Pojdi na glavno vsebino
0

Kolagen shot, prehransko dopolnilo S SLADILI

Kolagen shot, prehransko dopolnilo S SLADILI

Zakaj na prvi strani embalaže Kolagen shota piše S SLADILI? Ker jih vsebuje in ker zaradi Zakonodaje mora.

Zaradi skrbi za zdravje smo sladkor začeli izpuščati iz prehrane ali ga nadomeščati s sladili. Tekočim prehranskim dopolnilom so sladila dodana izključno z namenom izboljšanja okusa prehranskega dopolnila.

Zakaj uporabljamo sladila?

V zadnjih desetletjih vedno večjo skrb posvečamo zdravju in kakovosti življenja, kar je ljudi spodbudilo tudi k temu, da se izogibajo uživanju hrane, bogate s sladkorjem. Z večjim zanimanjem potrošnikov za zmanjšanje vnosa sladkorja so živilski izdelki, ki vsebujejo sladila brez kalorij (nehranilna sladila), postali vse bolj priljubljeni. Vsako sladilo ima posebne lastnosti, intenzivnosti sladkosti, obstojnosti sladkega okusa. Večina sladil pa ne vsebuje nobenih kalorij.

Kaj so sladila?

Sladila so skupina snovi, naravnega ali sintetičnega izvora, katerih skupna lastnost je sladek okus. Uporabljajo se za nadomeščanje namiznega sladkorja (saharoze) ali drugih enostavnih sladkorjev. Enostavni sladkorji imajo visoko energijsko vrednost, lahko pa tudi negativno vplivajo na procese v telesu.

Sladila imajo, glede na saharozo, nižji glikemični indeks, zaradi česar se zmanjša porast glukoze v krvi po zaužitem obroku. Bolniki s sladkorno boleznijo lahko zaradi sladil še vedno uživajo okusne izdelke.

Kakšna sladila vse poznamo?

V osnovi sladila delimo v dve skupini ,in sicer na tista, katerih sladilna moč je podobna saharozi ter na intenzivna sladila. V skupino sladil, katerih sladkost je podobna saharozi, uvrščamo sladkorne alkohole ali poliole (eritrol, sorbitol, manitol, ksilitol ter druge). Ti imajo nižjo energijsko vrednost v primerjavi s saharozo.

Intenzivna sladila so mnogo slajša od saharoze. Končni okus izdelka, kateremu je sladilo dodano, je odvisen od sladila, od izdelka, v katerega je vgrajeno, pa tudi od drugih prisotnih sladil. Intenzivna sladila se pridobivajo industrijsko, zato se o njih pogosto govori kot o umetnih sladilih. In pogosto ima dodatek umetnih sladil negativen prizvok.

Bolj podrobno bomo pogledali sladili sorbitol in sukralozo, ki se nahajata v Gaia Naturelle Kolagen shotu.

kolagen s sladili

Sukraloza

Sukraloza je nekalorično sladilo, ki je splošno priznano za uporabo v živilih in pijačah. Sladilna moč sukraloze je približno 600-krat večja, kot sladilna moč saharoze. Dodajanje zelo majhnih količin sukraloze se lahko uporabi za sladkanje hrane in pijače. Za razliko od saharoze, se sukraloza ne prebavi ali presnovi za pridobivanje energije. Iz tega razloga naše telo iz sukraloze ne pridobiva kalorij in ne vpliva na raven glukoze v krvi. Posledica teh lastnosti je uporaba sukraloze za proizvodnjo živil in pijač, ki so primerne za osebe s sladkorno boleznijo.

Sukraloza je umetno sladilo in je zato nevarna za zdravje?

To je eno izmed dejstev, ki so ga ustvarili mediji. Zato se morajo seveda na njih nenehno odzivati zdravstveni in regulativni organi.

Kemijska struktura sukraloze napoveduje nizko reaktivnost in ne izkazuje nobenih strukturnih opozoril za genotoksično ali kancerogeno aktivnost. Testiranje stabilnosti kaže, da je sukraloza izjemno odporna na kemično in encimsko razgradnjo.

Rezultati preizkusov sukraloze in vitro ter in vivo niso pokazali genotoksične aktivnosti, skladno s kemijsko strukturo in presnovo sukraloze.

Po zaužitju se sukraloza ne presnavlja v črevesju, ampak se v 85 % izloči nedotaknjena. Majhna absorbirana količina se ne presnovi v reaktivne intermediate in niti matična molekula, niti presnovki, ne reagirajo z biološkimi makromolekulami (npr. DNA). Majhen odstotek sukraloze, ki je podvržen metabolizmu, se ne razgradi, ampak se biotransformira v glukuronidne konjugate, ki so toksikološko in biološko nepomembni.

Sorbitol

Sladkorni alkoholi so derivati ​​saharida, ki se omejeno prebavijo in absorbirajo, zaradi česar so primarna izbira za sladkorna in energetsko omejena živila.  V mnogih študijah so dokazali, da sladkorni alkoholi, vključno s sorbitolom, koristijo zdravju zob in ustne sluznice, predvsem zato, ker niso kariogeni (ne prispevajo k nastanku kariesa).

Nekateri sladkorni alkoholi, kot so eritritol in ksilitol, zavirajo rast bakterij v ustni sluznici (Streptococcus mutans), ki lahko povzročajo karies. Sorbitol nima enake zaščitne funkcije pred nastankom kariesa v primerjavi z nekaterimi drugimi sladkornimi alkoholi, vendar se je pokazalo, da vseeno zmanjšuje nastanek kariesa. Zaradi teh lastnosti Food and Drug Administration priznava sorbitol in druge sladkorne alkohole kot koristne za zdravje ustne votline in nikakor ne kot škodljiva umetna sladila.

Kolagen shot vsebuje sukralozo in sorbitol

Objava je nastala, ker Kolagen shot vsebuje (povsem varno) sukralozo in sorbitol. Kot veste, sta pomembni aktivni surovini Kolagen shota, kolagen in MSM, slabega okusa. Zato prehranskemu dopolnilu mora biti dodano sladilo. Če bi bil dodan sladkor, bi bilo verjetno še bolj narobe ;)
Sicer pa je v dnevni dozi Kolagen shota manj sukraloze kot jo "pojeste" v enem žvečilnem gumiju.

 

Povejte naprej:


Oznake: sladila sukraloza prehranska dopolnila sorbitol

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...