Pojdi na glavno vsebino
0

MSM - več kot le mineral lepote

MSM - več kot le mineral lepote

Za prehranska dopolnila z MSM-jem slišimo na MSM forum-ih same hvalnice - kako izboljša teksturo kože, lasje hitreje rastejo, nohti so trši. Od kod pridejo ti učinki? Predvideva se, da MSM deluje kot donor žvepla keratinu. Keratin je gradnik naših las in nohtov in je sestavljen večinoma iz žvepla.

MSM ali metilsulfonilmetan je novejše prehransko dopolnilo, ki poleg lepotnih učinkov izkazuje tudi protivnetno delovanje. MSM je varno prehransko dopolnilo, ki je v številnih raziskavah dobro tolerirano s strani testirancev tudi v odmerkih do 4000 mg/dan. Kolagen shot 10.000 ga vsebuje 2000 mg v kombinaciji s kolagenom in vitaminom C in kot kaže prinaša učinke tako na laseh, koži, nohtih, sklepih in prebavi.

MSM - organsko žveplo v hrani

Molekula MSM vsebuje približno 33% žvepla v organski obliki, kar pomeni, da 100 mg MSM-ja vsebuje 33 mg žvepla. Žveplo je esencialni mineral. Nahaja se v nekaterih prehranskih izdelkih v obliki MSM, zato lahko govorimo o vsebnosti MSM v hrani. Med hrano bogato z MSM-jem sodijo:

  • beljakovinska živila (meso, mlečni izdelki, kravje mleko, jajca, semena, oreščki...)
  • sveža zelenjava (čebula in česen, paradižnik, brokoli, šparglji, redkvice,...)

MSM - žveplo

Pomembno pa je vedeti, da je vsebnost MSM-ja v hrani zelo nizka. Liter kravjega mleka npr. vsebuje le približno 3 mg MSM-ja. To pomeni, da bi za vnos 1,5 g MSM-ja, morali zaužiti 500 L mleka.

Enostaven način za povečanje vnosa organskega žvepla v telo, je uživanje prehranskih dopolnil z MSM-jem.

Pomen žvepla v telesu

Žveplo je, takoj za kalcijem in fosforjem, tretji najbolj obilno prisoten mineral v naših telesih. Žveplo v telo lahko vnesemo z beljakovinsko bogato prehrano. Človeško telo vsebuje 20 aminokislin, le 2 aminokislini, ki tvorijo beljakovine v našem telesu, pa vsebujeta žveplo. To sta:

  • metionin - esencialna aminokislina (telo je ne more sintetizirati samo)
  • cistein - neesencialna aminokislina (telo jo lahko sintetizira, za sintezo pa potrebuje žveplo iz hrane)

Polovica vsega žvepla v telesu se nahaja v koži, mišicah in kosteh. Žveplo je prav tako nujen mineral pri proizvodnji kolagena, glavne sestavine hrustanca in veznega tkiva.

MSMMSM

cisteinCISTEIN

METIONIN

METIONIN

Kako se v telesu kaže pomanjkanje žvepla?

Približno polovica žvepla se v predelani, pečeni, kuhani, sušeni in crvti hrani izgubi. To je razlog, da v naši prehrani žvepla začne hitro primanjkovati. Mnogo študij potrjuje, da je pri večini ljudi v telesu prisotno pomanjkanje žvepla. S starostjo pa primankljaj samo narašča. Pomanjkanje žvepla je povezano s težavami s kožo, sklepi, pa tudi z boleznimi sodobnega časa, kot sta depresija in psihofizična utrujenost.

Številne znanstvene raziskave potrjujejo, da žveplo, ki ga vsebuje MSM:

  1. Lahko pomaga pri težavah s kožo (luskavica, ekcemi, rosacea, akne, dermatitis). Pri lokalnem nanašanju na rane lahko pomaga pri hitrejšem celjenju ran.
  2. Poveča proizvodnjo kolagena in keratina.
  3. Poveča gibljivost sklepov, pomaga pri zmanjševanju oteklin in vnetij, ki so pogost pojav pri revmi, artritisu, revmatoidnem artritisu in osteoporozi.
  4. Lajša vnetja ter razširja krvne žile in zmanjšuje pojav mišičnih krčev.
  5. Deluje kot čistilec prebavnega trakta, pomaga pri delovanju jeter in iz telesa izloča težke kovine.

Zakaj MSM-ju pripisujejo lepotne in zdravilne učinke?

MSM se večinoma omenja kot lepotno prehransko dopolnilo, v resnici pa je veliko več kot to. V ZDA je MSM preučevan že mnogo let. Že leta 1981 je dr.Heschler patentiral MSM kot sredstvo za mehčanje in glajenje kože, za učvrstitev nohtov in kot sredstvo za redčenje krvi. Leta 2007 je v ZDA MSM dobil status GRAS (splošno priznano kot varno živilo). V Evropi pa, kljub temu, da je na njem opravljenih mnogo znanstvenih raziskav, navajanje katerihkoli trditev za MSM, zaenkrat še ni dovoljeno. 

Dejstvo je, da je žveplo esencialni mineral in kot tak nujno potreben za življenje.

MSM v kozmetiki

MSM je odličen za uporabo tudi v kozmetičnih izdelkih. Uporablja se za mastno in problematično kožo, odlično se obnese tudi pri občutljivi in atopični ter starajoči se koži (anti-age nega).

MSM se pogosto uporablja tudi v izdelkih, namenjenih hitrejši regeneraciji po fizičnih aktivnostih, najdemo pa ga tudi v izdelkih za zmanjševanje strij.

