Pojdi na glavno vsebino
0

Staranje - ga lahko upočasnimo?

Staranje - ga lahko upočasnimo?

Staranje je naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnem tkivu in njegovih beljakovinah. Ga lahko upočasnimo?

Kaj telesu povzroči proces staranja?

Staranje je naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnem tkivu in njegovih beljakovinah: kolagenu in elastinu. Staranje negativno vpliva na vezivna tkiva, tako v koži kot v hrustancu. V koži staranje povzroči zmanjšanje kolagenskih in elastinskih vlaken, kar sčasoma vodi do povešanja kože in nastanka drobnih linij in globokih gub. Količina glikozaminoglikanov (GAG), kot je hialuronska kislina, v povrhnjici in dermisu, se s starostjo zmanjšuje, kar vodi v povečanje suhosti kože in zmanjšano sposobnost zadrževanja vlage v koži.

Staranje je povezano tudi z zmanjšano količino hranilnih snovi

Staranje je povezano tudi z zmanjšano količino nekaterih bistvenih hranilnih snovi, vključno s kalcijem, cinkom, železom, vitaminom C, vitamini skupine B in vitaminom E. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine in minerale izboljšujejo duševno zdravje in energijo, zmanjšajo nivo oksidativnega stresa in na splošno izboljšajo počutje. Dokazano je bilo, da je pri ljudeh, ki so telesno aktivni, uživanje prehranskih dopolnil z vitamini in antioksidanti pomembno za vzdrževanje celovitosti celične antioksidantne obrambe.

Z nutracevtiki do izboljšanja hidratacije kože

Nutracevtiki so biološko aktivne spojine, ki so peroralno zaužite pokazale, da upočasnjujejo napredovanje znakov staranja. Hidroliziran kolagen, kot prehransko dopolnilo, je v študijah dokazal, da koristi človeški koži in hrustančnim vezivnim tkivom.

Matsumoto in sodelavci so v predklinični raziskavi dokazali, da je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ribji kolagen izboljšalo hidratacijo kože pri ženskah po 6 mesecih jemanja. Ista skupina je potrdila te rezultate in je bila opravljena na 214 zdravih ženskah, starih od 25 do 45 let, ki so zaužile 2,5 g, 5 g ali 10 g ribjega hidroliziranega kolagena. Zanimivo je, da se je hidratacija kože pri osebah, starejših od 30 let, znatno izboljšala. Izboljšanje hidratacije kože je bilo opaženo le pri 5 g in 10 g zdravljene skupine v primerjavi s placebom.

Ali lahko uživanje kolagena izboljša kožo tudi na tkivnem nivoju?

Da ne bi preverjali samo hidratacije kože so v eni izmed študij izvedli tudi histološke teste, da so videli kaj se s kožo dogaja na tkivnem nivoju. Histološko biopsijo so izvedli na štirih zdravih osebah, od katerih je ena prejemala placebo, ostale osebe pa so prejemale prehransko dopolnilo, ki je vsebovalo kolagenske peptide. Vsi testiranci so pred izvedbo poskusa s kolagenskimi peptidi kazali značilnosti kože, ki so običajno povezane s fotostaranjem: zadebeljevanje površinskega sloja kože, nepravilna pigmentacija in neenakomerna tekstura ter angiotelektazije. Poleg tega so testiranci imeli slabo vsebnost kolagena v koži ter slabo razporeditev kolagenskih vlaken. Pri biopsiji oseb, ki so 90 dni uživale testni izdelek so opazili izboljšanje strukture povrhnjice ter izboljšanje organizacije kolagenskih vlaken znotraj dermisa (povečanje širine vlaken). Opaziti je bilo tudi povečanje debeline dermisa, povečanje števila fibroblastov (celic, ki proizvajajo kolagen) in zmanjšanje nalaganje elastotskega materiala.

vpliv kolagena na vlažnost kože

Pri starejših osebah izboljševanje elastičnosti kože traja dlje

Poleg izboljšanja strukture kože so zaznali tudi povečanje elastičnosti kože po uporabi preskusnega izdelka, ki je vseboval kolagenske peptide. Hidrolizirani kolagen, kot je razvidno iz kliničnih študij:

  1. izboljša hidratacijo kože
  2. Vsebnost dermalnega kolagena in elastina
  3. Proizvodnjo glikozaminoglikanov, ki prispevajo k izboljšanju mehanskih lastnosti kože.

Bioaktivne lastnosti kolagenskih peptidov temeljijo na njihova neposredni absorpciji, porazdelitvi in delovanje na kožne celice, kar je bilo potrjeno v raziskavah na živalih in ljudeh. Izboljšanje elastičnosti kože pri starejših udeležencih je bilo opaženo kasneje v tej študiji (po 60 dneh dopolnjevanja) v primerjavi z mlajšimi osebami. Takšni rezultati seveda niso presenetljivi, saj je glavna značilnost staranja izguba elastičnosti kože in zato lahko traja dlje, da se stanje starane kože izboljša. Hkrati pa imajo starejše osebe oslabljeno absorpcijo mikrohranil, kar lahko prav tako vpliva na rezultate. 

Objava je nastala v sodelovanju s Cosmedoc.si

Vir: Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97–108.

Povejte naprej:


Oznake: staranje kolagen kolagen za kožo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...