Pojdi na glavno vsebino
0

Naravna vs. konvencionalna kozmetika

Naravna vs. konvencionalna kozmetika

Naravna kozmetika je v zadnjih nekaj letih postala zelo popularna, tako kot vse bio in eko in vegan :) Verjetno ste tudi sami opazili, da se ponudba ekoloških in naravnih produktov iz meseca v mesec veča. Kako pa zares vemo, da je nekaj naravno?

Naravna kozmetika je v zadnjih nekaj letih postala zelo popularna, tako kot vse bio in eko in vegan :) Verjetno ste tudi sami opazili, da se ponudba ekoloških in naravnih produktov iz meseca v mesec veča. Kako pa zares vemo, da je nekaj naravno?

Kako se naravna kozmetika razlikuje od konvencionalne?

Naravna kozmetika naj bi vsebovala (samo) sestavine naravnega izvora, brez dodatka sintetičnih spojin. Glavne zvezde naravne kozmetike so rastlinski izvlečki, hidrolati in olja. Na drugi strani imamo konvencionalno kozmetiko, pri kateri je na voljo veliko več spojin, saj lahko vedno sintetiziramo nove in bolj učinkovite.

Kakšne so pozitivne in negativne lastnosti naravne kozmetike?

Pozitivne lastnosti naravne kozmetike:

  1. Naravna kozmetika naj bi imela boljši učinek na kožo po daljšem času uporabe v primerjavi s konvencionalno. Razlog je v tem, da ne vsebuje potencialno spornih kemikalij, ki na koži lahko pustijo tudi negativne učinke.
  2. Naravnim izdelkom ni potrebno dodajati parfumov, saj za vonj poskrbijo eterična olja, ki so del spojine, ki jo vgradimo v izdelek.
  3. Izkazuje tudi manj negativnih učinkov na telo, saj konvencionalna kozmetika lahko vsebuje kemikalije, katerih učinkov še niso raziskani in poznani.
  4. Predstavlja bistveno manjšo obremenitev za okolje.

Negativne lastnosti naravne kozmetike:

  1. Ima krajši čas uporabnosti kot konvencionalna kozmetika. To je zaradi dveh razlogov, in sicer: izdelovalci so pri naravni kozmetiki omejeni z izbiro konzervansov in olja, ki so del naravne kozmetike so hitreje pokvarljiva.
  2. Eterična olja lahko dražijo kožo

Kaj pa konvencionalna kozmetika?

Pozitivne lastnosti konvencionalne kozmetike:

  1. Na voljo je večji izbor izdelkov in spojin – z sintezo v laboratoriju lahko pridobivamo nove spojine
  2. Sintezne spojine z visoko učinkovitostjo, kot so na primer sintezni peptidi se ne uporabljajo v naravni kozmetiki
  3. Za ljudi z občutljivo kožo naj bi povzročala manj alergijskih reakcij, če se v tem primeru sklicuje samo na alergena eterična olja
  4. Bolj stabilne formulacije – sintetična olja, silikoni, emulgatorji in stabilizatorji povečajo stabilnost kozmetične formulacije in posledično imajo daljši rok uporabe.

Negativne lastnosti konvencionalne kozmetike:

  1. Vsebujejo precej iritantov pod katere sodijo barvila, parfumi in ostale kemikalije, ki so lahko potencialno sporne
  2. Večinoma negativen vpliv na okolje
  3. Ne poznamo učinkov dolgotrajne izpostavitve nekaterim novejšim spojinam, ki so zelo popularne v kozmetičnih izdelkih (novejši konzervansi (fenoksietanol, klorheksidin, triklosan), samoporjavitvene sestavine, spojine za depilacijo) 

Ali samo certifikat zagotavlja, da je kozmetika naravna?

Ne. Evropska kozmetična zakonodaja ne opredeljuje enotne definicije za naravno kozmetiko. V kolikšni meri je izdelek naraven, pa pove šele certifikat pooblaščenega organa. Vendar certifikatov na področju naravne kozmetike je že malo morje. Najbolj znan izmed teh pa je zagotovo EcoCert.

Vendar noben certifikat ne zagotavlja, da bo kozmetika 100% naravna, to je odvisno od proizvajalca. Ecocert certifikat za naravno kozmetiko lahko prejmete, če je vsaj 50% sestavin v vaših izdelkih pridobljenih z ekološko pridelavo, naravni in ekološki pa morajo zagotavljati, da je vsaj 50% sestavin pridobljenih z ekološko pridelavo.

Znamka trdi, da je naravna, vendar nima certifikata. Kako naj to razumem? 

Imetje certifikata se samo po sebi sliši super in fancy :) Znamka namreč ne pridobi certifikata samo zato, ker je super in se drži odstotka naravnih sestavin. Za pridobitev certifikata kot je Ecocert je potrebno urediti ogromno birokratskih zadev in konec koncev plačati kar nekaj denarja.

Večina manjših podjetij se zato za certifikat ne odloči, ker stojijo za svojimi izdelki. Tako da dejstvo, da izdelek nima certifikata še ne pomeni, da vam proizvajalec prodaja mačka v žaklju. Raje kot na to, ali izdelek vsebuje certifikat naravna kozmetika, preverite sestavine produkta, ki ga kupujete.

Povejte naprej:


Oznake: #naravnakozmetika #konvenciona