Pojdi na glavno vsebino
0

Vse, kar morate vedeti o retinolu

Vse, kar morate vedeti o retinolu

Dermatologi pravijo, da mora vsakdo, ki želi začeti z rutinsko nego kože proti staranju, vključiti določeno obliko izdelka z retinolom. Trik je v tem, da poznate svojo kožo in veste, kaj prenese. Razumevanje, kaj uporabljati in kako pogosto, je ključno pri vključevanju retinola v rutino.

Retinol, ki ga večina dermatologov označuje za enega od superjunakov v negi kože vseh časov, je ena od najučinkovitejših sestavin v sodobni negi kože (seveda poleg zaščitnega faktorja SPF).

Pospešuje izmenjavo kožnih celic, zmanjšuje vnetja, zmanjšuje hiperpigmentacijo in spodbuja nastajanje kolagena, kar pripomore k bolj gladki, čvrsti in sijoči koži. Skratka, je ena najboljših sestavin za uporabo v vseh ritualih za nego kože proti staranju.

Dermatologi pravijo, da mora vsakdo, ki želi začeti z rutinsko nego kože proti staranju, vključiti določeno obliko izdelka z retinolom. Trik je v tem, da poznate svojo kožo in veste, kaj prenese. Razumevanje, kaj uporabljati in kako pogosto, je ključno pri vključevanju retinola v rutino.

Kazalo vsebine:

Kaj je retinol?

Kakšna je razlika med retinolom in retinoidi?

Prednosti uporabe retinola

Kako uporabljati retinol?

Retinol in nega kože

Retinol-Like Serum - naravna alternativa retinolu

Kaj je retinol?

Najprej, kaj je pravzaprav retinol? Skupaj z drugimi retinoidi je retinol v bistvu derivat vitamina A - enega od ključnih hranil za pospeševanje menjave celic v telesu.

Retinol je dobro raziskan kot ključna sestavina za nego kože, ki zmanjšuje drobne linije in gube ter upočasnjuje proces staranja.

Mehurčki

Deluje globoko v notranjosti kože in spodbuja obnavljanje celic, pri čemer se znebi odmrlih celic, pomaga spodbujati sintezo naravnega kolagena, zato je naša koža videti bolj napeta, gladka, čvrsta in svetlejša, videz drobnih linij in gub pa se zmanjša.

Retinol, ki deluje podobno kot vitamin C in se uporablja za podporo kože pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, spodbuja celjenje ter pospešuje obnovo in obnavljanje celic na globlji ravni.

Retinol, ki je resnično večnamenski saj zmanjšuje videz drobnih linij in gub, gladi strukturo kože in zmanjšuje pigmentacijo za bolj enakomeren ten kože. In če to še ni dovolj, pomaga tudi v boju proti aknam.

Kakšna je razlika med retinolom in retinoidi?

Retinoidi so vrsta sintetičnih spojin, ki so izdelane na podlagi vitamina A, medtem ko je retinol naravna oblika vitamina A. Retinoidi so pogosto močnejši in učinkovitejši od retinola, vendar so tudi dražji in imajo lahko več neželenih učinkov. Retinol je na splošno primeren za vse tipe kože, medtem ko so retinoidi bolj primerni za bolj trdoživo kožo ali za tiste z aknami.

Prednosti uporabe retinola – Kako retinol vpliva na vašo kožo?

  1. Retinol za akne

Akne so pogosto stanje kože. Ko se pore zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami in/ali olji, se lahko pojavijo ogrci, bele pege ali druge vrste mozoljev. Retinol pri aknah deluje tako, da preprečuje zamašitev por.

Prav tako naj bi pomagal pri bledenju brazgotin, ki nastanejo zaradi poškodb ali vnetij kože. Te rožnate, rdeče ali temne lise se lahko na koži pojavijo, ko se akne zacelijo.

Retinol za akne

 Lokalna uporaba retinola, naj bi pomagala zmanjšati oteklino in vnetje, ki se pojavita ob izbruhih, prav tako naj bi pomagala pri preprečevanju nadaljnih izbruhov.

Kljub temu, da je retinol priljubljen pri zdravljenju problematične kože, svetujemo, da se pred uporabo posvetujete z dermatologom.

  1. Hiperpigmentacija

Temne lise (hiperpigmentacija) se lahko pojavijo zaradi poškodb kože, ki jih je povzročilo sonce. Če imate na obrazu, rokah, vratu ali rokah svetlo do temno rjave pege, gre za kopičenje melanina.

Melanin je kožno barvilo, ki ga proizvajajo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Poleg tega, da naši koži daje ten, jo tudi ščiti pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Svetlejša, kot je naša koža, manj melanina vsebuje. Posledično je občutljivejša na delovanje UV-žarkov in bolj podvržena staranju kože.

Te pege, imenovane tudi sončne, starostne in jetrne pege, so neboleče, če pa vam njihov videz ni všeč, vam lahko pomagajo postopki in lokalni tretmaji.

Nekateri ljudje menijo, da topični retinol posvetli njihove kožne pege, čeprav traja več mesecev in je lahko dražeč za kožo. Če vas skrbijo temni madeži, je dobro obiskati dermatologa (zdravnika, ki je specializiran za stanje kože).

