Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen za sklepe in kosti

Kolagen za sklepe in kosti

"Kolagen za sklepe sem si kupil". To mi je pred kratkim povedal moj oči. Seveda se mi je rahlo stemnilo. "Lahko prosim piješ Kolagen shot!?". Odgovoril je, da lep več ne more biti, za sklepe pa rabi nekaj.

Kolagen shot je marketinško res pozicioniran kot "lepotno" prehransko dopolnilo, ki pripomore k izboljšanju krhkih nohtov, k rasti las in izboljšanju videza kože. Vendar je Kolagen shot 10.000 lahko tudi dodatek za normalno gibljivost sklepov in vzdrževanje normalne kostne integritete.

V zadnjih nekaj desetletjih se je povečalo zanimanje za vlogo prehranskih dopolnil kot sredstev za lajšanje simptomov in spojin, ki imajo lahko specifičen učinek na patofiziologijo bolezni in patološke strukturne spremembe.

Kje v telesu najdemo kolagen?

Kolagen tipa I je glavni strukturni protein, ki je porazdeljen po celotnem telesu (predstavlja kar 25% celotnega telesa). Predstavlja pa tudi kar 80% celotnega vezivnega tkiva pri ljudeh. Je pomembna komponenta kosti, saj je glavni protein ekstraceličnega matriksa. Pomembno vlogi igra pri procesu kalcifikacije kosti (kopičenje kalcijevih soli v telesnem tkivu, skrbi za trdnost kosti) in pri razvoju osteoblastov – celic, ki sintetizirajo kosti.

Kolagen - pomembna beljakovina za sklepe in kosti

Sklepi se nahajajo na področju kjer se srečata dve različni kosti in imajo številne funkcije. Našemu skeletu dajejo strukturo in s pomočjo mišic omogočajo premikanje okončin. Kadar so sklepi obrabljeni ali vneti pa lahko postane nekaj tako samoumevnega kot je premikanje izjemno boleče in s tem oteženo.

Še posebej do izraza pridejo te težave pri nekaterih športih, ki sklepe na daljši rok bolj bremenijo. Da bi naši sklepi ostali čim dlje zdravi in funkcionalni, je zato pomembno, da jih pravilno hranimo. Pri tem še vedno velja pravilo, da je za dosego tega najboljša izbira uravnotežena prehrana, tukaj pa izpostavljamo nekaj hranil, ki pripomorejo k temu, da sklepi ostanejo dalj časa gibljivi.

Kako kolagen pride do kože/hrustanca/kosti?

Povprečna molekulska masa kolagenskih hidrolizatov se giblje med 2000 in 6000 Da in je manjša od molekulske mase želatine. Čeprav je pogosto navedeno, da se proteini kot je želatina zaužiti peroralno, encimsko popolnoma prebavijo v njihove aminokislinske komponente, se želatinski peptidi do določene mere prebavijo v gastrointestinalnem traktu.

Pri tem delež (približno 10%) intaktnih proteinov z visoko molekulsko maso doseže serum pri prehodu skozi črevesno steno.V človeški krvi so po zaužitju hidroliziranega kolagena odkrili kolagenezirane di- in tripeptide, bogate z hidroksiprolinom. Hidroksiprolin, ki pride v stik s celicami pa v njih sproži signal za sintezo kolagena. Kolagen se tvori na mestih, kjer ga telo najbolj potrebuje.

Ali študije dokazujejo povezavo med jemanjem prehranskih dopolnil s kolagenom in izboljšanja stanja osteoartitisa?

Peroralno uživanje kolagena po podatkih iz študij poveča vsebnost in gostoto kostne mase na testnih modelih. Pokazalo se je tudi, da peroralno dajanje hidroliziranega kolagena poveča količino kolagena tipa I in proteoglikanov v kostnem matriksu.

Klinične študije nakazujejo na vlogo kolagenskega hidrolizata pri lajšanju osteoartritisa. To temelji na predpostavki, da hidroliziran kolagen, ki je bogat z aminokislinami igra vlogo pri sintezi hrustančne matrike.

V eni izmed nemških študij (povezava do študije je tukaj), v kateri so proučevali terapijo osteoporoze so opazili olajšanje osteoartritičnih bolečin v kolenu ali kolku bolnikih, ki so dva meseca vsak dan prejemali hidrolizirani kolagen.

