Pojdi na glavno vsebino
0

Prehrana, ki vam lahko pomaga pregnati bolečine v sklepih

Prehrana, ki vam lahko pomaga pregnati bolečine v sklepih

Težave z bolečinami v sklepih se lahko pojavijo kadarkoli v življenju, pogostejše pa so v zrelejših letih, nekateri pa se z njimi žal srečajo že veliko prej. Na srečo obstaja prehrana, ki lahko pomaga pri bolečinah v sklepih in tako močno izboljša kakovost življenja. V veliko pomoč so tako lahko tudi izbrana prehranska dopolnila, pomembno vlogo pri odpravljanju bolečin v sklepih pa igra tudi gibanje.

Zakaj se težave z bolečinami v sklepih sploh pojavijo?

Boleči sklepi se lahko pojavijo zaradi številnih razlogov, pravi vzrok pa je včasih težko ugotoviti. A med najpogostejše dejavnike za težave s sklepi zagotovo spada obraba sklepnega hrustanca. Gre za povsem naraven proces, ki se začne že v mladosti, posledice v obliki bolečin pa se navadno pokažejo kasneje.

Eden od pomembnih gradnikov sklepnega hrustanca je tudi kolagen, ki ga naše telo sicer proizvaja samo, vendar pa se po 20. letu nastajanje kolagena občutno upočasni. To posledično pomeni, da se sklepni hrustanec slabše in manj učinkovito obnavlja, kar vodi do njegove obrabe, posledica tega pa so že omenjeni boleči sklepi.

Kaj lahko storimo sami, da bi nas sklepi manj boleli?

Pravzaprav veliko. Na hitrost naravnega procesa nastajanja kolagena v našem telesu seveda ne moremo vplivati, vendar pa si lahko pomagamo drugače. Eden od načinov je denimo prehrana, ki pomaga pri bolečinah v sklepih.

Prehrana za bolečine v sklepih temelji predvsem na živilih, ki so naravno bogata s kolagenom. Mednje spadajo denimo ribe (s kožo, saj se v njej skriva največ koristnih snovi), jajca ter goveje in piščančje meso.

Izjemno pomembno vlogo pri tvorbi kolagena igra tudi vitamin C. Prehrana, ki pomaga pri bolečinah v sklepih, zato vključuje tudi živila, bogata s tem vitaminom. Mednje spadajo denimo agrumi, jagodičevje in listnata zelenjava.

Je prehrana za bolečine v sklepih edina rešitev?

Ne, obstajajo tudi drugi načini, s katerimi se lahko na naraven način borite proti bolečim sklepom. Eden od njih je denimo telesna vadba, ki krepi mišice okoli sklepov. To sklepom nudi boljšo oporo, obenem pa zmanjša njihovo obremenitev. Oboje lahko omili bolečine, ki jih čutite v sklepih, in tako izboljša kakovost vašega življenja.

Malce drugačna rešitev za lajšanje bolečin v sklepih pa so prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen. So namreč izjemno dobrodošla preventiva, ki lahko pomaga vzdrževati dobro gibljivost sklepov. Že nekaj preprostih in povsem naravnih ukrepov je tako lahko dovolj za boljše počutje in manj bolečin v sklepih. Če z njimi začnete še danes, bi morali že kmalu občutili prve izboljšave.

Povejte naprej:


Oznake: bolečine v sklepih prehrana prehranska dopolnila kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...