Pojdi na glavno vsebino
0

Kako izboljšati imunski sistem na naraven način?

Kako izboljšati imunski sistem na naraven način?

Se tudi vi v teh časih sprašujete, če lahko naredite več za boljši imunski sistem? Krepitev imunskega sistema je nekaj, na kar lahko v veliki meri vplivate sami. Ključnega pomena so uravnotežena prehrana, kvaliteten spanec in življenje s čim manj stresa.

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena

Če se sprašujete, kako izboljšati imunski sistem, ste zagotovo že pomislili na to, da bi izboljšali kakovost svoje prehrane. To je vsekakor pameten ukrep. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje zadostno količino potrebnih vitaminov in mineralov, namreč pozitivno vpliva na krepitev imunskega sistema.

In kaj naj se torej znajde na našem krožniku? Čim več sezonskih živil, prehrana pa naj bo kar najbolj raznolika. Poudarek naj bo seveda na sadju in zelenjavi. V kar največji možni meri bi se morali izogibati predelanim živilom in hitri prehrani. Ne pozabite pa tudi na pitje vode. Vsaj 1L na 25 kg telesne teže.

Redna vadba je odlična izbira za naše telo

Telovadba je pomembna tako za telo kot tudi za dušo, to vemo že vsi. A morda niste vedeli, da je pomembna tudi za imunski sistem. Raziskave kažejo, da je prav vse boljše kot nič, zato je čas, da nehate iskati izgovore in vstanete s kavča. Že 20 minut zmerne vadbe na dan namreč prinaša vidne rezultate. Vpliva lahko namreč na vaš imunski sistem in tako vašemu telesu pomaga, da se bolj učinkovito odzove na morebitne grožnje.

Dober, kakovosten spanec ne vpliva le na dobro počutje

Kako se počutite, če ste neprespani? Utrujeni ste, slabe volje in nič vam ne gre po načrtih, kajne? Vsaj pri meni je tako. A dober spanec ni nevaren le za vaše dobro počutje. Raziskave namreč kažejo, da lahko vpliva tudi na delovanje vašega imunskega sistema. Če se torej sprašujete, kako izboljšati imunski sistem, je eden od odgovorov zagotovo tudi spanje. Če si boste redno privoščili zadostno količino kakovostnega spanca, boste kmalu opazili prve pozitivne rezultate. Potrudite se in v posteljo odidite vsak dan ob isti uri, prav tako pa se tudi prebujajte ob približno istem času. Naše telo ima namreč zelo rado red. 

Manj stresa za lepši, bolj zdrav vsakdan

Stres vpliva na številna področja v našem življenju. A žal se mu je dandanes skoraj nemogoče izogniti. To pa seveda ne pomeni, da ne smete niti poskusiti. S številnimi tehnikami in ukrepi lahko namreč občutno znižamo raven stresa v našem življenju. To lahko vpliva tudi na naš imunski sistem. Raziskave namreč kažejo, da kroničen stres v našem življenju slabo vpliva na delovanje imunskega sistema.

Seveda, zavedamo se, da stresu ni tako zelo lahko pobegniti. A obstajajo učinkoviti triki, s katerimi si lahko pomagate pri boju proti stresu. Ena od najbolj preprostih taktik je, da se od srca nasmejite. Ni važno, čemu ali komu, važno je le, da se vam zadeva zdi strašno smešna ;)

Pri boju proti stresu pomaga tudi, da se ukvarjate s stvarmi, ki vas veselijo. Če se vaše življenje vrti le okoli dela in gospodinjstva, to seveda ni pretirano veselo. A če boste v svoj vsakdan vključili še svoj priljubljen hobi, bo vse precej lažje. Bolje boste opremljeni za boj proti stresu, kar bo pozitivno vplivalo tudi na vaš imunski sistem.

Prehranska dopolnila, da ali ne?

Prehranska dopolnila so odlična rešitev za odzivanje na povečane potrebe našega telesa. Seveda je dobro, da skušamo čim več vitaminov in mineralov zaužiti s hrano. A to ni vedno mogoče. V teh primerih so prehranska dopolnila zelo dobra izbira za krepitev imunskega sistema.

Večina nas seveda pozna vitamin C, ki si ga v času prehladnih obolenj privoščimo še pogosteje kot običajno. Številni pa ne vedo, da k pravilnemu delovanju našega imunskega sistema vpliva tudi vitamin D. Tega s prehrano žal le stežka zaužijemo dovolj. To kažejo tudi raziskave. Ena od raziskav je tako pokazala, da v Sloveniji približno 40 % ljudi primanjkuje vitamina D.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo tudi vitamin D, so tako lahko v veliko pomoč za imunski sistem. Popazite le, da izberete dopolnilo dobre kakovosti in s preverjenimi sestavinami. Le tako boste namreč dosegli dobre rezultate.

Povejte naprej:


Oznake: imunski sistem vitamin D

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...