Lepotni učinki MSM-ja

Za prehranska dopolnila z MSM-jem slišimo same hvalnice, kako izboljša teksturo kože, lasje hitreje rastejo, nohti so trši. Od kod pridejo ti učinki?

Predvideva se, da zato, ker MSM deluje kot donor žvepla keratinu. Keratin je beljakovina, ki gradi naše lase in nohte in je sestavljen večinoma iz žvepla.

Žveplo, ki sodeluje pri sintezi keratina, zagotavlja sijaj in moč las. Keratin se sicer dodaja tudi v mnoge kozmetične izdelke za lase, ni pa še znanstveno dokazano, da bi tudi lokalno nanašanje keratina na lase imelo učinek.

MSM ščiti pred oksidativnim stresom

Naša koža se stara tudi zaradi oksidativnega stresa – takšno staranje imenujemo fotostaranje. Oksidativni stres pa deluje škodljivo tudi na organe in celice. MSM-ju dokazujejo antioksidativno delovanje.

To pomeni, da lovi proste radikale v telesu. MSM prepreči proizvodnjo superoksidnih radikalov. Deluje tako, da poveča količino glutationa (telesu lasten antioksidant) ter zmanjša produkcijo prostih kisikovih radikalov.

MSM deluje protivnetno

Zaradi protivnetnega delovanja je vedno bolj interesanten za alternativno medicino pri zdravljenju artritisa. MSM deluje tako, da zmanjša število citokinov, ki so odgovorni za vnetne odzive v telesu.

MSM je mikronutrient z zelo dobrimi penetracijskimi lastnostmi, zato se pogosto uporablja v kombinaciji z učinkovinami za zdravljenje artritisa. Uporaba MSM-ja pri artritisu je v znanstvenih študijah dokazano zmanjšala bolečino in zatekanje.

Ta mikronutrient je v tujini dobro sprejet za preventivo proti artritisu in drugim vnetnim boleznim, dobro pa vpliva tudi na fizično zmožnost.

MSM - artritis

MSM v prahu in prehranska dopolnila - Naraven MSM? 

Kot že omenjeno, MSM lahko zaužijemo s hrano, vendar je njegova količina v živilih majhna. Poleg tega se žveplo iz MSM-ja pri predelavi hrane izgublja. Zato je, še posebej pri večjih težavah s kožo, lasmi, nohti in sklepi priporočljivo uživati MSM v prehranskih dopolnilih.

Na slovenskem tržišču lahko najdemo več različnih pripravkov, ki vsebujejo MSM. Največkrat lahko zasledimu msm v prahu, lahko pa najdemo tdi MSM kapsule in tablete.

Pri nekaterih prehranskih dopolnilih MSM ne nastopa samostojno, ampak se nahaja kot dodatek v kombinaciji s kolagenom, vitaminom C, glukazaminom. Več o tem zakaj so MSM, vitamin C in kolagen popolna kombinacija, si lahko preberete v nadaljevanju.

Naraven MSM?

Vsebnost metil sulfonil metana v naravi je premajhna, da bi MSM lahko izdelovali iz rastlin. Zato navedbe na nekaterih prehranskih dopolnili, da gre za naraven MSM, najverjetneje niso resnične.

Nastanek molekule je povsem jasen, zato popolnoma enako spojino MSM kot jo najdemo v naravi, izdelujejo v laboratorijiih. Postopek izdelave vključuje proizvodnjo spojine, nujno pa tudi večkratno čiščenje. S čiščenjem odstranijo morebitne zdravju škodljive snovi (težke kovine in ostale nečistoče). Le tako lahko zagotovijo čistost produkta.

Popolna kombinacija? MSM + vitamin C + kolagen

Ko smo formulirali recepturo za Kolagen shot, sem imela 3 zahteve. Izdelek mora vsebovati ribji kolagen s širokim spektrom velikosti molekul peptidov, MSM in vitamin C. Zakaj? Ker kombinacija teh treh aktivnih učinkovin odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine. 

Zakaj je ravno kombinacija kolagena in MSM-ja tako učinkovita za nohte, lase in kožo in zakaj mogoče za vidne učinke ni dovolj le kolagen?

Z vnosom kolagena telesu vsekakor zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin (vir 4).

Na tem mestu se spomnimo še kaj je keratin. Keratin je beljakovina, ki je glavni gradnik nohtov in las, je pa tudi sestavina kože. Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina, ki jo je v kolagenu izjemno malo, je cistein. Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM. Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla. Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Delovanje MSM-ja in kolagena dopolnjuje vitamin C. O vlogi vitamina C za tvorbo kolagena smo pisali že tukaj, spomnimo le, kakšno vlogo ima v našem telesu v povezavi z nastajanjem kolagena:

  1. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
  2. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
  3. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
  4. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni
  5. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože
  6. ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob

Kaj o MSM-ju pravijo na forumih?

Ste vedeli, da ključno besedo MSM forum na mesec išče kar 170 ljudi, kar veliko kajne?

Uporabniki msm forum-ov pravijo, da je MSM izboljšal njihove nohte, lase in kožo. Ta je manj občutljiva, nohti so trši in manj lomljivi.

Veliko pohval na msm forum-ih slišimo tudi za njegove protivnetne učinke. Večina uporabnikov navaja, da jim je olajšal bolečine v sklepih, nekaterim pa je pomagal tudi pri težavah s kožo.

Večina prisega na jemanje MSM-ja skupaj z vitaminom C. 

Viri: vsebina članka je povzeta po študijah:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/ (MSM splošno)
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16681660 (keratin)
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16309928 (MSM in artritis)
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31096622 (kolagenski peptidi, cistein)

Nekaj mnenj naših uporabnic si lahko preberete tukaj ali tukaj.

Povejte naprej:


Oznake: msm žveplo kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...