Pojdi na glavno vsebino
0

Kako in zakaj sem postala nekadilka? 2. del

Kako in zakaj sem postala nekadilka? 2. del

Nekaj dni nazaj sem vam povedala nekaj, česar sem se pravzaprav sramovala. Na to, da sem bila kadilka, res nisem bila ponosna, priznam pa, da sem v kajenju neizmerno uživala in da še danes čisto malo žalujem za to mojo grdo razvado. Ampak kar se mora, se mora. Je bil že čas.

V prvi vrsti za zdravje, takoj za tem pa zato, da se izognem tistim grdim kadilskim potezam obraza in pa seveda tudi odvisnosti od nikotina, ki me je včasih spremenila v pravo tečnobo. Raje ne vprašajte mojega Miha, kako je s tečnobo zdaj, ko ne kadim. Khm.

Kaj se zgodi v telesu, ko prenehamo kaditi?

Že po nekaj minutah, ko odložiš cigareto, telo zazna odsotnost nikotina in zgodijo se prve spremembe:

  1. Po dvajsetih minutah od prenehanja s kajenjem se stabilizirata srčni utrip in krvni pritisk.
  2. Po osmih urah od prenehanja s kajenjem se v krvi zmanjša količina ogljikovega monoksida, poveča se koncentracija kisika in lažje prenašaš fizični napor.
  3. Po enem dnevu (24 ur) brez cigarete se ogljikov monoksid povsem izloči iz telesa, povečajo pa se zaloge kisika v srcu, kar zmanjšuje možnosti za bolečine v prsih ob fizičnem naporu. Sčasoma se izboljša cirkulacija krvi, pa tudi dihanje je bolj olajšano.
  4. Po enem mesecu prenehanja s kajenjem se izboljša videz kože, po treh mesecih pa se izboljša kapaciteta in funkcija pljuč.
  5. Ko mine eno leto, odkar si odložil svojo zadnjo cigareto, boš tveganje za srčno kap manjše kar za 50 odstotkov, hkrati pa se bo zmanjšalo tudi tveganje za pljučnega raka.
  6. Po 15 letih, odkar nekdo preneha s kajenjem, je njegovo tveganje za srčno kap enako kot pri osebi, ki nikoli ni kadila.

5 dejstev, ki si jih velja zapomniti, če ste pred kratkim nehali kaditi

  1. “Samo še enega skadim” za bivšega kadilca ne obstaja. Zdaj ste (smo) nekadilci.
  2. Ne obžalujte prenehanja kajenja, ampak se vaše zmage veselite. To mislim čisto resno. Ko sem prvič in drugič nehala kaditi, sem za starim življenjem žalovala. Zdaj sem resnično vesela, da sem se odločila zase.
  3. Ne težite kadilcem (mogoče težim že jaz s to objavo?), naj prenehajo s kajenjem. Se spomnite, kako je bilo vam, ko so vam nekadilci “utrujali” z nasveti in dejstvi o škodljivosti kajenja? Tega napotka se držite ali pa tudi ne. Sama vem, da ne bom nikomur preprečevala kajenja. Vsak ima možnost izbire.
  4. Ko ste v stanju nekaj bi, poskusite ozavestiti, da je to samo vaša potreba telesa in navada po nečem, kar ste izbirali prejšnja leta. Ničesar ne potrebujete. Vem, ni najbolj enostavno. Tudi meni ne gre najbolje, saj sem se v teh treh tednih na račun nekajenja in stanja nekaj bi že zredila.
  5. Če zdaj v prav vsaki stvari iščete nov smisel, je to popolnoma normalno in vas popolnoma razumem. Kadilcu je smisel, da enega skadi ob posebnih priložnostih. Samo kaj, ko je po določenem času teh priložnosti malo morje. Ko smo pod stresom si res zaslužimo en čik, za nagrado tudi, ko smo veseli, ko smo žalostni, jezni, nujno takrat, ko smo razburjeni, obvezno takoj po dobrem seksu, po vsaki jedi, med vsako pavzo, ko otroci zaspijo. Možnosti in priložnosti je neskončno. Šele ko sem postala nekadilka, sem ugotovila, kakšen suženj kajenja sem v resnici bila. V vsaki stvari kot nekadilka bolj uživam! No ja, v stresu ravno ne, ampak čik res ni čisto nič pomagal.

Če še vedno kadite:

  1. Vprašajte se, kakšne so prednosti kajenja. Če ugotovite, da jih ni prav dosti, vas še enkrat vabim, da si preberete knjigo Končno nekadilci, ki si jo lahko prenesete tukaj.
  2. Če še ni prišel vaš čas odločitve, poskrbite, da boste zaužili dovolj antioksidantov. Cigaretni dim, ki ga vdihavate, v vašem telesu povzroča poplavo prosith radikalov. Antioksidanti se bodo proti tem prostim radikalom borili. Zelo priporočljivo je uživati velike količine vitamina C (1000 mg dnevno), ki v telesu poskrbi za normalne vrednosti vitamina E. Dober povzetek študije si lahko preberete tukaj.
  3. Ne zatiskajte si oči pred dejstvi! Ste že kdaj izjavili izgovor kot npr.: “Moj znanec je kadil celo življenje, nikoli ni bil bolan, umrl je star 90 let” ali pa “Če raka ne bom dobila od čikov, ga bom pa od stresa.” To so res samo izgovori. Bedni izgovori, zaradi katerih boste še naprej kadili. Resnica o posledicah kajenja je samo ena. Kajenje je zdravju zelo škodljivo. Pika.

Kadilci, vam grem na živce?

Če niste prebrali knjige, vam grem verjetno res. In priznajte si, da vam grem na živce zato, ker mi čisto malo zavidate. Ne dolgo nazaj sem bila na vašem mestu. Na trenutke se mi zdi, da mi je knjiga (ali pa mogoče kaj drugega?) res naredila ogromen klik v glavi. Sem še enkrat prebrala obe moji objavi in res zvenim kot da sem  postala borka proti kajenju. No, nisem. Odločitev je na vas samih. Tudi meni niso pomagali nikakršni nasveti o prenehanju kajenju, raznih videov rakastih pljuč in grla sploh pogledala nisem. Telefonska številka za pomoč pri prenehanju kajenja na škatlici od cigaret je zbudila vprašanje “Pa kdo to pokliče?” Nikoli si nisem mislila, da bi me en klic lahko naredil nekadilko. Tudi težko verjamem, da bi se kaj zgodilo, če bi poklicala. Mogoče pa, kdo ve. Mogoče jih en dan pokličem in jim sama podam kakšen predlog, kako naj pomagajo kadilcem na poti do osvoboditve.

Vam povem, koliko časa je sploh minilo, odkar sem prenehala kaditi? Ne prav veliko. Danes mineva 23. dan brez cigarete. Po enem tednu je bil čik v mislih vsakih 5 minut. Vzpodbudno je to, da zdaj na cigareto pomislim samo še kakšnih 5x na dan. Vsak trenutek sem sama sebi res hvaležna za takšno odločitev. Nekajkrat na dan pomislim, uau, ne kadim več. In vse kar lahko rečem je: Kako je lahko še boljše kot to?

Povejte naprej:


Oznake: #kajenje #stopkajenju #nekadil

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...