Pojdi na glavno vsebino
0

Se vam lomijo nohti? Brez skrbi, lahko si pomagate sami

Se vam lomijo nohti? Brez skrbi, lahko si pomagate sami

Nohti, tako kot koža, kar precej povejo o stanju vašega telesa. Kaj nam torej sporočajo krhki, lomljivi nohti? Porumeneli nohti? Kako si lahko pomagamo sami?

Poškodovani, krhki, razcepljeni in lomljivi nohti opozarjajo, da telesu primanjkuje hranilnih snovi, vitaminov in mineralov.

Vemo, da so negovane roke in urejeni nohti odraz za osebno higieno ter zdravih prehranjevalnih navad in življenjskega sloga.

Lomljivi nohtiLomljivi nohti

Za zdrav in negovan videz nohtov lahko poskrbite doma. S pravilno prehrano, vitamini za nohte in malce potrpežljivosti bodo vaši lomljivi nohti spet sijali od zdravja.

To je razlog, da se vaši nohti lomijo

Nohti lahko tako kot koža in lasje kar precej povedo o stanju vašega telesa. Kaj je torej razlog, da se vaši nohti lomijo? Kaj vam vaši nohti sporočajo o vašem telesu?

Zanimivo je, da vaši lomljivi nohti v resnici razkrivajo, kakšno je bilo stanje vašega telesa v preteklosti.

Lomljivi nohti - Kolagen shot 10.000Kolagen za lomljive nohte

Težave z nohti so tako lahko posledica kakšne pretekle stresne situacije ali neuravnotežene prehrane. Seveda tudi s staranjem nohti postanejo bolj krhki in lomljivi.

Vzrok za to je pomanjkanje kolagena in keratina v telesu. Zdaj mislim, da že vsi vemo, da s staranjem (po 25.letu) začne upadati proizvodnja lastnega kolagena v telesu.

Ampak za to že poznamo rešitev! Z uživanjem prehranskih dopolnil s kolagenom, namreč povečamo proizvodnjo lastnega kolagena v telesu.

Posledica povečane proizvodnje lastnega kolagena, so bolj močni nohti, ki tudi hitreje rastejo in se pospešeno obnavljajo. Seveda pa kolagen ne vpliva samo na nohte, temveč poskrbi tudi za:

  • lepo kožo
  • zmanjšan videz gubic
  • močne in sijoče lase
  • bolj gibljive sklepe

Vzroki za cepljenje, lomljenje in plastenje nohtov

Krhki, lomljivi nohti so posledica različnih dejavnikov, ki vplivajo na delovanje nohtne plošče in dejavnikov, ki poškodujejo nohtno ploščo.

Lomljivi nohti - vzrokiLomljenje nohtov je večkrat posledica stresnih situacij, neuravnotežene prehrane in tudi staranja.

Nohti se lomijo, luščijo, grbančijo, postanejo mehki in izgubijo elastičnost. Poleg tega, da niso ravno estetskega videza lahko povzročajo tudi bolečine.

Lomljivi nohti so lahko posledica različnih stanj:

  • staranja
  • pomanjkanja določenih mineralov (cink in železo)
  • pomanjkanja vitaminov (npr. biotin)
  • pomanjkanje vlage
  • bolezni nohtov
  • mehanska ali kemična poškodba nohta
  • stik z agresivnimi kemikalijami
  • pomanjkanje nege1

Lomljivi nohti – značilnosti nezdravih nohtov

Lomljenje nohtov

 

1. Krhki in lomljivi nohti kažejo na pomanjkanje vitaminov in mineralov

Lomljivi nohti - luščenje nohtov

 

2. Luščenje nohtov v plasteh se najpogosteje pojavlja pri osebah, ki si pogosto umivajo roke. Ponavljajoče umivanje in sušenje rok, ter nošnja rokavic preko vlažnih rok namreč povzroča lomljenje plasti nohtne plošče

<   

Lomljivi nohti - porumeneli nohti

 

3. Rumeni nohti  lahko kažejo na pomanjkanje vitamina B12

Lomljivi nohti - bele pike ali lise

 

4. Bele pike ali lise kažejo na pomanjkanje cinka in silicija

     

Lomljivi nohti - razbrazdani nohti

5. Pretirano izbočeni/vbočeni, razbrazdani nohti lahko kažejo na pomanjkanje železa2

Najboljši vitamini in minerali za lomljive nohte – da bodo nohti lepi in zdravi

Pomanjkanje vitaminov in mineralov je skoraj najpogostejši vzrok za lomljive nohte. Kateri vitamini in minerali so najboljši recept za odpravo lomljivih nohtov?

Lomljivi nohti - vitamin AVITAMIN A: Koristi suhim in lomljivim nohtom. Največ ga lahko vsebujejo: jetra, brokoli, jajčni rumenjak, mleko in mlečni izdelki.

