Pojdi na glavno vsebino
0

Vitamin C za obraz - zlati standard za nego kože

Vitamin C za obraz - zlati standard za nego kože

Vitamin C velja za zlati standard pri negi kože obraza. Zakaj je vitamin C potreben za obraz? Kako obrazu zagotovimo vitamin C? Katera oblika vitamina C je najboljša in zakaj?

Vitamin C je verjetno vsem najbolj znan vitamin. Največ ljudi ga pozna zaradi ugodnega vpliva na naš imunski sistem, večkrat pa ga lahko zasledimo tudi v kozmetičnih izdelkih za obraz.

Vitamin C za obraz velja za zlati standard. Strokovnjaki za nego kože ga kujejo v zvezde. Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj? Dokazano je, da je vitamin C za obraz izjemno učinkovit proti staranju kože. Vitamin C namreč deluje tako, da ustvarja sijočo polt, izenačuje ten kože, hkrati pa gladi drobne gube na obrazu.

Zakaj je vitamin C potreben za obraz?

Že v uvodu sem omenila, da vitamin C za obraz deluje tako, da ustvarja sijočo polt, izenačuje ten kože in gladi drobne gubice. Verjetno se marsikdo sprašuje, kako?

Normalna koža namreč vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne in dobro znane funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov.

Koža je naš največji organ in predstavlja 15 % telesne teže pri odraslem človeku. Osnovna naloga kože je, da deluje kot pregrada pred škodljivimi vplivi iz okolja, kar odraža tudi njena edinstvena struktura. Sestavljena je s treh plasti:

  • epidermis (povrhnjica),
  • dermis (usnjica) 
  • hipodermis (podkožje)

Vitamin C za obrazPovrhnjica opravlja funkcijo pregrade, usnjica pa zagotavlja elastičnost in prehransko podporo povrhnjici.

Skozi življenje je koža izpostavljena mnogim izzivom, ki vplivajo na njeno strukturo, funkcionalnost in izgled. Ti vključujejo :

  •          Staranje kože, katerega posledica je manjša elastičnost kože in pojav gubic
  •        Izpostavljenost elementom, ki povzročajo pigmentne madeže na koži in jo osušijo
  •       Kemikalije iz detergentov, čistil, šamponov
  •       Poškodbe (rane, opekline)

Vitamin C lahko nudi zaščito pri vseh teh spremembah.Veliko raziskav poroča o tem, da je raven vitamina C v poškodovani in/ali postarani koži nižja. Prav tako naj bi bila z nizko vsebnostjo vitamina C v epidermisu, povezana večja izpostavljenost oksidativnemu stresu in UV sevanju.1

Kaj je vitamin C (za obraz)?

Vitamin C, je poznan tudi kot L-askorbinska kislina. Je hranilna snov, ki je nujno potrebna za naše splošno zdravje in zdravje naše kože. Spada v skupino vitaminov, ki so topni v vodi. V nasprotju z rastlinami in nekaterimi živalmi, ljudje ne moremo sintetizirati vitamina C, zato ga moramo pridobiti s hrano.

Hrana bogata z vitaminom C

Pogosto je omenjen v povezavi s citrusi, zato velja zmotno prepričanje, da ti vsebujejo največ vitamina C. Največ vitamina C namreč vsebujeta rumena in zelena paprika ter črni ribez. Dnevno potrebujemo 80 mg vitamina C, zato to zlahka pokrijemo z uravnoteženo prehrano.

Vitamin C za obraz - hrana bogata z vitaminom C

Značilnosti in lastnosti vitamina C?

V telesu ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, poznan pa je tudi njegova antioksidativna vloga. Vitamin C obenem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti oz. izčrpanosti.

Pomemben je tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil, saj povečuje absorbcijo železa. Pomanjkanje vitamina C pa vodi do številnih sistemskih bolezni pri ljudeh in povzroča skorbut.

