Pojdi na glavno vsebino
0

Kako pospešiti rast las na naraven način?

Kako pospešiti rast las na naraven način?

Rast las in upočasnitev izpadanja las lahko kontroliramo na povsem naraven način. V objavi najdete tudi recept za okusen obrok za pospešitev rasti las.

Lasje. Ravni, skodrani, svetli, temni, gosti, redki, tanki, pobarvani, mastni, suhi in še bi lahko naštevali. Toliko različnih, vsem pa je skupno eno. Za njihovo rast in zdrav videz moramo telesu zagotoviti ustrezna hranila.

Kazalo vsebine:

1. Rast las je genetsko pogojena

2. Kateri dejavniki vplivajo na rast las?

3. Cikel rasti las

4. Lasje v poznem obdobju življenja

5. Rast las s kozmetičnimi izdelki?

6. Hranila za rast las

7. Recept za super obrok za rast las

Rast las je genetsko pogojena

Ob rojstvu je gostota las določena s številom lasnih foliklov, ki jih podedujemo.To pomeni, da najverjetneje ne obstajajo magične tablete in praški, ki bi nam povečali število las za več kot nam je to določeno ob rojstvu.

Zgradba las

Kar pa ne pomeni, da nimamo nobenega vpliva na izpadanje las. Delno je torej stanje naših las odvisno od genetike in okoljskih dejavnikov, z uravnoteženo prehrano oziroma z določenimi hranili pa lahko na lase v veliki meri vplivamo tudi sami.

Kateri dejavniki vplivajo na izpadanje las?

Zdaj, ko veste vse o ciklu rasti las, je čas, da natančno ugotovite, kateri dejavniki poleg genetike vplivajo na rast las:

  • Spol: moški lasje rastejo hitreje od ženskih;
  • Starost: lasje imajo največji potencial za hitro rast med 15. in 30. letom starosti;
  • Prehrana: dobra prehrana je bistvena za zdrave lase; in
  • Stres: zaradi tega lahko lasje prezgodaj vstopijo v napačne stopnje cikla rasti las (npr. prehitro vstopijo v katagen ali telogen).

Kako si torej pomagati in pospešiti rast las na naraven način?

Cikel rasti las

Na prvi pogled se zdi rast las popolnoma preprosta – ti preprosto zrastejo, nato pa odpadejo. Vendar pa je rast las v resnici veliko bolj zapletena.

Lasje namreč ne rastejo neprekinjeno, ampak v ciklih. V vsakem trenutku je lahko naključno število človeških las v kateri koli od treh stopenj rasti las. 

Rast las - cikel rasti las

Vsak las oziroma lasni mešiček v svoji življenjski dobi preide tri obdobja. Vsi mešički niso hkrati v istih fazah, kar preprečuje izpadanje las naenkrat.

  1. rastno obdobje: traja od 2 do 6 let, v fazi rasti je običajno 90% foliklov naenkrat
  2. faza transformacije: traja od 2 tedna
  3. obdobje mirovanja: traja do 6 tednov, , 10% foliklov, las je popolnoma keratiniziran in je pripravljen na to, da izpade

Lasje v poznem obdobju življenja

Pri približno polovici moških se do 50. leta že močno opazi izpadanje las. Ženske pri tem niso izjema. Kar 40 % žensk do menopavze razvije različne stopnje plešavosti. Na srečo je plešavost pri ženskah zares vidna šele, ko izgubijo okoli 50 % vseh las.

Ste vedeli, da je edini živi lel lasu le lasna korenina? Vidni del las, lociran nad epidermisom, pa je sestavljen iz odmrlih celic in ni oživčen ali prekrvavljen. To žal pomeni tudi to, da razcepljenih konic ne moremo regenerirati.

Rast las s kozmetičnimi izdelki?

