Pojdi na glavno vsebino
0

5 nasvetov kako upočasniti staranje kože - ohranite mladostni videz

5 nasvetov kako upočasniti staranje kože - ohranite mladostni videz

Naravnega procesa staranja kože ne moremo spremeniti, lahko pa vplivamo na prezgodnje staranje kože in tako ohranimo mladosten videz.

Staranje kože je proces, ki se mu nihče od nas ne more izogniti. Koža se stara zaradi številnih dejavnikov. Dobra novice je ta, da lahko na večino od njih vplivamo sami.

Staranje kože - kako staranje vpliva na našo kožo?

Naravnega procesa staranja kože ne moremo spremeniti. Sčasoma se na obrazu vsakega posameznika pojavijo vidne gube. Naravno je, da naš obraz izgubi nekaj mladostne polnosti.Medicinski izraz za to vrsto staranja je ‘’notranje staranje’’.

Naši geni v veliki meri vplivajo na to, kdaj pride do teh sprememb. Rasa in tip kože s katero se rodimo, v veliki meri vplivata na to, kako hitro se bodo na površini kože pojavili znaki staranja.

Svetla koža je naprimer bolj občutljiva in nagnjena k gubam.

Vidni znaki staranja kože

Koža se stara iz različnih razlogov, nekaterih od njih ni mogoče preprečiti ali spremeniti. Vendar, če razumemo, kako notranji in zunanji dejavniki vplivajo na strukturo in funkcijo kože, lahko staranje kože upočasnimo.

Prvi znaki staranja se začnejo pojavljati po približno 25. letu. Naša koža postaja tanjša in bolj suha, najprej se pojavijo drobne linije, sčasoma pa postanejo opazne tudi gubice, izguba voluma in izguba gostote.

  1. Gube

Prvi vidni znaki staranja po 25. letu so drobne linije in gube. Pojavijo se na različnih delih obraza in so seveda tisti znak staranja, ki ga najlažje in najhitreje opazimo.

Najprej se pojavijo v okolici oči in jih imenujemo tudi smejalne gubice. Na čelu so gube vidne kot vodoravne črte, ki nastanejo zaradi izrazov obraza in se s staranjem običajno poglobijo.

Poznamo pa še nazolabialne gube, ki so povezane s povešanjem kože in z izgubo volumna.

  1. Izguba volumna

Upadel obraz ali povešena koža je težava s katero se spopadajo mnogi iz med nas. Žal se pri izgubi volumna spremeni splošen videz obraza, kar je pogosto posledica upada količina hialuronske kisline, ter kolagena in elastina.

  1. Izguba gostote

Naša koža postaja tanjša in bolj suha, saj z staranjem v koži upada količina kolagena in elastina. Ti dve pomembni strukturni beljakovini namreč ohranjata našo kožo čvrsto, elastično in napeto.

S staranjem kože začne upadati količina elastina in kolagena

Poleg tega se s staranjem kože zmanjšuje tudi količina glukozaminoglikanov v naši koži, kot je na primer hialuronska kislina. To pomeni, da naša koža postaja vedno bolj suha, saj ima manjšo sposobnost zadrževanja vlage.

Dejavniki, ki vplivajo na prezgodnje staranje kože

Na drugo vrsto staranja, ki vpliva na našo kožo pa lahko vplivamo sami. Naše okolje in način življenja lahko povzročita prezgodnje staranje kože, ki ga imenujemo ‘’zunanje staranje’’.

Staranje kože je odvisno od številnih dejavnikov:

  1. Vaš način življenja in drugih osebnostnih navad

Vaš življenjski slog v veliki meri vpliva na staranje kože. Na primer, kajenje lahko povzroči nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo celice in med drugim povzročajo prezgodnje gube ter s tem prezgodnje staranje kože.

Staranje kožeKajenje lahko povzroča prezgodnje staranje kože.

