Pojdi na glavno vsebino
0

Smilj - za nego kože in regeneracijo

Smilj - za nego kože in regeneracijo

Smilj je sestavljen iz alkaloidov, karotenov, flavonoidov in taninov, ki imajo protivnetne, antioksidativne, protimikrobne in celjenje ran .

Smilj, znan tudi kot helichrysum, izvira iz grškega helios - sonce in chryos - zlato.

Smilj spada v družino sončnic in zraste do pol metra visoko. Smilj cveti julija in avgusta, njegovi cvetovi pa so rumene barve. Smilj poznamo tudi pod imenom "nesmrtnica", saj nikdar ne oveni. 

Naravna nahajališča Smilja

Domač v severno sredozemskih regijah držav, kot so Španija, Portugalska in Bosna in Hercegovina. Danes na svetu raste okoli 600 vrst. Najpogostejše vrste, ki se uporabljajo v eteričnem olju helichrysuma, so H. angustifolium, H. italicum (naš najljubši!), H. stoechas2, H. gymnocephalum, H. plicatum, H. arenarium, H. decumbens in H. graveolens.

Posušeni poganjki in listi se uporabljajo kot začimba za sredozemske jedi, eterično olje pa je priljubljena sestavina za nego kože.

Uporaba v medicinske namene

Čeprav se eterično olje Smilja uporablja v medicinske namene že tisočletja pa njegova uporaba v aromaterapiji preseneča, saj se na seznamu eteričnih olj pojavlja šele po osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Danes je smilj v kozmetiki poznan predvsem kot sestavina, ki ščiti, preprečuje in ​​obnavlja kožo.

Uživanje smilja

Uporaba smilja, kot sušene rastlina, sega daleč v zgodovino zeliščarstva za blaženje neštetih stanj.  

Smillj mnogi uživajo pri težavah, kot so: vznemirjen želodec, izguba apetita, težave z žolčnikom in jetrami.

Sestava smilja

Smilj je sestavljen iz alkaloidov, karotenov, flavonoidov in taninov, ki imajo protivnetne, antioksidativne, protimikrobne učinke. Pomaga pri celjenju ran ter delujejo tudi kot močno adstrigentno sredstvo.

KAKŠNE SO PREDNOSTI UPORABE HIDROLATA SMILJA?

Protivnetno

Smilj je znan po svojih protivnetnih lastnostih. Pravzaprav, glede na študijo iz leta 2003 v Journal of Aromatherapy, smilj pomirja vnetja, zaradi česar je odlična izbira za draženje in rdečico.

Zeliščarji tradicionalno uporabljajo zelišče v obliki tinkture ali kot tekoči izvleček za celjenje ran, ureznin, odrgnin in brazgotin. Zaradi tega je še posebej uporaben za pospeševanje celjenja – pomislite na rdeče lise, ki jih povzročajo akne.

Preprečuje kožne nečistoče

Študije kažejo, da lahko smilj pomaga pri boju proti škodljivim bakterijam.

Glede na študijo iz leta 2008 v reviji Methods in Molecular Medicine je uporaba eteričnega olja H. italicum učinkovito zmanjšala zdravljenje z antibiotiki za bakterije, odporne na več zdravil.

Posledično se smilje lahko bori proti bakterijam na koži in preprečuje izbruhe brez izsušitve ali draženja.

Proti staranju

Smilj je s svojo kombinacijo protivnetnih, protimikrobnih, antioksidativnih in antialergijskih lastnosti močan anti-ager.

Spodbuja rast novih, zdravih kožnih celic in odstranjuje odmrle kožne celice. Zanjšuje videz brazgotin, drobnih linij in gub ter preprečuje prezgodnje staranje.

Kožo nahrani

Raziskave kažejo, da smilj v obliki eteričnega olja lahko vsebuje tudi maščobne kisline, ki naj bi bile stranski produkt procesa destilacije. Esencialne maščobne kisline so nujne za pravilno delovanje kože, krepijo kožno pregrado, zmanjšujejo vnetja, hiperpigmentacijo in koži vračajo vlažnost.

Zdravljenje

Smilj, znan po svojih lastnostih celjenja ran, lahko pomaga tudi pri pospeševanju celjenja aken in brazgotin.

V izdelkih naravne kozmetike pri nas uporabljamo smilj v naši kremi za obraz, kot naravno sestavino, katera neguje tudi bolj zrele kože in pospešuje regeneracijo.

VIRI

1.  INGREDIENT SPOTLIGHT: IMMORTELLE

2. - Študija 1

3. - Študija 2

4. - Študija 3

Povejte naprej:


Oznake: smilj krema za obraz naravna krema za obraz vlažilna krema za obraz

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...