V kozmetičnih produktih, namenjenih hitrejši rasti las, so pogosto potencialno škodljive kemikalije. Tudi sama pogosto uporabljam razne maske in šampone, vendar opažam, da največjo razliko zares naredi le prehrana. Za hitrejšo rast las boste več kot s kozmetičnimi izdelki naredili s pravilno prehrano. 

Na trgu obstaja sicer zdravilo v obliki dermalne pene ali raztopine z učinkovino Minoxidil. Minoxidil spodbuja rast las in prepreči nadaljnje izpadanje las tako pri ženskah kot pri moških. Uporabniki poročajo o dobrih učinkih, ima pa izdelek tudi kar nekaj stranskih učinkov. Zato mogoče raje na lase vplivajte na bolj naraven način.

Hranila za rast las

Sama prisegam na neoluščeno proso, kolagen, MSM in biotin. To so hranila, ki pri meni naredijo razliko v videzu las, lasje pa mi tudi hitreje rastejo.

Rast las - Kolagen shot

Spodaj boste našli recept za obrok z neoluščenim prosom, tukaj pa navajam le nekatera hranila, ki vam lahko pomagajo do lepših in gostejših las. Zakaj opisujem ravno ta? Zato, ker jih najdete tudi v našem izjemno pohvaljenem Kolagen shotu ;)

  1. Kolagen - dodatek kolagena k vaši prehrani lahko pozitivno vpliva na čvrstost las in nohtov. Nekatere študije kažejo tudi na to, da lahko dodajanje kolagena stimulira rast las in nohtov. (1.)
  2. Biotin - pomanjkanje biotina lahko vodi v izgubo las. V dveh s placebom kontroliranih študijah (2., 3.) se je pri ženskah, ki so jemale dodatek s proteini ribjega izvora in biotinom, izboljšala gostota las na področjih, kjer jih je prej bilo manj. Opazne razlike so se pojavile po 90 dneh uživanja pripravka.
  3. Vitamin C - nas ščiti pred oksidativnim stresom. Prosti radikali lahko namreč upošasnijo in predčasno postarajo videz las (4.). Še bolj pomembna pa je vloga vitamina C pri tvorbi novega kolagena, ki je prav tako zelo vpliva na videz in čvrstost las.
  4. Cink - pomaga pri pravilnem delovanju maščobnih žlez, ki se nahajajo pri lasnih foliklih. Izguba las je zelo pogost simptom pomanjkanja cinka (5., 6.).

Recept za super obrok za rast las

  • Velika žlica neoluščenega prosa,
  • Velika žlica ovsenih kosmičev
  • Žlička chia semen
  • 1,5 dl mandljevega ali kateregakoli drugega mleka
  • Dodatki po želji: skuta, sadje, cimet

Na srednji temperaturi segrejte mleko, dodajte eno žlico zmletega neoluščenega prosa, eno žlico ovsenih kosmičev in eno žličko chia semen. Ob stalnem mešanju kuhajte cca 3 minute. Preložite v skodelico in po želji dodajte skuto, sadje, cimet oziroma karkoli drugega, da bo obrok vedno okusen in vsakič drugačen.

Še en recept (meni ne več tako ljub) za palačinke z neoluščenim prosom najdete tukaj.

Zjutraj en shot, za dopoldansko malico obrok z neoluščenim prosom pa bodo lasje manj izpadali in hitreje rastli. ;)

rast las recept

rast las kolagen

rast las kolagen 4

rast las kolagen 1

rast las kolagen 3

rast las kolagen 5

 

Viri:

1. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails

2. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair 

3. A 3-Month, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study Evaluating the Ability of an Extra-Strength Marine Protein Supplement to Promote Hair Growth and Decrease Shedding in Women with Self-Perceived Thinning Hair

4. Oxidative stress in the aging of the hair

5. Zinc: an essential micronutrient

6. The therapeutic effect and the changed serum zinc level after zinc supplementation in alopecia areata patients with low serum zinc levels

Povejte naprej:


Oznake: rast las neoluščeno proso kolagen msm izpadanje las kolagen shot

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...