Pojdi na glavno vsebino
0

Nohti - odraz stanja našega telesa

Nohti - odraz stanja našega telesa

Koliko pomena dajete nohtom? Ženske verjetno kar precej. Zelo lepo pa je pogledati tudi urejene in negovane moške nohte. Večina mojih prijateljic hodi “na nohte”, torej na urejanje nohtov v kozmetični salon, na oblikovanje z gelom (gelish lakiranje) ali permanentno lakiranje.

Oziroma nisem čisto prepričana, kako se zadeva imenuje. Ko so meni kozmetičarke (manikerke?) urejale nohte, sem rekla, da grem na gelish. Nima veze, ker ne bom pisala o tem, ampak o tem, kaj se skriva pod gelom in gelishem. Gel lak sem nosila približno dve leti, včasih mi ga je naredila kozmetičarka, pogosto pa sem si gel nohte naredila tudi doma.

Nohti so bili po uporabi gel laka zelo poškodovani. Kozmetičarka mi je vedno zatrdila, da zaradi nepravilnega odstranjevanja laka. Nohte sem imela tanke kot papir, brez laka sem imela lahko postrižene samo čisto na kratko. Po dveh letih gel laka nisem več prenesla, pod nohti sem dobila krvave zareze, ki so ob vsakem stiku z vodo hudo pekle.

Nekajkrat sem še zamenjala kozmetičarko, potem pa nad gelom obupala, saj za stanje nohtov sigurno ni bilo več krivo nepravilno odstranjevanje laka, ampak očitno nekakšna alergična reakcija na sestavino laka. Takrat sem si nohte zelo hitro popravila z MSMjem in njegovo hitro učinkovanje na moje nohte je eden izmed razlogov, zakaj Kolagen shot, poleg kolagena, vsebuje tudi MSM.

Kako izgledajo zdravi nohti?

Zdravi nohti imajo gladko površino, so enakomerno trdi (trdnost jim daje beljakovina keratin), barva je prozorna oziroma obarvana rahlo rožnato, na površini nohta pa ni madežev in belih pikic. Širina nohta je enakomerna od korena do konice (z izjemo prirojene neobičajne raščenosti nohtov). Oblika nohta je odvisna od oblike končnega členka prstov, ki je podedovana. Na konicah prstov je noht debelejši (običajno meri 1,5 mm) kot na začetnem delu. Navpični grebenčki na nohtu ali beli madeži, ki na nohtu nastanejo zaradi udarcev, so lahko prisotni tudi na zdravih nohtih in so neškodljivi.

Spremembe na nohtih so lahko znak različnih bolezni

Znanstveniki pravijo, da nohti povedo marsikaj o posameznikovem zdravju. Na osnovi sprememb na nohtih lahko sklepamo o številnih boleznih oziroma resnih in manj resnih stanjih. V to se ne bom poglabljala, če bi se, bi bil to copy paste, ker o boleznih pač nimam prav dosti znanja. Vseeno pa opozorilo: Ne googlajte in ne sklepajte prehitro. Če na nohtih opažate velike spremembe in vas resno skrbi, potem pojdite k zdravniku. Sicer je res, da google včasih ve več kot zdravnik, velikokrat pa tudi pretirava. Na kratko – pozorni moramo biti na spremembe oblike in barve nohtov, otekanje kože okoli nohtov, bolečino, bele ali črne lise, črte, zaroženitve ali odstopanje nohtov od nohtne posteljice.

Najpogostejši vzrok za nezdrave nohte

Poleg glivičnih okužb, najbolj pogosto “obolenje” predstavljajo še mehki, krhki, razcepljeni ali lomljivi nohti. Kaj je hujšega kot zlomljen noht?

  1. Najpogostejši vzroki cepljenja nohtov: Cepljenje nohtov v plasteh največkrat nastane zaradi pogostega močenja nohtov (gospodinjska opravila). Vzdolžno in prečno cepljenje nohtov je torej lahko posledica pogostega manikiranja in močenja nohtov (umivanje, namakanje, uporaba mil in čistila …). K temu pripomoreta tudi pogosto lakiranje in uporabljanje odstranjevalcev laka. Cepljenje se lahko pojavi tudi pri pomanjkanju vitaminov za nohte iz skupin A in B, podhranjenosti in pri motnjah delovanja ščitnice.
  2. Najpogostejši vzroki mehkih in lomljivih nohtov: Pomanjkanje železa, pomanjkanje žvepla, povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice ali golša, stradanje ali hujšanje, uživanje nekaterih zdravil, pomanjkanje vitaminov A, C, B6, nosečnost. Tudi nekateri kozmetični postopki (piljenje nohtne plošče) lahko povzročijo mehke in lomljive nohte.

