Pojdi na glavno vsebino
0

Vse kar morate vedeti o alopeciji oz. krožnem izpadanju las

Vse kar morate vedeti o alopeciji oz. krožnem izpadanju las

Alopecija se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Glavni dejavniki tveganja so dednost, vplivi okolja in bolezni, ki neposredno ali posredno vplivajo na izpadanje las.

Kaj je alopecija?

Alopecija, znana tudi kot krožno izpadanje las, je avtoimunska bolezen, ki povzroča izpadanje las. Lasje pogosto izpadajo v obliki krogov in tvorijo plešaste madeže na lasišču. Telo začne napadati lastne lasne mešičke, zaradi česar lasje izpadajo. Izpadanje las se razlikuje pri vsakem posamezniku, nekateri izgubijo le nekaj las, drugi pa jih izgubijo veliko. Včasih lasje zrastejo nazaj, včasih pa ne.

Kaj je alopecija

Obstaja več vrst alopecije, najpogostejša je glavna oblika alopecije areate. Med drugimi redkejšimi oblikami so:

  • alopecia areata totalis, ki pomeni izgubo vseh las na glavi,
  • alopecia areata universalis, ki pomeni izpadanje las po celotnem telesu,
  • difuzna alopecia areata, ki pomeni nenadno redčenje las in ne izpadanje las,

ter alopecia areata, ki povzroča izpadanje las v obliki traku ob straneh in zadnjem delu glave.

Kdaj se pojavi alopecija in kateri so dejavniki tveganja?

Alopecija se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Glavni dejavniki tveganja so dednost, vplivi okolja in bolezni, ki neposredno ali posredno vplivajo na izpadanje las. Večina oblik alopecije ni predvidljiva in jo ni mogoče preprečiti, saj so vzroki pogosto neznani.

Moška plešavost, androgena alopecija, je predvsem dedna in se pojavlja počasi in napredujoče. Pojavlja se tudi pri ženskah, vendar ne v enaki obliki.Hude bolezni in zdravljenja, kot so zdravljenje raka, lahko povzročijo izpadanje las, saj uničijo lasne mešičke.

Nekatera zdravila, kot so antikoagulanti, zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, hormoni in protibolečinska zdravila, lahko povzročijo izpadanje las. Prav tako lahko nizek nivo železa ali pomanjkanje vitamina H povzroči izpadanje las.

Simptomi in znaki alopecije

Izpadanje las se lahko pojavi na različne načine, odvisno od vzroka. Lahko se pojavi nenadoma ali postopoma in prizadene samo lasišče ali celotno telo.

Znaki in simptomi izpadanja las so lahko naslednji:

Alopecija - redčenje las na vrhu glave

1. Postopno redčenje las na vrhu glave

To je najpogostejša vrsta izpadanja las, ki prizadene ljudi s starostjo. Pri moških se lasje pogosto začnejo umikati ob liniji las na čelu. Pri ženskah se del las običajno razširi. Vse pogostejši vzorec izpadanja las pri starejših ženskah je nazadovanje linije las.

 

2. Lupine, ki se razširijo po lasišču

To je znak obročkaste gobavosti. Spremljajo ga lahko lomljenje las, rdečica, oteklina in včasih tudi izcedek.

Alopecija - krožno izpadanje las

3. Okrogla ali neenakomerna mesta plešavosti

Nekaterim ljudem izpadajo lasje v obliki krožnih ali neenakomernih plešavih lis na lasišču, bradi ali obrveh. Pred izpadanjem las vas lahko koža srbi ali boli.

  1. Izpadanje las po celem telesu

 Nekatera stanja in zdravljenje, na primer kemoterapija zaradi raka, lahko povzročijo izpadanje las po vsem telesu. Lasje običajno zrastejo nazaj.

Alopecija - nenadno izpadanje las

5. Nenadno izpadanje las

Zaradi fizičnega ali čustvenega šoka lahko lasje popustijo. Med česanjem ali umivanjem las ali celo po nežnem vlečenju lahko izpadejo peščice las. Ta vrsta izpadanja las običajno povzroči splošno redčenje las, vendar je začasna.

