Pojdi na glavno vsebino
0

Kateri kolagen izbrati?

Kateri kolagen izbrati?

Čeprav ga naše telo proizvaja samo, s staranjem sinteza naravnega kolagena v telesu upada. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto. Zato je kolagen v zadnjem času eno najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil.

Kateri kolagen izbrati? To je verjetno eno izmed najpogostejših vprašanj, ki se porajajo, ko se odločimo za nakup prehranskih dopolnil s kolagenom. Na trgu je namreč toliko različnih vrst kolagena, da je težko izbrati.

V tem članku bomo zato pregledali nekaj ključnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri najboljšega kolagena za vaše potrebe.

Kazalo vsebine:

Kaj je kolagen?

Tipi kolagena

Kaj izbrati - Hidroliziran kolagen ali naravni kolagen?

Kateri vir kolagena izbrati?

Dodane sestavine

Ali je kolagen res učinkovit?

Kateri kolagen izbrati - Primerjava Kolagen shot-a in Kolagen shot-a 10.000

Kaj je kolagen?

Začnimo pri osnovah. Kaj sploh je kolagen in zakaj ga naše telo potrebuje?

Kolagen je eden najpomembnejših gradnikov našega telesa. Je strukturni protein, odgovoren za elastičnost, čvrstost in prožnost kože, kosti, sklepov, mišic, las in nohtov.

Čeprav ga naše telo proizvaja samo, s staranjem sinteza naravnega kolagena v telesu upada. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto. Do motenj v sintezi kolagena lahko pride tudi s trajnimi preobremenitvami (fizična dejavnost, vrhunski športi).

Upad kolagena

Še večji upad kolagena pa doživijo ženske v obdobju menopavze in po njem zaradi znižane ravni estrogena. To vodi do nastanka gub, pomanjkanja sijaja v laseh in koži ter krhkih nohtov. Zato je kolagen v zadnjem času eno najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil.

Tipi kolagena

Kolagen je sestavljen iz več kot 20 različnih tipov, vendar so najpogostejši tipi I, II in III.

Kolagen tip I je zastopan v koži, laseh, nohtih, organih, kosteh in ligamentih v kar 75 – 90 %. Številne dermatološke raziskave so pokazale vidne rezultate na koži, ob povečanju količine kolagena tipa I v telesu.

Kolagen tip II je v glavnem prisoten v tekočini, ki se nahaja med hrustanci v sklepih. Tip II predstavlja približno 10 % vsega kolagena v našem telesu.

Kolagen tip III je drugi najpogostejši kolagen v tkivih. Nahaja se predvsem v tkivih z elastičnimi lastnostmi kot so na primer koža, pljuča, črevesna stena in stene krvnih žil, najdemo pa ga tudi v kosteh, hrustancu, dentinu (prevleka na zobeh), kitah in drugih vezivnih tkivih.

Kaj izbrati - Hidroliziran kolagen ali naravni kolagen?

Hidroliziran kolagen ena izmed najpogostejših oblik kolagena v prehranskih dopolnilih in je predelan tako, da ga sestavljajo peptidi z molekulsko maso do 10.000 Da.

Izraz hidroliziran kolagen pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila npr. Kolagen shot 10.000 uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Na kolagen forumih se velikokrat pojavljajo trditve v smislu ''Uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom nima smisla'' '' Raje uživajte tlačenko ali kostno juho''.

Žal to ni tako enostavno. Res je, da nekatera hrana, kot je npr. ribja koža in kostna juha vsebuje naravni kolagen. Vendar so količine naravnega kolagena v hrani minimalne, prav tako pa je absorpcija naravnega kolagena zelo slaba.

Kolagen je smiselno nadomeščati s prehranskimi dopolnili, saj je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90 %, medtem ko je absorpcija naravnega kolagena iz hrane približno 27 %.

