Pojdi na glavno vsebino
0

Valentinovo

Valentinovo

Praznujete valentinovo? Jaz nisem prav nič tradicionalna in mi je to samo še en dan za zapravljanje. Sigurno bo pa “vse narobe”, če bo moj dragi na ta dan pozabil, da bi mi lahko prinesel vsaj eno rožico.

Pravzaprav o teh “marketinških” praznikih nimam nekega mnenja. Če ljudem to nekaj pomeni, naj podarjajo. Če podarjajo samo zato, ker je “treba”, tudi prav. Čeprav so takšna darila ponavadi lovilci prahu. Ne zdi se nam ok, da jih vržemo v smeti, okraskov imamo pa tudi preveč. Zato so, vsaj zame, boljša uporabna darila.

Mimogrede, največ denarja za darila menda namenimo za božič, valentinovo je takoj na drugem mestu. Jaz sigurno ne zapravim za valentinovo več kot za božič. Božiček sem vsaj trem otrokom, nimam pa treh ljubimcev, ki bi jim morala kupiti darilo. Še za tega, ki ga imam, ne vem, če bo kaj dobil. Sorči Miha, mogoče bova imela večer zase in mogoooče bodo vsi otroci ves “najin čas” spali. Wishfull thinking.

Ali ste vedeli?

Še nekaj zanimivih dejstev o tem prazniku. Google jih pozna še mnogo več, bom omenila samo tista, ki so mi posebna in rahlo smešna.

  1.  Zgodovinarji pravijo, da so ljudje valentinovo začeli praznovati v času Rima kot poganski festival plodnosti, imenovan Lupercalia. Festival je vključeval žrtvovanje živali in bičanje žensk z živalskimi kožami, dokler niso zakrvavele. To je pomenilo, da so plodne. Res romantično. Not.
  2. Ljubezenska pisemca so se začela množično pošiljati že kmalu po letu 1840.
  3. Na Japonskem, v Koreji in podobno tudi v Avstraliji se je valentinovo razvilo kot dan, ko ženske in redkeje tudi moški ljudem, ki jih imajo radi, podarjajo slaščice in cvetje. Vendar pa je za mnoge ženske, zlasti pisarniške delavke, dejanje postalo obveznost in se od njih pričakuje, da podarijo čokolado vsem moškim sodelavcem.
  4. Zaradi nadaljnjih marketinških prizadevanj se je razvil tudi dan, ko naj bi moški tistim, ki so jih na valentinovo obdarovali, uslugo vrnili. V resnici ti pogosto obdarujejo le svoje izbranke. Ta dan se praznuje 14. marca in se imenuje Beli dan. Prvotno je namreč veljalo, da se podarja belo čokolado ali mehke penaste bonbone marshmallows. V resnici se v zadnjem času podarja večinoma spodnje perilo.
  5. V Koreji se 14. aprila praznuje tudi Črni dan. Takrat moški, ki za valentinovo niso dobili ničesar, skupaj jedo rezance po kitajsko v črni omaki. Lol
  6. Valentinovo je danes predvsem en velik biznis. Okrog 55 % Američanov praznuje valentinovo, zapravijo pa kar 18,2 bilijona dolarjev.
  7. Največkrat so darilo rože, na drugem mestu je čokolada, na tretjem pa nakit.
  8. Blizu 9 milijonov Američanov darilo kupi tudi svojemu kosmatemu ljubljenčku.
  9. Na valentinovo se zgodi 6 milijonov zarok!
  10. Februarja ima durex za 20 do 30 % višjo prodajo, marca pa se poveča prodaja testov nosečnosti. Čista resnica!
  11. V povprečju moški zapravijo 150 dolarjev, ženske pa kar polovico manj. Mogoče zato, ker morate moški v povprečju kupovati darila za več žensk.

Ženske, brez slabe vesti lahko zapravite več. Tudi tukaj in samo zase.

Povejte naprej:


Oznake: kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...