Pojdi na glavno vsebino
0

Zdrava koža - ali lahko videz kože kaže na pomanjkanje hranil?

Zdrava koža - ali lahko videz kože kaže na pomanjkanje hranil?

Koža je naš prvi obrambni sloj pred zunanjim svetom, zato je pomembno, da je naša koža zdrava. Zdrava koža predstavlja pregrado, ki ščiti telo pred vdorom bakterij in drugimi morebitnimi nevarnostmi iz okolja, ki so lahko nevarne za človekovo zdravje.

Koža naj bi bila ogledalo našega zdravja in prehrane. Vsi si želimo, da bi bila naša koža zdrava, napeta in gladka. Na srečo lahko za lepo in zdravo kožo veliko naredimo sami. S pravilno prehrano in vnosom pravih hranilnih snovi kožo nahranimo in ji povrnemo mladostni videz.

Zdrava koža je temelj našega zdravja

Koža je naš prvi obrambni sloj pred zunanjim svetom, zato je pomembno, da je naša koža zdrava. Koža predstavlja pregrado, ki ščiti telo pred vdorom bakterij in drugimi morebitnimi nevarnostmi iz okolja, ki so lahko nevarne za človekovo zdravje.

Zdrava koža

Koža ima tudi druge vloge:

  • vsebuje živčne končiče, ki omogočajo, da začutite, kdaj je predmet prevroč/preoster, da se lahko hitro odmaknete
  • žleze znojnice in drobne krvne žile v koži pomagajo uravnavati telesno temperaturo
  • celice v koži sončno svetlobo spreminjajo v vitamin D

Koža pa je tudi pomemben pokazatelj našega zdravja.

Zdrava koža – ali lahko videz kože kaže na pomanjkanje hranil?

Koža pogosto odraža notranje stanje našega telesa, pa tudi nohtov in las. Znanstveniki so si vedno bolj enotni, da kar damo na krožnik, vpliva na naš odsev v ogledalu – zdravje in staranje naše kože.

Zdrava koža je napeta in sijoča ter ima normalno teksturo. Zdrava koža ni preveč suha, ni preveč mastna ampak je ''normalna''.

Kaj nam torej pove videz naše kože? Ali lahko videz kože kaže na pomanjkanje hranil?

Bleda koža lahko kaže na pomanjkanje železa ali folne kisline, vitamina B12, bakra ali vitamina E. Suha koža kaže na pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin, nato pa lahko kaže na pomanjkanje vitaminov B-kompleksa ali mineralov cinka.

Koža, groba kot brusni papir, kaže na pomanjkanje vitamina A. Rumena koža lahko kaže na bolezen jeter. Čeprav so lasje zlahka krhki in tanki, izguba kodrov kaže na pomanjkanje beljakovin.

Plastenje nohtov je pogosto znak pomanjkanja železa, prečne črte kažejo na kwashiorkor (hudo obliko podhranjenosti zaradi nezadostnega vnosa beljakovin). Če opazite, da vam nohti rastejo počasi, preverite, ali vam v telesu primanjkuje kalcija.

Tudi alergije na hrano, kot je gluten (celiakija), se kažejo kot »kožna celiakija« ali herpetiformni dermatitis – oblika bolezni, za katero je značilen pojav manjših mehurčkov, ki srbijo na koži komolcev in kolen.

Izpuščaj se sproži zaradi uživanja glutena, beljakovine, ki jo najdemo v nekaterih žitih, vključno s pšenico, ječmenom in ržjo. Ker je celiakija avtoimunsko stanje, pri katerem imunski sistem pomotoma napade celice v tankem črevesu, pri nekaterih napade tudi kožo.

S pravilno prehrano, bogato s hranili, predvsem vitamini, minerali, antioksidanti, pa tudi s pravilno izbiro maščob lahko veliko naredite za zdravje vaše kože.

Ali lahko s prehrano upočasnimo staranje – kaj o tem menijo znanstveniki?

Staranja ne moremo ustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Ni nujno, da naša kronološka starost ustreza naši biološki starosti. Seveda pa ima prehrana ključno vlogo pri staranju in zdravju naše kože.

Poleg prehrane ima na zdravje kože velik vpliv tudi spanje (z razlogom se imenuje ''lepotni spanec''), način kako se spopadamo s stresom in telesna aktivnost.

Zdrava koža - uravnotežena prehranaKolagen shot vsebuje hidroliziran ribji kolagen, MSM, hialuronsko kislino, vitamin C, B6, biotin in cink.