  1. Retinol zmanjšuje gubice in gladi pore

Retinol je najbolj znan po tem, da zmanjšuje gubice in gladi pore. Pore so odprtine na površini kože, skozi katero prehajajo dlake in olja. Ko se te pore zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami ali oljem, postanejo večje in opaznejše.

Lokalni retinol zdravi velike pore tako, da poveča izmenjavo kožnih celic, zaradi česar je koža debelejša, in preprečuje nastanek zamašenih por.

Prav tako, naj bi lokalni tretinoin in tazaroten izboljšala videz drobnih linij in gub, saj upočasnita razgradnjo kolagena in naredita kožo bolj elastično. S staranjem se namreč kožne celice počasneje delijo. Srednja plast (dermis) kože se začne tanjšati, koža težje zadržuje vlago, v njej pa je manj elastina in kolagena.

Kako uporabljati retinol?

Retinol lahko začnete uporabljati pri katerikoli starosti - še posebej, če se pri vas pojavljajo zgodnji znaki staranja, kot so drobne linije, sončne pege, težave s pigmentacijo ali celo splošna otopelost.

 V idealnem primeru vam sploh ni treba čakati, da se ti znaki začnejo pojavljati, saj lahko s proaktivno uporabo retinola dejansko preprečite in upočasnite njihovo pojavljanje. Najpomembneje je, da - zlasti če je vaša koža bolj reaktivna - postopate počasi in vzpostavite toleranco.

Kot pri vsakem novem aktivnem izdelku za nego kože je tudi tu pomembno, da poznate svojo kožo.

Pred prvo uporabo izdelka z retinolom poskusite malo na majhnem delu kože (test na obližu), da preverite, ali imate negativne reakcije. Če po nekaj dneh obliž na koži ni zelo rdeč ali srbeč, lahko retinol pred spanjem dodate v svojo rutino nege kože.

Kako pogosto lahko uporabljate retinol?

Ker retinol lahko razdraži kožo, je najbolje začeti počasi. Po opravljenem testiranju lahko izdelek uporabljate enkrat na nekaj dni, nato pa postopoma povečate uporabo na enkrat ali dvakrat na dan. Na začetku lahko pride do rdečice, srbenja ali pekočnosti, vendar ti simptomi izginejo, ko se koža navadi na postopek.

Ali lahko retinol kombinirate z drugimi lokalnimi sredstvi za nego kože?

Da, retinol lahko kombinirate ali izmenično uporabljate z drugimi lokalnimi postopki za nego kože. Ker pa lahko številni tretmaji razdražijo vašo kožo, to počnite previdno.

1. Retinol in glikolna kislina

Glikolna kislina je oblika alfa-hidroksi kisline, ki deluje kot kemični piling. Menjavanje glikolne kisline in retinola se lahko dobro obnese pri zmanjševanju temnih madežev in brazgotin po aknah. Vendar lahko obe kislini kožo dražita. Če želite preizkusiti oba izdelka, razmislite o izmenični uporabi ali uporabi glikolne kisline zjutraj in retinola zvečer.

2. Retinol in hialuronska kislina

Hialuronska kislina je odlična vlažilna snov, ki deluje tako, da upočasni izhlapevanje vode iz kože. Kožo pomirja in napihuje, kar lahko pomaga preprečiti nekatere dražeče učinke uporabe retinola.

3. Retinol in niacinamid

Niacinamid je derivat vitamina B3, ki lahko pomaga pri odpravljanju aken in zmanjševanju znakov staranja. Pomaga tudi pri zaščiti kože in lahko pomaga preprečiti dražeče stranske učinke retinola.

4. Retinol in salicilna kislina

Za zdravljenje aken se uporabljata retinol in salicilna kislina. Vendar lahko obe izsušita in razdražita kožo. Prekomerno izsuševanje kože lahko spodbudi večjo tvorbo olja, zaradi česar se akne še poslabšajo.

Če želite poskusiti uporabljati retinol in salicilno kislino, razmislite o njunem izmenjavanju: zjutraj uporabljajte salicilno kislino, zvečer pa retinol.

5. Retinol in vitamin C

Vitamin C serum lahko pomaga posvetliti temne lise ter zmanjšati drobne linije in gube. Retinol upočasni razgradnjo kolagena in poveča elastičnost, zato je koža videti bolj čvrsta in napeta. Kombinacija lahko pomaga izenačiti strukturo in tonus kože. 

Retinol-Like Serum - naravna alternativa retinolu

Retinol-like serum je odlična izbira za tiste, ki želijo učinke retinola brez neželenih učinkov, ki jih lahko povzroči sintetični retinol.

Vsebuje namreč NovoRetin™ - sestavina, ki je naravna alternativna retinolu. Ne povzroča draženja ter je primerna tudi za občutljivo kožo. Deluje tako, da poviša aktivnost retinojske kisline v epidermisu kože.

NovoRetin™ kožo navlaži, zmanjšuje znake staranja in opazno izboljša stanje mastne, nečiste kože. Bistveno zmanjša tudi pore in globino gub ter poveča mehkobo kože.

Povejte naprej:


Oznake: retinol nega kože superjunak gladi gubice proti staranju

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...