Izvor kolagena

Kolagen je lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Večina kolagenskih dodatkov na trgu je živalskega izvora. ''Veganski'' kolagen ne obstaja, saj v rastlinskih proteinih ni zaporedij, ki bi lahko stimulirale sintezo lastnega kolagena.

Za delovanje hidroliziranega kolagena so namreč ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina. Teh zaporedij pa kot že omenjeno v rastlinskih proteinih ni.

Aminokisline iz rastlinskih proteinov lahko služijo kot gradniki za človeške proteine, tudi kolagen. Vendar, ne morejo spodbujati sinteze lastnega kolagena v telesu. Večinoma torej uporabljajo kolagen, pridobljen iz goveje kože, svinjske kože in ribjih lusk.

Študije kažejo, da je izmed teh morski oz. ribji kolagen najboljši saj se dokazano do 150 % bolj učinkovito absorbira v naše telo od govejega in svinjskega kolagena. Razlog je v tem, da so molekule manjše in zaradi tega lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok.

V splošnem velja, da se v  telo lahko absorbirajo molekule hidroliziranega kolagena v velikosti od 1000 do 15000 Da, kar so dokazale sodobne tehnike kot je poliakrilamidna gelska elektroforeza in tekočinska kromatografija visoke ločljivosti.

Dodane sestavine

Ko smo snovali recepturo za Kolagen shot, je bila moja prva zahteva, naj nujno vsebuje tudi MSM in vitamin C. Zakaj? Ker kombinacija teh treh aktivnih učinkovin odlično dopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine. Formulo smo obogatili še s hialuronsko kislino, biotinom, vitaminom B6 ter cinkom.

Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastanku kolagena, MSM, pa predstavlja vir žvepla, ki ga potrebujemo za tvorbo cisteina. Cistein je namreč ena izmed najpomembnejših aminokislin pri tvorbi keratina, ki je glavna strukturna beljakovina naših las in nohtov.

Biotin prispeva k ohranjanju zdrave kože in las, cink pa k ohranjanju zdravih kosti in nohtov. Ravno to, je funkcija dodanih aktivnih sestavin. Kombinacija aktivnih učinkovin namreč odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine.

Ali je kolagen res učinkovit?

Za našega lahko sedaj trdimo, da je. Do zdaj smo učinkovitost našega kolagena lahko upravičevali na podlagi vaših mnenj, zdaj pa lahko potrdimo, da so učinki našega Kolagen shota tudi klinično potrjeni.

Neodvisni inštitut je izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM-ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

  • 20 % izboljšanje gostote dermisa
  • 3,6 % izboljšanje debeline dermisa
  • 32 % izboljšanje hidratacije kože
  • 12 % izboljšanje teksture kože
  • 14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

Več o klinični študiji, si lahko preberete tukaj.

Kateri kolagen izbrati - Primerjava Kolagen shot-a in Kolagen shot-a 10.000

Tudi pri nas je najpogostejše vprašanje: Kateri kolagen izbrati? Kolagen shot ali Kolagen shot 10.000?

Izbira je seveda odvisna od večih faktorjev, predvsem pa od vaše starosti in želenih učinkov.

Imate krhke nohte? So se vam na obrazu že začele pojavljati prve gubice? So vaši lasje izgubili sijaj?

Potem je Kolagen shot prava izbira za vas. Poleg hidroliziranega ribjega kolagena namreč vsebuje še vitamin C, hialuronsko kislino in biotin, ki je vitamin številka 1, ko pride do zdravja naših las in nohtov.

Iščete nekaj močnejšega? Se soočate s težavami s  sklepi? Si želite okrepiti svoj imunski sistem?

Potem je za vas najboljša izbira Kolagen shot 10.000. Vsebuje namreč 1x več kolagena kot Kolagen shot, prav tako pa mu je dodan vitamin D, ki podpira delovanje imunskega sistema.

Povejte naprej:


Oznake: kateri kolagen izbrati kateri kolagen je najboljši kolagen kolagen shot kolagen shot 10.000 ribji kolagen hidroliziran kolagen

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...