Večina kliničnih študij je bila izvedena na bolnikih z diagnozo osteoartritisa. V študiji so dokazali, da je uživanje hidroliziranega kolagena povzročilo izboljšanje funkcije sklepov, npr. zmanjšanje bolečine in izboljšanje moči nog.

Kolagen in artritis

Dejanskih kliničnih dokazov, da bi prehranska dopolnila s kolagenom odpravila težave in bolečine v povezavi z artritisom, ni. Super bi bilo, če bi lahko trdila, da vam bo Kolagen shot pomagal pri ublažitvi bolečin artritisa, vendar ne smem. Lahko vam samo pokažem nekaj sporočil naših uporabnikov, znanstvenih dokazov povezave med uživanjem kolagena in artritisa pa je premalo, da bi lahko delali kakršne koli zaključke.

Za boj proti artritisu poskrbite za dober imunski sistem. Kako?

  1. zdrava in uravnotežena prehrana (bazična živila, zadosten vnos tekočine, dovolj vitaminov in mineralov, vitamin C in D!)
  2. dovolj spanja (pomembna je količina spanja in rutina, spanje in bujenje vsak dan ob enaki uri)
  3. gibanje na svežem zraku (redno, vsak dan vsaj 30 minut)

Kaj pa zmanjševanje bolečin v sklepih v povezavi s fizično vadbo?

Sto športnikov, ki so se zaradi fizične vadbe spopadali z bolečinami, je prejemalo 10g / dan kolagenskega hidrolizata 12 tednov. 67% testirancev je v tej opazovalni študiji poročalo o izboljšanih simptomih in zmanjšanju bolečine pri gibanju v 12 tednih. Podobni odstotki bolnikov so po uživanju prehranskega dopolnila s kolagenom poročali o izboljšanju bolečine med hojo po stopnicah ali bolečinah pri nošenju predmetov. Povezava do povzetka študije tukaj.

Kolagen za sklepe

Kaj lahko zaključimo na podlagi podatkov?

Predklinične študije kažejo, da hidroliziran kolagen spodbuja regeneracijo kolagenskega tkiva s povečanjem ne le sinteze kolagena, temveč tudi drugih sestavin matriksa (glikozaminoglikanov in hialuronske kisline). Klinične študije kažejo, da neprekinjeno uživanje hidroliziranega kolagena za sklepe pomaga zmanjšati in preprečiti bolečine v sklepih, izgubo gostote kosti in staranje kože. Zaradi navedenih rezultatov študij, visoke stopnje tolerance in varnosti je uživanje hidroliziranega kolagena privlačno za dolgotrajno uporabo pri degenerativnih boleznih kosti in sklepov ter v boju proti staranju kože.

Najboljši kolagen za sklepe = Kolagen shot 10.000

Kolagen shot v dnevni dozi vsebuje 5 g hidroliziranega kolagena za sklepe oziroma kolagenskih peptidov in 1,5 g MSMja. Obe učinkovini pomembno vplivata na gibljivost sklepov in vzdrževanje normalne kostne integritete

. O pomembnosti MSMja smo že pisali tukaj. Poleg vpliva na na kosti in sklepe, bodo "stranski učinki" uživanja Kolagen shota po vsej verjetnosti tudi trši nohti, bolj svež videz kože, lepši lasje in najverjetneje tudi urejena prebava ;)

Kolagen za sklepe in kosti je seveda tudi Kolagen shot, še boljša izbira pa je novi Kolagen shot 10.000. Kolagen shot 10.000 v dnevnem odmerku 30 ml vsebuje enkrat več ribjega kolagena, kot Kolagen shot.

Zaradi višje vsebnosti kolagena bi lahko pripomorel k hitrejši regeneraciji sklepov in vezi v telesu, kar bi ob redni uporabi lahko opazili v lažjem gibanju in bolj poskočnem koraku.

Kombinacijo sestavin, ki jo že poznate in jo vsebuje Kolagen shot, smo v tej različici še okrepili in ji dodali tudi vitamin D. Tako ne boste poskrbeli le za močne nohte, sijoče lase, lepo kožo in fleksibilnejše sklepe, ampak tudi za dober imunski sistem.

Prehransko dopolnilo Kolagen shot 10.000 za sklepe in kosti lahko kupite tukaj. Veseli bomo, če mu boste dali priložnosti, hvaležni pa za vsako povratno informacijo na naš email: anja@gaianaturelle.com

Povejte naprej:


Oznake: kolagen kolagen za sklepe kolagen za kosti

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...