Vloga vitamina C za obraz in za kožo

Visoka koncentracija vitamina C v koži kaže, da ima številne pomembne biološke funkcije, ki so pomembne za zdravje kože. Dokazano je, da vitamin C vpliva na tvorbo kolagena in daje antioksidativno zaščito koži, pojavljajo pa se tudi dokazi o drugih dejavnostih.

Vloga vitamina C za obraz

1. Vitamin C spodbuja sintezo kolagena

Vitamin C deluje kot kofaktor za prolin in lizin hidroksilazo (encima, ki stabilizirata molekularno strukturo kolagena). To pomeni, da stimulira sintezo kolagena. Študije kažejo, da se količina nastajanja kolagena poveča kar za 6x, ko zaužijemo hrano bogato z vitaminom C. Zakaj je to pomembno?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu in ga najdemo v tetivah mišic, hrustancu, zobeh in v stenah telesnih organov. Žal pa s starostjo, tam nekje po 25. letu, proizvodnja lastnega kolagena v telesu začne upadati, in sicer za okoli 1,5 % na LETO.

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima številne pozitivne vplive na kožo, od njegove prisotnosti pa je odvisna tudi fleksibilnost sklepov in vezi v telesu. Hkrati poskrbi tudi za sijoče, močne lase, hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo in boljše počutje.

Kolagen shot 10.000

Zakaj je Kolagen shot 10.000 prava izbira?

  • Poleg kolagena vsebuje kombinacijo učinkovin, ki same po sebi povečujejo tvorbo kolagena v telesu (tudi vitamin C ;))
  • Kolagen shot 10.000 v dnevnem odmerku 30 ml vsebuje enkrat več ribjega kolagena kot Kolagen shot in 2000 mg MSMja, česar se boste še posebej razveselili tisti, ki se soočate s težavami s sklepi. Vsebuje tudi vitamin D 3 (80 IU v 30 ml), ki pozitivno vpliva na kosti, zobe in imunski sistem
  •       Vsebuje preverjeno kvalitetne in redno analizirane surovine
  •       Proizvodno podjetje ima certifikat GMP, ki zagotavlja kontrolo vhodnih surovin in proizvodnjo po standardih dobre proizvodne prakse, ki jih uporabljajo tudi farmacevtska podjetja

2. Vitamin C deluje kot antioksidant

vitamin C za obraz je potencialen antioksidant, ki lahko nevtralizira in odstrani proste radikale v telesu. TI nastanejo kot posledica onesnaženega okolja in ultravijoličnega sevanja. Oksidativni stres, ki ga povzročajo, povzroča pust, utrujen videz kože. Vitamin C s svojim delovanjem pomaga preprečevati prezgodnje staranje kože obraza in upočasni pojav prvih vidnih znakov staranja. Še posebej učinkovit je v sodelovanju z vitaminom E.

     3. Vitamin C zavira melanogenezo

Melanogeneza je proces proizvodnje melanina. Melanin je kožno barvilo, ki ga proizvajajo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Mehanizem nastanka kožnih pigmentacij

Poleg tega, da naši koži daje ten, jo tudi ščiti pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Svetlejša, kot je naša koža, manj melanina vsebuje. Posledično je občutljivejša na delovanje UV-žarkov in bolj podvržena staranju kože.

Zdaj se verjetno vsi sprašujete, zakaj naj bi bil to eden izmed pozitivnih učinkov vitamina C za obraz. Zaradi tega, ker se agenti, ki zavirajo melanogenezo, uporabljajo za zdravljenje hiperpigmentacije (neenakomerna pigmentacija kože) in proti starostnim pegam.

4. Pomaga pri hitrejšem celjenju ran

Izmed vseh pozitivnih učinkov vitamina C za obraz, je ta najbolj učinkovit. Vpliv vitamina C na hitrejše celjenje ran je neposredno povezan z njegovo funkcijo pri sintezi kolagena.

Vitamin C za obraz - Vitamin C serumVitamin C serum je obnovitveni serum, ki pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo.

V študijah so ugotovili, da naj bi v sodelovanju z vitaminom E tudi hitreje ''zacelil'' hude opekline.

