Pojdi na glavno vsebino
0

Ali uporabljate Vitamin C serum? Vse kar morate vedeti

Ali uporabljate Vitamin C serum? Vse kar morate vedeti

Zakaj je vitamin C serum ''nujen'' dodatek k vaši negi kože? Kakšne so njegove prednosti? Čemu je namenjen?

C vitamin velja za zlati standard za nego kože. Dokazano je namreč, da ima vitamin C neverjetne učinke na zdravje vaše kože.

Vitamin C serum kožo uspešno ščiti pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože ter pozitivno vpliva na brazgotine, suho in grobo kožo.

Vitamin C serum je nedvomno čudovit dodatek k vaši negi kože. Kljub temu, pa še vedno ostaja veliko nejasnosti glede tega, zakaj ga je treba uporabljati, kako ga je treba uporabljati in kdaj ga je treba uporabljati.

Zakaj je vitamin C serum ''nujen'' dodatek k vaši negi kože?

Vitamin C je izjemno močan antioksidant, ki vašo kožo:

  • ščiti pred škodljivimi prostimi radikali iz okolja
  • zmanjšuje videz gubic
  • poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože

Ste vedeli, da koža vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov?1

Ravno zaradi tega je vitamin C serum tako pomemben. Koža je namreč vsakodnevno izpostavljena mnogim izzivom, ki vplivajo na njeno strukturo, funkcionalnost in izgled.

Vsebnost vitamina C v človeški koži

Tkivo Vsebnost vitamina C v tkivu (,g/100 g)
Nadledvična žleza 30-40
Hipofiza 40-50
Jetra6-64 10-16
Vranica 10-15
Pljuča 7
Skeletne mišice 3-4
Koža-povrhnjica 6-64
Koža-podkožje 3-13
Možgani 13-15

Vitamin C lahko nudi zaščito naši koži, ter preprečuje, da bi se ta poškodovala. Študije namreč kažejo, da je raven vitamina C v poškodovani in/ali postarani koži nižja.1

Poleg tega, naj bi na nizko vsebnost vitamina C vplivala tudi izpostavljenost oksidativnem stresu in ultravijoličnem sevanju.

UV-sevanje močno vpliva na prehitro staranje kože. Do staranja zaradi UV sevanja pride zato, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV-sevanju začne tvoriti povečana količina prostih kisikovih radikalov.2

Naše telo pred prostimi radikali branijo antioksidanti (vitamin C oz. Vitamin C serum). Vendar, če je radikalov preveč, naši antioksidanti ne zmorejo več odstranjevati presežka radikalov.

Radikali pa ne znižujejo samo ravni vitamina C v telesu, temveč vplivajo tudi na naš dedni zapis, proteine in lipide. Prisotnost radikalov v telesu pa aktivira tudi vnetne dejavnike, ki so glavna nevarnost za naš kolagen.

Visoka koncentracija vitamina C v koži kaže, da ima številne pomembne biološke funkcije, ki so pomembne za zdravje kože. Dokazano je, da vitamin C vpliva na tvorbo kolagena in daje antioksidativno zaščito koži, pojavljajo pa se tudi dokazi o drugih dejavnostih.2

Kaj sploh je vitamin C serum in čemu je namenjen?

Vitamin C serumVitamin C serum

Vitamin C serum je obnovitveni serum, ki deluje tako, da:

  • ustvarja sijočo polt,
  • izenačuje ten kože,
  • hkrati pa gladi drobne gubice.

Vitamin C serum je namenjen prodiranju globoko v kožo in dostavljanju ciljno usmerjenih aktivnih sestavin. Vsebuje koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni osnovi.

Kombinacija derivata vitamina C, šipkovega olja, skvalana, vitamina E, bisabolola in koencima Q10 uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože in pozitivno vpliva na videz brazgotin ter odpravlja suh in grob videz kože.

Čemu je namenjen vitamin C serum?

  1. Vitamin C serum poskrbi za enakomeren ten kože

Zaradi neugodnih okoljskih dejavnikov, ki vsakodnevno vplivajo na našo kožo, mnogi med nami pogosto trpijo zaradi neenakomernega tena kože in hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacija je neenakomerna pigmentacija kože. Temne pege, znane kot starostne pege, se navadno pojavijo na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so redno izpostavljeni soncu.2

Vitamin C serum - melanogenezaVitamin C serum učinkovito zavira melanogenezo.

