Pojdi na glavno vsebino
0

7 korakov pri iskanju popolne kreme za obraz

7 korakov pri iskanju popolne kreme za obraz

Večina od nas uporablja kremo za obraz, a kako vedeti, katero izbrati? Na trgu je na voljo na stotine različnih krem za obraz, vsaka je namenjena drugačnemu tipu kože. Preden začnete zapravljati, je dobro vedeti, katera krema je najboljša za vašo kožo.

Cilj vsake ženske (in moškega) je najti popolno kremo za obraz. V poplavi ponudbe na trgu pa je to vse prej kot preprosto.

Na trgu namreč ponujajo stotine različnih krem za obraz. Nekatere so primerne za suho kožo,druge za mastno, nekatere imajo pomlajevalne učinke, spet druge ponujajo neverjetne vlažilne učinke.

Preden začnete zapravljati, je potrebno vedeti, katera krema je najboljša za vašo kožo. Predobro si znam predstavljati, zagato, ko poskušate hitro pregledati več deset sestavin, na stotinah različnih krem, medtem ko vam prodajalka, polna dobronamernih, a ne vedno koristnih nasvetov, odvrača pozor

Ste siti/e tega, da vsak morate vsak mesec zamenjati kremo za obraz, saj vam ta ne odgovarja? Želite najti popolno kremo za vaš obraz?

Brez skrbi. Za vas smo pripravili 7 pravil po katerih se lahko ravnate, da boste izbrali najbolj primerno kremo za vaš obraz.

1.Korak: Kremo izbirajte na tip vaše kože

Osnovno pravilo je, da morate vlažilno kremo za obraz izbrati glede na tip kože. Če imate mastno kožo ali mešan tip kože, bo boljša lažja tekstura (pomislite na losjon). Če imate bolj suho kožo, potrebujete več hranilnih snovi in bolj bogato teksturo (pomislite na teksturo kreme).

  Obstaja pet tipov kože:
 • mastna
 • mešana
 • normalna
 • občutljiva
 • suha koža

Normalna koža

Normalna koža

Je gladka s skoraj nevidnimi porami. Normalna koža običajno prav tako nima mozoljev ali aken. Za normalno kožo lahko izberete skoraj vse kreme za normalno kožo, ki ji zagotavljajo največjo zaščito.

Mastna koža

Mastna koža

Mastna koža se zelo sveti in zelo hitro zmasti. Za to vrsto kože so značilne vidne pore, akne in mozolji. Da bi ohranili kar se da lepo kožo, jo čistite zjutraj in zvečer, krema pa naj bo izdelana na vodni osnovi.

Občutljiva koža

Za občutljivo kožo so značilne vidne kapilare in nežna polt. Bolj je nagnjena k draženju, alergičnim reakcijam in razširjenim kapilaram. Za ta tip kože je treba izbrati izdelke, ki temeljijo na naravnih sestavinah.

Suha koža

Suha koža se običajno lušči in potrebuje še dodatno nego. Pri izbiri kreme se odločite za vlažilno in hidratantno kremo, da jo dodatno navlaži in oskrbi z izgubljeno vlago, potrebno pa je paziti tudi, da krema ne vsebuje prevelike količine parfumov ali eteričnih olj.

Mešana koža

Za mešano kožo so značilni mastni predeli na področjih čela, nosu in brade ter suhi na preostalem obrazu. Če imate mešano kožo, bodite pozorni na nego obraza, saj se morata mastna in suha koža obravnavati vsaka posebej.

Kako lahko ugotovite, kakšen je vaš tip kože? Dober trik je, da si umijete obraz, posušite obraz in nato preučite, kako se počuti vaša koža. Se počuti dobro in voljno? Če je tako, imate najverjetneje mešano/mastno kožo.

Se počuti tesno in neprijetno? Potem imate verjetno suho ali dehidrirano kožo.

Potrebno je poudariti, da se potrebe s starostjo in letnim časom spreminjajo. Vlažilna krema, ki je bila prava za vas pri 20-ih, mogoče ni več prava za vas pri 40-ih. Koža je živ, dihajoč organizem, ki se s časom razvija in spreminja. Ko prilagajate svojo garderobo od 20. do 40. let, bi morali prilagajati tudi izdelke za nego kože.

Na splošno se s staranjem naravna proizvodnja sebuma v naši koži upočasni, kar pomeni, da bo koža najverjetneje postala bolj suha.

2.korak: Ne kupujte kreme v prozornih lončkih

Najprej preverite, kako je izdelek zapakiran, kar je seveda tudi prva stvar, ki jo vidite. Vse kar je v lončkih in steklenih posodah, pustite na policah.

Izdelki za obraz, ki dopuščajo svetlobo in zrak, verjetno ne vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin. Če pa to že zagotavljajo, bo krema zaradi oksidacije sčasoma postala rumena ali rjava. Lahko varno domnevate, da je bela krema v loncu pravzaprav le lonček poln maščobe.

To je v redu, če imate suho kožo, lahko pa bi tak izdelek kupili tudi za par evrov v lekarni ali lokalni trgovini. Zdaj iščemo resnično učinkovito kremo za obraz z antioksidanti, ki kožo pomiri, nahrani in zaščiti pred poškodbami sonca. Kremo, ki vam bo dala privlačno, zdravo kožo.

Zato bodo v naše nakupovalne košarice našle pot le tube ali posodice s črpalko, še bolje pa brezzračna embalaža. Ta zagotavlja, da minimalne količine kisika pridejo v stik z izdelkom in tako povečajo učinkovitost sestavin.

