Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen + vitamin C | Zakaj ju zaužiti skupaj?

Kolagen + vitamin C | Zakaj ju zaužiti skupaj?

Vitamin C je v Kolagen shot dodan, ker ima že sam po sebi vlogo pri nastajanju kolagena. To je verjetno že dobro poznano dejstvo, hkrati pa tudi trditev, odobrena s strani EFSE (Evropske agencije za varno hrano).

Spadate med ljudi s povečanimi potrebami po vitaminu C?

Za vitamin C velja, da ga največ dobimo s svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Večje potrebe po vitaminu C imajo predvsem kadilci, nosečnice, tisti, ki se zelo intenzivno ukvarjajo s športom in ljudje, ki s(m)o pogosto pod stresom. Koliko je takšnih, ki ne spadate v nobeno skupino?

Zaužito količino vitamina C je dobro povečevati tudi z leti, saj igra zelo pomembno vlogo pri nastajanju kolagena v telesu. Ko zaužijemo hrano, bogato z vitaminom C, se količina nastajanja kolagena poveča za kar 6x. Ste vedeli to? 

Vloga vitamina C

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na živilih in prehranskih dopolnillih odobrila naslednje zdravstvene trditve:

  1. ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej
  2. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
  3. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
  4. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
  5. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni
  6. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože
  7. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob
  8. prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  9. prispeva k delovanju živčnega sistema
  10. prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
  11. ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
  12. ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
  13. prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
  14. prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E
  15. povečuje absorbcijo železa

Vloga vitamina C v izdelku Kolagen shot

Ker ima vitamin C sam po sebi ogromno vlogo pri nastajanju kolagena v telesu, je ravno s tem razlogom dodan tudi v prehransko dopolnilo Kolagen shot. Glede na odobrene zdravstvene trditve za vitamin C, pa je Kolagen shot prehransko dopolnilo, na katerega bi povsem legalno lahko napisali, da vsebuje vitamin C, ki prispeva k delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju, k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in celo povečuje absorbcijo železa.

Obstojnost vitamina C v tekočinah

Vitamin C v obliki askorbinske kisline je v tekočinah dokaj nestabilen, saj zelo hitro reagira na svetlobi, zraku in na visokih temperaturah. Je torej v Kolagen shotu sploh kaj vitamina C? Seveda. Priporočila proizvajalcem prehranskih dopolnil namreč dovoljujejo doziranje večje količine določene snovi, če je ugotovljeno, da del te snovi razpade že ob sami formulaciji izdelka. Z analizami v slovenskem in tujem laboratoriju smo potrdili deklarirano vsebnost vitamina C ob koncu roka uporabe. Kar dejansko pomeni, da s Kolagen shotom večinoma spijete večjo količino vitamina C kot je deklarirana, saj se do zdaj še ni zgodilo, da bi bila ena serija izdelka na policah več kot tri mesece. ;)

Povejte naprej:


Oznake: kolagen vitamin C prehranska dopolnila

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...