Androgena alopecija prizadene 80 % moških do 70 leta starosti

Androgena alopecija, bolj poznana kot moška plešavost, je oblika alopecije, ki je povezana z dednimi dejavniki in hormonsko občutljivostjo lasnih mešičkov. Prizadene moške in se pojavlja z redčenjem las na predelu čela in krone glave, kar vodi v postopno izpadanje las.

Statistika pravi, da se moška plešavost pojavlja pri okoli 50% moških po 50. letu starosti.Potek bolezni je počasen in napredujoč.

Androgena alopecija

Začne se z redčenjem las na določenih predelih lasišča, ki se postopoma razširja in vodi v izpadanje las. V nekaterih primerih se lahko pojavi še na drugih predelih telesa, kot so brki in obrvi.

Alopecija - Kako si pomagati?

Obstajajo različna zdravljenja za alopecijo, odvisno od vrste in resnosti stanja. Nekatera splošna zdravljenja za alopecijo vključujejo:

  • Topična terapija: Minoksidil in finasterid so zdravila, ki se uporabljajo zunaj telesa in se nanesejo na lasišče. Minoksidil se uporablja za zdravljenje moške in ženske plešavosti, medtem ko finasterid se uporablja za zdravljenje moške plešavosti.
  • Injekcije: Kortikosteroidi se lahko injicirajo v lasišče, da zmanjšajo vnetje in preprečijo izpadanje las.
  • Sistemska terapija: Za alopecijo areato se lahko uporabljajo sistemska zdravila, kot so metotreksat, ciklosporin in azatioprin, ki se jemljejo peroralno ali intravenozno.
  • Presaditev las: Ta metoda zdravljenja se uporablja za ponovno vzpostavitev las na plešastih območjih.
  • Fototerapija: Uporablja se UV-svetlobo, da se zmanjša vnetje in izboljša rast las.

Nekateri ljudje se lahko pomagajo tudi z ljudskimi metodami kot so ljudski zdravljenja, čebulni sok, aloe vera, med, kopriva in drugi, vendar ni dokazov o učinkovitosti teh metod, zato se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom.

Ker je izpadanje las lahko posledica različnih dejavnikov, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, da ugotovite vzrok in ustrezno zdravljenje. Za splošno krepitev las in lasišča, je ključna dobra prehrana, ki vključuje vse potrebne vitamine in minerale.

Splošni nasveti za nego las

Zdravi, močni in sijoči lasje so želja vsakogar. Ključno vlogo pri tem, s kakšnim ''naglavnim okrasjem'' se bomo ponašali, igra dednost. Nanjo sicer ne moremo vplivati, lahko pa lasem pomagamo z zdravim načinom življenja in s primerno nego.

1. Upoštevajte temperaturo vode: Lase umivajte in spirajte z mlačno ali po možnosti hladno vodo. Umivanje las z vročo vodo lahko izsuši lasišče in lasem odvzame naravna olja, kar lahko povzroči izsušitev in lomljenje.

2. Redno striženje: vsakih 6 do 8 tednov se postrižite, da zmanjšate lomljenje in cepljenje konic.

3. Urediti svojo prehrano: Svojo lasje nahranite tudi z uživanjem prave hrane. Prehrana, bogata z bistvenimi hranili, kot so beljakovine, maščobne kisline omega 3, vitamini A, B12, C in E, vitamin D in cink, bo podprla zdravje lasišča in rast las.

4. Masaža lasišča: Redno masirajte lasišče, da spodbudite prekrvavitev in osvežite korenine. Kombinirajte z nego lasišča, da ga nahranite s hranilnimi snovmi. To bo še posebej koristno, če imate suho lasišče.

5. Omejite uporabo toplotnih pripomočkov: Vsi vemo, da lahko toplotna orodja poškodujejo lase, ne glede na to, koliko zaščitnega sredstva za toploto uporabljate. Če uporabljate segreto orodje za oblikovanje las, izberite orodje z različnimi nastavitvami temperature, da lahko lase oblikujete pri nižjih temperaturah.

Povejte naprej:


Oznake: izpadanje las alopecija izpadanje las pri ženskah izpadanje las pri moških nasveti za nego las lasje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...