Staranje je vidno tudi na nohtih

Z leti se hitrost rasti nohtov zmanjša celo do tretjine hitrosti iz najstniškega obdobja. Nohti so tanjši in brez leska, suhi in pusti; površina nohtov je sivkasto obarvana, na končnem delu temneje obarvana.

Z leti se tudi veča dovzetnost za glivične okužbe, pojavljajo se motnje prekrvavitve, poleg tega pa veliko starejših ljudi jemlje zdravila, ki tudi lahko vplivajo videz nohtov.

Včasih postanejo nohti do polovice sivkasto obarvani, na končni polovici pa rjavi. Povsem normalno je, da na nohtu opažamo izrazite vzdolžno potekajoče brazde, zaradi česar so nohti bolj krhki in občutljivi ter se zlahka lomijo. Vse to je mogoče omiliti s hrano in prehranskimi dopolnili.

Kako se lotiti nohtnih nepravilnosti?

  1. S primerno prehrano, ki vsebuje dovolj vitaminov, mineralov in beljakovin, nohtom omogočimo optimalne razmere za rast in razvoj.
  2. Za nohte so odlične občasne oljne kopeli, kjer nohte približno 30 minut namakamo v olivnem ali kateremkoli drugem olju in redno negovanje z negovalnimi kremami oziroma mazili (pri mazanju rok namažite tudi nohte).
  3. Na novo nastale rjavo ali črno obarvane lise je treba pokazati dermatologu, prav tako rjavo pigmentirane lise v obnohtju.
  4. Pri gospodinjskem delu pod gumijastimi rokavicami nosite bombažne rokavice.
  5. Izogibati se je treba namakanju v topli vodi, ki vsebuje alkalna mila ali čistila
  6. Lak za nohte do neke mere ščiti nohte, vendar pogosta uporaba odstranjevalcev nohte dodatno izsuši oziroma povzroča lomljivost in krhkost.
  7. Pri krhkih in lomljivih nohtih je priporočljivo jemanje biotina. Pri tem se izboljša sinteza lipidnih molekul, ki omogočajo povezavo med celicami nohtne plošče.

Ali ste vedeli?

  1. Noht raste s hitrostjo približno 0,1 mm na dan. Razlike v hitrosti rasti so odvisne od starosti, letnega časa, dejavnosti in prirojenih lastnosti.
  2. Nohti na palcih rastejo počasneje kot nohti na drugih prstih.
  3. Hitreje rastejo poleti in na dominantni roki (pri desničarjih na desni).
  4. Nohti na nogah rastejo približno štirikrat počasneje kot nohti na rokah.
  5. Da se obnovi celoten noht, mora miniti najmanj pet do šest mesecev.
  6. Odstranjevalci lakov izsušujejo zgornje plasti nohtov.
  7. Namakanje prstov v mlačni milnici, namenjeno odstranjevanju obnohtne kožice, ni najbolj primeren način nege nohtov.
  8. Nohti rastejo hitreje pri moških, otrocih in nosečnicah, poleti, podnevi, pri poškodbah, nekaterih boleznih, kot sta luskavica in povečano izločanje hormonov ščitnice, ter pri jemanju nekaterih zdravil.
  9. Nohti rastejo počasneje pri starejših ljudeh, ponoči, pozimi, ob povišani telesni temperaturi ter pri podhranjenosti in nekaterih boleznih.
  10. Rumeni nohti se lahko pojavijo zaradi povečanega uživanja karotenov (na primer korenja).
  11. Da so kapljice za hitro sušenje laka moj najljubši pripomoček pri urejanju nohtov.
  12. Da si občasno zvečer roke namažem s karitejevim maslom in spim v bombažnih rokavičkah.
  13. Da si nohte pogosto lakiram v avtu, tik preden kam grem.

Moja nega nohtovmoja nega nohtov

Marsikdaj sodimo človeka prav po rokah, predvsem po nohtih. Vsaj zase vem, da opazim lepo urejene, še hitreje pa neurejene nohte. Nohtov sicer nimamo samo zato, da smo lepi, ampak opravljajo številne pomembne naloge, saj pomagajo dvigati in premikati predmete ter ponujajo podporo prstom. Zato – poskrbite za urejene in zdrave nohtke.

Povejte naprej:


Oznake: nohti zdravje nohtov nega nohtov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...