stabilizirata molekularno strukturo kolagena). Poenostavljeno to pomeni, da stimulira sintezo kolagena. Študije kažejo, da se količina nastajanaj kolagena poveča kar za 6x, ko v telo vnesemo vitamin C.

  1. Lahko zaščiti kožo pred poškodbami zaradi UV-žarkov

Prekomerna izpostavljenost oksidativnemu stresu (onesnaževanje zraka, UV-žarki itd.) je povezana z nizkimi ravni vitamina C v koži. Ravni vitamina C so prav tako nižje pri starejši ali foto-poškodovani koži (koža osebe, ki se prekomerno izpostavlja soncu).

Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom povzroča nastajanje večjih količin prostih radikalov, ki jih vitamin C učinkovito nevtralizira in s tem ščiti celice in DNA pred škodljivimi vplivi prostih radikalov.

  1. Lahko pomaga zmajšati rdečico in brazgotine

Vitamin C lahko pomaga zmanjšati rdečico kože in vnetna stanja, če se spopadate z aknami. Zmanjšuje namreč otekanje in rdečico, ki se pogosto pojavita, kadar imate akne, kar lahko pomaga pri izboljšanju videza kože.

Poleg tega vitamin C lahko zmanjša tudi videz brazgotin po aknah, saj pospešuje sintezo kolagena - beljakovine, ki je v glavnem odgovorna za obnovo zdrave kože in njene strukture. Uporaba vitamina C pri negi kože tako lahko pomaga pospešiti celjenje brazgotin po aknah ali ran.

Pravilna uporaba Vitamin C seruma

Vitamin C serum

Dermatologi priporočajo, da postane vitamin C serum redni del vaše vsakodnevne rutine za nego kože.Veliko razprav je o tem, ali je treba serum z vitaminom C uporabljati zjutraj ali zvečer.

Vse je odvisno od tega, kakšno kožo imate in katera rutina je za vas najboljša. Nekateri raje uporabljajo serum zjutraj, saj zaradi svojih antioksidativnih lastnosti zagotavlja celodnevno zaščito pred prostimi radikali in onesnaženjem.

V primeru, da vitamin C serum uporabljate zjutraj, ga obvezno namažite z vlažilno kremo in zaščitnim faktorjem, da boste zaščiteni pred poškodbami zaradi sonca.

Če imate precej občutljiv tip kože, priporočamo, da je najboljši čas za uporabo vitamin C seruma ponoči. Koža se namreč med spanjem naravno obnavlja. To je obdobje, v katerem vitamin C serum najmočneje vpliva na kožo in daje optimalne rezultate.

Z uporabo vitamin C seruma vsak večer pred spanjem boste omogočili, da se serum popolnoma vpije v kožo, kar vam bo zagotovilo bolj gladko in naravno svetlejšo kožo. Če pri negi kože uporabljate vitamin C serum, ne pozabite na zaščito pred soncem.

Viri

  1. Telang P. S. 2013 Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 4, 2. doi: 10.4103/2229-5178.110593
  2. Cliffs E. 2001. Stable forms of vitamin C. Technical bulletin. Barnet Products Corp.
  3. Stamford N. 2012. Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. Journal of Cosmetic Dermatology, 11(4), 310-317. doi: 10.1111/jocd.12006
  4. Sanadi R. M., Deshmukh R. S. 2020. The effect of Vitamin C on melanin pigmentation – A systematic review. Journal of Oral Maxillofacial Pathology. 24, 2. doi: 10.4103/jomfp.JOMFP_207_20
  5. Panich U et al. 2011. Inhibition of UVA-mediated melanogenesis by ascorbic acid through modulation of antioxidant defense and nitric oxide system. Arch Pharm Res.34,5. doi: 10.1007/s12272-011-0515-3
  6. Ohshima H. et al. 2009. Effects of vitamin C on dark circles of the lower eyelids: quantitative evaluation using image analysis and echogram. Skin Res. Technol. 15,2. doi: 10.1111/j.1600-0846.2009.00356.x
  7. Farris P. K. 2005. Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions. Dermal. Surg. 31, 7. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31725
  8. Chen L., Hu J. H., 2012. Wang S. Q. The role of antioxidants in photoprotection: a critical review. J Am Acad Dermatol. 67, 5. doi: 10.1016/j.jaad.2012.02.009

Povejte naprej:


Oznake: vitamin C serum vitamin C antioksidant hiperpigmentacija poletna nega kože nega kože naravna kozmetika