Pojdi na glavno vsebino
0

Vpliv UV sevanja na staranje kože

Vpliv UV sevanja na staranje kože

Fotostaranje najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV sevanju. V vsakem primeru je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino sončne kreme, tudi pozimi. Pod vplivom UV sevanja se namreč v koži začne razgrajevati kolagen.

UV sevanje je bistven dejavnik, ki vpliva na prehitro staranje kože. Do staranja zaradi UV sevanja pride zato, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV sevanju začne razgrajevati kolagen. Glede na to, da se je poletje prevesilo v jesen bi pričakovali, da bo končno konec ''teženja'' o zaščiti pred UV svetlobo.

Vendar vse študije kažejo, da UV sevanje zaradi spremembe letnega časa ni bistveno manjše, kot je poleti. Le zaradi več oblačnih dni imamo občutek, da smo UV sevanju nekako ubežali.

Kazalo vsebine:

Kaj je UV sevanje?

Največja grožnja za kolagen so UVA žarki

Zakaj pri izpostavitvi UV svetlobi pride do razgradnje kolagena?

Kaj se dogaja s kolagen v koži, ki je bila prekomerno izpostavljena UV sevanju?

Kako torej preprečimo fotostaranje?

Kaj je UV sevanje?

UV svetloba je del elektromagnetnega valovanja. Spekter UV svetlobe je razdeljen na 3 dele in sicer:

  • UVA,
  • UVB
  • ter UVC.

UVC žarki z valovno dolžino med 100-280 nm nas zaenkrat še ne skrbijo, saj jih zadrži ozon.

Naslednji so UVB žarki z valovno dolžino 280-315 nm. UVB žarki so tisti, zaradi katerih nas sonce opeče in smo posledično rdeči.

Zaščitni faktor sončnih krem, bolj poznan kot SPF, meri zmožnost sončne kreme, da nas zaščiti pred opeklinami, kot razmerje med dozo UVB sevanja, ki ga potrebujemo, da nas sonce opeče, ko smo zaščiteni in ko nismo.

Zadnji del spektra so UVA žarki z valovno dolžino 315-400nm, ki se jih moramo najbolj bati, saj povzročajo fotostaranje.

Ultravijolično sevanje

 

Največja grožnja za kolagen so UVA žarki

Problem UVA žarkov je, da škodljivih učinkov ne vidimo takoj. UVA žarki nas ne opečejo rdeče, vendar čez nekaj let bo naša koža bolj povešena, pusta, gube so globje, pojavijo se hiperpigmentacije. Verjetno se sedaj sprašujete zakaj bi se koža po izpostavitvi UV žarkom povesila.

Pojav globokih gub in povešenje kože je povezano s tem, da izpostavljanje UV žarkom zmanjšuje količino kolagena v koži. In ko v naši koži več ni kolagenskih vlaken, koža več nima opore in se posledično povesi.

Zakaj pri izpostavitvi UV svetlobi pride do razgradnje kolagena?

Fotostaranje je povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti. Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Kaj je problem radikalov? Radikali škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, proteine in lipide. Prisotnost radikalov v telesu aktivira vnetne dejavnike, ki pa so glavna nevarnost za naš kolagen!

Radikali lahko povzročijo dva dogodka in sicer lahko aktivirajo encime imenovane matriksne metaloproteinaze, ki razgrajujejo naš kolagen ali pa aktivirajo vnetne dejavnike, ki zmanjšajo sintezo prokolagena v telesu.

Kaj se dogaja s kolagen v koži, ki je bila prekomerno izpostavljena UV sevanju?

Glavna histološka značilnost kronično fotostarane kože je kopičenje nenormalnega elastotskega materiala v zgornjem in srednjem delu dermisa. Ta elastotski material je sestavljen predvsem iz elastina in histološke študije kažejo na veliko izgubo kolagena v dermisu fotostarane kože.

Torej elastotski material začne nadomeščati razgrajen kolagen. Preostanek dermalnega kolagena pa je obložen s povečanimi količinami elastina, tako da kolagen najprej sploh ni viden.

Razgradnja kolagena in uv sevanje

V Schwartzovi študiji, izvedeni v eni izmed medicinskih šol v New Yorku, so ugotovili, da je skupna vsebnost kolagena v koži oseb, ki so se prekomerne izpostavljale UV sevanju 20 % nižja kot pri osebah, ki se niso izpostavljale UV sevanju.

Pri fotostarani koži je bila zmanjšana količina tako kolagena tipa I, kot kolagena tipa III. Zanimivo dejstvo pa je, da UV svetloba nima bistvenega vpliva na kolagen tipa VI. Študije kažejo, da kronično izpostavljanje soncu nič ne vpliva na razporeditev, številčnost ali stopnjo izražanja kolagena tipa VI v človeški koži. Tako se zdi, da na kolagen tipa VI, za razliko od drugih doslej preučenih sestavin matriksa, fotostaranje relativno ne vpliva.

Kako torej preprečimo fotostaranje?

uV SEVANJE

Fotostaranje najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV sevanju.

V vsakem primeru je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino sončne kreme (2mg/cm² kože ali ¼ čajne žličke za celoten obraz) z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več.

Kremo z zaščitnim faktorjem moramo nanašati tudi pozimi, saj kot smo že zgoraj omenili so UVB in UVA žarki prisotni skozi celo leto.

Predvsem poleti pa je potrebno sončno kremo tudi večkrat ponovno reaplicirati, saj se ob izpostavitvi močnemu UV sevanju zmanjša njena učinkovitost že po nekaj urah.

 Z rednim apliciranjem kreme z zaščitnim faktorjem bomo preprečili, da se v telesu tvori prekomerna količina prostih radikalov in na tak način bomo zaščitili naš naravni kolagen, ki ga je z naravnim procesom staranja tako ali tako vsako leto manj.

Povejte naprej:


Oznake: UV sevanje staranje kolagen staranje kože prezgodnje staranje kože SPF krema z zaščitnim faktorjem

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...