Pojdi na glavno vsebino
0

Miti in resnice o kolagenu na forumih

Miti in resnice o kolagenu na forumih

Jemanje prehranskih dodatkov s kolagenom je ne smiselno. Kolagen ne deluje. Veganski kolagen je prav tako učinkovit. Vse to so miti ali resnice o kolagenu na forumih. Kaj je res in kaj ni? Več v prispevku.

Kolagen je trenutno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo na trgu. Verjetno vsi že veste kaj je kolagen in zakaj ga telo potrebuje.

Kljub temu pa lahko na spletu zasledite veliko mitov in ''neresnic'' o kolagenu. Najbolj pogosto se pojavljajo na ''kolagen forum-ih'' ali socialnih omrežjih.

Kolagen forumKaj o kolagenu pravijo forumi?

Ja prav si prebral/a forumi so še vedno zelo aktivni. Ključno besedo ''kolagen forum'' mesečno išče skoraj 600 ljudi.

Torej, kaj je res in kaj ni?

Miti o kolagenu na forumih

1.TRDITEV: ''Uživanje kolagena je nesmiselno, raje uživajte žolco ali kostno juho.''

Ena izmed najbolj pogostih trditev na kolagen forumih. Žal to ni tako preprosto. Res je, da so določena živila, naravno bogata s kolagenom. Mednje spadajo:

  • kostna juha (kuhana 24h)
  • želatina
  • žolca
  • ribe s kožo
  • jajca
  • govedina in piščančje meso

Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo.

Kostna juha je vir kolagena

Če poenostavimo lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.1

Trditev ne drži.

2.TRDITEV: ''Kolagen je nateg kozmetične industrije.''

Mislim, da se vsaj več tisoč naših zadovoljnih strank ne strinja s to trditvijo. Kolagen ni nobena ''teorija zarote'', kot menijo nekateri na forumih.

Učinki kolagen shotaUčinki Kolagen shota.

Delovanje kolagena je podprto z številnimi raziskavami, ki vse dokazujejo pozitivne učinke kolagena na:

  • elastičnost kože
  • lase
  • mobilnost sklepov
  • močne nohte

Študije kažejo, da lahko kolagenski peptidi stimulirajo proces v katerem se tvori vezivno tkivo, spodbudijo gostoto kolagenskih fibril, ki je ključna za vzdrževanje napete kože in tudi aktivirajo zaščito proti ultravijoličnim žarkom.2,3,4

Prav tako tudi naše stranke poročajo o pozitivnem vplivu našega kolagena na lase, kožo, nohte in sklepe.

Trditev ne drži.

3.TRDITEV: ''Učinkovit je le hidroliziran kolagen.''

Res je. Absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila je namreč 90 %, med tem ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27 %. Torej kar trikrat manjša.

Že pri prvi trditvi smo govorili o tem, zakaj je smiselno uživati prehranska dopolnila s kolagenom.

Razgradnja hidroliziranega kolagena

Hidroliziran kolagen je pripravljen s posebnim encimskim postopkom, ki se imenuje hidroliza. V procesu hidrolize se kolagen, razgradi na majhne molekule imenovane peptide. 1

Ti se optimalno absorbirajo in spodbujajo sintezo lastnega kolagena v tkivih, kjer ga primanjkuje.

Trditev drži.

4.TRDITEV: ''Ob uživanju kolagena v obliki prehranskih dodatkov moramo uživati tudi vitamin C.''

Ja res je, vitamin C in kolagen ne moreta drug brez drugega. Vitamin C je namreč ključen za sintezo kolagena.

Vitamin C in kolagenVitamin C in kolagen.

Ste vedeli, da če zaužijemo hrano bogato z vitaminom C se sinteza kolagena poveča kar za 6x! Poleg tega ima C vitamin pri izgradnji kolagenskih peptidov mnogo različnih in zelo pomembnih vlog.6

  • povečuje raven dinamičnega ravnovesja prokolagenske mRNA
  • v prisotnosti vitamina C se poveča nastajanje novih celic fibroblastov, ki so odgovorne za sintezo kolagena
  • sodeluje pri hidroksilaciji aminokislin

Trditev drži.

