Pojdi na glavno vsebino
0

SPF krema - nujna zaščita za vse dni v letu

SPF krema - nujna zaščita za vse dni v letu

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo. Zjutraj ne zaključite rutine nege kože, brez da bi na obraz izdatno nanesli kakovostno kremo z zaščito pred UV žarki.

Uporaba kreme za sončenje je ključnega pomena skozi celo leto, ne le poleti. Razlog je seveda v zaščiti kože pred škodljivimi učinki ultravijoličnih (UV) žarkov. UV-žarki so prisotni tudi v oblačnih dneh in lahko dolgoročno povzročijo poškodbe kože, kot so kožni rak, prezgodnje staranje in spremembe v pigmentaciji kože. Zato je redna uporaba kreme za sončenje pomemben del vsakodnevne skrbi za kožo.

Kazalo vsebine:

Zakaj je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem tako pomembna?

Zakaj se koža po izpostavljanju UV žarkom povesi?

Zakaj je SPF krema nujen dodatek k vaši dnevni rutini za nego kože?

Kaj sploh pomeni SPF 30?

Ali krema za sončenje z visokim faktorjem SPF (zaščitni faktor) bolje ščiti kožo kot krema z nižjim faktorjem SPF?

Pravilna uporaba SPF kreme

Zakaj je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem tako pomembna?

Koža nas ščiti pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem. UV sevanje oz. UV svetloba je del elektromagnetnega valovanja.  Izvira lahko iz naravnih virov, kot je sončna svetloba, in umetnih virov, kot so laserji, črne luči in solariji.

Sonce je najpomembnejši vir UV-sevanja. Je produkt jedrske reakcije v sončnem jedru, sevanje pa prek sončnih žarkov potuje na Zemljo.

Ultravijolično sevanje

Spekter UV svetlobe glede na valovno dolžimo razvrščamo na:

  • UVA (najdaljša valovna dolžina)
  • UVB (srednja valovna dolžina)
  • ter UVC (najkrajša valovna dolžina)

UVC žarki z valovno dolžino med 100-280 nm nas zaenkrat še ne skrbijo, saj jih zadrži ozon. Naslednji so UVB žarki z valovno dolžino 280-315 nm. UVB žarki so tisti, zaradi katerih nas sonce opeče in kožo obarva rdeče.

Zadnji del spektra so UVA žarki z valovno dolžino 315-400 nm, posledice katerih so na koži najbolj opazne. Imajo namreč najdaljšo valovno dolžino in lahko zaradi tega prodrejo globlje v kožo, kjer poškodujejo naše celice in povzročajo posredne poškodbe DNA.

UVA sevanje je bistven dejavnik, ki vpliva na prehitro staranje kože. Problem UVA žarkov je, da škodljivih učinkov ne vidimo takoj. UVA žarki nas ne opečejo rdeče, so pa posledice izpostavljanja UVA žarkom vidne čez nekaj let. Koža postane bolj povešena, pusta, gube so globlje, pojavijo se hiperpigmentacije.

Zakaj se koža po izpostavljanju UV žarkom povesi?

Ste vedeli, da naj bi bilo UV-sevanje odgovorno za 80 % prezgodnjega staranja kože na obrazu, kot so gubice, suha koža, povešenost in pigmentacijske pege?

Staranje zaradi UV-žarkov, ki je nepovratno, je najbolj izrazito pri svetlopoltih osebah z večletno izpostavljenostjo intenzivni sončni svetlobi. Vendar se pri posameznikih vseh tipov kože pojavijo spremembe videza obraza zaradi izpostavljenosti UV-žarkom.

Poškodbe zaradi UV sevanjaPoškodbe na koži, kot posledica UV-sevanja.

V nasprotju s sončnimi opeklinami in porjavelostjo, ki se pojavijo v nekaj urah ali dneh, se fotostaranje, torej zunanje in notranje spremembe na koži zaradi izpostavljenosti soncu, razvija več desetletij.

Izpostavljenost UV-sevanju sproži vnetne procese v koži, ki okrepijo neposredne škodljive učinke UV-sevanja in povzročijo žilne spremembe, kot sta rdečica in rdečica. In hkrati izčrpa vitamine in antioksidante v koži.

Pojav globokih gub in povešanje kože je povezano s tem, da izpostavljanje UV žarkom zmanjšuje količino kolagena v koži. In ko v koži več ni kolagenskih vlaken, koža nima več opore, zato se povesi.

Razgradnja kolagena zaradi uv sevanja

Fotostaranje je povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti. To je mogoče, dokler prostih radikalov ni preveč, saj takrat antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Kaj je problem radikalov? Radikali škodljivo vplivajo na dedni zapis, proteine in lipide. Prisotnost radikalov v telesu aktivira vnetne dejavnike, ki pa so glavna nevarnost za razpad kolagena.

Z vsakodnevno uporabo vlažilne kreme za obraz z zaščitnim faktorjem boste tako:

  • Zmanjšali tveganje za sončne opekline
  • Zmanjšali tveganje za prezgodnje staranje kože
  • Zmanjšali tveganje za nastanek kožnega raka
  • Zmanjšali pojav sončnih poškodb na obrazu (hiperpigmentacija)
  • Pravilna uporaba vlažilne kreme z zaščitnim faktorjem

Zakaj je SPF krema nujen dodatek k vaši dnevni rutini za nego kože?