 Melanogeneza je proces proizvodnje melanina, ki je znan kot kožno barvilo. Vitamin C serum tako učinkovito zavira nastajanje melanina, zaradi česar naša koža postane naravno svetlejša in se uporablja za zdravljenje hiperpigmentacije.

Brez skrbi, vitamin C serum ne vpliva na normalno obarvanost kože, temveč le na nenormalne nanose melanina, ki so posledica poškodb zaradi sonca.

2.Vitamin C serum pozitivno vpliva na videz brazgotin

Poleg tega, kot že omenjeno pozitivno vpliva na videz brazgotin, saj pripomore k hitrejšemu celjenju ran. Vpliv C vitamina na hitrejše celjenje ran je neposredno povezan z njegovo funkcijo pri sintezi kolagena.3

3.Vitamin C serum vlaži kožo in s tem odpravlja videz suhe in grobe kože

Brez zadostne količine vlage se epidermis (vrhnja plast kože) začne sušiti, kar povzroči srbečico, luskavico in prezgodnje staranje kože. Vlaženje je ključnega pomena za ohranjanje zdrave in mladostnega videza kože.

Vitamin C serum - suha kožaSuha koža ni problematična samo iz estetskega vidika temveč je tudi manj odporna za ostale vplive iz okolja.

Na srečo je klinično dokazano, da vitamin C pomaga koži zadrževati vodo, jo ohranja napihnjeno in gladko ter preprečuje, da bi postala preveč mastna ali suha. Raziskovalci so ugotovili, da se je pri posameznikih, ki so prejemali dodatek z vitaminom C, znatno in trajno izboljšala hidracija, elastičnost in hrapavost kože

4.Vitamin C serum zmanjšuje rdečico

Pegasta, neenakomerna in rdeča koža je lahko posledica številnih dejavnikov, vključno z vnetnimi kožnimi obolenji (npr. ekcemi in rozaceo), izpostavljenostjo soncu, hormoni in zdravstvenimi težavami.

Številne raziskave kažejo, da vitamin C serum zaradi protivnetnih in antioksidativnih lastnosti zmanjšuje rdečico. Vitamin C tudi pomaga popraviti poškodovane kapilare, ki povzročajo rdečico kože, in tako ustvarja bolj gladko in enakomerno kožo.

5.Vitamin C serum zmanjšuje videz gubic

Vitamin C ne more spremeniti videza gub, ki se sčasoma naravno razvijejo. Vendar pa vitamin C serum lahko pomaga zmanjšati prezgodnje staranje, saj kožo zaščitijo pred prezgodnjimi gubami, ki jih lahko povzroči izpostavljenost soncu.

Vitamin C serum - gubice

Vitamin C pomaga zmanjšati videz gubic tudi s spodbujanjem sinteze kolagena. Kolagen je beljakovina, ki koži zagotavlja strukturo in elastičnost. Debelejša koža, bogata s kolagenom, ima manjšo verjetnost pojava gub kot tanjša koža.2

Prednosti vitamin C seruma

  1. Vitamin C serum se hitro vpije v kožo. Manjša viskoznost mu omogoča, da se lažje vpije v kožo. Serumi imajo namreč lažjo formulacijo za nego kože kot maske ali kreme.
  2. Vitamin C serum je primeren tudi za občutljivo kožo.  Serumi za obraz so  namreč lahki preparati, ki so pogosto boljši za posameznike, ki imajo mastno kožo. Ustrezajo pa tudi tistim, ki imajo težave z aknami.
  3. Izboljša videz drobnih linij in gub.
  4. Vitamin C serum ščiti vašo kožo pred prostimi radikali in poškodbami. Te so posledica ultravijolične (UV) svetlobe in onesnaženja in lahko privedejo do prezgodnjega staranja kože ter gub.
  5. Koncentracija aktivnih sestavin lahko zagotovi vidnejše rezultate v primerjavi z drugimi vrstami izdelkov za kožo.

Kako uporabljati vitamin C serum?

Ko kupujete vitamin C serum, preverite kakovost sestavin, ki jih serum vsebuje. Stopnja koncentracije vitamina C v serumu je izjemno pomembna.

Sladka točka vitamina C v serumu je približno 10-20 %. Vsak izdelek s koncentracijo vitamina C nad 20 % lahko povzroči draženje, pri čemer ni nujno, da večja koncentracija pomeni večje koristi.4

Vitamin C serum za obraz

Sveže očiščena in vlažna koža je bolj vpojna kot suha. Priporočljivo je, da vitamin C serum nanesete neposredno na sveže očiščeno kožo. Če uporabljate tudi tonik, serum nanesite po toniku. Več o pravilni negi kože.

