Pojdi na glavno vsebino
0

Kostna juha – vir kolagena iz hrane

Kostna juha – vir kolagena iz hrane

Kostna juha je za nekatere izjemen obrok, mene, ki nisem ravno ljubitelj mesa, pa ob asociaciji na juho iz kosti malo mine apetit. Kostna juha (ang. bone broth) je juha z dodatkom veliko kosti in malo mesa ter zelenjave.

Kuhamo jo več ur (dalj časa kot se kuha, bolj kvalitetna je). Kosti živali so bogate s koristnimi vitamini in minerali (natrij, magnezij, kalcij, fosfor, žveplo, kalij,…), ki se sprostijo ob počasnem kuhanju na nizki temperaturi. Počasno kuhanje povzroči, da se iz kosti in kit okoli kosti izločijo koristne sestavine, ki jih telo lahko hitro absorbira. Kostna juha je seveda bogata tudi s kolagenom, vsebuje pa tudi glukozamin (1).

Razlogi za uživanje kostne juhe

Pri Kitajcih se kostna juha uporablja kot zdravilo pri oslabljenem imunskem sistemu in pri raznih infekcijah. Zaradi lahke prebavljivosti je primerna tudi pri težavah s prebavo in prebavili. Velikokrat kostno juho ponudijo oslabelim, starejšim ljudem in mnogokrat tudi mamicam po porodu. Zaradi že omenjenega kolagena je pomembna pri krepitvi sklepov in mišic. Vsakodnevno pitje kost­ne juhe, tako kot prehranska dopolnila s kolagenom, pripomore tudi k mlajšemu videzu kože, čvrstim nohtom in močnim lasem.

Učinki uživanja kostne juhe

  1. Sijoča koža, čvrsti nohti in lepi lasje – kostna juha, ki se kuha vsaj 24 ur, je odličen vir naravnega kolagena. Pomaga tudi k boljši elastičnosti veznega tkiva, kar zmanjša tudi videz pomarančaste kože (2).
  2. Boljša absorpcija mineralov – počasno kuhanje kosti in mesa povzroči, da se minerali in ostale hranilne snovi izločijo iz kosti v vodo. Tako so aktivne snovi organizmu lažje dostopne.
  3. Krepi imunski sistem in blagodejno vpliva na prebavila – kostna juha je zelo bogata s kolagenom, ta pa je nujen za ohranjanje pravilne funkcije črevesja. Poleg tega kolagen in želatina sodelujeta pri razgradnji beljakovin in maščob in tako omogočita lažjo in hitrejšo prebavo (3).
  4. Pomaga pri bolečinah v sklepih in mišicah – za ta učinek sta odgovorni aminokislini glicin in prolin (protivnetno delovanje), glukozamin in hondroitin. Hondroitin sulfat je strukturni element hrustanca in prav tako kot glicin in prolin zmanjšuje vnetne procese (4).
  5. Ohranja normalno kostno gostoto – minerali kalcij, magnezij in fosfor pripomorejo k zdravim in močnim kostem.
  6. Jetrom pomaga razstrupljati naše telo – normalno delovanje jeter je zelo odvisno od razpoložljivega glicina. Kostna juha vsebuje veliko aminokisline glicin, ki sodeluje pri tvorbi kolagena. Poleg tega pa glicin nudi tudi oporo jetrom, da lažje predelajo in očistijo strupene snovi iz telesa.
  7. Boljša kvaliteta spanja – tudi za ta učinek je odgovorna aminokislina glicin, ki sodeluje v procesu nastanka serotonina, ki je nujen za produkcijo melatonina. V medicini se melatonin uporablja za zdravljenje nespečnosti ali porušene arhitektonike spanja (menjavanje faz spanja) in jo celo na novo vzpostavlja. (5)

Kostna juha iz kokošjega mesa – recept

Tisti, ki me poznate, veste, da so moje kuharske sposobnosti bolj slabe. Zato recept raje poiščite na internetu, recept za kostno juho iz kokošjega mesa najdete na tej povezavi. Pa dober tek!

Povejte naprej:


Oznake: hrana kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...