S pravilno prehrano, dobrim spancem, zmanjšanjem stresa in telesno aktivnostjo lahko poskrbimo, da za zdravo kožo, upočasnimo staranje in zaščitimo naše celice pred vnetji.

Prehrana in njen vpliv na zdravje kože, vse bolj spodbujata zanimanje znanstvenikov po celem svetu. Študije kažejo, da imajo:

  • tokoferoli
  • karotenoidi,
  • vitamini,
  • flavonoidi

in različni rastlinski izvlečki močne antioksidativne lastnosti in se pogosto uporabljajo v kozmetični industriji, bodisi kot topična sredstva ali kot peroralni dodatki za ohranjanje mladostnega videza kože.

Zdrava koža - Kaj najbolj vpliva na staranje kože ter njeno zdravje?

Današnji buren življenjski slog in hiter tempo življenja, ki ga spremljajo:

  • stres
  • zunanji vplivi kot so smog, UV sevanje
  • kajenje
  • uživanje alkohola
  • nezdrava prehrana

prizadene vse starostne skupine in močno vpliva na zdravje naše kože. Zato je nujna pestra uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti, ki bodo regenerirali naše telo in nevtralizirali proste radikale.

Prosti radikali so reaktivne molekule kisika, ki nastajajo zaradi izpostavljenosti UV-sevanju in povzročajo prezgodnje staranje kože – fotostaranje. Fotostaranje je povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov.

Naše telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti. Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov. Prav tako se s starostjo nastajanje prostih radikalov povečuje.

Razgradnja kolagena

Prosti radikali zmanjšujejo tudi sintezo naravnega kolagena, škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, proteine in lipide. Zato je pomembno, da dnevno vnašamo hranila, ki jih nevtralizirajo, da preprečimo oksidativni stres in poskrbimo za zdravo kožo tudi s uporabo kreme z zaščitnim faktorjem.

Zdrava koža - Kako črevesje vpliva na stanje kože?

Naše prehranjevalne in življenjske navade določajo zdravje naše kože, kako hitro se staramo, kako hitro se regeneriramo in kako izkoristimo hranila, ki jih zaužijemo s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Naša absorpcija hranilnih snovi je odvisna od zdravja črevesja. Tako kot imamo edinstven prstni odtis, imamo tudi edinstveno črevesje. Kako se prehranjujemo in kakšne življenjske navade imamo, vpliva na vse segmente našega zdravja, vključno s kožo, sklepi in hrustancem.

Zdrava koža - črevesje

Če imate nezdravo črevesje, lahko to močno vpliva na:

  • splošno zdravje, predvsem pa na videz in zdravje kože,
  • hitrost staranja
  • in pojav madežev, vnetij, ekcemov in rozacee.

Znanstveno je dokazano, da so črevesje naši drugi možgani, črevesje sintetizira 95 % serotonina in 50 % dopamina brez katerih ni užitka, sreče ali dobrega spanca.

Katera živila in hranila moramo zaužiti, da bo naša koža lepa in zdrava?

1. Mastne ribe

Mastne ribe, kot so losos, skuša, sardele in tuna, so odlična hrana za zdravo kožo. So namreč bogat vir esencialnih omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za ohranjanje zdrave kože.

Esencialne omega 3 maščobne kisline igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju kožne lipidne pregrade ter so potrebne za ohranjanje voljne in navlažene kože.

Prav tako naj bi omega-3 maščobne kisline vplivale na zmanjšanje vnetij kože, ki lahko povzročijo rdečico in akne ter zmanjšale občutljivost kože na škodljive UV-žarke.

Zdrava koža - omega 3Hrana bogata z omega - 3 maščobnimi kislinami za zdravo kožo

Mastne ribe so tudi vir vitamina E, enega najpomembnejših antioksidantov za zdravo kožo. Zadostna količina vitamina E je bistvenega pomena za zaščito kože pred poškodbami zaradi prostih radikalov in vnetij. Najdemo ga tudi v orehih, avokadu, mandljih, sončničnih semenih, špinači, brokoliju, bučah.

Ribe zagotavljajo tudi cink- mineral, ki uravnava vnetja v telesu, prispeva k splošnemu zdravju kože, las in nohtov, ter skrbi za proizvodnjo novih kožnih celic.

2. Vitamin C

Vitamin C je verjetno vsem poznan vitamin, ki je znan po svojih močnih antioksidativnih lastnostih. Poleg tega, da krepi naš imunski sistem, je eden ključnih ''igralcev'' pri sintezi kolagena.