  1. Prehrane

Tako kot naše telo potrebuje hranila za svoje delovanje, tako jih potrebuje tudi koža. S staranjem naša koža potrebuje še več vitaminov in mineralov ter ostalih hranil.

Hrana bogata z antioksidanti

Pomembno je, da uživate hrano bogato z antioksidanti (npr. vitamin C, E), saj se ti v našem telesu borijo proti prostim radikalom, ki kot že omenjeno povzročajo prezgodnje staranje kože. Prav tako vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena v telesu.

 Poleg tega lahko tudi prevelike količine sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov ovirajo sposobnost   kolagena, da se obnavlja.

  1. Izpostavljenosti soncu

UV sevanje je bistven dejavnik, ki vpliva na prehitro staranje kože. Do staranja zaradi UV sevanja pride za to, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV sevanju začne tvoriti presežek prostih radikalov. Kot že omenjeno, se naše telo samo brani pred prostimi radikali z antioksidanti.

UV- sevanje vpliva na prezgodnjo staranje kožeKljučni del preprečevanja staranja kože je uporaba učinkovite zaščite pred soncem, kadar je koža izpostavljena sončni svetlobi.

Vendar, ko je radikalov preveč naši antioksidanti ne morejo več odstranjevati presežka radikalov. Radikali pa škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, protein in lipide. Poleg tega pa njihov presežek povzroči tudi zmanjšanje sinteze prokolagena v telesu, kar zopet negativno vpliva na staranje kože.

  1. Nege kože

Nega kože je še en izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na prezgodnje staranje kože. Koža, ki je slabo negovana, se hitreje stara.

Suha kožaPravilna nega kože pa ne vpliva samo na staranje kože, temveč skrbi tudi za zdravje naše kože. Poškodovna, suha koža namreč slabše ščiti kožo pred onesnaževanjem, prostimi radikali in soncem.

Z nego kože  namreč naši koži dajemo hranila, ki jo nahranijo ter jo ohranjajo zdravo. Temeljito čiščenje kože in reden nanos negovalnih izdelkov, ki so primerni za naš tip kože, lahko v veliki meri vpliva na stanje kože.

  1. Stres

Hormoni, ki jih telo sprošča ob stresu, lahko povzročijo fiziološke spremembe, ki negativno vplivajo na vašo kožo in povzročajo staranje kože. Ko ste pod stresom, vaše telo proizvaja več hormona kortizola, ki povzroča sproščanje kortikotropina.

Stres lahko povzroča akneSodeč po študijah, naj bi prekomerno nastajanje tega hormona lahko zamašilo pore in povzročilo nastanek aken. Prav tako naj bi stres lahko povzročil nastanek gub, saj povzroča spremembe beljakovin v koži in zmanjšuje njeno elastičnost.

Poleg tega naj bi vplival še na nastanek podočnjakov, suho kožo in pojav izpuščajev.

Zato je pomembno, da se potrudite čim bolj omejiti stres v vašem življenju. Nekaterim pomaga meditacija, drugim fizična aktivnost, tretjim pa kakšen nov hobi. Stres negativno vpliva na naše celo telo, ne samo na staranje kože, zato je pomembno, da se ga potrudimo čim bolj omejiti.

5 nasvetov kako upočasniti staranje kože

Kot vidite lahko na večino od the dejavnikov vplivate sami. Z nekaterimi preventivnimi ukrepi lahko upočasnite staranje kože in vašo kožo ohranite mladostno in zdravo.

  1. Zaščitite se pred soncem

Znano je, da lahko izpostavljenost soncu poškoduje vašo kožo in povzroči prezgodnje staranje kože. Študije kažejo, da lahko z redno uporabo zaščitnega faktorja upočasnimo znake staranja kože.

Za zaščito kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki je nujno, da vsak dan, tudi če je oblačno, naneste kremo z zaščitnim faktorjem od 30-50. UV- žarki lahko namreč še vedno prodrejo skozi oblake, zato ne preskočite uporabe kreme za sončenje samo zato, ker je zunaj oblačno.