5.Suha koža

Vsi smo že kdaj v življenju imeli probleme s suho kožo. Ti so lahko posledica:

  • neprimerne/nezadostne nege kože,
  • bolezni,
  • zdravil
  • okoljskih dejavnikov (nizke temperature, relativna vlažnost). 

Študije celic so v tem primeru pokazale, da dodatek vitamina C poveča produkcijo bariernih lipidov – ti so pomembni za zaščito kože in preprečujejo prekomerno izgubljanje vode, ter spodbudi sintezo keratinocitov. Vitamin C za obraz, naj bi igral tudi pomembno vlogo pri izoblikovanju rožene plasti (vrhnja plast kože) in tako zaščitil kožo pred dehidracijo.

6. Nudi zaščito pred UV-sevanjem

Ultravijolični žarki(UV) so energija v obliki elektromagnetnega sevanja. Večji del te energije je za nas in za druge oblike življenja škodljiv in nevaren. V globljih delih kože UV žarki poškodujejo gradbene elemente življenjsko pomembnih beljakovin, predvsem dele DNK.

Razgradnja kolagena in UV sevanje

Študije kažejo, da tako čisti vitamin C kot njegovi derivati, omejujejo poškodbe, ki jih povzroča izpostavljenost UV-žarkom. Zaščito pripisujejo predvsem njegovemu antioksidativnemu delovanju.

Vitamin C za obraz namreč prepreči proces peroksidacije lipidov v keratinocitih (celice povrhnjice), ki je posledica izpostavljenosti UV-žarkom in povzroča oksidativni stres. Prav tako zaščiti keratinocite pred odmiranjem in poveča možnost preživetja celic.3

7. Gubice

Videz gub ali drobnih linij na koži, predvsem na obrazu, močno vpliva na naš videz, zato so pogosto v središču pozornosti različnih študij.

Žal se jim nihče od nas ne more v celoti izogniti, saj se pojavijo zaradi normalnega procesa staranja. Vemo, da nastanejo kot posledica zmanjšanje produkcije kolagena.

Ta se po 25. letu zniža za približno 1,5 % na leto. Vitamin C,  kot že prej omenjeno stimulira sintezo kolagena. Prav tako neposredno aktivira transkriptorje, ki so vpleteni v kolagensko sintezo in regulira sintezo kolagena tipa 1 in 3.

Kako obrazu zagotoviti vitamin C?

Naše telo vitamina C ni sposobno izdelovati samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro hrane. Kljub visokim odmerkom peroralnih dodatkov pa bo v koži biološko dostopen in aktiven le majhen del vitamina C.

Vitamin C za obraz v kozmetičnih izdelkih

Vse pogosteje se vitamin C za uporablja v topničnih (zunanje nanesenih) negovalnih izdelkih. S njihovo uporabo pomagamo koži ohranjati mlad, zdrav in sijoč videz. Ena od prednosti uporabe kozmetičnih izdelkov za obraz je tudi to, da lahko na ta način vitamin C za obraz nanesete točno tja, kjer je potreben.

Vitamin c SERUM

Vitamin C se v kozmetičnih izdelkih sooča s kar nekaterimi izzivi.

Eden od izzivov topikalne (zunanje) uporabe vitamina C za obraz je zagotoviti učinkovit prodor v kožo in vstop v celice povrhnjice, saj koža s svojo specifično zgradbo predstavlja bariero, zaradi katere je selektivno prepustna za vodo, ione in druge snovi.

Drugi izziv je ohranjanje antioksidativne aktivnosti, saj je vitamin C zelo podvržen oksidacijski razgradnji.

Posledično je več derivatov vitamina C ali njegovih kemijsko spremenjenih različic zasnovanih tako, da povečajo učinkovitost in premagajo ovire pri transportu, ter so bolj stabilne.

Na trgu se pojavlja vse več izdelkov, v katerih je prisoten in zato moramo biti pri izbiri le teh pazljivi. Ker vsi izdelki za nego obraza z vitaminom C niso enaki, moramo biti pozorni na to katero obliko vitamina C izdelek vsebuje in njegovo koncentracijo.