5.TRDITEV: ''Kolagen ne more delovati, ker ga kislina v želodcu razgradi.''

Splošno je znano, da se peptidi v prebavnem traktu razgradijo na proste aminokisline.

Vendar raziskave kažejo, da se lahko v telesu absorbirajo peptidi v velikosti od 1k do 15k Daltonov ( Da= molekulska masa kolagena).5

Številne študije potrjujejo dejstvo, da so kolagenski peptidi lahko učinkovito absorbirani in razporejeni tudi v globlje plasti kože.

Trditev ne drži.

6.TRDITEV:'' Boljše je uživati samo kolagen kot pripravljene mešanice (kolagen z MSM-jem,..).''

''Pripravljene mešanice'' vsebujejo različne aktivne sestavine. Kot smo že prej omenili, je skoraj, da nujno, da prehransko dopolnilo vsebuje tudi vitamin C.

Kolagen shot 10.000Kolagen shot 10.000

Naš kolagen poleg vitamina C vsebuje tudi hialuronsko kislino, MSM, biotin, cink, vitamin B6. Kolagen shot-u 10.000 pa je dodan tudi vitamin D.

Zakaj?

Zato, ker dodane aktivne sestavine dopolnjujejo delovanje kolagena.

Z vnosom kolagena telesu vsekakor zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin. 7

Tu nastopi MSM. Ta namreč predstavlja vir žvepla, ki je potreben za sintezo cisteina. Cistein je ena izmed aminokislin, ki jo je v kolagenu izjemno malo in je hkrati ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina.

Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSM-ja.

To je le ena izmed vseh pozitivnih lastnosti MSM-ja. Vendar je lep primer, da so aktivne sestavine dodane z razlogom.

Trditev ne drži.

7.TRDITEV: ''Kolagen se v telesu ne absorbira.''

Oralno zaužitje hidroliziranega kolagena v obliki prehranskih dopolnil omogoča, da ta doseže tanko črevo.

Zakaj je to pomembno?

Tanko črevo je glavni predel, kjer poteka prebava in privzem hranil. V tankem črevesu se hidroliziran kolagen absorbira v kri v obliki majhnih kolagenskih peptidov in prostih maščobnih kislin. Nato pa se s pomočjo krvi razporedi po našem telesu.

Da lahko hidroliziran kolagen učinkuje tudi na globlje plasti kože, more prečkati črevesno steno in priti v krvni obtok.

Za učinkovito absorpcijo kolagena je torej pomembna oblika in količina kolagena. Ravno zato je hidroliziran kolagen bolj učinkovit od naravnega kolagena.

Peptidi

Hidroliziran kolagen je namreč sestavljen iz majhnih peptidov z majhno molekulsko maso. Posledično je lažje prebavljiv, se boljše absorbira in razporedi v telesu.1

Dokazano je, da se delci hidroliziranega kolagena odlično absorbirajo. Pri hidroliziranem kolagenu visoke kakovosti, se v prvi uri po zaužitju, absorbira kar več kot 90 %.

90 % se razgradi do aminokislin, ki predstavljajo gradnike lastnega kolagena, preostanek pa se ga absorbira v obliki kratkih peptidov, ki stimulirajo nastanek lastnega kolagena.

Trditev ne drži.

8.TRDITEV: ''Veganski kolagen je prav tako učinkovit.''

Veganski so odlični in včasih celo boljši kot ''navadni'', tudi sama rada posežem po njih. Vendar, žal pri kolagenu ni tako.

''Veganski'' kolagen ne obstaja, saj v rastlinskih proteinih ni zaporedij, ki bi lahko stimulirale sintezo lastnega kolagena.

Za delovanje hidroliziranega kolagena so namreč ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina. Teh zaporedij pa kot že omenjeno v rastlinskih proteinih ni.

Aminokisline iz rastlinskih proteinov lahko služijo kot gradniki za človeške proteine, tudi kolagen. Vendar, ne morejo spodbujati sinteze lastnega kolagena v telesu.

