Tokrat z vami delim recept, kako si v telesu lahko povečate stopnjo kolagena s hrano. Verjetno veste, da kolagen ni povezan le z lepoto in mladostjo, ampak ima v telesu še mnogo drugih pomembnih nalog. Kolagen je del vezivnega tkiva in je vključen v vse telesne strukture. Sestavlja srce, pljuča, ledvica, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe. S staranjem tvorba kolagena naglo upada in ta upad , ki se začne že v 25. letu, vpliva na številne telesne funkcije.

mlada koža

Kolagen je torej zelo pomembna beljakovina, ki jo najdemo povsod v telesu in brez katere bi naše telo razpadlo. Tvorbo kolagena v našem telesu lahko pospešimo tudi na naraven način, s premišljeno prehrano.

 

Kolagen v hrani po receptu dr. Štruklja

Osnova:

10 g jedilne želatine

150 ml jogurta

100 gramov  skute

SLADKA RAZLIČICA:

Sadje (vse, razen kivija ali ananasa)

Rjavi sladkor ali med

SLANA RAZLIČICA:

Mleta paprika, kisle kumarice, olive, kurkuma,

Sol

Postopek:

Želatini dodamo dve žlici vode in segrejemo do 60°C. Pozor: Želatina ne sme zavreti! Ko se zmes segreje, mešamo, dokler se drobci želatine poponoma ne raztopijo. V posodi homogeno premešamo jogurt in skuto, dodamo se toplo raztopljeno želatino, dobro premešamo, nato dodamo dodatke (sadje za sladko različico) oziroma slane dodatke in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Pripravimo lahko večjo količino in hranimo v hladilniku do treh dni.

Če se vam, tako kot meni, ne da ukvarjat s pravo kombinacijo hrane za povečanje stopnje kolagena v telesu, je hidroliziran kolagen v tekočini še vedno odlična izbira za mladosten videz kože, čvrste nohte in sijoče lase. 😉

 

Povzeto po nasvetu dr. Boruta Štruklja, magistra farmacije iz članka na portalu RTV Slo.