Katera oblika vitamina C je najboljša in zakaj?

Oblike vitamina C za obraz

L-askorbinska kislina je na primer bolj aktivna in bolj preizkušena kot katere druge oblike vitamina C. Vendar je hidrofilna in nestabilna molekula, zato zaradi hidrofobnosti rožene plasti slabo prodira v kožo.

Zaradi tega uporabo vitamina C v prosti obliki vedno bolj nadomeščajo derivati vitamina C v obliki estrov, kot so magnezijev askorbilfosat, askorbil-6-palmitat in askorbil tetraisopalmitat. Ti so lipofilni (topni v maščobi) zato lahko bolje prodrejo v kožo in imajo večjo stabilnost v primerjavi z drugimi s prosto obliko vitamina C.4

Optimalna koncentracija vitamina C

Optimalna koncentracija vitamina C je odvisna od njegove formulacije. Raziskave kažejo, da mora izdelek vsebovati vsaj 8% vitamina C, ne sme pa ga vsebovati več kot 20%, saj lahko to povzroči draženje kože.

Zakaj pri GaiaNaturelle priporočamo vitamin C serum za obraz?

Na lepotnem trgu so še posebej priljubljeni serumi za obraz, kreme in maske za obraz z vitaminom C. Zavedati se moramo, da vse kreme niso fiziološko aktivne. Nekatere ne prodrejo v povrhnjico v ustrezni količini, druge pa se kemično ne pretvorijo v biološko aktivno obliko vitamina C v koži. V vitamin C serumu za obraz, pa lahko vitamin C uporabimo v najčistejši obliki, ki je hkrati biološko aktivna.

Vitamin C serum

Zakaj je naš Vitamin C serum prava izbira?

  • Vsebuje 20% stabilne oblike vitamina C in koencim Q10
  • Vsebuje vitamin E, ki prav tako ščiti kožo pred prostimi radikali in odlično deluje skupaj s vitaminom C
  • Kombinacija uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože
  • Pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo
  • Serum ne draži in je tako primeren tudi za občutljivo kožo.

Prednosti derivata vitamina C v serumu za obraz?

Naš Vitamin C serum za obraz vsebuje derivat vitamina C (askorbil tetraisopalmitat). Študije kažejo na to, da ima askorbil tetraisopalmitat enake učinke kot askorbinska kislina, vendar je v primerjavi z L-askorbinsko kislino veliko bolj stabilen. V študiji, ki je preiskovala njuno stabilnost se je po 28 dneh ohranilo 37% askorbil palmitata, medtem, ko se je askorbinske kisline ohranilo le 8%.5

VIRI:

1 Aging- and Photoaging-Dependent Changes of Enzymic and Nonenzymic Antioxidants in the Epidermis and Dermis of Human Skin In Vivo

2 Ascorbic acid enhances the expression of type 1 and type 4 collagen and SVCT2 in cultured human skin fibroblasts

3 The roles of vitamin C in Skin Health. Nutrients.

 Al-Niaimi F., Yi Zhen Chiang N., 2017. Topical vitamin C and the skin: Mechanisms of action and clinical applications. The journal of clinical and aesthetic dermatology. 10(7): 14-17

Telang P.S., 2013. Vitamin Cin dermatology. Indian dermatology online journal. 4(2): 143-146

Farris P.K., 2006. Topical vitamin C: A useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions. Dermatologic surgery. 31(1): 814-818

Enescu C.D., Bedford L.M., Potts G., Fahs F., 2021. A review of topical vitamin C derivates and their efficacy. Journal of Cosmetic Dermatology.

Campos P., Gianeti M, Camargo F.B., Gaspar L., 2012. Application of tetra-isopalmitol ascorbic acid in cosmetic formulations : Stability studies and in vivo efficacy. European journal of pharmaceutics and biopharmaceutics : official journal of Arbeitsgemeinschaft fur Pharmazeutische Verfahrenstechnik e.V 82(3)

Povejte naprej:


Oznake: naravna kozmetika vitamin C serum vitamin C za obraz kolagen anti age antioksidant nega obraza

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...