Zaščitni faktor sončnih krem, bolj poznan kot SPF, meri zmožnost sončne kreme, da nas zaščiti pred opeklinami, kot razmerje med dozo UVB sevanja, ki ga potrebujemo, da nas sonce opeče, ko smo zaščiteni in ko nismo. 

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo.

Zjutraj ne zaključite rutine nege kože, brez da bi na obraz izdatno nanesli kakovostno kremo z zaščito pred UV žarki.

SPF kremaHyaluron Face Cream with SPF 30 - Vlažilna krema za nego kože na obrazu z zaščitnim faktorjem 30.

Prav tako ne pozabite na nanos SPF kreme tudi:

  1. V zaprtih prostorih

Če ves dan preživite v zaprtih prostorih, vas lahko svetloba UVA še vedno doseže, če prodre skozi okensko steklo. Če dan preživite v sobi, v katero skozi okna prodira sončna svetloba, ste deležni podobne količine žarkov UVA, kot če bi bili zunaj.

  1. Na visokih nadmorskih višinah

UVB žarki lahko povzročijo opekline tudi če ste na smučarskih počitnicah in ne samo na plaži. Sneg namreč odbija do 80 % škodljivih sončnih žarkov, zato naslednjič, ko boste na smučišču, na izpostavljene dele obraza nanesite kremo za sončenje, da se zaščitite pred povečano izpostavljenostjo UV-žarkom.

  1. V zimskem času

Ozonska plast je del ozračja, ki absorbira sončno sevanje. V zimskih mesecih se ozonska plast stanjša, zato imate manj zaščite pred sončnimi žarki.

  1. V oblačnih dneh

Ste vedeli, da Zemljo tudi ob oblačnem vremenu doseže do 80 % UV-sevanja? Ja, res je. Zato tudi na oblačen dan ne pozabite nanesite kreme za zaščito pred soncem.

Kaj sploh pomeni SPF 30?

SPF ali faktor zaščite pred soncem je merilo, kako dobro krema za sončenje ščiti kožo pred žarki UVB, ki povzročajo sončne opekline, poškodujejo kožo in lahko prispevajo k nastanku kožnega raka.

SPF

Če poenostavimo, to pomeni, da bi v primeru uporabe zaščitnega faktorja 30 sonce potrebovalo 30x več časa, da bi vas opeklo, kot če ne bi uporabljali kreme za zaščito pred soncem. To je groba ocena, ki je odvisna od vrste kože, intenzivnosti sončne svetlobe in količine uporabljene kreme za sončenje. SPF je pravzaprav merilo zaščite pred količino izpostavljenosti UVB in ni namenjen določanju trajanja izpostavljenosti.

Ali krema za sončenje z visokim faktorjem SPF (zaščitni faktor) bolje ščiti kožo kot krema z nižjim faktorjem SPF?

Zaščitni faktor kreme za sončenje je merilo, kako dobro ščiti kožo pred sončnimi opeklinami. Krema za sončenje SPF30 prepušča 1/30 okoliškega UV sevanja, SPF50 1/50 in tako naprej. Za zaščito SPF, ki je navedena na etiketi, je treba kreme za sončenje nanesti izdatno.

V idealnih razmerah krema za sončenje z višjim zaščitnim faktorjem zagotavlja večjo zaščito pred sončnimi opeklinami, poškodbami UVA žarkov in poškodbami DNK kot primerljivi izdelki z nižjimi vrednostmi SPF. Toda resnično življenje ni podobno laboratoriju.

Vse o SPF kremi

Zanimivo je, da SPF50+ zagotavlja le malo boljšo zaščito pred ultravijoličnim (UV) sevanjem kot SPF30+, saj filtrira 98 odstotkov UV-sevanja, medtem ko SPF30 blokira 96,7 odstotkov.

Fundacija za boj proti kožnemu raku tako priporoča kremo za sončenje s faktorjem 30 ali več za vsako daljšo dejavnost na prostem. Ne glede na faktor SPF je najbolj pomembno, da 30 minut pred odhodom na prosto nanesete kremo z zaščitnim faktorjem in jo nato ponovno nanesete vsaki dve uri.

Kako pravilno uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem?

SPF krema

Fotostaranje najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV sevanju. V vsakem primeru je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino sončne kreme (2mg/cm² kože ali ¼ čajne žličke za celoten obraz) z zaščitnim faktorjem SPF 30.

Predvsem poleti je potrebno sončno kremo tudi večkrat ponovno reaplicirati, saj se ob izpostavitvi močnemu UV sevanju zmanjša njena učinkovitost že po nekaj urah.

Z rednim apliciranjem sončne kreme boste preprečili, da se v telesu tvori prekomerna količina prostih radikalov in na tak način zaščitili kolagen, ki ga je z naravnim procesom staranja tako ali tako vsako leto manj.

Povejte naprej:


Oznake: spf krema vlažilna krema za obraz z zašč spf 30 zaščita pred UV sevanjem fotostaranje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...