3.korak Izogibajte se izdelkov, ki vsebujejo parfume in alkohol

Seznam sestavin (ali seznam INCI) je precej frustrirajoč. Čeprav se že leta poglabljamo v sezname INCI, še vedno redno naletimo na sestavine, za katere še nikoli nismo slišali. Obstaja na tisoče kozmetičnih sestavin, vsak dan se pojavljajo nove.

Preden obupate, vas lahko pomirim, da vam ni treba skrbeti za večino sestavin, saj se jih večina doda izdelku, da ga zgosti ali veže (lahko jih primerjate z moko) in nimajo ne pozitivnih, a tudi ne negativnih učinkov na vašo kožo. Da vam branje sestavin čim bolj preprosto, upoštevajte pravilo: alkohol in parfumi ne prispevajo k učinkovitosti izdelka, lahko pa povzročijo težave s kožo.

Parfum je alergen številka 1, poleg tega pa so lahko v parfumski spojini neprijetne snovi, kot so ftalati. Teh na embalaži izdelka tudi ni treba navesti. Nato preverite, ali izdelek vsebuje alkohol. Tukaj moram dodati opombo, vse vrste alkohola pravzaprav niso slabe.

Škodljive vrste alkohola (in tiste, ki jih običajno vidite v kozmetiki) so: alkohol denat, etanol, etilni alkohol, metanol, benzilalkohol in izopropil alkohol. Možnosti, da se tem sestavinam v celoti izgognete, so majhne, jim je pa vredno nameniti nekaj pozornosti. Predvsem, če je vaša koža občutljiva. 

Korak 4: Izberite sestavine, ki dejansko nekaj naredijo za vašo kožo

Prihajamo do najpomembnejšega: koristnih sestavin. Vitamin C, tako kot niacinamid, sta zmagovalca s svojimi številnimi dobrimi lastnostmi. Obstaja tudi mnogo dokazov o njuni učinkovitosti. Druge koristne sestavine so vitamin E (tokoferol), MSM, hialuronska kislina in alantoin.

Kako veste, kakšno koncentracijo sestavin vsebuje določen izdelek? Točne koncentracije iz samega seznama sestavin ne morete razbrati, velja pa pravilo:

Na prvem mestu je napisana sestavina z najvišjo koncentracijo, na zadnjem mestu pa sestavina z najnižjo koncentracijo. 

Korak 5: Upoštevajte letni čas in kakšne potrebe okolje ustvarja za vašo kožo.

S spreminjanjem letnih časov, se spreminjajo tudi potrebe naše kože.V poletnem času nam bolj ustrezajo lahke vlažilne kreme, v suhem, zimskem času pa večina, predvsem starejši, prisegajo na bolj mastne in hranljive kreme.

Ne pozabite tudi na vpliv podnebja sploh, če ste se nedavno preselili. Če ste živeli v gorah in ste se pravkar preselili ob morje, boste morda morali spremeniti vašo dnevno vlažilno kremo.

Korak 6: Ne plačajte preveč

Za dober izdelek res ni treba porabiti stotine evrov. Po večini ne boste našli kreme, ki bi stala več kot 60 evrov in je tudi vredna svoje cene. Lahko domnevate, da plačate za blagovno znamko, drag marketing ali drago pakiranje, ne pa za sestavine.

Tako kot obstaja veliko dragih izdelkov slabe kakovosti, obstaja tudi veliko cenejših, še slabših izdelkov. Obstajajo pa seveda tudi kakovostni dragi in kakovostni cenovno ugodni izdelki. Kljub temu lahko domnevate, da krema, ki stane manj kot 10 evrov, ne vsebuje visokih koncentracij aktivnih snovi. 

7. korak: Prosite za vzorček kreme

Tudi če vaš izbrani izdelek vsebuje najboljše sestavine, morda še vedno ni primeren za vašo kožo. Zato natančno poglejte, kako izdelek reagira na vaši koži.

Izdelek z visoko koncentracijo aktivnih sestavin lahko na začetku povzroči, da se vaša koža nekoliko odzove in povzroči nekaj začasnih rdečin ali madežev. Če vaša koža postane zelo rdeča, otekla in srbi, prenehajte z uporabo izdelka. Najverjetneje ste alergični nanj.

Morda spadate celo med tiste ljudi, ki se z alergijsko reakcijo odzovejo na "dobre" sestavine, kot je na primer vitamin C. Upoštevajte, da izdelek, ki vsebuje veliko koristnih in aktivnih sestavin, enako verjetno lahko povzroči kožno reakcijo najbolj naravna krema.

Odziv kože na določen izdelek boste najlažje preverili z vzorčkom. V nekaj dneh boste tako lahko ugotovili, ali vam produkt ustreza in izključili morebitne alergije.

Viri:

 • 1. The 6 Steps to Finding Your Perfect Face Cream
 • 2. 10 Tips On How To Choose The Right Moisturizer
 • 3. Roberts, W.E. Skin Type Classification Systems Old and New. Vol. 27, Dermatologic Clinics. Dermatol Clin; 2009 Oct. p. 529–33.
 • 4. Mayo Clinic. Moisturizers: Options for softer skin
 • 5. Mayo Clinic. Dry Skin
 • 6. Mayo Clinic. Atopic dermatitis (eczema).
 • 7. MedlinePlus. Oily Skin
 • 8. Mayo Clinic. Peeling skin

Povejte naprej:


Oznake: krema za obraz naravna krema za obraz vlažilna krema za obraz

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...