Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen shot Gaia Naturelle - klinično dokazani učinki

Kolagen shot Gaia Naturelle - klinično dokazani učinki

O našem kolagenu in njegovih učinkih smo že veliko pisali v prejšnjih blogih, sedaj lahko njegovo učinkovitost potrdimo še z rezultati klinične študije.

Prehranska dopolnila s kolagenom so trenutno verjetno najbolj priljubljena prehranska dopolnila na svetovnem trgu. Pojavlja se ogromno izdelkov, ki vsebujejo kolagen z različnimi aktivnimi sestavinami, to pa končnega potrošnika postavlja pred res težko izbiro, kateri kolagen izbrati. 

Kolagen shot Gaia Naturelle – klinično dokazano delovanje

Do zdaj smo učinkovitost Kolagen shota lahko upravičevali na podlagi vaših mnenj, od zdaj naprej pa lahko potrdimo, da so učinki Kolagen shota tudi klinično dokazani.

Neodvisni inštitut je namreč izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let.

Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Klinična študija Kolagen shot

V klinični študiji je bila preučena formulacija s 5.000 mg kolagenskih peptidov (hidroliziran kolagen) in 1.500 mg MSM-ja. Formulaciji je bil dodan tudi vitamin C (80 mg/25 ml). Prav tako formulacija ni vsebovala sladkorja in je bila v tekoči obliki, kar zagotavlja priročnost in enostavnost uporabe.

Testna skupina je 12 tednov uživala priporočen dnevni odmerek testne formulacije (25 ml), placebo skupina pa je uživala tekočino brez aktivnih sestavin. Rezultate skupin so nato primerjali z začetnim stanjem.

Sinergija kolagena in MSM-ja

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, saj predstavlja med 25 in 30 % vseh beljakovin v telesu. Najdemo ga v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh.

S starostjo začne sinteza lastnega kolagena v telesu upadati. Znaki pomanjkanja kolagena se kažejo v nastanku gub in suhe kože, krhkih in lomljivih nohtih ter pomanjkanju sijaja v laseh.

Kolagenski peptidi, ki so dodani prehranskim dopolnilom tako posnemajo razgradnjo koži lastnega kolagena in sprožijo fibroblaste v dermisu, da proizvajajo nove kolagenske molekule.

Molekula MSM, je z žveplom bogata sestavina.Ta je takoj za kalcijem in fosforjem, tretji najbolj obilno prisoten mineral v telesu.

Človeško telo vsebuje 20 aminokislin, le 2 aminokislini, ki tvorijo beljakovini v našem telesu, pa vsebujeta žveplo. To sta:

  • metionin - esencialna aminokislina (telo je ne more sintetizirati samo)
  • cistein - neesencialna aminokislina (telo jo lahko sintetizira, za sintezo pa potrebuje žveplo iz hrane)

Polovica vsega žvepla v telesu se nahaja v koži, mišicah in kosteh. Žveplo je prav tako nujen mineral pri proizvodnji kolagena, glavne sestavine hrustanca in veznega tkiva.

Sestavljena skupaj zagotavljata sinergijski učinek, ki izboljša strukturo kože ter zmanjša število gub in drobnih linij.

Pregled rezultatov

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM-ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

20-odstotno izboljšanje gostote dermisa

Usnjica ali dermis je osrednji, najmočnejši in najdebelejši del kože, ki ima eno od pomembnejših vlog pri zaščiti kože pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot je izpostavljenost soncu ali onesnaženost okolja.

Ključni komponenti dermisa sta kolagen in elastin, ki koži dajeta moč in prožnost, zato je tudi gostota usnjice v največji meri povezana s količino kolagena in elastina. Okoli 25. leta, ko začne sinteza kolagena v telesu upadati, začne hkrati upadati tudi gostota dermisa. Izguba gostote kože se kaže v povešenosti, drobnih linijah in gubah.

20 % izboljšanje gostote dermisaKlinična študija je pokazala znatno, 20 % izboljšanje gostote dermisa z uporabo kombinacije kolagena in MSM.

3,6-odstotno izboljšanje debeline dermisa

Debelina dermisa se s staranjem zmanjša, kar lahko povzroči izgubo elastičnosti kože. Genetika nedvomno prispeva k problemu tanke kože, vendar ima ultravijolična svetloba (sonce in solarij) dejansko največji vpliv na tanjšanje naše kože kot genetika.

Prosti radikali, ki nastajajo zaradi izpostavljenosti UV-sevanju namreč povzročajo prezgodnje staranje kože, ki ga imenujemo fotostaranje. Poleg tega, da lahko poškodujejo naš DNK, povzročijo tudi nepopravljivo škodo na strukturi kolagena, zaradi česar je koža vse manj prožna, se tanjša in guba.

Debelina dermisa

Izgubljanje debeline kože je zaradi redne izpostavljenosti svetlobi ena najtežjih stvari, ki jo je mogoče obrniti, zato je 3,6-odstotno izboljšanje samo v 12 tednih pomemben dosežek.

32-odstotno izboljšanje hidratacije kože

Hidratacija je ključnega pomena pri preprečevanju prezgodnjega nastanka gub. Vaša koža potrebuje vodo, da je čvrsta in bolj elastična, z drugimi besedami, da je videti zdravo.

Hidrirana koža je že na videz videti mlajša, saj je manj povešena, bolj enakomernega videza in bolj čvrsta. Vendar pri hidrirani koži, ne gre le za vprašanje estetike. Suha koža je lahko tudi nevarna. Slabo navlažena koža namreč ne more ustrezno vzdrževati kožne pregrade.

Zaradi tega je ta bolj ranljiva za škodljive zunanje vplive. Ko kožna pregrada ni učinkovita, lahko prepušča bakterije, kar lahko privede do okužb.

Hidratacija kožeŠtudija je pokazala, da se je hidracija kože z uporabo kolagena v samo 12 tednih znatno povečala, in sicer za 32 %.

12-odstotno izboljšanje teksture kože

Tekstura kože označuje mehkobo in enakomernost polti. O dobri teksturi kože govorimo, kadar je polt gladka, mehka in prijetna na dotik. Nasprotno, pa je polt slabe teksture groba ter neenakomernega videza, na njej pa so pogosto prisotne razširjene pore.

Tekstura kože

Študija je pokazala, pomembno 12 % razliko pri uporabi kombinacije 5.000 mg kolagena in MSM-ja v primerjavi z ''samo'' bolj koncentriranim kolagenom (10.000 mg).

Dodatek MSM-ja v kombinaciji s kolagenom tako dokazano izboljša hrapavost oz. teksturo kože.

14 % manjša globina gub in 12 % zmanjšan obseg gub

Pri tanjši, manj navlaženi in manj elastični koži se pojavijo gube. S starostjo izgubljamo debelino in gostoto kože, koža je manj hidrirana in elastična, zato se začne naravni proces nastajanja gub.

Gube

Študija je pokazala, da lahko ta proces obrnemo z dodajanjem kolagena. Dejansko se je po 12 tednih za 14 % izboljšala največja globina gub in za 12 % obseg gub.

Povzetek študije zapisala: Špela Živič, dipl. inž. živilstva in prehrane

Klininčna študija je obljavljena v priznani znanstveni reviji Journal Of Functional Foods na portalu Science Direct. Celotno študijo si lahko preberete na povezavi tukaj.

Povejte naprej:


Oznake: kolagen shot kolagen gaianaturelle klinična študija klinično dokazani učinki hidracija kože zmanjšan videz gub večja gostota dermisa