Vloga vitamina C za kožo

Brez vitamina C je sinteza kolagena skorajda nemogoča. Ste vedeli, da se sinteza kolagena poveča kar za 6x, če zraven zaužijemo vitamin C?

Vitamin C velja tudi za zlati standard pri negi kože. Vitamin C serum namreč deluje tako, da ustvarja:

  • sijočo polt,
  • izenačuje ten kože
  • ščiti kožo pred prostimi radikali (skrbi za zdravje kože)
  • hkrati pa gladi drobne gube na obrazu

Vitamin C je res vsestranski vitamin, kajne?

3. Sladek krompir

Beta karoten je hranilo, ki ga najdemo v rastlinah. Deluje kot provitamin A, kar pomeni, da se lahko v telesu pretvori v vitamin A.

Zdrava koža - beta karotenBeta karoten najdemo v pomarančah in zelenjavi, kot so korenje, špinača in sladki krompir

Karotenoidi, kot je beta karoten pomagajo ohranjati zdravo kožo, saj delujejo kot naravna zaščita pred soncem. Ko ga zaužijete, se ta antioksidant vgradi v kožo in pomaga zaščititi kožne celice pred izpostavljenostjo soncu. To lahko pomaga preprečiti sončne opekline, odmiranje celic ter suho in nagubano kožo.

4. Paradižnik

Paradižnik je odličen vir vitamina C in vsebuje vse glavne karotenoide vključno z likopenom, kar pomeni, da je odlično živilo za ohranjanje zdrave kože.

 Beta karoten, lutein in likopen dokazano ščitijo kožo pred poškodbami zaradi sonca. Prav tako lahko pomagajo preprečevati nastajanje gub.

5. Temna čokolada

Če potrebujete še en ''izgovor'' za uživanje čokolade, si zapomnite, da so učinki kakava na vašo kožo naravnost fenomenalni. Študije kažejo, da so udeleženci, ki so 12 tednov vsakodnevno uživali kakav v prahu z visoko vsebnostjo antioksidantov imeli:

  • debelejšo
  • navlaženo
  • manj hrapavo
  • manj občutljivo kožo

Da bi povečali koristi, izberite temno čokolado z najmanj 70 % kakava in omejite dodan sladkor na najmanjšo možno mero.

6. Kolagen

Kolagen je beljakovina, ki je eden glavnih gradnikov kosti, kože, las, mišic, kit in vezi. Kolagen je tisti, ki preprečuje, da bi se naša koža povešala, in nam daje poln, mladosten videz.

Kolagen pa ne skrbi samo za to, da je naša koža zdrava, napeta in sijoča, ampak skrbi tudi za mobilnost naših sklepov, močne lase in nohte. Kolagen je dober za zdravje črevesja, saj vsebuje velike količine aminokislin glicina, glutamina in prolina, ki so lahko koristne za črevesje in želodec.

Vloga kolagena v telesy+u

Naše telo naravno proizvaja kolagen, vendar se ta s starostjo zmanjšuje. Od sredine dvajsetih let počasi začnemo izgubljati kolagen. Staranje pa ni edini dejavnik, ki negativno vpliva na količino kolagena v našem telesu.

Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja izčrpava raven kolagena, saj obilica sladkorja poveča hitrost glikacije, procesa, kjer se sladkor veže na beljakovine in tvori molekule, imenovane AGE (Advanced Glycation Endproducts).

Molekule AGE oslabijo strukturo kolagena in zmanjšajo njegovo sposobnost gradnje strukture kože, kar ima za posledico pojav gub. Kajenje in izpostavljenost soncu prav tako škodujeta kolagenu.

Kako torej nadomestimo izgubljen kolagen? Žal ga ne moremo. Lahko pa z jemanjem hidroliziranega kolagena spodbudimo telo, da začne samo ponovno sintetizirati kolagen.

Seveda ne smemo pozabiti, da je treba kožo tudi dnevno hidrirati tako navzven kot znotraj. Hidrirana koža je namreč že na videz videti mlajša prav tako pa je bolj odporna na škodljive vplive iz okolja.

VIRI:

1 Nutrition for Healthy Skin

2 A lifetime of healthy skin: implications for women.

3 The impact of psychosocial stress on healthy skin

4 Omega-3 Fatty Acids and Skin

5 Zinc and skin health: an overview of physiology and pharmacology

6 The Role of Phytonutrients in Skin Health

7 Lycopene-rich products and dietary photoprotection

8 Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women

Povejte naprej:


Oznake: Zdrava koža prehrana vitamin C antioksidanti prehranska dopolnila staranje kože

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...