Kdaj uporabljati Vitamin C serum?

Dermatologi priporočajo, da postane vitamin C serum redni del vaše vsakodnevne rutine za nego kože.Veliko razprav je o tem, ali je treba serum z vitaminom C uporabljati zjutraj ali zvečer.

Vse je odvisno od tega, kakšno kožo imate in katera rutina je za vas najboljša. Nekateri raje uporabljajo serum zjutraj, saj zaradi svojih antioksidativnih lastnosti zagotavlja celodnevno zaščito pred prostimi radikali in onesnaženjem.

Vitamin c serum

V primeru, da vitamin C serum uporabljate zjutraj, ga obvezno namažite z vlažilno kremo in zaščitnim faktorjem, da boste zaščiteni pred poškodbami zaradi sonca.

Če imate precej občutljiv tip kože, priporočamo, da je najboljši čas za uporabo vitamin C seruma ponoči. Koža se namreč med spanjem naravno obnavlja. To je obdobje, v katerem vitamin C serum najmočneje vpliva na kožo in daje optimalne rezultate.

Z uporabo vitamin C seruma vsak večer pred spanjem boste omogočili, da se serum popolnoma vpije v kožo, kar vam bo zagotovilo bolj gladko in naravno svetlejšo kožo. Če pri negi kože uporabljate vitamin C serum, ne pozabite na zaščito pred soncem.

Katere sestavine je treba iskati v Vitamin C serumu?

Pri izbiri seruma so najpomembnejše njegove sestavine. Serumi z vitaminom C, ki vsebujejo naravno pridobljene sestavine, bodo zagotovili najbolj zaželene rešitve za vaše težave pri negi kože.

Vitamin C serum - sestavine

Vitamin C serum z močnimi sestavinami se bo boril proti težavam kože, kot so pigmentacija, temni madeži in gube. Dober vitamin C serum mora imeti naslednje sestavine :

Derivat vitamina C

 V serumu je kot sestavina uporabljen derivat vitamina C in sicer askorbil tetraisopalmitat. Ima enake učinke kot askorbinska kislina, vendar študije kažejo, da je v primerjavi z askorbinsko kislino veliko bolj stabilen, poleg tega ne peče in je zato primeren tudi za občutljivo kožo.5

Skvalan

Skvalan je vlažilna sestavina, ki našo kožo mehča in izboljšuje njeno strukturo, hkrati pa popravlja porušeno funkcijo lipidne bariere in preprečuje dehidracijo kože. Prav tako naj bi pomagal preprečevati nastanek starostnih peg in zmanjševal videz gub.

Vitamin E

Vitamin E je naravno prisoten antioksidant, ki ščiti kožo pred prostimi radikali. Povečuje vlažnost kože, saj je topen v maščobi.

Posledično lahko prodre globoko v kožo in ohrani lipide v koži, hkrati pa zdravi zunanji sloj kože. Vitamin E ''zapre'' razpoke v koži in s tem prepreči uhajanje vlage, s čimer kožo ohrani hidrirano in čvrsto.

Koencim Q10

Poleg tega, da nam pomaga tvoriti energijo ima tudi močne antioksidativne lastnosti. Te mu omogočajo, da nevtralizira proste radikale, ki nastanejo zaradi zunanjih dejavnikov, kot so UV-žarki in onesnaženost.

Prosti radikali namreč prispevajo k razkroju kolagena in elastina, ki pa sta nujna za ohranjanje čvrste in elastične kože. Zadostna količina koencima Q10 lahko tudi pospeši tvorjenje kolagena in elastina ter s tem upočasni staranje kože.

VIRI:

1 Aging- and Photoaging-Dependent Changes of Enzymic and Nonenzymic Antioxidants in the Epidermis and Dermis of Human Skin In Vivo

2 The roles of vitamin C in Skin Health.

3 Ascorbic acid enhances the expression of type 1 and type 4 collagen and SVCT2 in cultured human skin fibroblasts

4 Topical vitamin C and the Skin: Mechanisms of action and clinical applications. The journal of clinical and aesthetic dermatology.

5 Application of tetra-isopalmitoyl ascorbic acid in cosmetic formulations: Stability studies and in vivo efficacy.

Povejte naprej:


Oznake: naravna kozmetika vitamin C serum vitamin C za obraz kolagen anti age antioksidant nega obraza

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...