Pojdi na glavno vsebino
0

Smilj: močan zdravilec kože, zakoreninjen v tradiciji

Smilj: močan zdravilec kože, zakoreninjen v tradiciji

Smilj je sestavljen iz alkaloidov, karotenov, flavonoidov in taninov, ki imajo protivnetne, antioksidativne, protimikrobne in celjenje ran .

Smilj, znan tudi kot helichrysum, izvira iz grškega helios - sonce in chryos - zlato.

Smilj, trajnica, ki spada v družino sončnic, zraste približno 8 centimetrov visoko. Njeni okrogli cvetovi, ki pokajo s svetlo rumenim odtenkom, rastejo v grozdih ali cime in nikoli ne ovenejo, zato ga običajno imenujejo večna roža. Immortelle v francoščini pomeni tudi nesmrten.

Naravna nahajališča Smilja

Domač v sredozemski regiji v državah, kot so Španija, Portugalska in Bosna in Hercegovina. Danes na svetu raste okoli 600 vrst. Najpogostejše vrste, ki se uporabljajo v eteričnem olju helichrysuma, so H. angustifolium, H. italicum (naš najljubši!), H. stoechas2, H. gymnocephalum, H. plicatum, H. arenarium, H. decumbens in H. graveolens.

Posušeni poganjki in listi se uporabljajo kot začimba za sredozemske jedi, eterično olje pa je priljubljena sestavina za nego kože.

Uporaba v zdravstvene namene

Čeprav se eterično olje helichrysuma uporablja v medicinske namene že tisočletja, je presenetljivo relativno novo v aromaterapiji, saj se v katalogih eteričnih olj pojavlja šele po osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Danes je znan kot sestavina, ki ščiti, preprečuje, zdravi in ​​obnavlja kožo do njene naravne lepote.

Zauživanje smilja

Zgodovinsko gledano je bil smilj uporabljen v zeliščarstvu za nešteto stanj. Upoštevajte, da je to posušena rastlinska snov in NE eterično olje, saj eteričnih olj ne smete zaužiti.

Smillj se zauživa za težave z želodcem: vznemirjen želodec, izguba apetita ter bolezni žolčnika in jeter, kot so žolčni kamni.

Sestava smilja

Smilj je sestavljen iz alkaloidov, karotenov, flavonoidov in taninov, ki imajo protivnetne, antioksidativne, protimikrobne in celjenje ran ter delujejo tudi kot močno adstrigentno sredstvo.

KAKŠNE SO PREDNOSTI UPORABE HIDROLATA SMILJA?

Protivnetno

Smilj je znan po svojih protivnetnih lastnostih. Pravzaprav, glede na študijo iz leta 2003 v Journal of Aromatherapy, smilj pomirja vnetja, zaradi česar je odlična izbira za draženje in rdečico.

Zeliščarji tradicionalno uporabljajo zelišče v obliki tinkture ali kot tekoči izvleček za celjenje ran, ureznin, odrgnin in brazgotin. Zaradi tega je še posebej uporaben za pospeševanje celjenja – pomislite na rdeče lise, ki jih povzročajo akne.

Preprečuje izbruhe

Študije kažejo, da lahko smilje pomaga pri boju proti škodljivim bakterijam.

Glede na študijo iz leta 2008 v reviji Methods in Molecular Medicine je uporaba eteričnega olja H. italicum učinkovito zmanjšala zdravljenje z antibiotiki za bakterije, odporne na več zdravil.

Posledično se smilje lahko bori proti bakterijam na koži in preprečuje izbruhe brez izsušitve ali draženja.

Proti staranju

Smilje je s svojo kombinacijo protivnetnih, protimikrobnih, antioksidativnih in antialergijskih lastnosti močan anti-ager.

Spodbuja rast novih, zdravih kožnih celic z obračanjem odmrlih celic, zmanjšuje videz brazgotin, drobnih linij in gub ter preprečuje prezgodnje staranje.

Kožo nahrani

Raziskave kažejo, da smilje v obliki eteričnega olja lahko vsebuje tudi maščobne kisline, ki naj bi bile stranski produkti procesa destilacije. Esencialne maščobne kisline so nujne za zdravo delovanje kože in krepijo kožno pregrado, zmanjšujejo vnetja in hiperpigmentacijo ter obnavljajo vlago.

Zdravljenje

Smilj, ki je znan po svojih lastnostih celjenja ran, lahko pomaga pospešiti celjenje aken ali brazgotin.

V izdelkih naravne kozmetike pri nas uporabljamo smilj v naši kremi za obraz, kot naravno sestavino, katera neguje tudi bolj zrele kože in pospešuje regeneracijo.

VIRI

1.  INGREDIENT SPOTLIGHT: IMMORTELLE

2. - Študija 1

3. - Študija 2

4. - Študija 3

Povejte naprej:


Oznake: smilj krema za obraz naravna krema za obraz vlažilna krema za obraz

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...