Trditev ne drži.

9.TRDITEV: ''Sladila v kolagenu so strupena.''

Sladila v kolagenu niso strupena, to je eno izmed dejstev, ki so ga ustvarili mediji. Kolagen shot vsebuje sladili sorbitol in sukralozo.

Zakaj kolagen vsebuje sladila?

Zaradi skrbi za zdravje smo sladkor začeli izpuščati iz prehrane ali ga nadomeščati s sladili. Tekočim prehranskim dopolnilom so sladila dodana izključno z namenom izboljšanja okusa prehranskega dopolnila.

Kolagen in sukraloza

Sukraloza je nekalorično sladilo, ki je splošno priznano za uporabo v živilih in pijačah. a razliko od saharoze, se sukraloza ne prebavi ali presnovi za pridobivanje energije. Iz tega razloga naše telo iz sukraloze ne pridobiva kalorij in ne vpliva na raven glukoze v krvi.

Sorbitol spada med sladkorne alkohole. Sladkorni alkoholi so derivati ​​saharida, ki se omejeno prebavijo in absorbirajo, zaradi česar so primarna izbira za sladkorna in energetsko omejena živila.

  V mnogih študijah so dokazali, da sladkorni alkoholi, vključno s sorbitolom, koristijo zdravju zob in ustne sluznice, predvsem zato, ker niso kariogeni (ne prispevajo k nastanku kariesa).

Rezultati preizkusov sukraloze in vitro ter in vivo niso pokazali genotoksične aktivnosti. Enako velja tudi za sorbitol.

Trditev ne drži.

10.TRDITEV:''Izboljšal svoje življenje in telo bo kolagen tvorilo samo.''

Kolagen naše telo lahko sintetizira samo, vendar začne sinteza lastnega kolagena po 25. letu upadati. Temu lahko pripomore tudi:

             kajenje

             avtoimunske bolezni

             prehrana bogata z sladkorji

             UV- svetloba

             genetika

Trditev ni napačna vendar moramo vedeti ''kako in s čim'' izboljšati življenje, da bo naše telo samo tvorilo kolagen.

Izgubljenega kolagena namreč ne moremo nadomestiti, lahko pa zaščitimo preostali kolagen v telesu.

Kako to storimo?

Kolagen shot

Z jemanjem prehranskih dodatkov s kolagenom. Vem, sliši se kot popolna reklama vendar je res.

Dokazano je namreč, da jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom spodbudi telo, da samo začne tvoriti kolagen.

Največ kolagena najdemo v dermisu, kjer ima dva mehanizma delovanja. Ta dva mehanizma sta ključna za razumevanje delovanja kolagena v našem telesu in pojasnjujeta njegovo učinkovitost.1

  • Proste aminokisline zagotovijo gradnike za nastanek kolagenskih in elastinskih fibril
  • Kolagenski oligopeptidi (molekula sestavljena iz dveh do desetih aminokislin) prevzamejo vlogo prenašalcev celičnih informacij in se vežejo na receptorje na fibroblastih s čimer stimulirajo sintezo kolagena, elastina in hialuronske kisline – osnovnih gradnikov ekstracelularnega matriksa

Prav tako lahko izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu, uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, uživanje zdrave prehrane upočasni izgubo kolagena.

Moj nasvet je, da ne verjamete ''prehranskim strokovnjakom'' iz kolagen forumov, temveč se sami pozanimate o kakovosti sestavin kolagena, katere vse aktivne sestavine kolagen vsebuje in čemu so te namenjene.

VIRI:

1 An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies

2 Skin anti-aging strategies

3 Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study

4 Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

5 The Roles of Vitamin C in Skin Health 

6 Oral Administration of 14C Labeled Gelatin Hydrolysate Leads to an Accumulation of Radioactivity in Cartilage of Mice (C57/BL)

7 Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance

8 Sucralose Non-Carcinogenicity: A Review of the Scientific and Regulatory Rationale

Povejte naprej:


Oznake: miti kolagen resnica kolagen shot hidroliziran kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...