Lomljivi nohti - vitamin B12VITAMIN B12: Na pomanjkanje vitamina B12 kažejo rumenkasto obarvani nohti. Najdemo ga lahko v hrani živalskega izvora kot je: meso, drobovina(jetra), školjke, mleko in jajca.

Lomljivi nohti - vitamin CVITAMIN C: Vitamin C preprečuje odstopanje nohtov, največ ga najdemo v sadju (kivi, jagode, pomaranče) in zelenjavi (brokoli, cvetača, špinača, beluši).

VITAMIN D: Vitamina D primanjkuje skoraj vsem. Največ ga je v ribah (losos, sardine, tuna), jajcih in maslu. Žal pa ga samo s hrano težko dobimo dovolj, zato je priporočljivo uživati prehranska dopolnila z vitaminom D. Ta namreč preprečuje plastenje in lomljenje nohtov.

VITAMIN E: Vitamin E odpravlja porumenelost nohtov. Največ ga vsebujejo oreščki,soja, korenje, koruza in špinača.

Lomljivi nohti - biotinBIOTIN: Biotin znan tudi kot Vitamin H skrbi za gradnjo in utrjevanje nohtov. Poleg nohtov pa skrbi tudi za močne in sijoče lase. Z uživanjem cvetače, jeter, arašidov in rumenjaka lahko tako ''ubijemo'' dve muhi na en mah ;)3

FOLNA KISLINA: Pomanjkanje folne kisline se kaže v navzdol rastočih nohtih. Veliko je najdemo v listnati zelenjavi.

Lomljivi nohti - KalcijKALCIJ: Kalcij skrbi za izgradnjo in trdnost nohtov. Največ ga vsebujejo mleko in mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, brokoli in blitva.

CINK: Cink pospešuje rast celic in prispeva k ohranjanju zdravih nohtov in las. Vsebujejo ga rdeče meso, jajca in školjke, najdete pa ga tudi v našem kolagenu.

ŽELEZO: Pomanjkanje železa se kaže v bledih, tankih, razbrazdanih in lomljivih nohtih. Živila, ki vsebujejo večje količine železa so rdeče meso, morska hrana, stročnice, temno zelena listnata zelenjava, rdeča pesa in rozine.

Lomljivi nohti - selenSELEN: Prispeva k ohranjanju zdravih nohtov in las, največ ga je v brazilskih oreščkih, jetrih in morskih sadežih.

Naj lomljivi nohti več ne bodo težava – nasveti za nego nohtov

Lomljivi nohti - nega

  1.      Izogibajte se rednemu lakiranju nohtov – Odstranjevalec laka, lahko izsuši nohte, zato moramo nohtom privoščiti odmor od nenehnega lakiranja, da se lahko obnovijo
  2.      Izogibajte se pretiranemu umivanju rok – če si roke pogosto umivate, poskrbite, da jih dobro osušite ter nato namažete z mazilom, saj pretirano umivanje rok izsušuje kožo in nohte
  3.      Pri delu z vodo nosite rokavice
  4.      Večkrat na dan uporabite hranilno kremo za roke in nohte!
  5.      Uporabljajte utrjevalce nohtov, ki vsebujejo najlon. Ta na nohtu naredi dodatno oblogo, ki krepi strukturo nohta.
  6.      Uživajte uravnoteženo prehrano
  7.      Vztrajajte! Rezultati namreč ne bodo vidni v 1 tednu, lahko traja do 3 mesce, da se pojavijo prve izboljšave.1

Lomljivi nohti - Kaj priporočajo forumi?

Na forumih lahko večkrat zasledite tako dobre kot slabe nasvete. Seveda, se morate zavedati, da če je gospe Micki, nekaj pomagalo ni nujno, da bo tudi vam.

Lomljivi nohti - kaj priporočajo forumi

Forumi priporočajo:

  •      namakanje nohtov v topli kopeli cca 10 minut in nato vtiranje kreme v nohte
  •      izogibanje stresu
  •      povečanje vnosa vitamina B, železa in vitamina C, menda deluje kot pribito
  •      več beljakovin
  •      začasno prenehanje lakiranja nohtov
  •      nošnja rokavic med pranjem posode

Kdaj so spremembe na nohtih nevarne?

V primeru, da so nohti le bolj krhki in lomljivi, lahko poskusimo težave odpraviti s skrbnejšo nego in uravnoteženo prehrano.

Kadar pa nohti postanejo zadebeljeni in deformirani, svetujem pregled pri zdravniku. Tudi v primeru, ko se pojavi pigmentni madež pod nohtom, je potreben takojšnji pregled pri zdravniku.

VIRI:

1 Brittle nails

2 Brittle nails

3 Brittle nails: response to daily biotin supplementation

Povejte naprej:


Oznake: #lomljivinohti #krhkinohti #ra

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...