  1. Navlažite svojo kožo

Vlažilni izdelki vašo kožo nahranijo in navlažijo. To je še posebej pomembno, ko se starate in postane koža bolj suha, zaradi česar je bolj nagnjena k nastanku gub.

Vlažilna krema za obrazVlažilna krema za obraz Hyaluron Face cream vašo kožo navlaži in nahrani, ter zmanjšuje videz gubic.

Raziskave kažejo, da je uporaba vlažilne kreme, ki vsebuje hialuronsko kislino, še posebej učinkovita pri preprečevanju nastajanja ali poglabljanja gub.

Hialuronska kislina je namreč ena izmed najboljših vlažilnih sestavin. Ste vedeli, da se kar 50 % njene celotne koncentracije nahaja v koži?

Hialuronska kislina za obraz vašo kožo obnavlja, navlaži in zaceli. Je izjemen vlažilec, ki vaše kože ne samo navlaži, temveč to vlažnost tudi ohranja.

Zato je pomembno, da vaša vlažilna krema za obraz vsebuje hialuronsko kislino.

  1. Nahranite vašo kožo tudi od znotraj

Zagotovo ste že slišali za rek: ‘’Ste to, kar jeste.’’ Vaša prehrana ne vpliva samo na vaše splošno zdravje, temveč močno vpliva tudi na izgled in zdravje vaše kože.

Študija iz leta 2019 kaže, da so prehranske navade povezane z gubami na obrazu, zlasti pri ženskah.

Uravnotežena prehranaŽivila z visoko vsebnostjo protivnetnih ali antioksidativnih lastnosti lahko izboljšajo elastičnost kože ter jo zaščitijo pred poškodbami in prezgodnjim staranjem.

  1. Spodbudite sintezo kolagena v vašem telesu

Sinteza lastnega kolagena začne z leti upadati. Ste vedeli, da naše telo že okoli 25. leta proizvede kar 1% manj kolagena?

Res je, da izgubljenega kolagena v telesu ne moremo nadomestiti. Lahko pa z uživanjem hidroliziranega kolagena spodbudimo telo, da začne ponovno tvoriti kolagen. Poleg tega pa s tem zaščitimo tudi preostali kolagen v telesu.

Kolagen shotPrehranska dopolnila s kolagenom - Kolagen shot in Kolagen shot 10.000

Študije kažejo, da ima dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila številne pozitivne vplive na kožo. Z dodajanjem kolagena lahko:

  • upočasnimo staranje kože
  • izboljšamo hidracijo kože
  • zmanjšamo vidnost gub
  • izboljšamo elastičnost kože

Prav tako naj bi jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen spodbudilo sintezo hialuronske kisline v telesu.

  1. Nega kože

Nega kože ne vključuje samo odlične vlažilne kreme za obraz, temveč je sestavljena iz več korakov. S posebnimi negovalnimi izdelki lahko odpravimi tudi specifične težave s kožo.

Prvi korak pri negi kože je zagotovo čiščenje kože. Čiščenje kože odstrani umazanijo, pot, sebum in ličila ter kožo pripravi na nego. Očiščena koža lahko bolje vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

Čiščenju sledi tonificiranje, ki odstrani ostanke čistilnega izdelka, osveži kožo ter ji povrne naravno pH- vrednost. Na to pa sledi nega kože z vlažilno kremo za obraz in seveda zaščita pred soncem.

Vitamin C serumZakaj uporabljati vitamin C serum?

Če uporabljate serume za obraz ne pozabite, da jih morate nanesti neposredno na sveže očiščeno kožo.

VIRI:

1 Fighting against skin aging

2 Skin aging

3 Brain-skin connection: Stress, inflammation & Skin aging

4 Sunscreen and prevention of skin aging

5 A healthy diet in women is associated with fewer facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort

6Hydrolyzed collagen: Sources and applications

Povejte naprej:


Oznake: staranje kože kolagen mladostna koža kolagen shot zdrav življenjski slog vitamin C

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...