Pojdi na glavno vsebino
0

“Prehranska dopolnila so nateg in sama kemija!”

“Prehranska dopolnila so nateg in sama kemija!”

“Prehranska dopolnila so nateg!” to izjavo sem v zadnjem času čisto prevečkrat prebrala. Večinoma seveda na Facebooku. Zato z vami delim moje mnenje in izkušnjo o uživanju prehranskih dopolnil.

“Prehranska dopolnila so sama kemija.”

Se ob poplavi prehranskih dopolnil sprašujete, zakaj jih sploh potrebujemo? Mislite, da jih v resnici ne potrebujete in je to samo še en način, da nekdo zasluži na vaš račun? Velikokrat slišim, da nekateri menijo, da prehranska dopolnila delujejo samo, če v njih verjamemo ali pa da so prehranska dopolnila sama kemija? Kaj mislite, koliko kemije je v tableti proti bolečinam, ki jo brez premisleka zaužijete vsak mesec v času menstruacije? Ali pa koliko kemije vsebuje hrana, ki jo kupite v trgovini in jo uživate vsak dan? Koliko kemije je v svetlečih in velikih jagodah pravilnih oblik?

Je res potrebno ob normalni hrani uživati tudi prehranska dopolnila?

Resnic, laži, takšnih in drugačnih argumentiranj o tem ali so prehranska dopolnila škodljiva, varna, zdrava, potrebna in ali sploh pomagajo je napisano že mnogo. Proizvajalci trdimo, da so nujna, farmacevti v lekarnah večinoma bolj priporočajo prehranska dopolnila, ki so registrirana kot zdravila (tukaj lahko preberete definicijo prehranskih dopolnil), samooskrbni ljudje pa so sploh prepričani, da prehranskih dopolnil ne potrebujejo. Razlog za ogromno ponudbo prehranskih dopolnil je čisto preprost. Ljudje se vse bolj zavedamo koristi pripravkov, s katerimi bogatimo vsakodnevno prehrano.

Verjetno sem zaradi uživanja prehranskih dopolnil danes še vedno zdrava in živa.

Kar huda izjava, vem. Ampak čisto mogoče, da je trditev popolnoma resnična in na mestu. V času, ko sem se borila z motnjo hranjenja, bulimijo, sem svoje telo vzdrževala v normalnem stanju ravno s prehranskimi dopolnili. V začetku bolezni jih še nisem uživala (bila sem še otrok) in takrat sem lahko na lastni koži videla, kako se na telesu pokaže pomanjkanje določenih hranil.

Zato, da se naše telo razvija, raste in obnavlja, potrebuje energijo. Če hočemo ohranjati vitalnost, se moramo držati splošnih priporočil za prehrano. Jesti moramo raznovrstno hrano, da dobimo vsa različna hranila, torej beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate ter mikrohranila (vitamine in minerale). Vam uspeva vsak dan jesti raznovrstno, doma pridelano hrano? Meni ob lastnem podjetju, treh majhnih otrokih in pomanjkanju spanja, zelo težko. Zato tudi danes, čeprav sem popolnoma zdrava, preventivno uživam tudi prehranska dopolnila.

Hrana nekoč in danes

Ljudje velikokrat pozabijo, da takrat, ko govorimo o prehranskih priporočilih, govorimo o kvalitetni hrani, torej ne o tisti, ki je bila večkrat predelana in je prepotovala pol sveta. Včasih so ljudje pojedli zajtrk, kosilo in večerjo, jedli so sezonsko, doma pridelano hrano, vmes pa so šli na njivo.  Danes je življenjski slog drugačen, večino časa presedimo, manj se gibamo, veliko ljudi je konstantno pod stresom, proizvodnja hrane je masovna, zato je zemlja na nekaterih predelih izčrpana hranil, povečana pa je tudi izpostavljenost hrane okoljskim toksinom in dodatkom za večji pridelek (pesticidi, insekticidi, antibiotiki).

Raziskave kažejo, da nam uživanje prehranskih dopolnil lahko zelo koristi, saj nam, kljub zdravi prehrani, lahko še vedno primanjkuje predvsem mikrohranil (vitaminov in mineralov). Poleg tega je hrana zaradi načina pridelave, procesiranja in skladiščenja pogosto osiromašena pomembnih hranil, ki so pomembna za dobro počutje ljudi. Študije kažejo, da so se hranilne vrednosti pridelane hrane v zadnjih 60 letih bistveno zmanjšale. Pripisujejo jo mineralnemu izčrpavanju, izgubi mikroorganizmov v tleh in tudi spreminjanju rastlinskih sort. To se ne nanaša le na sadje in zelenjavo. Nanaša se tudi na hranilno vrednost mesa, na katero neposredno vpliva čistost in hranilna vrednost hrane, ki jo živali pojedo.

Poleg tega neredne prehranjevalne navade in stres prispevajo k neurejeni prebavi, kar otežuje telesu, da bi absorbiralo hranila iz hrane, ki jih potrebuje.

Škodljive posledice uživanja prehranskih dopolnil

Nobena znanstvena raziskava še ni potrdila škodljivosti kratkoročnega ali dolgoročnega uživanja prehranskih dopolnil v priporočenih količinah. Prehranska dopolnila so le skoncentrirana oblika specifičnih snovi v naravi, kar je težko trditi za večino zdravil. In potencialni stranski učinki prehranskih dopolnil so proti stranskim učinkom zdravil zanemarljivo majhni.

Katero prehransko dopolnilo izbrati?

Če se počutite polni energije, ste zdravi in če veste, da resnično jeste uravnoteženo hrano, verjetno prehranskih dopolnil res ne potrebujete. Če temu ni tako, poslušajte svoje telo, ki vedno ve, kaj potrebuje ter uporabite zdravo pamet in bodite zmerni.

Povejte naprej:


Oznake: prehranska dopolnila

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...