Pojdi na glavno vsebino
0

Vsebnost kolagena v koži se lahko izmeri

Vsebnost kolagena v koži se lahko izmeri

Kolagen shot že nekaj časa uživa tudi Tajka iz Cosmedoc.si. Prav ona pa je tudi testiranka z najbolj elastično kožo. Ker so se mi zdeli rezultati testiranja zanimivi, sem jo prosila, da na temo merjenja vsebnosti kolagena v koži napiše objavo za blog. Tukaj je :)

Koža je kombinacija elastičnih in plastičnih lastnosti. Elastičnost kože se s staranjem zmanjšuje. Odvisna je od količine elastičnih vlaken v koži; predvsem kolagena, elastina in glikozaminoglikanov (hialuronska kislina).

Elastičnost kože lahko izmerimo

Naprava, ki lahko izmeri elastičnost kože se imenuje Cutometer in se zelo pogosto uporablja v dermatologiji za vrednotenje s staranjem povezanih sprememb elastičnosti kože. Cutometer je odlična naprava za razvoj in vrednotenje formulacij ter vrednotenje učinkovitosti kozmetičnih izdelkov, saj meritve predstavljajo podporo za trditve, ki se pojavljajo na izdelkih (anti-ageing, kozmetični izdelki za izboljšanje čvrstosti kože,..)
Kožo pri meritvi obremenimo z zunanjo (mehansko) silo, da se ta začne upirati spremembi.
Naprava deluje na principu sesanja kože. V sondi nastavimo podtlak 20-500mBar. Nato pa z napravo izmerimo, kako globoko sonda povleče našo kožo pod določenim tlakom. Ko tlak popusti, izmerimo elastičnost kože. Merimo, koliko časa po obremenitvi koža potrebuje, da se povrne nazaj v prvotno stanje.

Vrednotenje elastičnosti kože

S to napravo merimo viskoelastične lastnosti kože. To pomeni, da se koža pod vplivom mehanske obremenitve deformira tako elastično, kot plastično.
Po meritvi naprava izračuna parametre, s katerimi lahko vrednotimo elastičnost kože. Najpomembnejši parameter podaja zmožnost povrnitve kože v začetno stanje in je merilo celokupne elastičnosti kože. Po domače, pove koliko kolagenskih in elastinskih vlaken ter glikozaminoglikanov je še na voljo v koži. Bližje kot je vrednost 1 (100%) bolj je koža elastična.

cutometer

Kakšni so bili rezultati naših meritev?

Vse meritve so potekale v laboratoriju na ženskah v zgodnjih 20. letih. Elastičnost kože so pomerili na hrbtni strani dlani in na licih. Na licih je upad elastičnosti kože najhitreje viden, saj se pojavijo gube.
Meritev elastičnosti kože na hrbtni strani dlani je pokazala 92% elastičnost. Nato so meritve bile izvedene na licih treh, enako starih testirank. Dobili so naslednje rezultate.

Testiranci Elastičnost kože na licu
oseba 1 86 %
oseba 2 72 %
oseba 3 76 %

Zakaj se rezultati meritev med posameznimi, enako starimi testirankami tako razlikujejo?

Opazimo, da se elastičnost kože zelo razlikuje med posameznimi testirankami, ki so enako stare. Nekaj je odvisno od genetike. Kolagenska vlakna so manj gosta že pri 20. letu in njihova gostota z vsakim letom pada.
Ste opazili, da ena meritev izstopa, saj je bistveno bližje 100%? Na koncu meritev so dognali, da testiranka z najbolj elastično kožo uživa kolagen v obliki prehranskega dopolnila. Ne katerikoli kolagen, ampak kar naš Kolagen shot ;)
Ne gre sicer za študijo z veliko testiranci, ne gre pa tudi ne za naključje. Ker v naključja ne verjamem ;)

S staranjem se kolagenska vlakna počasi razmaknejo, med njimi je več prostora, zato je koža manj elastična in se po obremenitvi težje vrne v prvotno stanje. Uživanje prehranskega dopolnila s kolagenom omogoča vgrajevanje kolagenskih vlaken v mrežo elastičnih tkiv in zapolnitev praznih prostorov. Tako se povečuje oziroma ohranja elastičnost kože.

Mehanske lastnosti kože

Koža izkazuje izjemno kompleksno viskoelastično obnašanje. Moč oziroma jakost kože in njena elastičnost sta odvisni od vsebnosti kolagena (zlasti netopnega kolagena) in ne od vsebnosti elastina ter komponent matriksa. Viskoelastične lastnosti kože so odvisne od vsebnosti topnega kolagena in glukozaminoglikanov. Ti prispevajo h kapaciteti kože za vezavo vode.

Se res začnemo starati šele po 30. letu?

Že v zgodnjih 20. letih količina kolagena več ni tako blizu 100%. Tako, da očitno to, kar pišemo proizvajalci in distributerji prehranskih dopolnil s kolagenom (da se začnemo starati po 25. ali celo 30. letu) niso čisto pravilne. Takrat se mogoče pojavijo prvi znaki staranja, vendar koža začne izgubljati na elastičnosti že dosti prej. Ko pade elastičnost kože pod neko mejo, pride do pojava gub in povešanja kože. Elastičnost kože (količina kolagena) je odvisna tudi od genetike in hormonov. Uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom predstavlja preventivo pred prezgodnjo izgubo elastičnosti kože, poleg tega pa izkazuje še druge ugodne učinke na sklepe (preventiva pred staranjem sklepov), nohte in lase.

Povejte naprej:


Oznake: kolagen staranje kože uživanje kolagena

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...