Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen v hrani

Kolagen v hrani

V hrani je kolagen naravno prisoten le v živalskem mesu, kot sta meso in ribe, ki vsebujeta vezivno tkivo. Vendar pa različna živila živalskega in rastlinskega izvora vsebujejo snovi za proizvodnjo kolagena v našem telesu.

.Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v telesu. Njegova vlaknasta struktura se uporablja za izdelavo vezivnega tkiva. Kot pove že ime, ta vrsta tkiva povezuje druga tkiva in je glavna sestavina kosti, kože, mišic, kit in hrustanca. Prispeva k temu, da so tkiva močna in prožna ter vzdržijo raztezanje.

V hrani je kolagen naravno prisoten le v živalskem mesu, kot sta meso in ribe, ki vsebujeta vezivno tkivo. Vendar pa različna živila živalskega in rastlinskega izvora vsebujejo snovi za proizvodnjo kolagena v našem telesu.

Zakaj je pomembno uživati kolagen?

Naše telo s staranjem postopoma proizvaja vedno manj kolagena, proizvodnja kolagena pa najhitreje upada zaradi:

  • pretirane izpostavljenosti soncu,
  • kajenja,
  • prevelike količine alkohola
  • ter pomanjkanja spanja in gibanja.

 S staranjem se kolagen v globokih plasteh kože spremeni iz tesno organizirane mreže vlaken v neorganiziran labirint. Izpostavljenost škodljivemu okolju lahko poškoduje kolagenska vlakna, kar zmanjša njihovo debelino in trdnost, zaradi česar na površini kože nastanejo gube.

Kolagen v hrani – ali lahko jeste kolagen?

Ali lahko kolagen jeste? Ni raziskav, ki bi dokazovale, da lahko uživanje kolagena iz hrane neposredno koristi zdravju kože ali sklepov. Kolagen se pri prebavi v želodcu razgradi v aminokisline, ki se nato razporedijo tam, kjer telo najbolj potrebuje beljakovine. Kljub temu so številna živila, ki podpirajo nastajanje kolagena, na splošno priporočljiva kot del načrta zdravega prehranjevanja.

Živila, ki vsebujejo kolagen

Obstaja hrana, bogata s kolagenom, zlasti trdi kosi mesa, polni vezivnega tkiva, kot so pečenka, brisket in zrezek. Kolagen najdemo tudi v kosteh in koži sladkovodnih in morskih rib.

Kolagen v hrani

Kostna juha, trendovsko živilo, ki je na vidnem mestu na policah z juhami, se promovira kot zdravo živilo, bogato s kolagenom. Postopek vključuje kuhanje živalskih kosti v vodi in majhni količini kisa (ki pomaga pri raztapljanju kosti ter sproščanju kolagena in mineralov) od 4 do 24 ur. Vendar se količina aminokislin med posameznimi serijami razlikuje glede na vrsto uporabljenih kosti, čas kuhanja in količino predelave.

Želatina je oblika kolagena, ki se pridobiva z večurnim kuhanjem živalskih kosti, hrustanca in kože, nato pa se tekočina ohladi in strdi. Pri razgradnji teh vezivnih tkiv nastane želatina.

Živila, ki spodbujajo nastanek kolagena v telesu

Več živil z visoko vsebnostjo beljakovin naj bi spodbujalo nastajanje kolagena, saj vsebujejo aminokisline, iz katerih nastaja kolagen - glicin, prolin in hidroksiprolin. To so ribe, perutnina, meso, jajca, mlečni izdelki, stročnice in soja.

Kolagen v hrani - vitamin C

Za proizvodnjo kolagena so potrebna tudi hranila, kot so cink, ki ga najdemo v školjkah, stročnicah, mesu, oreščkih, semenih in polnozrnatih žitih, ter vitamin C iz agrumov, jagodičevja, zelenih listov, paprike in paradižnika.Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju prokolagena. Zato je uživanje zadostne količine vitamina C ključnega pomena.

Je kolagen v hrani res učinkovit?

Številna živila vsebujejo kolagen ali podpirajo nastajanje kolagena. Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Sestavlja ga namreč več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Za razliko od hidroliziranega kolagena, so molekule naravne kolagena prevelike, da bi se lahko v celoti absorbirale v telesu. Če poenostavimo, lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Po drugi strani pa hidroliziran kolagen v prehranskih dopolnilih vsebuje majhne molekule kolagena, ki iz črevesja dobro prehajajo v kri. Dokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

Čeprav so prehranska dopolnila s kolagenom verjetno res najboljša izbira, je potrebno poudariti, da so številna živila ki vsebujejo kolagen oz. podpirajo njegovo nastajanje, priporočljiva kot del načrta zdravega prehranjevanja.

Povejte naprej:


Oznake: prehranska dopolnila kolagen kolagen v hrani

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...